Dodaj do ulubionych

dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba

03.10.12, 23:45
założyłam sobie nowe konto, bo tak mi głupio przed emamami i tymi co znają mnie w realu

mam taką dentystkę, bardzo sympatyczną; chodzę do niej nie długo i w końcu to nie moja koleżanka, ale jakoś ją polubiłam

jest to dość duży gabinet, należący do jakiegoś stowarzyszenia dentystów, a moja dentystka tam tylko pracuje

kilka miesięcy temu miałam wymienianych parę plomb i jakieś leczenie kanałowe

dokumentacja w gabinetach jest przedpotopowa czyli papierowa a komputery mają tylko na recepcji i czasem widziałam jak moja ulubiona dentystka w popłochu ją przewraca usiłując się dowiedzieć co gdzie jest (a zęby mam niestety w nienajlepszym stanie)

kilka tygodni temu dentystka wymieniła mi plombę w tym zębie leczonym kanałowo

w pierwszym momencie myślałam że to mi coś się pomyliło więc normalnie zapłaciłam na recepcji i poprosiłam o wydruk moich robót zębowych

do dokumentacji nie spojrzałam, ogarnął mnie jakiś irracjonalny strach przed prawdą smile

i pewnie tak by już zostało ale ten ząb zaczął mnie strasznie boleć i gdy poprosiłam o następną wizytę, zostałam wysłana do innego dentysty (moja była na urlopie), który stwierdził że z dokumentacji wychodzi że ten ząb właśnie był leczony kanałowo (czyli nie pomyliło mi się) i że mam zapalenie okostnej (niestety dość normalne po leczeniu kanałowym)

później miałam u niej jeszcze dwie krótkie konsultacje, za które normalnie powinnam zapłacić a nie chciała kasy, ale wciąż jednak jestem do tyłu na tym zębie

no i nie wiem, co tam robiła jak mi tą plombę zmieniała i czy go jeszcze bardziej nie pocharatała?

nie jestem osobą zastrachaną i potrafię zawalczyć o swoje, ale w tym wypadku boję się że mogę babce narobić problemów; mówię sobie: może akurat mąż ją zostawił albo dziecko ucieka z domu i dlatego była taka rozmemłana? A że trochę jestem stratna, to co, w końcu taka plomba to nie majątek. A ten ząb pewnie i tak długo nie pociągnie.

A później znów wydaje mi się to myślenie takie dziecinne, ale kurde, nie potrafię zrobić inaczej.

Obserwuj wątek
    • aniaturek0409 Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 00:04
      jeżeli do tej pory byłaś zadowolona z usług to wybaczyła bym ten jeden raz.
      • jamesonwhiskey Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 01:04
        mnie taka jeda franca narobila problemow jedna mala glupia plomba
        gdzie moglem w necie napisalem ze jest frajerka ktora moze zeby psu leczyc a nie ludziom
        moze kogos to uchroni pprzed podobnymi problemami
    • hellulah Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 01:42
      Oj tam oj tam, znam gorszy przypadek, dwa zęby wyrwane w cenie jednego wink (no niezupełnie bo w ramach ubezpieczenia) też tak przez pomyłkę (komuś się ząb pomylił z odłamkiem kostnym)
    • amonette Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 09:53
      Jakieś bzdury gadasz wink
      Wypełnienie mogłaś mieć tymczasowe (nawet jak wyglądało solidnie), na wizycie dentystka założyła może stałe. Na pewno nie rozwiercałaby ot-tak nowego wypełnienia cool.
      To co bym zrobiła, to konsultacja u innego dentysty, najlepiej endodonty w kwestii jakości leczenia tego zęba. Rtg punktowe i kontrola, czy kanały sa dobrze wypełnione i czy nie ma zmian okołowierzchołkowych. Skoro jest stan zapalny, to może leczenie jest schrzanione, trzeba je powtórzyć lub nawet czeka cię resekcja wierzchołków korzeni (nie zęba!).
      Plomba w przypadku takiego zęba to najmniejszy problem... Inna sprawa, czy nie powinnaś sobie tego zęba wzmocnić. Jedynie "zaklejone" lubią się paskudnie łamać.
      • framenko Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 16:36
        amonette napisała:

> Jakieś bzdury gadasz wink

Chciałabym, żeby tak było, naprawdę. Trochę opowiedziałam to w skrócie:

Dentystka nie tylko jest miła ale też wszystko mi tłumaczy i odpowiada na pytania. Wcześniej się z czymś takim nie spotkałam. Chodziłam do małych gabinetów w małych miastach, gdzie każde pytanie było zbywane stwierdzeniem: to już tak jest. Gdybym trafiła do takiej wcześniej to i pewnie moje zeby byłyby w lepszym stanie.

Z tym zebem to było tak: zasugerowala endodontę ale to ja nie chciałam, wydawało mi się to jakimś wymyslem, tam gdzie mieszkałam wcześniej to endodonty pewnie w całym mieście nie ma. No więc zrobiła mi tego zęba, to 6, chyba 5, już normalnie i powiedziała że z tej strony to wszystko. Minęło kilka miesięcy i coś tam zaczęło trochę pobolewać, myślałam że to 7, ale ból był tak umiejscowiony że nie byłam pewna. Wczesniejsza plomba na 7 miała trochę dziwny ksztalt, myślalam że robi 7, a po zaborowaniu okazalo się, że jednak nie.

Nastąpiła wtedy chwila konsternacji ale pomyślałam, może mi się coś pokreciło i to jednak 6 wymagała nowej plomby.

Po kilku kolejnych tygodniach zaczął się w tym zębie okropny ból, i wtedy gdy trafiłam do innego dentysty, on powiedział że było tam leczenie kanalowe, wykonane przez moją dentystkę

Dostałam antybiotyk i polecenie powrotu za parę dni do mojej d. I wtedy ona znów wszystko obejrzała i powiedziała że to zapalenie miazgi chyba, które zdarza się gdy jest duże wypełnienie
        • framenko Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 16:46
          Sorry, urwało mnie

I powiedziala że powinnam zrobić leczenie kanałowe, ale jednak ona mnie do endodonty wyśle. Ale że antybiotyk pomógł stwierdzilam że na razie zostawię tak Jak jest. A endodontka, która też widziałam (też powiedziała że było to kanałowe) stwierdziła że jeśli nie boli to mogę to na razie zostawić i obserwować

No i miotam się między jakąś lojalnością do niej i chęcią wybaczenia a chęcią poczucia sprawiedliwości dla siebie
        • majenkir Re: denty 04.10.12, 16:58
          framenko napisał(a):
          > Po kilku kolejnych tygodniach zaczął się w tym zębie okropny ból,

Czyli, nie dosyc, ze zeba pomylila, to jeszcze spieprzyla cala robote.
          Chocby byla najmilsza, to ja bym juz do niej nie poszla wink.
          • framenko Re: denty 04.10.12, 17:20
            majenkir napisała:

> Czyli, nie dosyc, ze zeba pomylila, to jeszcze spieprzyla cala robote.

Zapalenie okostnej to niestety coś, co może się zdarzyć po leczeniu kanalowym, nawet robionym u endodonty. Czasem kanały są krzywe i nie da dzą się dobrze doczyścić, więc to coś co po prostu się stało, a jedynym jej błędem jest to że nie dopatrzyła się w papierach że to leczenie kanalowe było zrobione.

To co lubię w tym gabinecie to, że nie ukrywa się przed pacjentami niewygodnej prawdy: w zębie który jest w jakiś sposób naruszony, zawsze może się coś złego wydarzyć. Wcześniej też prezentowałam takie podejście: Jak coś jest nie tak to wina dentysty. Zresztą oni sami mnie w tym przekonaniu utrzymywali.
        • e-kasia27 Ja też nie rozumiem 04.10.12, 18:54
          To w końcu to kanałowe leczenie było, czy nie???
          Bo ja mam wrażenie, że nie.

Napisałaś, że twoja dentystka zaplombowała ci ząb.
          Potem inny lekarz ci powiedział, że to było leczenie kanałowe.
          A ty tego nie widziałaś???
          Kanałowe leczenie to nie jest takie chop siup, i trudno tego nie zauważyć!
          Albo jest trucie zęba, czyli dentystka wkłada lekarstwo, po jakimś czasie każe przyjść ponownie, wtedy wyjmuje nerwy z zęba i najczęściej znowu wkłada lekarstwo, jak ząb nie boli, to na kolejnej wizycie zakłada wypełnienie, a przedtem na ogół robi się prześwietlenie, czy kanały są dobrze wypełnione.
          Albo można leczenie wykonywać bez trucia zęba, ale wtedy bez znieczulenia(zastrzyku) nie da się tego wytrzymać, no i wyjmowanie nerwów przebiega dokładnie w ten sam sposób, więc czy tak, czy siak nie można tego nie zauważyć.
          Wypełnienia też żaden dentysta od razu nie założy przy znieczuleniu, bo najpierw trzeba odczekać i sprawdzić, czy ząb nie boli.

• amonette Re: Ja też nie rozumiem 04.10.12, 19:17
            Porządny lekarz zwykle jest się w stanie wyrobić na jednej wizycie. Chyba, że jest duży stan zapalny albo pacjent się nie zapowiedział na leczenie kanałowe i czasu nie ma.
            Ważna jest też porządna odbudowa zęba - często są mocno zniszczone i wymagają czegoś więcej niż standardowej plomby...
          • framenko Re: Ja też nie rozumiem 04.10.12, 20:20
            Było gdzieś w tym rejonie i ja nawet myślałam że to ten właśnie ząb a gdy zaczął pobolewać to dentystka zamiast zidentyfikować początek stanu zapalnego wymieniła mi wypełnienie

Ząb bolał dalej i wtedy inny dentysta powiedział że było leczenie kanalowe, zrobione przez tą dentystke. Czyli tak jak myślałam
            • amonette Re: Ja też nie rozumiem 04.10.12, 20:24
              A ona co? Twierdziła, ze nie leczyła tego zęba kanałowo???
              • framenko Re: Ja też nie rozumiem 04.10.12, 20:53
                amonette napisała:

> A ona co? Twierdziła, ze nie leczyła tego zęba kanałowo???

No tak wlasnie było. Twierdziła że wymieniła mi plombę. A ja nie powiedziałam jej że tamten dentysta powiedział co innego bo, no nie wiem, chyba nie wyobrażam sobie takiej rozmowy. Przecież ja się nie znam na zdjęciach rtg, widzę wypełnienie kanałów, ale nie wiem który ząb jest który więc i tak nie wiedzialabym czy mówi mi prawdę.

Jedyny sposób który widzę to list do menadzera przychodni, zresztą tam takie właśnie są procedury.
                • amonette Re: Ja też nie rozumiem 05.10.12, 09:34
                  Porozmawiaj z nią po co wymieniła tą plombę. Może np oszlifowała wypełnienie uznając je za wysokie? Powinna to zrobić wcześniej.
                  Ząb może boleć ten leczony kanałowo i powikłany, a może zupełnie inny. Porządny dentysta ustali, który.
                  • framenko Re: Ja też nie rozumiem 05.10.12, 11:44
                    amonette napisała:

> Porozmawiaj z nią po co wymieniła tą plombę. Może np oszlifowała wypełnienie uz
                    > nając je za wysokie? Powinna to zrobić wcześniej.

Może smile i naprawdę wolałabym żeby tak było, nie miałabym teraz dysonansu, ale placilam za nową
            • framenko Re: Ja też nie rozumiem 04.10.12, 20:24
              No i oczywiście za tą plombę musiałam zapłacić
        • e-kasia27 Ja też nie rozumiem 04.10.12, 18:55
          To w końcu to kanałowe leczenie było, czy nie???
          Bo ja mam wrażenie, że nie.

Napisałaś, że twoja dentystka zaplombowała ci ząb.
          Potem inny lekarz ci powiedział, że to było leczenie kanałowe.
          A ty tego nie widziałaś???
          Kanałowe leczenie to nie jest takie chop siup, i trudno tego nie zauważyć!

Albo jest trucie zęba, czyli dentystka wkłada lekarstwo, po jakimś czasie każe przyjść ponownie, wtedy wyjmuje nerwy z zęba i najczęściej znowu wkłada lekarstwo, jak ząb nie boli, to na kolejnej wizycie zakłada wypełnienie, a przedtem na ogół robi się prześwietlenie, czy kanały są dobrze wypełnione.
          Albo można leczenie wykonywać bez trucia zęba, ale wtedy bez znieczulenia(zastrzyku) nie da się tego wytrzymać, no i wyjmowanie nerwów przebiega dokładnie w ten sam sposób, więc czy tak, czy siak nie można tego nie zauważyć.
          Wypełnienia też żaden dentysta od razu nie założy przy znieczuleniu, bo najpierw trzeba odczekać i sprawdzić, czy ząb nie boli.

• amonette Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 19:06
          Moment, musiałaś mieć chyba leczony inny ząb. Zapalenia miazgi w zębie leczonym kanałowo raczej nie będzie wink. Co najwyżej zgorzel od źle wyczyszczonych kanałów albo zapalenie okostnej/stan ropny w okolicy wierzchołka. Czasem długo bezobjawowy.
          Owszem, usuwa się i zęby wg RTG przepięknie przeleczone endodontycznie - fakt... Niby bakterii już nie powinno być, a grasują. Gwarancji nie dostaniesz, co najwyżej zwiększysz prawdopodobieństwo. Oczywiście jest ono mniejsze w dla zęba z historią porażek leczniczych... Ale są jeszcze opcje dla takich upartych lub zwyczajnie schrzanionych zębów - oczywiście wymagające dobrego specjalisty.
          Jak było zapalenie miazgi w zębie z dużym wypełnieniem, to na pewno nie w tym po kanałówce... A to faktycznie się zdarza - ząb "schodzi" chociaż nie powinien wink

A co do lekarki - lojalnością i sympatią nie będziesz żuć i się uśmiechać wink Poszukaj specjalisty np na stronie Polskiego Towarzystwa Endodontycznego
          www.endodoncja.pl/adresy.html
          • framenko Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 19:22
            amonette napisała:

> Moment, musiałaś mieć chyba leczony inny ząb. Zapalenia miazgi w zębie leczonym
            > kanałowo raczej nie będzie wink

Wiem. I właśnie o to mi chodzi bo z tego co mówi to tam leczenia kanalowego nie było a dwaj inni dentysci w papierach znaleźli, że było.

I nie chodzi mi o to co teraz zrobić z tym zębem, tylko co zrobić z nią. Pisać skargę czy nie.
            • amonette Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 19:30
              Dentysta który "robił" zęba na 100% widzi, czy było, czy nie. Na RTG też widać. A papier-wszystko przyjmie wink
              • framenko Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 19:40
                Teraz ja nie rozumiem. Jak to widzi? Spojrzy tak i od razu wie. I to, że jego robota też rozpozna? smile rtg owszem, miałam robione, nie pamiętam już czy ci dwaj pozostali na nie patrzyli, pewnie tak, ale rtg też było 'w papierach'
                • amonette Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 19:43
                  Po otworzeniu zęba na bank widać, czy był leczony kanałowo, czy nie. RTG też prawdę powie.
                  Ale czyja to sprawka - już rzadko wink
                  • framenko Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 20:06
                    Sugerujesz że zaplaciłam za coś co wcześniej zrobił ktoś inny? Na pewno nie, bo wcześniej miałam tylko jednego zęba leczonego kanalowo i wiem którego. Poza tym gdy placilam to wiedziałam za co tylko później już mi się pokręcilo co gdzie
                    • amonette Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 20:13
                      Chyba coś się pokręciło wink

Napisz, co konkretnie chcesz uzyskać. Moim zdaniem najważniejsze jest sprawdzenie, co zostało przeleczone kanałowo, czy poprawnie, co Cię boli i co można zrobić, jeśli został popełniony jakiś błąd. Sama zapłata za plombę (dyskusyjne) to Twój najmniejszy problem.
                      • framenko Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 20:38
                        No w sumie masz rację. Do mnie samej dopiero ostatnio dociera, że skupiając się na tym czy 'wybaczyć' mojej ulubionej dentystce czy nie, nie jestem w stanie wdrożyć odpowiedniego postępowania ratujacego zęba.

Ale w takim razie jednak muszę napisać skargę, prośbę o wyjaśnienie, i propozycje rozwiązania problemu.
            • amonette Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 19:33
              Skargę by trzeba dobrze udokumentować, powinnaś mieć np zdjęcie sprzed i po leczeniu. A w takim bałaganie pewnie trudno o taki materiał.
              Na pewno bym zmieniła lekarza, jeśli obecnemu nie ufam, a mam takiego, któremu ufam.
    • majenkir Nie rozumiem 04.10.12, 13:44
      To taka "zwykla" dentystka leczy kanalowo???
      Czy to jest w PL norma?
      • chipsi Re: Nie rozumiem 04.10.12, 13:50
        A jaka ma być? Niezwykła, latająca?
        • amonette Re: Nie rozumiem 04.10.12, 13:57
          Endodontka najlepiej.
          • chipsi Re: Nie rozumiem 04.10.12, 14:01
            To dziedzina stomatologii, czyli też dentysta
            • amonette Re: Nie rozumiem 04.10.12, 14:03
              Ale w Stanach lubią specjalizację i słusznie.
              Ortopeda też lekarz, a mózgu nie operuje.
              • chipsi Re: Nie rozumiem 05.10.12, 09:48
                Aj tam, szczegółów się czepiasz smile
                W końcu ten dentysta przy zębach robi a nie okulista.
                Prawdę mówiąc nie mam pojęcia jakie specjalizacje ma mój dentysta ale robię u niego wszystko. I dobrze że nie muszę z każdym zębem do innego lekarza iść. Ten nie zajmuje się tylko ortodoncją i implantami.
                • amonette Re: Nie rozumiem 05.10.12, 10:02
                  "Zwykli" dentyści też wykonują leczenie kanałowe - jedni lepiej, inni gorzej lub wręcz fatalnie. Kwestia sprzętu, doświadczenia i umiejętności. Przecież takie leczenie się wykonywało i 30 lat temu, bez dzisiejszych "bajerów". Tylko prawdopodobieństwo porażki dużo większe, często niezapomniane wrażenia na fotelu... Co kto lubi.
                  Powiem tak - lepsze wrogiem dobrego. Różnica bywa porażająca. Jeśli masz zasoby wink
                  • framenko Re: Nie rozumiem 05.10.12, 11:41
                    Tak i jednego zęba miałam tak robionego, dawno temu na ubezpieczalnię, bez mikroskopu, rtg, chlorowania i tej gumeczki co ma chronić przed zanieczyszczeniem kanałów

Ząb ma się dobrze, mimo że ostatnio rtg pokazało że ok 1/4 kanału jest niewypelniona
    • annajustyna Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 13:49
      Ale o co chodzi? O to, ze zapalenie okostnej mialo miejsce czy co? I nie, to nie jest normalne po prawidlowo wykonanym leczeniu kanalowym...
    • nandadevir Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 21:26
      do takiej dentystki u której nie wiem co mi robi w jamie ustnej bym nigdy nie chodziła. Jak może dentysta nie powiedzieć pacjentce zanim weżmie się za robotę.
      • framenko Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 21:57
        No nie, to też mnie nie zrozumiałaś, miałam lekki ból, nie wiedziałam gdzie
        Ona ustaliła że to ten oto ząb i że wymieni plombę
        Nie pamiętam czy powiedziała 6, raczej nie, bo zazwyczaj nie mówi tylko stuka w zęba albo pokazuje mi w lusterku

Na tym etapie się zgadzalysmy, bo wymieniła mi plombę w zębie, który bolał
        • framenko Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 21:59
          Zmiana dentysty to jedna sprawa, a druga, co mam zrobić z tym, co już się stało?
          • amonette Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 05.10.12, 09:32
            napisałam Ci wyżej - konsultacja u endodonty, RTG zrobisz na miejscu.
    • bonamibo Re: dentystka zrobiła nie tego zęba co trzeba 04.10.12, 22:13
      Nie wyobrażam sobie nie wyjaśnić takiej sprawy. Grzecznie, wiadomo, ale to w końcu twoje zęby, więc raczej warto wiedzieć, co się z nimi działo. Zastrachana? Czego tu się bać, normalnie idziesz i pytasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka