Dodaj do ulubionych

sprawdzenie

25.09.12, 14:51
toczy się sprawa majątkowa, osoba zwolniła sie specjalnie z pracy, dogadała się z pracodawcą i poszła na zasiłek. Natomiast pracuje nadal na czarno.
Czy można podejrzenia zgłosić do urzedu pracy?
jak to załatwić? nie mam 100% pewności.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: sprawdzenie 26.09.12, 00:37
      Mozna sobie wypisac na czole pod.....lacz.
      • nangaparbat3 Re: sprawdzenie 26.09.12, 07:24
        Jola, rozumiem, ze to sie źle kojarzy, ale znam osobiscie kilka matek, których byli mężowe pracują na czarno, byle nie płacic alimentow. Na przykład.
        • esr-esr Re: sprawdzenie 27.09.12, 09:53
          mnie to się źle nie kojarzy. źle to się kojarzy takie przymykanie oczu na kombinatorstwo i cwaniactwo. Jola tym bardziej powinna to rozumieć bo prowadzi biznes i przez takich cwaniaczków obciążających budżet musi płacić wysokie zusy, vaty i inne podatki.
          nie rozumiem jak można gorzej oceniać osobę pilnującą przestrzegania prawa niż złodzieja?
          • moje.m Re: sprawdzenie 27.09.12, 09:56
            najgorsze jest to że trudno sprawdzić w pracy osobę pracujacą na czarno.
            Przyjdzie ktoś na kontrol i powie zeby poprosić ta i ta panią, a pracodawca wie ze zatrudnia na czarno to powie ze jej nie ma. Nie da się tego sprawdzić, moim zdaniem
            • esr-esr Re: sprawdzenie 27.09.12, 11:49
              no ale pan z kontroli chyba nie musi się od razu legitymować? nie wiem jak to wygląda w praktyce ale jakoś to rozgryzają.
              ja myślę, że PIP to każdemu zwiewa ale podatek od nieujawnionych dochodów z US może wystraszy taką kombinatorkę?
    • default Re: sprawdzenie 26.09.12, 07:48
      Możesz po prostu wysłać do nich pismo albo maila z opisem sprawy. Na mojego sąsiada ktoś doniósł, że zatrudnia na czarno robotników porzy budowie domu. Inspektor z UP zjawił się bardzo szybko, potem nawet na adres podany w owym donosie jako zwrotny przyszło pismo z UP informujące o wynikach kontroli i z podziękowaniem za "obywatelską postawę".
      Pod podanym adresem mieszka ktoś, kto nie miał pojęcia o sprawie - a więc "wzorowy obywatel", który uznał za swój obowiązek poinformować UP, chciał pozostać anonimowy i podał nieprawdziwe dane.
      Ale skuteczność osiągnął, bo kontrola się odbyła smile
      • gazeta_mi_placi Re: sprawdzenie 26.09.12, 08:23
        I bardzo dobrze, ciekawe kto by odpowiadał jakby robotnikowi na budowie stała się krzywda.
        Oby więcej takich obywatelskich postaw.

>> Pod podanym adresem mieszka ktoś, kto nie miał pojęcia o sprawie.

To byłaś Ty, a Pan któremu nie chce się legalnie zatrudniać ludzi przyszedł z awanturą?
        • default Re: sprawdzenie 26.09.12, 08:37
          Nie, następny sąsiad, ale ten z budowy faktycznie przyszedł do mnie - spytać czy znam ludzi spod nr 5 i co to za goście, bo napisali na niego donos. Z tym że pod nr 5 w rzeczywistości mieszkają Pipsztyccy, a z pisma wynikało że Fifraccy, których nikt nie zna i nie słyszał o takich w okolicy.
          • lily-evans01 Re: sprawdzenie 26.09.12, 08:54
            Zatrudnienie na czarno podpada chyba też pod kontrolę PIP?
            Przykre, że ludzie uciekają się do takich gierek, żeby nie spłacać zobowiązań... A jeśli sprawa dotyczy alimenciarza, to mi się już nóż w kieszeni otwiera.
            Są chyba jeszcze inne możliwości umilenia takiej osobie życia - wpis osoby fizycznej do KRD (po uzyskaniu nakazu płatniczego), czy w wypadku alimenciarza kiedyś było zatrzymanie prawa jazdy (nie wiem, czy urzędy gmin nadal stosują te środki). Niepłacenie alimentów podlega również ściganiu karnemu, można iść za to do pierdla.
            Jeśli chodzi o alimenty, daj znać, jest jeszcze kilka sposobów pomagających ustalić faktyczny majątek dłużnika.
            • moje.m Re: sprawdzenie 27.09.12, 07:58
              dziewczyny, to nie alimenciarz.
              Zwykła osoba, która powinna zapłacić pieniądze (chodzi o majątek).
              Po prostu zwolniła się z pracy (niby), zarejestrowała się na zasiłek.
              Ale donoszą ludzie że widza jak jeździ jednak do tej pracy.
              Ja natomiast mówię że mam pismo z urzedu że ona bezrobotna, po czym znajomi, sąsiedzi nie wierzą, bo widzą jak wychodzi jak zawsze.
              100% pewności nie mam, oni tez nie, nikt jej nie śledził.
              Nie chce też poświadczać w urzędach jak nie mam 100% pewności. Ale za to ze ucieka od płacenia (kase ma) to trzeba jakoś to załatwić.
              Jednym słowem zagarneła moje 100 tyś w nieruchomości. To długa historia i nie mogę publicznie o tym pisać.
              • zdzisnadzis Re: sprawdzenie 27.09.12, 08:27
                O matko, to ,ze wychodzi jak zawsze nie musi oznaczac, ze idzie do pracy..jak nie masz 100% pewnosci sama to nie opieraj sie na plotach
                • gazeta_mi_placi Re: sprawdzenie 27.09.12, 09:14
                  Jeżeli to plotki to urząd sprawdzi i zobaczy, że wszystko jest w porządku, zatem owa osoba i tak nie ucierpi.
              • esr-esr Re: sprawdzenie 27.09.12, 09:42
                zadzwoń do Państwowej Inspekcji Pracy. obojętnie czy ktoś ma długi do zapłacenia czy alimenty, czy cokolwiek innego pracując na czarno i pobierając zasiłek oszukuje nas wszystkich. dlaczego ja mam płacić ze czyjeś cwaniactwo? nie cierpię takich ludzi, a na starość pewnie jeszcze będzie lamentować że państwo godziwej emerytury nie płaci (znam takich, zamiast iść do roboty jeżdżą przemycać paliwo i lamentują że za lekarza płacić muszą, grr... a mają bardzo dobry fach w rękach i mogą pracować legalnie).
          • gazeta_mi_placi Re: sprawdzenie 27.09.12, 08:30
            W jakim celu pytał? Chciał im zrobić jakąś awanturę czy inne świństwo? Było legalnie prowadzić budowę i nikt by nie miał pretensji. Bardzo dobrze, że biorą się za takich drobnych cwaniaczków oszukujących państwo.
            Legalnych brygad budowlanych nie brakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka