deelandra Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 12:54 mieć poglądy i nie obrażać kogoś ogłaszając je - bezcenne imho - dobrze im tak Odpowiedz Link Zgłoś
topo-lina Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 13:09 Cale szczescie dla Rosjan sa tacy ludzie jak dziewczyny z Pussy Riot i ze nie wszyscy mysla jak Deelandra. Czy sadzisz, ze ktos mowilby o "demokracji" Putina i o tym, ze ma pelne poparcie kosciola w swoich niecnych poczynaniach gdyby nie ich odwazny krok? Oczywiscie powinny poniesc konsekwencje za obraze uczuc religijnych, ale nie sadze zeby 2 lata wiezienia to byla proporcjonalna kara, biorac pod uwage to, ze Rosja jest panstwem laickim. Naprawde nie widzisz, ze to tylko pretekst by je uciszyc? Przeciez Putin kazdego niewygodnego czlowieka likwiduje (czesto w sensie doslownym). Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 13:19 >Oczywiscie powinny poniesc konsekwencje za obraze uczuc religijnyc Żartujesz oczywście. Ciekawy tekst do poczytania. "Nędzny eufemizm „uczucia religijne”, użyty tam, gdzie chodzi tak naprawdę o bluźnierstwo, nie nadaje się do niczego, a co najwyżej do obrażania wierzących. Wszak art. 196 sprowadza wiarę do sfery emocjonalnej! To, co dawniej było bluźnierstwem, dziś jest wywołaniem pewnego dyskomfortu psychicznego u wiernych. Cóż za protekcjonalny psychologizm! Nawet nie o czci wierzących się tu mówi, lecz tylko o uczuciach. Swoją drogą, od kiedy to uczucia dorosłych podlegają ochronie? Jak je zresztą mierzyć i oceniać? Ktoś powie, że jest mu przykro, że czuje się urażony. Czy obywatelom przysługuje ochrona prawna przed wystąpieniem takich stanów emocjonalnych? Skoro nie, to dlaczego czynić wyjątek dla dyskomfortu związanego ze sprawami przekonań religijnych? Największym wszak dziwactwem w konstrukcji art. 196 jest coś innego. Zauważmy, że wcale nie zabrania on znieważania krzyża jako takiego. Zakazuje jedynie czynienia tego w zamiarze obrażania określonej osoby lub grupy osób. W wolnym kraju wolno pogardzać każdą religią i przedmiotami religijnej czci. Prawo nawet ich nie definiuje, co zresztą byłoby karkołomnym zadaniem, wobec wielości wyznań i zawiłości ich doktryn." Jan Hartman Odpowiedz Link Zgłoś
topo-lina Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 13:58 Nie, nie zartuje. Zeby bylo jasne - jestem ateistka, ale z tych co to nie afiszuja sie ze swoimi przekonaniami i nie wtracaja w wiare lub niewiare innych. To moja, ze tak sie wyraze, intymna sprawa. Nigdy nie czulam sie uciemiezona przez katolikow, nawet jak za czasow szkoly bylam jedyna, ktora nie chodzila na religie. Popieram w pelni Pussy Riot, bo zdaje sobie sprawe, ze ciezko w Rosji zwrocic uwage na pewne rzeczy bez takich radykalnych zachowan. Co nie zmienia faktu, ze mogly obrazic uczucia religijne ludzi wierzacych i powinny za to poniesc jakies tam konsekwencje (jesli ich prawo takowe przewiduje). Te 2 lata to wyrok polityczny i wszyscy o tym wiedza. Podziwiam te dziewczyny za nonkonformizm, odwage i za zimna krew zachowana podczas procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 13:55 idea przestepstwa pt obraza uczuc religijnych nie wystepuje chyba w zadnym sensownym i dojrzalym systemie prawnym. interesujace jest natomiast ze post totalitarne systemy prawne bardzo lubia miec takie zapisy prawne. Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 15:08 > Oczywiscie powinny poniesc konsekwencje za obraze uczuc religijnych, ale właściwie dlaczego "oczywiście"? to znaczy kościół mógłby jakies konsekwencje wyciągnąć, ekskomunike na nei nałozyc czy cos, ale dlaczego niby państwo ma je wyciągać? > Naprawde nie widzisz, ze to tylko pretekst by je uciszyc? tyle, ze raczej im sprawę nagłośnił Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 21:06 Ale zdajesz sobie sprawę, że obraza uczuć religijnych to tylko pretekst dla prześladowań politycznych? Ja jestem bardzo ciekawa, co zrobi Putin po tym, jak Cerkiew ogłosiła, że im wybacza i prosi o łaskę dla nich. Odpadł mu pretekst. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 12:58 gdyby chociaz umialy spiewac... mam je gdzies Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Cytat z pewnego pastora 19.08.12, 13:16 "Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem. Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą. Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem. Nie byłem przecież socjaldemokratą. Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem. Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było." Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Cytat z pewnego pastora 19.08.12, 13:23 Nie ma to jak podszywac sie pod pastora-co krejzi Przy takich madrosciach to Paulo Coelho wysiada Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Cytat z pewnego pastora 19.08.12, 13:30 Szanowna Pani, Ignorancja Pani w tym poście otarła się wręcz o głupotę. Można było uniknąć tej kompromitacji uzywając strony www.google.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Cytat z pewnego pastora 19.08.12, 13:52 Szanowny panie krejzi ,nie uczono pana w podstawowce,ze jak sie kogos cytuje ,to podaje sie autora cytatu.I kto tu jest ignorantem Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Cytat z pewnego pastora 19.08.12, 18:55 Całość wypowiedzi jest w cudzysłowie a tekst powszechnie znany...chyba... a jeśli nie to autorem jest Martin Niemöller. Odpowiedz Link Zgłoś
abdullah_abdullah Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 13:29 wyglada na to ze bedzie happy endzior. Dziewuchy narozrabialy, slusznie skazane (u nas sady sa zdecydowanie zbyt liberalne). Cerkiew Prawoslawna jako glowny poszkodowany przebacza i prosi KGB o łaske dla kryminalistek, mam nadzieje ze pulkowniki łaske okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 13:47 Wiedziały,ze moga poniesc konsekwencje. Ten kraj bez takiego Putina pograzyłby sie w chaosie. Czasem mysle, ze i u nas by sie przydał, w tej stajni Augiasza. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 14:29 Wyjedź zatem z tej stajni do uporządkowanej, praworządnej Rasiji. Ewentualnie do raju zwanego Białorusią. Chyba jednak polacy nie potrafią docenić wolności i swobody którą mają. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 14:48 A dlaczego mam wyjezdzac? Co ci z tej wolnosci? Ona jest pozorna.Jestesmy dymani na kazdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 14:53 Jak wystawiasz dupsko to cie dymają. Choć taki inwalida, któremu zajmujesz miejsce faktycznie może czuć sie wydymany. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 23:43 > Co ci z tej wolnosci? Co mamy z wolności?? >Ona jest pozorna. A w Rosji to jakas bardziej rzeczywista wolność? >Jestesmy dymani na kazdym kroku. Naprawdę ktoś cię dyma na każdym kroku? A jak to wygląda? Kto? Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 14:58 A moze to byla po prostu kontrolowana prowokacja. Putin pokazal kto tu rzadzi, a panie moze wcale do lagrow nie trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 15:05 tak naprawdę mówienie o ich karze jako 2 lata wiezienia to efemizm one beda 2 lata w łagrze co do obrazy uczuc religijnych- na samym poczatku bardzo przeprosily wszystkich wiernych i zaznaczyly, ze absolutnie nie mialy na celu obrazac uczucia religijne, bo nie jest ich celem atakowanie prawosławia chodzilo o atak na władze w formie tzw sztuki krytycznej i dlatego trzeba bylo dac im nauczkę. niestety Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 15:41 Malowanie wielkich penisów na ścianach jako sztuka to chyba określenie nieco na wyrost Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 15:49 sztuka krytyczna to nie jest taka tradycyjna forma sztuki to umownie zjawiska artystyczne w sposób krytyczny komentujące sytuacje społeczne, polityczne, ekonomiczne obecnie sztką nazywa sie wiele rzeczy, pokropkowanie płotka tez ciezko nazwac obrazem ale są ludzie, ktorzy widzą w tym dzieło artystyczne Odpowiedz Link Zgłoś
aga90210 Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 15:51 Jestem zdziwiona, ze tutaj uwazacie, ze kara byl adekwatna do czynu! Moim zdaniem w ogóle nie powinny zostać skazane- jedyne co zrobiły to wytknęły cerkwi powiązanie z Putinem, podczas gdy Kosciół powinien być niezależny. Jeśli ktoś sie poczuł urażony to można je było skazać na prace społeczne i tyle. Rosja (oraz kraje od niej zależne) zamienia się w państwo coraz bardziej totalitarne, a wszechwładza Putina nie jest zdrowa dla gospodarki, stosunków międzynarodowych i praw człowieka w tym kraju. Dziś wysyłamy młode dziewczyny do łagru (notabene na podstawie zapisów nieaktualnego prawa z X wieku), jutro będziemy bez sądu skazywać każdego kto nie spodoba się władzy? Mam nadzieję, ze pod naciskiem opinii międzynarodowej kara zostanie złagodzona. Cały świat patrzy teraz na Rosję i Putina- i slusznie, dotychczas wielu osobom obojętne były lamiace prawa człowieka incydenty w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 09:42 aga90210 napisała: > Jestem zdziwiona, ze tutaj uwazacie, ze kara byl adekwatna do czynu! Wiele lat komunizmu zrobiło swoje. Niektórzy Polacy, rzekomo wykształceni i nowocześni, nadal mentalnie tkwią głęboko w zamordyźmie i pojęcia wolności słowa oraz demokracji są dla nich obce. Świadczy o tym chociażby to głębokie zrozumienie dla prawa chroniącego uczucia religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1970 Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 17:57 Bardzo dobrze że skazano Odpowiedz Link Zgłoś
thana203 Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 18:38 Ja myślę, że ten wyrok to demonstracja brutalnej siły. Nic więcej. Prawdziwe wartości nie potrzebują policji, sądów i łagrów. Bronią się same i żaden akt chuligaństwa nie jest im w stanie zaszkodzić. Strasznie kruche muszą być uczucia religijne, skoro tak łatwo je urazić. W Rosji, czy w Polsce, czy gdziekolwiek indziej. A łagry (dla kogokolwiek) bardzo źle mi się kojarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wolność dla Pussy Riot 19.08.12, 21:09 Ale tu nie o uczucia religijne poszło. Chyba, że mówimy o tej religii, w której Putin jest Bogiem. Cerkiew się od tego poniekąd odcięła - jestem ciekawa, co Putin zrobi z tym fantem. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 00:35 Cerkiew sie odciela - po fakcie. Dla zachowania twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 16:14 w wyroku nic nikt nie mowil o obrazie glowy panstwa, tylko o obrazie uczcu religijnych- mimo ze pussy riot jasno daly sygnal, ze nie chodzilo o atak na wiernych jako takich, tylko atak na putina putin chcial pokazac innym, jak sie kończą takie zabawy i dla przykładu pod przykrywką obrazy uczuc religijnych ukarał surowo i "sprawiedliwie" czytalam dzisiaj bardzo ciekawy artykuł znawczyni problematyki rosyjskiej, tłumaczącej ze gdyby ten happening nie odniosl takiego sykcesu w internecie to pies zkulawą nogą by sie tym nie zainteresował, bo taki nalot na cerkiew tylko inną pussy riot zrobilo kilka dni wczesniej, ale wtedy po prostu je wyprowadzono i wsio mój blog o filcowaniu, drutach, starociach, wnętrzach i ciastkach szopinistka.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 00:02 Nie rozumiem dlaczego uczucia religijne maja korzystac z wiekszej ochrony prawnej niz swiatopoglad ateistyczny/racjonalistyczny. To chyba nie jest rownosc wobec prawa. A Pussy Riot, wiadomo, ze nie chodzilo tu nawet o te nieszczesne uczucia religijne, tylko o krytyke rezimu. Nie od dzis wiadomo, ze rosyjska Cerkiew jest gleboko umoczona w popieranie rezimu Putina i az dziw bierze, ze wizyta Cyryla w Polsce i wspolne oredzie z Michalikiem nie wzbudzilo oburzenia moralnego wsrod srodowisk polskiej prawicy, zazwyczaj bardzo anty-Putinowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
abdullah_abdullah Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 00:26 szczerze polecam w tym temacie: bielinski.salon24.pl/441493,wrzask Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 12:31 Wyrok jest oczywiscie absurdalny i poza dyskusja. Mnie zastanawia natomiast jak matki malutkich dzieci mogly zdecydowac sie na tak glupi krok w kraju, o ktorym wiadomo, ze nie slynie ze sprawiedliwosci a lagier traktuje jako metode wychowawcza dla niesubordynowach doroslych. Osobiscie to dla mnie idiotyczne podkladanie glowy pod topor. Ciekawe, czy dzieci po 2 latach poznaja matki ( Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 13:11 Jedna z nich nie widziała swojego czterolatka od 4 miesięcy, więc chyba macierzyństwo nie jest nadrzędną wartością w jej życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga90210 Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 13:32 A musi być nadrzędną? Moze demokracja, wolność i zgoda z samym sobą jest dla nich ważniejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 19:08 W takim przypadku dzieci się nie posiada, o ile mi wiadomo, nie jest to obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 14:10 A Wałęsa, czy tam Komorowski to ile dzieci mieli, gdy się walką o demokrację zajmowali? Nie mogli zostawić załatwienia spraw Solidarności takiemu Jarosławowi Kaczyńskiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 14:43 Dalej nie rozumiesz. Inteligentnie prowadzona dzialalnosc opozycyjna, a publiczne spiewanie jawnie krytykujacych rezim piosenek (+ obrazanie cerkwi) to chyba jednak nie to samo. To drugie nie dosc, ze absolutnie nic w obecnej sytuacji politycznej w Rosji nie zmieni, naraza te dziewczyny na dlugoletnie, ciezkie wiezienie. A moznaby przeciez ten czas, ktory spedza w mamrze wykorzystac pozyteczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 15:58 A może Ty nie rozumiesz? Łatwo teoretyzować z naszej perspektywy. Akurat Polacy powinni plackiem w swoich świątyniach leżeć dziękczyniąc za to, że w Rosji jest ktoś, kto wiedząc, że szans na realne, szybkie włynięcie na sytuację polityczną nie ma i tak walczy o świadomość współobywateli. Choć masz rację, tego czym się różni siedzenie w więzieniu Komorowskiego (i doczekanie się w dłuższej perspektywie prezydentury, nie mówię, że jedno wynika z drugiego, ale związek jest), a siedzenie tych dziewczyn, rzeczywiście nie jestem w stanie pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 16:10 No właśnie. Polacy i lwia część świata wyłącznie teoretyzuje i nie ma zielonego pojęcia o tym co się dzieje w Rosji. A żeby się dowiedzieć to czasem wystarczy wyjechać 100km za Moskwę i zobaczyć codzienne życie ludzi. Bo to co się dzieje w Moskwie nie jest odzwierciedleniem całej Rosji i jej nastrojów w społeczeństwie. Kara dla Pussy Riot zdecydowanie przesadzona, ale mogło być gorzej. Putinowi nie na rękę, że dziewczyny siedzą w łagrach. Cały świat teraz na niego patrzy i to w złym znaczeniu. Pewnie je wypuszczą bo ktoś coś gdzieś komuś powiedział i poprosił. Putin stracił zatrzymując te dziewczyny, wcześniej nie miały one przecież żadnego znaczenia politycznego czy społecznego. Zachowanie Pussy Riot w cerkwi brak słów. Dla mnie są jak te wariatki z Femenu Ukraińskiego. Niby walczą o wolność i demokrację ale jakoś takoś... niesmaczne jest to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 16:16 dlatego powinny otrzymac jakąs kare w postaci 100h sprzatania ulic etc za wybryk chuliganski i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 16:19 A no właśnie. Sprzątanie ulic albo praca społeczna na rzecz cerkwi prawosławnej czy zakonów prawosławnych. łagry to przesada mimo tego, że ich zachowanie było najzwyczajniej w świecie oburzające. Odpowiedz Link Zgłoś
josef_to_ja A FEMEN dopuścił się barbarzyństwa. 20.08.12, 16:21 W obronie Pussy Riot. forum.gazeta.pl/forum/w,567,138313997,138313997,Co_sadzicie_o_ostatniej_akcji_Femenu_na_Ukrainie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
josef_to_ja Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 16:19 Albo grzywnę lub ewentualne zawiasy. Nie powinny też być aresztowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 19:44 Nie jestes. Nie obrazaj opozycjonistow porownujac ich z tymi dziewczynami. Poczytaj np. o Shirin Ebadi, dowiesz sie moze jak wlasna wiedza, talentem, ciezka, mozolna praca walczy o prawa kobiet i dzieci. Mogla sie tez zaraz po rewolucji rozebrac do naga i spiewac, ze Ajatollahowie powinni spadac na drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 19:10 Dziećmi zajmowały się ich matki, więc oni mieli łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Wolność dla Pussy Riot 20.08.12, 13:41 Alez prosze bardzo. Tylko po co jej dziecko? Nie ma chyba obowiazku posiadania potomstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Wolność dla Pussy Riot 23.08.12, 00:41 Reżimu Putina nic nie usprawiedliwia. Jednak nie przeszkadza ci nazwa i brak moralności tych panien(ek)? Odpowiedz Link Zgłoś