Dodaj do ulubionych

PCO a hirsutyzm

12.12.04, 20:55
Witam wszystkie towarzyszki niedoli. Mam pytanko do dziewczyn, ktore mają PCO
i jednocześnie hiperprolaktynemię i testosteron w normie (tak jak ja). Jakie
stosujecie leki? Bo ja juz nie wiem co mam robić. Biorę Norprolac na
hiperprolaktynemię, ale włosy wcale nie ustępują a wręcz mogę powiedzieć że
postępuje ich dalsza ekspansja (bo z tego co wiem to podwyższona prolaktyna
powoduje nadmiernie owłosienie).W związku z tym myślę że to przez te
jajniki,ale moja gin. powiedziała mi że PCO nie można wyleczyć i dała mi do
zrozumienia że tych włosów też nie. Po tym zwróciłam sie do pani endokrynolog
i zrobiła mi testosteron i okazało się że jest w normie, więc ona uznała że
jest wszystko ok i że nie ma żadnego probelmu. Co mam robić? Bardzo proszę o
jakąś radę.
Obserwuj wątek
    • devika Re: PCO a hirsutyzm 13.12.04, 11:38
      Czesc,
      ja tez mam PCO, ale testosteron mam bardzo wysoki ok 5.7 czyjakos tak.
      Faktycznie PCO nie da sie wyleczyc, ale mozna wiele zrobic, zeby wloski usunac
      i zeby juz nie rosly. Przewaznie obniza sie testosteron,a w Twoim przypadku to
      nie wiem. Przykro mi nie wiem co CI poradzic, ale lepiec cos brac niz nie brac!
      I kazda terapia wymaga czasu paru miesiecy lub lat zeby byly efekty!
      Wiec sie nei zalamuj tylko czytaj o tym wszystko co cnzajdziesz w necie i zyj
      pelnia zycia!
      Pozdrawiam
      Devika
      • karinami Re: PCO a hirsutyzm 13.12.04, 15:06
        Dzięki za odpowiedź. To forum przynajmniej dodaje mi otuchy i chęci do
        działania. Chyba przy nastepnej wizycie u endo. lub gin. zmusze którąś żeby
        potraktowała mnie poważnie i mi coś dała. Ale mam jeszce jeden problem, a
        mianowicie nie mogę za bardzo brac leków hormonalnych bo mam żylaki i czeka mnie
        operacja:( Co za błędne koło. Nie wyobrażam sobie jak bedę musiała sie rozebrac
        do tej operacji i lekarz zobaczy że nie jestem zbyt gładka...Ale widzę światełko
        w tunelu: mój chłopak dostał podwyżkę i może fundnie mi jakiś laser na okolice
        bikini chociaż ;)
        • oleee Re: PCO a hirsutyzm 14.12.04, 15:08
          Ja na prolaktynę i PCO od prawie 2 lat biorę Ergolaktynę. I myślę, że wiele
          dobrego mi to dało: skróciło cykle z 37 dni do 29-31, poprawiło cerę (tzn.
          pryszczy nie miałam, ale czasem za bardzo sie świeciłam), a co do włosów na
          ciele: nie wiem, czy moje włosy można nazwać hirsutyzmem, chyba nie, pomimo to
          do uciążliwych należą (przez wcześniejsze golenie co tylko się dało, ale to już
          mój błąd "młodości")zauważyłam, że wolniej odrastają po depilatorze a nawet
          goleniu (wcześniej w ciągu tygodnia odrastały, teraz 2 tygodnie 100% spokoju),
          są jakby jaśniejsze, nie czarne a takie szare, dzieki temu mniej je widać.
          • czarodziejka24 Re: PCO a hirsutyzm 31.12.04, 01:51
            ja mam bardzo wysoka prolaktynę a testosteron w normie przepisywali mi bromergon brała i brałam a włosów coraz więcej i tak, a lekarze odsyłają mnie jeden do drugiego, endokrynolog mówi że to sprawy ginekologiczne a ginekolog mówi że wszystkow normie a ja nie wiem co mam robic włosy mam czarne i silne dosłownie wszędzie i co gorsza na skórze widac taki czarne plamki czyli rosną nowe...masakra i to ma byz zycie :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka