Dodaj do ulubionych

Mam świnkę miniaturową

21.07.12, 19:10
To właściwie świnek średniej, ale póki co mieszkają ze mną wink Miniaturową, nie morską - z wyglądu coś pomiędzy chlewikową a dzikiem, tylko docelowo kilka razy mniejsze. Ma ktoś doświadczenie z takim zwierzakiem? U nas to jeszcze dość egzotyczne i brak literatury fachowej na ten temat. Chyba że przeoczyłam - wtedy będę wdzięczna za bibliografię.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 19:13
      To to samo, co świnka wietnamska, czy jeszcze co innego?
    • czarnaalineczka Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 19:15
      dawaj fotke big_grin!!!
      • beata985 Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 19:37
        coś takiego...fajna....też bym takie cudo chciałabig_grin
        www.google.pl/search?rlz=1C1CHEU_plPL379PL379&aq=f&sugexp=chrome,mod=0&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=mini+pig
        www.youtube.com/watch?v=4Lt9_Zx3xQ0
      • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 21:03
        Nie umiem wstawiać - ale wieprzek jest rudy w czarne łatki.
        • ichi51e Re: Mam świnkę miniaturową 03.10.21, 12:14
          klikasz zdjęcie i wstawiasz z telefonu
    • woman_in_love to się zjada jak się odkarmi, czy hodujecie dla 21.07.12, 19:17
      zabawy tylko?
    • klubgogo Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 19:17
      Wietnamska? polskalokalna.pl/galerie/galeria/swinka-pigi-ocalona/zdjecie/duze,1623064
      • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 21:05
        Podobna, ale chyba inna odmiana - nie znam się smile Wietnamskie zdaje się są ciemne, a te mają różne umaszczenie.
        • klubgogo Re: Mam świnkę miniaturową 22.07.12, 08:33
          zwierzofotka.pl/1096
    • ewma Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 19:18
      Gdy jeszcze mieszkałam z rodzicami,to mielismy taką.Miała byc fajna ,miniaturowa a urosła do wielkości dzika smile
      Biegała po ogrodzie i wszystko ryła,jak się jej coś nie podobało to waliła ryjkiem po nogach.
      Ale mądra była i cwana ,reagowała na swoje imię i była bardzo towarzyska.
      • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 21:06
        Weź nie strasz tongue_out
        • kira02 Re: Mam świnkę miniaturową 03.10.21, 10:28
          Ludzie mieszkający w szeregowce kilka ulic od nas mieli świnkę. Wybiegała witać sie z córką właścicieli razem z psem. Fajna była. Az pewnego razu zniknęła. Podejrzewaliśmy najgorsze, zwłaszcza, ze była juz spora i tlusciutka 😔
    • asia_i_p Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 19:28
      Nie mam doświadczenia ze zwierzakiem, w życiu gada nie widziałam, ale się cieszę, że jesteś z powrotem, stęskniłam się.
      Znalazłam takie forum:
      www.minipigs.pun.pl/
      taką stronę po angielsku
      hollyburton.com.au/?q=pig-manual
      przewodnik po angielsku na Amazonie
      www.amazon.com/Teacup-Micro-Complete-Owners-Guide/dp/0956626920
      • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 21:10
        Ok, dzięki, poczytam.
    • lolinka2 Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 19:41
      orajuśku, jakiś czas temu miałam kota na punkcie takich świnek.
      Chcę taką, chcę.... smile
      • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 21:01
        Masz blisko hodowlę smile
        • lolinka2 Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 21:06
          serio? gdzie????
          • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 21:07
            Napiszę na priva.
    • sanrio Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 20:23
      ooo nieee, masz moje wymarzone zwierzątko! Czy mogę przyjechać pogłaskać to cudeńko?
      • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 21:02
        Napisz na priva wink
    • hamerykanka Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 21:36
      Takie cos? cuuudo! smile
      www.sopets.com/glamorous-mini-pigs/
      • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 22:45
        No, coś w tym stylu smile
    • nangaparbat3 Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 21:44
      O, dobrze Cie widzieć smile
      Takat świnka to marzenie mojej corki. Na razie uslyszala stanowcze "nie", i ode mnie, i od ojca.
      Jakie duze to ostatecznie jest?
      • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 22:41
        Mówią, że jak średni pies - 20-30 kg. Ale popatrz post Ewma wyżej wink
        • nangaparbat3 Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 23:03
          czytalam.
          Z charakteru calkiem calkiem, gdybyż tylko takie maluśkie to zostalo jak na zdjeciach z filizanką.
          Mialam kiedys takie marzenia, jak fajnie by było, gdyby kazde zwierzę mialo swoją wersje mikro, jak tygrys ma kota. Mozna by trzymac w domu na przyklad sloniczke wielkosci ratlerka. I ta swinka miniaturowa sie w to wpisuje. Czasem zaluje, ze nie mam domu z ogrodem sad
          Świnka na zawsze czy chwilowo?
          • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 22.07.12, 08:27
            Co znaczy "chwilowo"? W rodzinie na zawsze, chwilowo tylko w obecnym mieszkaniu. Dziecko rozkminia przeprowadzkę na parter z ogródkiem i to był główny powód, dla którego się zgodziłam tongue_out
            • nangaparbat3 Re: Mam świnkę miniaturową 22.07.12, 10:15
              "Chwilowo" bo wydawalo mi sie, ze czasem goscisz czworonogi, ktore nie maja gdzie sie podziać - pogotowie opiekuńcze.
          • matkajezusa Re: Mam świnkę miniaturową 04.09.13, 22:35
            Witam wszystkich zainteresowanych mikro świnkami.
            Zawsze marzyłam o takim zwierzątku i myślałam, że hodowla HUMOREK spod Warszawy spełni moje marzenia o mikro prosiaczku...powiem krótko, proszę NIE WIERZYĆ TYM OSZUSTOM, kupiliśmy od nich tę cudowną, maleńką, słodką mikro świnkę, która to niby załatwiać się miała do kuwety, miała być cudownym kompanem i kochać rodzinę a także urosnąc wg hodowców do 30 kg i 35 cm wysokości...(nawet takie bzdety wypisuja na swojej stronie internetowej). Nasz prosiaczek gryzł wszystkich w domu ( do krwi) oprócz mnie, bo go karmiłem, zwlaszcza upodobał sobie najmłodsze dziecko, urósł do gigantycznych rozmiarów, ok. 60 kg (uprzedzam, że NIE BYL PRZEKARMIANY!!!!), nie ma 35 cm wysokości tylko z 75!! Nigdy nie siusiał do kuwety! Byliśmy tak bardzo wykończeni agresja prosiaka, zniszczeniami w domu, które siał (zjadał wszystko, co znajdowało się na podłodze, siusiał, gdzie popadło), że znaleźliśmy mu dom na wsi. Wszystkich rozmiłowanych w tych kuszacych pięknych fotkach mini świnek ostrzegam - cudowna jest do pół roku, potem zaczyna się koszmar. To nie jest zwierzę do mieszkania ani domu, a tego całego HUMORKA animalsi powinni zrównać z ziemią, bo oszukują ludzi, i nie chodzi tu o wydane pieniądze, tu chodzi o emocje i przywiązanie, o konieczność znalezienia wielkiemu zwierzęciu nowego domu, o morze wylanych łez i tęsknotę za zwierzątkiem, które ABSOLUTNIE nie nadaje się do trzymania w domu.
            • bloopsar Re: Mam świnkę miniaturową 05.09.13, 02:15
              > Byliśmy tak bardzo wykończeni agresja prosiaka, zniszczeniami w domu, które
              > siał (zjadał wszystko, co znajdowało się na podłodze, siusiał, gdzie popadło),
              > że znaleźliśmy mu dom na wsi.
              > To nie jest zwierzę do mieszkania

Ze strony hodowli, o której piszesz:

"Uwaga!
              Nie polecamy kupowania mikroświnek do mieszkania w bloku.
              Mikroświnki potrzebują wybiegu, ogródka, potrzebują ryć w ziemi.
              Jest to im konieczne do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia.
              W mieszkaniu mikroświnki stają się zbyt absorbujące dla właścicieli i ich mebli."

Czyli jasno widać, że mikro świnia to... nadal świnia, tyle że mniejsza wink Chyba mało poczytaliście o tych zwierzakach zanim jednego nabyliście? Rozumiem frustrację na zniszczenia i dramat dziecka przy rozstaniu, ale z tego co piszesz to jednak głównie wasza wina. Macie jakieś podwórko, ogród? Czy zaskoczyło was, że świnia zamieniła wam wnętrza w (nomen omen)... chlew? big_grin

Jako zwierzątko stricte domowe polecam jednak kota wink
            • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 10.09.13, 19:28
              Zgadzam się, że zwierzątko problemowe, ale ja mam mocne nerwy tongue_out Generalnie jednak odradzam.
        • default Re: Mam świnkę miniaturową 05.09.13, 07:52
          Z tego co tu napisali (strona hodowli):
          mikroswinki.pl/rozmiary-mikroswinek/
          wynika, że ciężko przewidzieć co z takiej świni wyrośnie. Rozrzut wymiarów jest spory.
    • edelstein Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 22:49
      Widze jeden podstawowy plus, zamiast wydac kase na jej uspienie lub czekac az zdechnie ze staroscu mozna zrobic z niej kotlety i inne przysmaki.Na czarna godzine jak znalazl.
      Dla mnie swinia obojetnie jaka to zarcie, a nie zwierze.Poczytaj lepiej ksiazke z przepisami na wieprzowine.
      • bi_scotti Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 23:11
        I gdzie to trzymasz? W mieszkaniu? Z tym sie wychodzi na spacer? Czy to jest taki sam omnivore jak zwykle swinie?
        Zawsze kochalam swinie i uwazalam je sa swietnych kompanow do czasu historii z farmy Roberta Picton'a pod Vancouver (en.wikipedia.org/wiki/Robert_Pickton); jakos mi zaczelo przeszkadzac, ze one jednak faktycznie WSZYSTKO zjedza uncertain Z drugiej strony ... my, humans ... dokladnie tak samo, eh ...
        • edelstein Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 23:28
          Jakbys im trupa wrzucila zjadlyby ze smakiem,dlatego swinie sie jada,a nie w domu trzyma.
          • nangaparbat3 Re: Mam świnkę miniaturową 22.07.12, 10:17
            Tam gdzie bys chciała "pracować" ludzie trupy jedli.
            • edelstein Re: Mam świnkę miniaturową 22.07.12, 11:39
              Zapomnialas dodac cos o robieniu mydla i materacach.Twoje przezywanie zakonczonej ponad 60lat temu wojna jest nudne.
              • nangaparbat3 Re: Mam świnkę miniaturową 22.07.12, 22:21
                To ja marzę żeby być kapo?

• edelstein Re: Mam świnkę miniaturową 28.07.12, 18:35
                  Twoje wnioski o moich marzeniach mnie nie interesuja.Twoje problemy z zaakceptowaniem historii tez nie.
        • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 22.07.12, 12:10
          Wychodzi się jak z psem. Tak, omnivore - sir Winston stwierdził jakiś czas temu, że spośród zwierząt świnie są najrówniejsze człowiekowi wink
    • dziennik.odchudzania Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 23:23
      Moi znajomi mieli Aleksia, miniaturowego świniaczka. Świniaczek miniaturowy wyrósł nieco i wprowadził rządy w swoim domu - stanowczo i zdecydowanie odganiał człowieków od lodówki, kiedy do niej podążali bez prowiantu (z prowiantem pozwalał). Lodówka była jego i potrafił ją otwierać i się pożywiać wszystkim, nawet chrzanem w słoiczku. Kanapę w salonie traktował jako swoją i tylko swoją - jakiekolwiek zakusy na nią traktował jako zamach na własne gniazdo, a ponieważ ważył tyle, co molos (wiadomo, miniaturka), to zwykle stawiał na swoim.
      Ale i tak najlepsze były spacery - osiedle pustoszało. Wszyscy właściciele psów wraz z pociechami w tempie błyskawicznym znikali - znali już poglądy Aleksia na psy na osiedlu. Aleksio bowiem psów nie uznawał, traktował je obcesowo i wyraźnie pokazywał, że byle ast nie będzie mu tu warczał. Dzieci zaś kochał do tego stopnia, że matki z wózkami też znikały, bo wieźć dziecko to jedno, a wieźć w wózku dziecię i świnię to drugie.
      Obecnie Aleksio żyje na wsi, albowiem życie w mieście stało się niemożliwe (zbyt częste wizyty policji i straży miejskiej) i spełnia rolę psa stróżującego - odnalazł się w niej znakomicie. Nie przerobiono tych kilkudziesięciu kilogramów wieprzowiny na kiełbachy tylko dlatego, że Aleksio jest nie tylko niesamowicie inteligentny, ale też bardzo, ale to bardzo słodki. Świnki miniaturki (hyhy! Aleksio rasowy do upęku waży około 60 kg, w mieście ważył więcej) są naprawdę sporym wyzwaniem dla właścicieli, ale jeśli trafi się ktoś, kto potrafi dogadać się ze świnią, to... ma świetnego towarzysza, znacznie bystrzejszego od psa, za to równie oddanego.
      Powodzenia. smile
      • zuzanna56 Re: Mam świnkę miniaturową 21.07.12, 23:42
        Ale masz fajniesmile Nawet córce nie pokażę, bo zaraz będzie jęczeć, że też chce. Ona kocha wszystkie zwierzęta, nawet krowy na polu mają swoje imiona. My mamy dwie cudne świnie morskie i kota, którego pokochał mój mąż ale chyba byłby w szoku, gdybym takiego świniaczka przyprowadziła do domu.
    • thorgalla Re: Mam świnkę miniaturową 22.07.12, 09:12
      Hehehe śniła mi się dzisiaj ta Twoja świnka,odwiedziłyście mnie w moim domu we Włoszech (skąd mi się dom we Włoszech wziął?)

A jak z nauką czystości w domu? Kuweta?
      • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 22.07.12, 12:06
        > A jak z nauką czystości w domu? Kuweta?

No właśnie trochę kiepsko - zdecydowanie woli na dworze. Ale to jeszcze maleństwo, więc powinno się nauczyć smile
    • ola_fatyga w sam raz na patelnię 22.07.12, 10:12
      lub można upiec w całości na ruszcie w piekarniku z jablkiem.
    • alexa0000 Re: Mam świnkę miniaturową 22.07.12, 10:25
      Moja przyjaciólka miała świnke kilka tygodni. Johnny był cudny, przyjacielski, komunikatywny i spał z psem na jednym posłaniu. Odkurzal jej dokładnie mieszkanie z drobnych przedmiotów i raz obejs.... ups, zanieczyscił całą chatę z powodu odkurzenia kilkunastu drobnych monet, które znalazł na podłodze. Niestety, nie zdązyła go wykastrować i zaczął byc samczo nachalny, a przy tym mocz zaczął mu cuchnąc jak u kocura i musiała go oddac w dobre ręce. Bardzo ciepło go do dzis wspominasmile.
      • ewma echtom..... przeczytaj to 28.07.12, 15:29
        www.fakt.pl/Prezent-od-meza-dla-zony-przerosl-jej-oczekiwania,artykuly,170900,1.html
        • echtom Re: echtom..... przeczytaj to 28.07.12, 16:40
          Pokażę córce wink Cóż, w takim wypadku pozostanie wyprowadzka do cioci na wieś.
    • havana28 Re: Mam świnkę miniaturową 28.07.12, 16:27
      hehe ci państwo też mieli miniaturową...
      www.dailymail.co.uk/news/article-2179951/Micro-pig-grows-25-stone-takes-owners-home.html
    • misiu-1 Re: Mam świnkę miniaturową 05.09.13, 07:32
      echtom napisała:

> będę wdzięczna za bibliografię.

To na początek:
      tiny.pl/h3r7c
      A to w drugiej fazie:
      tiny.pl/h3r7f
      Nie musisz dziękować. smile
      • gonabe Re: Mam świnkę miniaturową 05.09.13, 10:44
        Zawsze marzyłam o takiej ślicznej malutkiej różowej śwince ale zawsze bałam się, że urośnie smileWięc zadowala mnie mój "konik" czyli dog niemiecki i mój tygrys czyli kot bengalski smile Jestem ciekawa czy świnka będzie faktycznie mini czy nie smile
        • bloopsar Re: Mam świnkę miniaturową 05.09.13, 14:43
          > Jestem ciekawa czy świnka będzie faktycznie mini czy nie smile

Wątek sprzed ponad roku, więc już pewnie wiadomo smile Może echtom da znać co wyrosło.
          • echtom Re: Mam świnkę miniaturową 10.09.13, 19:25
            Na oko 40 kg smile
    • pomocnik8686 [...] 02.10.21, 15:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mallard Re: Mam świnkę miniaturową 02.10.21, 15:41
        pomocnik8686 napisał:

> Mam nadzieję, że komuś pomogłem,

Tak, sobie
      • treo.tralve Re: Mam świnkę miniaturową 02.10.21, 16:08
        jezuuu, ale fajne big_grin
      • primula.alpicola Re: Mam świnkę miniaturową 02.10.21, 16:45
        A, sonie chcesz pomóc, hodowco.
        A gdzie się podziewa Echtom?
    • mama-ola Re: Mam świnkę miniaturową 02.10.21, 16:12
      Nie miała baba kłopotu, kupiła sobie prosię smile
      • mama-ola Re: Mam świnkę miniaturową 02.10.21, 16:12
        A dopiero doczytałam, że to post wykopany sprzed lat.
    • igge Re: Mam świnkę miniaturową 03.10.21, 11:54
      Zazdroszczę🙂
      Niech się zdrowo słodziak chowa.
      Straszę męża od zawsze, że świnkę sobie przyhołubię. Widywałam w pubach dziesiątki lat temu. Na smyczy.
      • igge Re: Mam świnkę miniaturową 03.10.21, 11:57
        Ok, czyli świnka ma teraz z 8 lat😉
        Kurczaki jak ja nie cierpię tego wykopywania starych wątków.
        • triismegistos Re: Mam świnkę miniaturową 03.10.21, 13:14
          Ale fajnie byłoby po latach poznać losy prosiaka 🙂
    • karlowa_wrga Re: Mam świnkę miniaturową 03.10.21, 13:31
      A można ją zjeść?
      • szmytka1 Re: Mam świnkę miniaturową 03.10.21, 14:26
        8letnia to już stara i niesmaczna tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka