Dodaj do ulubionych

też o zachowku

19.07.12, 10:03
czy powołanie biegłego w sprawie wyceny świadczy o tym że sprawa jest wygrana?
pozwany nie zgodził się na kwotę zachowku. Powódka zapłaciła zaliczkę na biegłego, tak jak proponował sędzia.
Co w takim razie jest dalej? ktoś przechodził to?
Obserwuj wątek
    • lineczkaa Re: też o zachowku 19.07.12, 10:11
      Biegły o niczym nie przesądza. Jeśli pan Kowalski dostał mieszkanie po ojcu i twierdzi, że jest warte 100 tysięcy, a brat Kowalskiego, który w testamencie ojca uwzględniony nie został, twierdzi, że mieszkanie jest warte 300 tysięcy, to musi zostać powołany biegły, który ustali rzeczywistą wartość spadku skoro się rodzina dogadać nie może.
      • kol.ja Re: też o zachowku 19.07.12, 10:23
        po co powoływany biegły jest to wiem, bo nie mogoą się dogadać.
        Natomiast po wycenie mieszkania sąd wydaje kwotę do zapłaty pozwanemu?
        czy moze tak być ze po wycenie powód przegra, o to mi chodzi?
        po co ta wycena by była w takim razie, skoro powód miałby przegrać
        • lineczkaa Re: też o zachowku 19.07.12, 10:29
          Sprawa o zachowek jest z gatunku spraw wygranych. Zachowek się należy i już, nie można przegrać sprawy o zachowek. Można się jedynie obejść smakiem jeśli chodzi o wysokość owego zachowku wink.
          • lineczkaa Re: też o zachowku 19.07.12, 10:31
            ...a i wyrok jest ze skutkiem natychmiastowym, całkowitym. Chyba, że druga strona zgodzi się na raty, lub odłożenie w czasie spłaty.
            • kol.ja Re: też o zachowku 19.07.12, 10:38
              no dobrze, to jesli biegły juz wyceni, to co dalej? postanowienie sędzia wyda bez sprawy czy musi odbyć się sprawa?
              • lineczkaa Re: też o zachowku 19.07.12, 10:59
                O zachowek występuje się z powództwa cywilnego (to jest sprawa dobrowolna, a nie z urzędu) skoro więc sprawę zaczyna sąd, to i sąd ją kończy. Nie można się spotkać z sędzią ot tak sobie, no chyba, że na kawie wink.
                • kol.ja Re: też o zachowku 19.07.12, 11:21
                  nikt tutaj o kawie nie mówił i o prowatnych spotkaniach z sędzią.
                  Wyroki sa wydawane zaocznie też, a takiej sprawy nie znam, jakie są postępowania sądu.
                  Jestem obeznana w prawie administracyjnym, egzekucje, postanowienia wydawane są jak wiadomo bez udziału osób.
                  Więc dlatego pytam, ale chyba za dobrze się nie orientujesz, bo cały czas piszesz nie na temat.

Może ktoś wie, czy po opinii jest wydawany nakaz zapłaty czy zarzadzenie czy inny dokument.Bo na zdrowy rozum sprawa się odbyła i chodzi tutaj o kwotę.
                  Więc jeśli kwota juz będzie to po co następna sprawa? zeby to ogłosić, tak?
                  • lineczkaa Re: też o zachowku 19.07.12, 11:28
                    Pytanie, które zadawałaś wcześniej, nie sugerowały znajomości którą się podpierasz.
                    • kol.ja Re: też o zachowku 19.07.12, 11:39
                      ja zadałam pytanie, jak widać, nie wazne jaką mam wiedzę i co wiem.Forum, można pytać co sie chce.
                      Może chce potwierdzic co wiem, nieważne.
                      Ale dzięki
                      • lineczkaa Re: też o zachowku 19.07.12, 11:49
                        Rozumiem, ale bez szczegółów trudno odpowiedzieć i doradzić smile. Ale z drugiej strony na forum publicznym się przepraw sądowych dokładnie nie przedstawia, co zrozumiałe.
          • petara80 Re: też o zachowku 28.09.12, 22:18
            Witam!
            Moja sytuacja wygląda następująco. Ojciec zmarł w lutym br. Jestem jedynym synem. Ojciec nie miał więcej dzieci. Mama zmarła 16 lat temu. Dowiedziałem się, że ojciec za życia przepisał część majątku dla mego brata ciotecznego. Czy mam prawo ubiegać się o zachowek od niego?
            Proszę o odpowiedź
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka