anias29 24.08.12, 10:14 no ja p...lę, szkoda że nie w zawieszeniu:\ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta-skarpeta Re: skazanY of course 24.08.12, 10:18 dostał max tyle ile prawo zezwalało, nikt nie przewidzial tam, ze trafi sie taki szajbus, a prawa w trakcie procesu zmieniac nie mogą, bo by nie mialo to racji bytu Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: skazanY of course 24.08.12, 10:29 Szajbus? Moim zdaniem bardzo inteligenty człowiek, który dobrze wiedział, że max co może go czekać to 21 lat, przy czym i tak wyjdzie za dobre sprawowanie po 12 haha. Szajbusy to humanitarni wyborcy przeciwni karze śmierci, ponieważ spośród nich rekrutują się także zwolennicy skuteczności resocjalizacji, niskich kar, luksusowych warunków w wiezieniach i tym podobnych głupot. A jak wyjdzie to i tak zostanie premierem i bohaterem, bo Europę przyszłości czeka i tak wybuch wojen religijnych i multi-kulti, wystarczy poczekać, aż ilość muzułmanów i imigrantów z Azji/Afryki jeszcze bardziej wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: skazanY of course 24.08.12, 11:41 jest jak najbardziej szajbusem, oczytanym i inteligentnym ale ma nierówno pod sufitem, bo nikt normalny nie robi sobie takiej strelanki on jest dumny z wyroku, mniejszy bylby dla niego zniewagą a nie wyjdzie pewnie nigdy- bo taka mozliwosc prawna istnieje, ze jak nadal nie bedzie wykazywal zrozumienia sytuacji to bedą wiezienie mu przedluzac Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: skazanY of course 24.08.12, 11:46 Albo, żeby dalej ośmieszać system, uda że się zresocjalizował i wyjdzie po 8. Jak to nikt normalny nie robi sobie takiej strzelanki? Dziesiątki tysięcy muzułmanów, którzy świętują zamachy bombowe dokonywane przez swoich ziomków, albo uczą swoje dzieci w przedszkolu jaka to chwała zginąć organizując zamach nie MOŻE się przecież mylić! Odpowiedz Link Zgłoś
methinks A ja jestem za kara smierci. Ale pod 1 warunkiem! 24.08.12, 11:52 Warunkiem takim, ze jesli sedzia skarze na kare smierci niewinnego czlowieka, to powinien zostac potraktowany jak morderca i sam skazany na kare smierci. Tylko taki system wydaje mi sie sprawiedliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A ja jestem za kara smierci. Ale pod 1 warunk 24.08.12, 23:50 www.youtube.com/watch?v=0Py6sI2pCp8 Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A ja jestem za kara smierci. Ale pod 1 warunk 25.08.12, 14:00 Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: A ja jestem za kara smierci. Ale pod 1 warunk 25.08.12, 16:35 www.youtube.com/watch?v=X-Sdue3NdFM Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 women in love 24.08.12, 12:23 To doprawdy zadziwiające, że ty potrafisz napisać coś interesującego, całkiem do rzeczy a zaraz potem wypisujesz kompletne nonsensy. Po pierwsze Brevik nigdy nie wyjdzie z więzienia. Dostał maksymalną karę -21 lat ale w Norwegii system przewiduje przedłużanie kary jeśli skazany stanowi np. zagrożenie dla społeczeństwa. W tym przypadku (takie sa oczekiwania społeczne) tak się stanie i facet nigdy nie opuści murów więzienia. > A jak wyjdzie to i tak zostanie premierem i bohaterem, Kto go miałby uczynić bohaterem? Rodzice, którym pomordował dzieci? Żony, mężowie pomordowanych? Naprawdę nie zdajesz sobie sprawy, że on zamordował zupełnie przypadkowe osoby? Przecież nawet argument, że byli to przeciwnicy polityczni jest wyssany z palca bo zanim kogoś zabił to nie odpytywał na okoliczność światopoglądu. Bomba w Oslo również trafiała przypadkowe osoby. Gdyby przyjechał do Polski (a przecież mógłby) to ofiarą mogłabyś być również ty albo ktoś kogo kochasz. Wtedy też apologizowała byś jego zbrodnię? Poświeciłabyś się w imię idei? Facet ma ciebie za niższą rasę. Identyfikujesz się z tą opinią? > bo Europę przyszłości cz > eka i tak wybuch wojen religijnych i multi-kulti, Skąd ta pewność? skąd ta wizja? Gdzieś się sprawdził taki scenariusz? Póki co jedynym mocarstwem na świecie jest kraj składający się prawie wyłącznie z emigrantów i żadnych wojen religijnych tam nie zanotowano. Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: women in love 24.08.12, 12:33 ja myślę, że dla wielu ludzi o podobnych poglądach on już jest "bohaterem" a męczeński pobyt w celi doda mu jeszcze więcej blasku. podobno dostaje dużo listów od kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: women in love 24.08.12, 12:40 bundy tez dostawal kurde co takie baby maja we lbie Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Oslo to europejska stolica gwałtów, przy czym 99% 24.08.12, 23:54 sprawców to różnej maści azylanci z Azji i Afryki. Nie ponoszą oni najczęściej żadnej kary za swoje czyny. Nieoficjalnie mówi się o tym, że liczba gwałtów po Utoyi spadła (czyżby azylanci zaczęli się bać = szanować Norwegów). Co zatem w tym dziwnego, że Breivik ma fanki. To pewnie ofiary gwałtów albo Norweżki, które nie boją się w końcu wyjść wieczorem z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love odp. 24.08.12, 23:13 "w Norwegii system przewiduje przedłaużanie kary jeśli skazany stanowi np. zagrożenie dla społeczeństwa." Czytałam już o tym pół roku, ale.... O wiele częstszą praktyką jest tam resocjalizowanie więźniów i ich wypuszczanie przed terminem po tej resocjalizacji. I na 99% Breivik znów wykpi ten system, czyli po 5 latach wyrazi skruchę, odetnie się od swych "chorych poglądów", przeprosi społeczeństwo i ofiary, rozpłacze się na wizji i powie, że nie wiedział co czyni, a tak w ogóle to nie on, tylko to wina wychowania/szkoły, po czym wyjdzie po następnych 3, czemu przyklaśnie 5 resocjalizatorów, 10 psychiatrów, 20 psycholożek i parę innych osób. A przedłużanie kary? To proces uznaniowy i na dwoje babka wróżyła. Daję głowę, że nikt tego nie zrobi po 21 latach. A rodziny ofiar? A to jakieś parę osób, które się nie liczą wobec setek tysięcy innych wyborców. "Przecież nawet argument, że byli to przeciwnicy polityczni jest wyssany z palca bo zanim kogoś zabił to nie odpytywał na okoliczność światopoglądu." - No na tej wyspie to byli młodzi sympatycy partii rządzącej i jej członkowie, rozkochani w multi-kulti, a nie przypadkowe osoby. I parę osób Breivik oszczędził, np. naszego rodaka (przy czym złośliwi twierdzą, że nasz rodak pozdrowił Breivika prawicowym pozdrowieniem i powiedział, że on tu jest przypadkiem, a multi-kulti tak samo nienawidzi). No a w Oslo to była dzielnica rządowa i tam nikt postronny nie łaził, tylko urzędasy. "Gdyby przyjechał do Polski (a przecież mógłby)" - Nie mógłby, bo jego nie interesuje podbijanie Polski, tylko ratowanie Norwegii przed imigrantami. "Skąd ta pewność? skąd ta wizja? Gdzieś się sprawdził taki scenariusz? " - Wszędzie się do tej pory sprawdzał. USA też to czeka. Zresztą tydzień czy dwa temu ktoś ostrzelał tam świątynię turbaniarzy i zabił kilku. Dotychczasowe USA (do lat 70-tych czy 80-tych) było jednak bardzo specyficzne. Ahmed, który wtedy się tam osiedlał musiał zmienić imię na Robert (bo by na niego krzywo patrzyli), dać amerykańskie imiona dzieciom, wywieszać flagę w święta, świętować święto dziękczynienia, a jakby żona mu wyszła w kocu to by już nie wróciła, bo by ją ktoś zastrzelił z przejeżdzającego samochodu. I to działało tylko dzięki takiej oddolnej wymuszonej integracji (a właściwie niechęci do nie-amerykańskości). Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd_1 Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 10:18 Dostał -zdaje się- maksymalny wyrok... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Gratukacje. Czekam z niecierpliwością, aż za dobre 24.08.12, 10:31 sprawowanie wyjdzie po 8 haha. Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: Gratukacje. Czekam z niecierpliwością, aż za 24.08.12, 12:34 No to juz, idz i sobie czekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Gratukacje. Czekam z niecierpliwością, aż za 25.08.12, 12:30 Zgodnie z wyrokiem może się ubiegać najwcześniej po 10. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 10:54 to najwyzszy wymiar kary przewidziany prawem. Jednak najprawdopodobniej Breivik nie wyjdzie po 21 latach na wolnosc, bo kare mozna przedluzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 11:45 Nie wiem, ale mi ciągle wygląda na takiego fajnego, miłego chłopca (chodzi o wygląd jego), nie wygląda mi na mordercę tylu osób, heh... I ten szok gdy okazało się, że sprawcą nie jest jakiś muzułmanin czy inny Turek albo i Polak tylko rdzenny Norweg... Tak to jest jak wszędzie pieją, jakie to inne nacje lepsze i bardziej kulturalne, a tu się okazuje, że wszędzie są psychopaci i szajbusy, wszędzie. I nawet surowe karanie za klapsy dawane dzieciom i największa chyba w całej Europie pajdokracja skandynawska nie zapobiegła. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 11:47 Breivik nie był bity, a matka wychowywała go bezstresowo i w poszanowaniu multi-kulti. Kiedyś dałam link do artykułu o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 11:49 Daj link o tym, jak wychowywał go tatuś. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:10 Tatuś go nie wychowywał, bo to była postępowa norweska rodzina i go nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:13 Oj był, był, nie zawsze ciałem, ale duchem, przecież uczucia synusiowi przekazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 11:53 Nie był bity, więc klapsów innym też wszak nie dawał tylko od razu z grubej rury.... Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 11:58 Wyrok nie jest taki głupi - po 21 latach jest możliwość przedłużenia. W Polsce też by się to przydało, biorąc pod uwagę przypadek pedofila Trynkowskiego, który lada chwila wyjdzie na wolność i nic się z tym nie da zrobić. I nie, nie sądzę, aby wypuszczono go wcześniej "za dobre sprawowanie" - w końcu jest symbolem wcielonego zła. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:00 %$#$%!!! Ja rozumiem że prawo przewiduje max. 21 lat więzienia. Za zabójstwo człowieka. Jednego człowieka. A ilu ludzi zabił? Ktoś powie że to nie Ameryka żeby kary sumować no ale dlaczego by nie? Logiczniejsze by było prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd_1 Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:07 W Ameryce dostęp do broni jest duzo szerszy niz w Europie, więc może i logiczniejsze Moim zdaniem opcja z przedłużaniem wyroku jest cywilizowana i mądra. Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:16 no ale jemu właśnie będą sumować. dostał MINIMUM 21 lat. "- Breivik został uznany za poczytalnego i skazany na co najmniej 21 lat więzienia - ogłosiła przewodnicząca składu sędziowskiego Wenche Elizabeth Arntzen." i jeszcze: "To najdłuższy możliwy wyrok więzienia przewidziany norweskim prawem, dlatego kara obejmuje też możliwość przedłużania nieskończoną ilość razy, dopóki Breivik będzie uważany za osobę stanowiącą zagrożenie dla społeczeństwa. W praktyce oznacza to, że najprawdopodobniej nigdy nie wyjdzie z więzienia." ja jestem pełna podziwu dla społeczeństwa norweskiego, że wypracowało taki system prawny, że potrafi na tyle odciąć się od najniższych instynktów że np. oskarżonym (w tym breivikowi) podaje się dłoń na powitanie na sali sądowej. to naprawdę musi być bardzo trudne, ale na tym chyba polega człowieczeństwo. ciekawa jestem kiedy nasze społeczeństwo dojdzie do takich zachowań (i nie mówię tego negatywnie, chodzi mi o to jak dużo czasu potrzeba aby społeczeństwo przeszło taką przemianę). Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:23 Tylko po takiej przemianie świadomości społecznej powinien być następny etap, czyli rozsądne korzystanie z owoców tej przemiany, a nie zachłystywanie się własną szlachetnością. Czyli zamiast autofascynacji "Ach, komu to ja nie podam ręki" zastanowienie się, jaki konkretnie wpływ na danego skazanego ma podanie mu ręki. Czy przypadkiem nie utwierdza w przekonaniu, że dobrze zrobił i wszyscy w gruncie rzeczy są za. Norweski system prawny tak naprawdę zakłada, że nie ma zła, jest tylko niekorzystny splot okoliczności, krzywda, skrzywienie psychiczne. Kiedyś bym przyklasnęła, teraz nie jestem pewna. I obawiam się, że zasady "Postępuj, jakbyś chciał żeby z tobą postępowano" mogą się nie sprawdzić jako sposób dotarcia do kogoś, kto jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:30 nie znam się na systemach prawnych, nie wiem jak działają w rożnych krajach. chodzi mi o to, że w naszym społeczeństwie panuje "oko za oko", czyli breivik zabił to i jego należy zabić, a w niektórych społeczeństwach (np omawianej norwegii) uznaje się, że nasze człowieczeństwo nakazuje nam zachowania zgodne z pewną normą bez względu na to z kim mamy do czynienia. ja nie sądzę żeby taki breivik kiedykolwiek uznał, że on zrobił źle. nie wiem czy ktokolwiek w coś takiego wierzy. chodzi o to, że zrobił bardzo źle i należy go izolować, ale dalej pozostaje człowiekiem i powinniśmy traktować go zgodnie z naszymi standardami a nie jego (czyli traktować jak człowieka a nie śmiecia). wiem, że to wymaga ogromnej zmiany mentalności, filozofii życia i pewnie w dużej mierze religii, ale zastanawia mnie czy nasz naród kiedyś przejdzie taką przemianę, czy może okaże się że podejście norwegów jest nieodpowiednie i człowiek to jednak zwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:43 Mnie się wydaje, że tu nie chodzi o powrót do naszego systemu, tylko o pójście jeszcze krok dalej niż Norwedzy - o uznanie, że chodzi także o dobro skazanego (moralne dobro), a nie tylko o to, żeby społeczeństwo przed nim uchronić w taki sposób, żeby sobie rączek nie pobrudzić. To będzie daleka analogia, ale kiedyś był tutaj w wątku o przerwanej adopcji link do bloga kobiety, która wychowywała córkę chorą na RAD (zespół zaburzenia więzi). Wszelkie jej działania wychowawcze były krytykowane przez psycholożkę, która sugerowała, że ma dziecku zapewnić stabilność emocjonalną, przewidywalność, itd. Po przeczytaniu zalinkowanych artykułów o RADzie okazało się, że te zasady nie dotyczą dzieci z RAD, że jedyną szansą dotarcia do nich jest bycie silnym i nieprzewidywalnym, bo żeby dostrzec miłość, muszą się najpierw poczuć słabe i zależne. Że ta kobieta instynktownie działała dobrze, tylko została z tego działania wybita i nawrócona na jedynie słuszną drogę pedagogiczną. To chyba to, co z kolei włożono w usta Anne Sullivan w filmie biograficznym o Helen Keller "Jak mam okazać miłość dziecku, które nikogo nie szanuje?" (w domyśle - i wszystkie przysługi nie odbiera jako akt miłości tylko należne daniny od poddanych). Mam wrażenie, że jedyną szansą (a i tak dalej jest to tylko szansa) dotarcia do kogoś takiego jak Breivik, byłoby pokazanie mu, że społeczeństwo może być dla niego niebezpieczne i ma nad nim przewagę, a potem pokazanie mu, że tej przewagi nie wykorzysta, żeby go skrzywdzić. Postępowanie zgodnie z normami humanitaryzmu pozostawia nasze sumienia spokojne, a nawet zadowolone, ale temu człowiekowi nie daje żadnej szansy na moralny rozwój, ponieważ jest przez niego odbierane jako efekt jego zręcznej manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:18 > %$#$%!!! Ja rozumiem że prawo przewiduje max. 21 lat więzienia. Za zabójstwo cz > łowieka. Jednego człowieka. Naprawdę nie ogarniasz, że jeśli prawo przewiduje max 21 lat, to nic już się nie da zrobić? I nieważne czy zabił 1, 10 czy 20? W polskim prawie jest paragraf: kto zabija człowieka... i on nie odnosi się tylko do jednego człowieka. Do 70 również. Ktoś powie że to nie Ameryka żeb > y kary sumować no ale dlaczego by nie? Logiczniejsze by było prawda? Bo jeśli nie mają w prawie zasady sumowania kar, to nie mają i nie da się nagle zacząć sumować, bo tak by było fajniej i sprawiedliwiej. Zresztą, co za różnica czy dostałby 300 lat czy 21 przedłużane do końca życia? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 13:28 Skąd pomysł że jestem nierozgarnięta? Najzwyczajniej w świecie pozwalam sobie wytknąć niedoskonałości w tamtejszym prawie. To że dana rzecz jest gdzieś opisana (tu wymiar kary w kodeksie) nie oznacza że muszę się z tym zgadzać, prawda? Gdyby w danym kraju morderstwo gratyfikowano rokiem pobytu w spa bo tak przewiduje prawo byłabyś zachwycona? A 21 lat więzienia facet zarobił z MOŻLIWOŚCIĄ przedłużenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:14 21 lat czyli najwyższy wyrok. Nie wyjdzie, jak piszą co poniektóre wcześniej, bo nie może. Prawdopodobnie nie wyjdzie nigdy. > no ja p...lę, szkoda że nie w zawieszeniu:\ W Polsce pewnie dostałby dożywocie i wyszedł za dobre sprawowanie. Czy to takie ważne ile dostał, czy ważne, żeby nigdy nie wyszedł, co najprawdopodobniej się stanie? W Norwegii nie ma wyższych wyroków, więc można sobie stękać i jęczeć, ale w państwie prawa prawo nie działa wstecz, nawet jakby karę śmierci wprowadzili, to by się Breivik nie załapał. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:17 ale w czym masz problem ? i tak pewnie do konca nie wyjdzie bo tam jest mozliwosc przedluzenia wyroku jesli do skazanego nie dochodzi co zrobil Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 12:45 i dlatego Temida ma zasłoniete oczy 1 rok za jednego zabitego daje 7?...nawet pół roku to wiecej niż 21...dlatego podoba mi sie prawo USA z ich np. 157 latami odsiadki Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 A zwróciłyście uwagę ... 24.08.12, 12:50 że mu się przytyło w tym więzieniu ? Okrąglutki się na gębie zrobił Odpowiedz Link Zgłoś
e-milia1 mam nadzieje, ze mu wspolwiezniowei pieklo 24.08.12, 13:21 we zrobia.... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: mam nadzieje, ze mu wspolwiezniowei pieklo 24.08.12, 13:27 ??? w norwegii ??? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: mam nadzieje, ze mu wspolwiezniowei pieklo 24.08.12, 13:30 No wiesz, te czyściutkie poukładane mebelki z mięciutkim łóżeczkiem w indywidualnym pokoiku, tfu, celi znaczy się... Koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: mam nadzieje, ze mu wspolwiezniowei pieklo 24.08.12, 20:22 Ma bieżnię i laptopa. Pewnie w odosobnieniu od innych więźniów siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 13:37 Nie ma wyzszej kary w Norwegii ... ale poki co maja fajne prawo, ze po odsiadce zbiera sie komisja, ktore decyduje, czy moze wyjsc na wolnosc, czy nadal stanowi zagrozenie. I tym samym moze nie wyjsc nigdy. U nas tego brakuje i to bardzo - niejaki Trynkiewicz, zabojca kilkorga chlopcow wyjdzie za rok z wiezienia po odsiedzeniu 21 lat (w sile wieku, bedzie mial cos ponad 40-tke) i nie ma mocnych, zeby ta sytuacje zmienic, choc wszyscy psychologowie uwazaja, ze bedzie zabijal nadal! I tego pojac nie moge, ze panstwo jest bezsilne. Kara zostala mu zamieniona z kary smierci na 21 lat, bo w momencie moratorium nie bylo w systemie kary dozywocia. Takze Breivik prawdopodobnie nie wyjdzie nigdy, a my mozemy sie bac o nasze dzieci, bo nasz system sobie nie radzi w takich sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 20:23 "Przepraszam, że nie zabiłem więcej osób" To chory człowiek. Ja bym go na pal nabiła. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Breivik skazana na 21 lat.... 24.08.12, 20:29 A na ile mial zostac skazany,skoro najwyzsza kara to 21 lat? Rozum ci odjelo? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia7611 a w takim więzieniu będzie siedział!!!!! 24.08.12, 22:21 wiadomosci.onet.pl/kiosk/w-tym-luksusowym-wiezieniu-przebywa-breivik,5225232,12635508,fotoreportaz-maly.html szok!!!! powinny być cztery ściany!!! a nie takie luksusy!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: a w takim więzieniu będzie siedział!!!!! 24.08.12, 23:41 Wieczorem oglądałam wiadomości na norweskim kanale. Rozmawiali z naczelnikiem wiezienia, w ktorym bedzie przebywał Breivik. Po połowie odbycia kary, wiezień ma prawo starać się o zwolnienie warunkowe. W jego przypadku to nie przejdzie. Mówili coś, że minimum 40 lat spędzi w wiezieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Breivik skazana na 21 lat.... 25.08.12, 01:52 Ale czym tu sie podniecać? Po czymś takim powinien być krótki proces i wyrok śmierci. Ale mamy Europę "cywilizowaną" aż do absurdów. Odpowiedz Link Zgłoś