Dodaj do ulubionych

Pascal Brodnicki i Karol Okrasa.

13.08.12, 18:21
Jak oceniacie akcję promocyjną dyskontu Lidl? Pascala słabo kojarzę, ale Okrasa kojarzył mi się z taką raczej drogą kuchnią... Raczej wątpię aby robił zakupy w Lidlu. No i czy zachęcą do porzucenia schabowego na rzecz bardziej wymyślnych dań? Gotowania w domu w Polsce chyba promować nie trzeba, prawda?
Obserwuj wątek
    • deszcz.ryb Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 13.08.12, 18:25
      Bo to nie promocja gotowania w domu, tylko reklama Lidla. tongue_out

Ja Lidla bojkotuję z powodu niesamowicie wnerwiających reklam radiowych, więc i tak nie skorzystam. smile
    • jolunia01 Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 13.08.12, 19:53
      Pascala od lat kojarzę z okrtopną reklama Knorra, jak do wsztskich potraw dodawał knorrowe kostki. Od tej pory nic nie jest w stanie mnie przekonać, że on jest kucharzem.
    • kropkaa Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 13.08.12, 20:00
      Okrasę też raczej z wyższą półką kojarzyłam. Na pewno bym teraz kilku stów nie wydała, by się lansować w jego restauracji, nóż by było z Lidlawink
      Pascala z Knorrem kojarzę więc i Lidl mu nie zaszkodzi.
    • aneta-skarpeta Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 13.08.12, 20:28
      ja pascala uwielbiam,

Bierzemy jeden żółtek
      Mam tutaj dwa oćipki

lidla lubie, okrasa jest mi całkowicie obojetny, ale reklama pomysłowa- chodzi o całośc kampanii
      choc lidl za reklamy radiowe powinien płacic jakieś kary
      • czarnaalineczka Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 20:03
        a ja kocham ich reklamy radiowe big_grin
    • martishia7 Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 13.08.12, 20:58
      Szczerze mówiąc, to się strasznie rozczarowałam. Kiedy jeszcze nie było wiadomo co reklamują, to liczyłam na program w stylu "pojedynek kucharzy", a tu taki zawód. Lubię programy o gotowaniu, program w tym stylu z nimi dwoma mógł być fajny.
      • katus118 Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 13.08.12, 21:26
        To, co mi się podoba w Brodnickim, to jego akcent
        Świetnie wypowiada co poniektóre słowa.
        Co do samej reklamy czy tam jej ,,idei'' - obojętna mi jest, zakupy robię tam naprawde od wielkiego dzwonu.
        • ola Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 18:48
          wiesz, że on prywatnie mówi zupełnie normalnie...
          • mozambique Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 16.08.12, 12:07
            a ta jego francusczyzna jest sprytnym chwytem marketingowym obliczonym na kobiecą widownie ktora natychmaist wilgotnieje gdzieniegdzie na sam dzwiek francuskiego akcentu

ja pascala nie trawię - walsnie za te sztucznosc
            no i jeszce za "szybka " kuchnie francuska do samodzielnego przygotwoania w polskim domu , np za krem z kasztanów przygotowywany 8 godzin
    • an_ni Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 13.08.12, 21:26
      Pascal dawno sie sprzedal, Okrasa wlasnie zaczal
      smutne
      • coronella Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 15.08.12, 07:07
        a co do samych potraw- tak, bardziej wyszukane, ale :
        3 łyżki sosu sojowego
        kilka suszonych pomidorów,
        itp...

muszę kupić: butelkę sosu sojowego, słoik suszonych pomidorów... bo przecież nie kupię trzech.

Oni liczą koszt trzech, ja zaplacę za cały słoik. I nijak mi nie wyjdzie po 5 zł na osobę.

Pomysły fajne, trochę zaadoptowałam do siebie, ale obiadu za 20 zł z tego nie zrobię.

• nchyb Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 15.08.12, 13:54
          > muszę kupić: butelkę sosu sojowego, słoik suszonych pomidorów... bo przecież ni
          > e kupię trzech.
          >
          > Oni liczą koszt trzech, ja zaplacę za cały słoik. I nijak mi nie wyjdzie po 5 z
          > ł na osobę.

i oczywiście po zużyciu tych 3 pomidorów resztę wyrzucisz? no to faktycznie drożej ci wyjdzie...
    • mamakrzysia4 Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 13.08.12, 22:14
      robiłam schab made by Okrasa i wyszło tanio, łatwo i bardzo smacznie na bazie produktów właśnie z lidla
      choć zdecydowanie mam słabość do Francuzów
      • mamaemmy Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 13.08.12, 22:22
        Swietna sprawa-obiad dla 4 osob za 20zl.Do tego sniadanie i kolacja-za drugie 20zł.
        I niie takie ze jedzenie smile a obok watek,że 60zł na dzien dla 4 osób to wegetacja...Hmmm wink
        • nowi-jka Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 08:44
          te 20zł to mnie smieszy
          w przepisie 6jajek i 300ml smietany kremówki to juz to jest 8zł a gdzie meritum składników??
          wg mnie pomysł fajny
          Nie wiezcie tak reklamom slepo ze jak Okrasa wział udział w lidlowej reklamie tzn ze w lidlu zakupy robi do włanej restauracji - litosci
          • myszmusia Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 09:32
            zdecydowanie wole Pascala niz Okrase.

A co do "obiad za 20 zł" te produkty z przepisu w tej cenie to sa o ile sie nie myle wyłacznie w promocji. Mnie smieszy jeszcze cos innego - np. tarta , która ma byc obiadem na 4 osoby - no sory to chyba takim obiadem dla otych co jedza bardzo małowink taka tarta jak jest w tym przepisie
    • peggy_su Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 09:16
      Okrasę kojarzę z programu tv, w którym odwiedzał różne regiony Polski i uczył się gotować regionalne potrawy. Nawet ok. Pascala kojarzę raczej z drogimi i wymyslnymi potrawami. No i wnerwia mnie jego akcent.
      Sam pomysł fajny. Ale w lidlu i tak nie kupuję.
    • adellante12 Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 09:47
      Gotowania w domu w Polsce chyba promować nie trzeba, prawda?

Jesteś w absolutnie mylnym błędzie...
      Dla pokolenia poczernobylowego schabowy to już jest wykwintny skomplikowany obiad..
      Pojęcie o gotowaniu zerowe. Był tu kiedyś watek o jakiejś laluni dla której przygotowanie sałatki (typu cezar itp) to zbyt wiele czasu i wysiłku..
      • kropkacom Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 12:26
        Może w Warszawie czy innym Poznaniu młode byczki big_grin nie gotują. Ostatnio panie się na forum przekrzykiwały jaki to schabik dobry i zdrowy big_grin
        • adellante12 Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 12:29
          Bo schabik jest dobry a czy zdrowy? To szczerze mówiąc mało mnie interesujesmile
          Wiem ze nie interesuje mnie kuchnia "zdrowa" czyli wszelkiego rodzaju otręby musli soje czy inne pasze to samo tyczy sie tofu i innych wynalazków smile
          • kropkacom Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 12:34
            Jako rodowita Polka zjadłam w swoim życiu dużo schabiku big_grin Najczęściej kiepskiego. Tłustego, żylastego ale musia robi pyszny schabowy tongue_out
            • adellante12 Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 12:40
              Nie mylić mi tu schabiku z podeszwą... Jak schabik by mi zachrzęścił w zębach to natychmiast przywitałby się z psem... Piesu nie przeszkadza co mu w kłach trzeszczy w przeciwieństwie do mnie...
              Schabik ma być ładnie oczyszczony okrojony, jedynym wyjatkiem jest stara szkoła przygotowywania schabowego z kością.
    • na_pustyni Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 10:03
      Bardzo dobrze oceniam - to, ze zdala egzamin, widac nawet w tym watku.
      A samych panow kojarze z odleglej przeszlosci Pascal z kostkami Knorra faktycznie malo wiarygodny jako kucharz + plocha, ze jego akcent jest w rzeczywistosci o wiele mniej slyszalny. Okrasa kiedys z gwiazdami gotowal. Lidla nie mam w okolicy, wiec chyba nie sprobuje ich pomyslow.
    • guderianka Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 10:21
      Kropko-od jakiegoś roku Lidl wstrzelił się w nową grupę klientów. Juz nie ma "Lidl jest tani"- to sklep dla średniozamożnych i zamożnych, z bogatym asortymentem i nienajnizszymi cenami, stawiajacy na jakośc towaru wink

Sama akcja-rewelacyjna wink
    • kub-ma Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 10:36
      Promocja fajna, obu kucharzy lubię a produkty w Lidlu wcale nie są takie złe.
    • black-cat Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 11:22
      Uważam, ze kampania jest świetna. Lidl do tej pory kojarzony był z kiepskiej jakości, tanimi produktami. A niekoniecznie tak jest. Kupuję tam od dawna grana padano, ser halloumi (którego w pobliskiej almie jakoś nigdy nie ma), ser bałkański, pomidorki koktajlowe, malutkie cukinie, zioła w doniczkach - większe i tańsze niż w almie, itd. Wychodzę z założenia, że nie trzeba przepłacać, jeżeli te same produkty (niejednokrotnie znacznie lepsze, w almie kilkakrotnie zdarzyło mi się kupić zepsute pomidorki - co zauważyłam dopiero w domu, czy stary, śmierdzący ser) można kupić taniej.
      Jeżeli chodzi o panów kucharzy. Pascal dla mnie nigdy wiarygodny nie był, natomiast Okrasa, jak najbardziej tak. I nie uważam, że się sprzedał. Występ w reklamie to po prostu kolejne źródło bardzo dobrego zarobku. Proponuje fajne przepisy z dobrych produktów.
      Jestem maniaczką czytania składów i wiem, że w drogich delikatesach też jest mnóstwo g...
      Ciasto francuskie, niezależnie czy z lidla czy delikatesów zawiera utwardzony tłuszcz roślinny. Z prawdziwym masłem ma chyba wyłącznie Blikle, innego nie widziałam.

• woman_in_love Pascal dostał 0,5 mln, Okrasa 650 000, 14.08.12, 12:16
      do tego szykuje się program z ich udziałem - kontynuacja reklamy Lidla.
      Pomysł na reklamę fajny, nie mierzi mnie. Lepiej żeby Okrasa dorabiał sobie w ten sposób, niż miałby w swojej restauracji serwować przeterminowane żarcie, resztki czy śmieci najgorszej jakości, jak to ma w zwyczaju większość restauracji, także rzekomo tych "lepszych".
      • kub-ma Re: Pascal dostał 0,5 mln, Okrasa 650 000, 14.08.12, 12:59
        To chyba nie takie kokosy za roczne reklamowanie, tym bardziej, że nie tylko występują, ale muszą wyyśleć 52 przepisy przez ten rok smile
        • woman_in_love Re: Pascal dostał 0,5 mln, Okrasa 650 000, 14.08.12, 13:05
          nie piszę, że to kokosy, ale też nie jest to jakoś szczególnie mało, biorąc pod uwagę, że to w pakiecie z programem, za który dostaną następną kasę.
    • jajko54 Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 18:58
      ci panowie mi zwisają a Lidl kocham miłością czystą, co tylko się da kupuję tam, a nie w Leclercu, Tesco i Realu które mam pod nosem - i nie z powodu cen, tylko jakości. niestety nie wszystko w lidlu jest i z bólem muszę czasem odwiedzac inne sklepy.
    • hellulah Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 19:26
      Kalka z akcji Biedronki - Biedronka od lat w swoich biuletynach podaje przepisy, wydała też książkę Kuronia z przepisami na szybkie i w miarę zdrowe proste dania.

Gotowanie wbrew pozorom trzeba promować. Coraz więcej ludzi jada convenience food albo wprost fast food i nie gotuje w domu. Patrz popularność "pomysłów na..." - szczęśliwi nabywcy sami przyznają, że to kupują, bo na opakowaniu jest przepis z podaniem składników.
    • iuscogens Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 20:14
      Ale to przecież nie jest promocja gotowania, tylko reklama Lidla. Okrasy nie kojarzę zbytnio, Pascal mnie wkurza udawanym akcentem. No i te dania co reklamowali do tej pory były mięsne, więc dla mnie nic ciekawego.
      • kropkacom Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 15.08.12, 07:36
        Skąd wiesz, ze udawany?
        • iuscogens Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 15.08.12, 10:00
          Od znajomej, która pracowała przy tych jego programach.
          • atena12345 Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 16.08.12, 14:07
            iuscogens napisał:

> Od znajomej, która pracowała przy tych jego programach.

Pascal świetnie zna język polski, a akcent jest udawany
    • amoreska Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 14.08.12, 20:16
      Mogliby wymyśleć jakiś "obiad w pół godziny" wink
    • szanowna_pani Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 15.08.12, 00:00
      A mnie się podoba.
      Te "wymyślne dania" są do zrobienia z produktów z Lidla, więc może klienci spróbują przygotować (przynajmniej jakiś odsetek) - przecież to taka "praca organiczna" dot. różnorodności w kuchni.
      Reklamy radiowej nie znam.
    • exina Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 15.08.12, 00:17
      Ekstremalnie źle kojarzę tę akcję, ale jakie to ma znaczenie, nie jestem targetem tongue_out Żle kojarzyłabym to nawet wtedy, gdyby był to prawdziwy program TV. Imho copywriter odwalił robotę, wziął kasę i powrócił do żony i dzieci ulokowanych na strzeżonym osiedlu. Robote zatwierdził prezes mieszkający w "wórku" pod Warszawą.

Próbowałam zrozumiec i zapamiętać, co składa sie na te obiady za 20 zł, ale za cholere nie byłam w stanie zakonotować 2 przepisów w ciągu 10 sekund, no trudno. Gdyby mi zależało, musiałabym zapisać. Z tego co widze jednak dużo osób to zrobiło, BA, nawet zrealizowało te "przepisy"! Szacun dla twórców reklamy.

Niemniej bardzo podobała mi sie robota grafika od fotoszopa na bilbordach - zrobił ich na twardych goscismile Bardzo ładnie i nienachalnie. Założę się, że to jakiś koles na umowie smieciowej, który nie zna wartosci swoje pracy. Czuć pasję i umiłowanie detali (co zanika, gdy jest sie doswiadczonym grafikiem)

Bardzo lubię Pascala i lubię nawet jego kostki knora, na miłość boska, kto robi specjalnie rosół z warzyw i różnorodnego mięsa, by zrobić sos?
      • exina Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 15.08.12, 00:18
        errata - prezes nie miał mieszkać w "wórku" tylko w "dworku" tongue_out
        • coronella Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 15.08.12, 07:08
          a co do samych potraw- tak, bardziej wyszukane, ale :
          3 łyżki sosu sojowego
          kilka suszonych pomidorów,
          itp...

muszę kupić: butelkę sosu sojowego, słoik suszonych pomidorów... bo przecież nie kupię trzech.

Oni liczą koszt trzech, ja zaplacę za cały słoik. I nijak mi nie wyjdzie po 5 zł na osobę.

Pomysły fajne, trochę zaadoptowałam do siebie, ale obiadu za 20 zł z tego nie zrobię.

• kropkacom Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 15.08.12, 07:37
            To tak jak przy szybkim gotowaniu im więcej produktów masz stale tym lepiej. Sos sojowy warto nabyć zawsze.
      • jolunia01 Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 16.08.12, 13:41
        exina napisała:

> Bardzo lubię Pascala i lubię nawet jego kostki knora, na miłość boska, kto robi
        > specjalnie rosół z warzyw i różnorodnego mięsa, by zrobić sos?

Specjalnie jak specjalnie. Zawsze jak gotuję rosół zamrażam trochę w 2-3 małych pojemniczkach, żeby mieć m.in. bazę do sosu.
    • rosabell Re: Pascal Brodnicki i Karol Okrasa. 15.08.12, 08:31
      ludzie to we wszystko wierzawinkjak gra w reklami lidla to pewnie musi tam zakupy robic, a slawne i bogate nie pamietam kto dokladni jak reklamuja krem soraya albo buty deichman czy inne taniochy dla plebsu to tez pewnie uzywajawink taaak juz wierze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka