czarnaalineczka Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 15:40 co sie stalo z reka barbie ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 16:02 widac byla mu potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 08:57 Nie dopracowana masakra .Ale liczą się dobre chęci następna wyjdzie ci o niebo lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 15:42 nie. Pozostaje wyrazić nadzieję, że nie smakuje tak źle, jak wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 15:51 Będę śfinia jak powiem że mój ładniejszy? a co tam, też sie pochwalę: www.tortownia.pl/20339,moje_torty Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 15:58 zwyczajna lalke sie wtyka w ten tort, czy to tez z cukru? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 16:02 Zwyczajną gołą lalkę Z nogami (bo ktoś tam wyjmował nogi). Biszkopt pieczony w misce Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 16:09 ja miałam "szczęście", bo dwa dni wcześniej moj syn wyrwał nogi barbie )) owinęłam więc ją folią spożywczą, wcześniej odkaziwszy od góry do dołu i wsadziłam w torta acha... na koniec ją jeszcze tak wyświeciłam jej tą kieckę i uczesałam porządniej - folia zabezpieczała mi jej wlosy na czas robót. i dołożyłam jej mini prezenciki z marcepana wokół sukni, ale potem to już nie miałam czasu robić fotek Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 16:02 piękna! ja to pierwszy raz w życiu robiłam oba naraz, bo urodziny mają w odstępie trzydniowym, więc impreza była jedna. już teraz jestem mądrzejsza i bardzo mnie to wciągnęło. non stop oglądam youtube z tutorialami i zakochałam się w cake boss na tlc )) absolutnie zwariowałam na punkcie lukru plastycznego, marcepana i przeczesuje Allegro z wywieszonym jęzorem jezu! ile pięknych rzeczy można teraz samemu zrobić!!! te srebrne koraliki! te barwniki - ja kieckę barwiłam rozgniecioną mrożoną truskawką bo barwnika nie dostałam, a na genialny pomysł samodzielnego zrobienia obu tortów wpadłam oczywiście dokładnie w czwartek o 12 w południe. torty robiłam na sobotę w piątek. to moje nowe hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 16:05 Ja poluje na lukier plastyczny po stacjonarnych sklepach. Na cycki kupowałam na allegro ale z przesyłką drogo wyszło. Raz robiłam białą kieckę z lukru własnej roboty (dobry był) a tę różową z pianek jojo różowych ale w smaku paskudna była Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 16:12 a to dlatego Twoja kiecka jest taka piękna! boże! właśnie widzę, że pierwszy raz też to robiłaś ja zagniatałam ten lukier sama. ma sa kra ale wcześniej nie wiedziałam, że można kupić gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 08:47 Ten lukier z allegro, co miałam, że tak powiem na cyckach, był bardzo dobry, taki marcepanowy Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 22:05 chipsi napisała: > Będę śfinia jak powiem że mój ładniejszy? Twoj jest taki... dystyngowany i elegancki Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 10:21 okropne!!! w Brugii widzialam na wystawie cukierniczej czekolade w takim wlasnie ksztalcie, byly tez w ksztalcie ch... Moze zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 10:23 Ni e potrzeba skoro masz lustro Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 15:53 podaj link do zrodla, jest tam cos jeszcze ciekawego? Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 15:59 dlaczegóż urwałas rękę lalce? Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 22:06 sadosia75 napisała: > dlaczegóż urwałas rękę lalce? > no wlasnie - dlaczegoz? I jeszcze tak na psa zganiac - a fuj, nieladnie! Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 16:02 ładny jak barbi apetycznie nie wyglada ale ja lubie ciasta ktore wygladaja jak ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 19:19 Shellerka jak na pierwszy raz to wyszło Ci super!!!!! Mój pierwszy lukier plastyczny spłynął z tortu po 2 godzinach od zrobienia, położyłam go na bitą śmietaną. Obecnie mogę się pochwalić kilkoma udanymi. Nie masz nic przeciwko i nieco obsceniczne Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 19:42 jestem pod wrażeniem!!! najtrudniejsze jest uformowanie odpowiedniego kształtu i te drobne szczególiki - trzeba mieć talent plastyczny, który u mnie zatrzymał sie gdzieś w okolicach liceum Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 20:49 > najtrudniejsze jest uformowanie odpowiedniego kształtu i te drobne szczególiki Masz rację. Najwięcej czasu zawsze poświęcam na wykończenie. Zyg Zaka dekorowałąm 1,5 godziny.... Najgorszy był dinozaur. Wiedziałam że w domu mam foremkę dina ale niestety nie rexa i musiałam ręcznie wycinać Na razie najfajniej robiło mi się gorset tylko Ślubny patrzył podejrzanie jak za długo wygładzałam cycki Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 08:49 > Na razie najfajniej robiło mi się gorset tylko Ślubny patrzył podejrzanie jak z > a długo wygładzałam cycki Faceci Torciki super! A powiedz, nie pękał Ci ten lukier? Bo mi jeden popękał i nie wiem co źle zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 09:22 A powiedz, nie pękał Ci ten lukier? Bo mi jeden popękał i nie wi > em co źle zrobiłam. U mnie tak się dzieje kiedy do masy dam za mało żelatyny a za dużo cukru. Jaką masę robisz zwykle? Ja korzystam z przepisu na białą masę cukrową z GP i zgodnie z sugestią autorki dodaję do niej nieco białego tłuszczu roślinnego typu "planta". Wtedy ta masa robi się fajnie elastyczna i łatwo można z nią pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 10:27 Nie wiem czy ten sam przepis ale też z plantą. I glukozą. Koleżanka robiła bez tłuszczu i też chwaliła. Może za dużo podsypywałam cukrem faktycznie, Dzięki za radę Aha, żelatyna w proszku? Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 10:30 Żelatyna w proszku, innej u siebie nie dostanę. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnyrobal [...] 04.10.12, 19:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
cygarietka Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 17:34 Dzika no po prostu napatrzeć się nie mogę, istne cuda - wianki. Myślałam, że takie torty to TYLKO w cukierniach można dostać i to jeszcze w tych wybranych. Jestem pod wrażeniem. I czy któraś pani zdradzi choć rąbek przepisu , albo umie robić takie same torty bez lukru. Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 19:26 nie moje klimaty i mojego dziecka też na szczęście nie ale najważniejsze żeby się odbiorcy podobało a samo wykonanie chyba szczególnie mozlone nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 19:53 dlaczego "na szczęście?. serio pytam. nie, nie jest trudne. robiłam to pierwszy raz i było to dla mnie świetną zabawą. przy tym zaoszczędziłam trochę kasy, bo za zwykły tort z rysunkiem w cukierni osiedlowej zapłaciłabym 60 zł za kilogram, przy czym tort waży około 1,5 - 2 kg (te z lukrem plastycznym są jeszcze cięższe) (w zeszłym roku płaciłam w sieciówce 90 zł / kg składniki na oba torty wyniosły mnie jakieś 70 zł do tego dzieciaki miały dodatkową radość z pomagania mi w przygotowywaniu. młody robił armaty w statku, a córka ustawiała prezenciki i wkladała swieczki w torty. był jeszcze trzeci tort - taki prosty i klasyczny, ale byłam mega zmęczona, a masa nie chciała mi za nic wyjść, tak jak powinna, więc nie wkleję zdjęcia. choć i tak jestem z siebie dumna dojdę do takiej wprawy, że hej Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 08:43 na szczęście bo barbie to jednak tandeta okrutna i cieszę się po prostu, że moje dzieci póki co nie wsiąkły w takie klimaty i mają inne zainteresowania. Torty barbie nie robią na nich wrażenia. najważniejsze, że ty i solenizanci mieliście frajdę też się trochę bawię w robienie tortów, ale bardziej klasycznych i masa cukrowa nie jest główną treścią aczkolwiek też występuje. Tyle, że nie pod postacią gęstego, błyszczącego ulepka - który w praktyce jest średnio jadalny. Ale skoro tak ci się spodobało to wszystko jeszcze przed tobą Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 09:34 a ja ci powiem, ze u mnie w rodzinie takie torty nie przechodza, ze wzgledu na ten lukier. Nikt go nie lubi, jest za slodki, te torty zazwyczaj nie jadalne. Ludziska pogrzebia w talerzu i wiekszosc idzie do smieci. Wolimy takie klasyczne ze sprawdzonej cukierni, smaczne takie, ze kazdy prosi o dokladke. Choc rozmumiem, ze mozna preferowac wyglad tortu ponad smak. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 16:12 Dzoaann Nie wiem kto Ci robi niejadalne torty z lukrem ale ja do tej osoby/cukierni w życiu bym nie wróciła skoro potrafi się skupić na jednym aspekcie tortu: albo smak, albo wygląd... To że tort jest udekorowany lukrem nie oznacza że jest niejadalny. Ja NIGDY nie maiłam z czymś takim problemu. Z tym że ja najpierw skupiam się na tym jak smakuje środek a dopiero później tworzę dekoracje. Owszem nie wszyscy lubią lukier i wtedy odkładają go i z radością zjadają środek. I proszę nie wmawiaj że te torty są niejadalne, możesz li tylko przyznać że niejadalne były te z którymi Ty miałaś do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 16:36 ale ja ci nic nie wmawiam- wyraznie napisalam, ze mojej rodzince takie torty nie pasuja, bo lukier jest za slodki, kazdy taki lukier jest za slodki, no i jeszcze ani razu nie jadlam jadalnego i smacznego srodka z takiego tortu i tyle. Tobie smakuje, robisz jak lubisz i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 16:37 aaa, mnie nikt takich tortow nie robi, jadalam je na imprezach i tyle- wszystkie toczka w toczke niejadalne... pewnie mialam pecha... Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 19:49 .. a dlaczego tort rosy i ten stoja na tym samym stoliku,oba ty zrobiłaś,czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 19:55 tak - jeden dla syna, drugi dla córki Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 20:08 Witam, O Jezu, jakie wy jesteście zdolne;-D Idę się pochlastać, nigdy w życiu tortu nie zrobiłam. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 20:19 Ty to zrobiłaś własnoręcznie?? Rany! Ja umiem tylko zamówić tort w cukierni. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: dobra, a teraz się chwalę 04.10.12, 22:40 fajny! widać, że włożyłaś w tort dużo serca córa może być dumna z mamy (bo na pewno zadowolona z tortu, nie? ) Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 00:23 Jak następnym razem cos nie wyjdzie, spokojnie, zrobisz taki: Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 09:45 No pewnie, że ładny! Oba fajne, i najważniejsze że robione razem i że mieliście frajdę przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 10:45 Moja córka byłaby w siódmym niebie - jej klimaty, zdecydowanie! Ładne. Ominęła mnie chyba jakaś wcześniejsza dyskusja. Zdradźcie przepis na tę masę (cukrową, marcepanową?), bo że można kupić gotową to wiem, ale pisałyście, że same robicie. W przyszłym roku, szwagier - kawaler - ma 50 urodziny, wymyśliłam, że zrobię mu tort z cyckami, dzięki za inspiracje Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 16:28 A te Barbie to siem zapieka w tym torcie i kroi na kawalki z nia (znaczy - zjada siem jom razem z tortem czy jak)? Odpowiedz Link Zgłoś
anete Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 16:32 jako zagorzałą przeciwniczka lalek Barbie mówię, że tort jest neifajny (delikatnie to ujmując).... Odpowiedz Link Zgłoś
wrednadziewucha Re: dobra, a teraz się chwalę 05.10.12, 16:58 Ładny czy nie ładny, ważne, że zrobiłaś go sama i dużo czasu i pomyślunku w niego włożyłaś. Super, córka na pewno wniebowzięta! Odpowiedz Link Zgłoś