Dodaj do ulubionych

Geograficzna gra! Ale inna :)

01.11.12, 16:17
Okropnie mnie wciągnęły te gry, was chyba też. Grałam też w grę w odgadywanie miast i państw, ktoś tu wrzucił linka: games.dschini.org/game/6/globetrotterpremium/ trudniejsze... no i pomyślałam, że jest tyle miejsc, o których nie mam zielonego pojęcia, zaczęłam grzebać, oglądać mapy i wymyśliłam taką zabawę.

Znajdźcie jakieś mocno egzotyczne miejsce, o którym przeciętny Polak wie niewiele albo nic, a potem jakiś znaczący lub nic nie znaczący o nim fakt.
Ja, na ten przykład, dowiedziałam się, że na Wyspie Bożego Narodzenia nie ma wolno żyjących ssaków, a w ichnim kinie, który nazywa się "Christmas Island Cinema Club" grają m.in."Teda" I "Madagaskar3" smile
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 16:29
      No weź, w poprzednią grę, którą zalinkowałaś gra cała moja rodzina, przed sobą popisujemy się, kto lepszy; a teraz znowu spowodowałaś, że usiądę i nie wstanę przez parę godzin od neta big_grin
      • morgen_stern Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 16:30
        Luz, ja to powyżej w 2 minuty kilkania znalazłam smile
    • nil.la Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 17:38
      Ciekawostek jest dużo, tylko , że co dla jednego jest ciekawostką, dla innego będzie banałem.
      A o bliskich miejscach też się mało wie.
      Surstromming - śledź kiszony, przysmak szwedów, cuchnie tak mocno, że trzeba go jeść na dworze, albo puszkę otwierać po włożeniu do wody.
      Tristan de Cunha to wyspa na Atlantyku, jest najbardziej oddalonym, zamieszkałym kawałkiem lądu, mieszka tam ponad 272 osoby o 8 nazwiskach. Od stałego lądu oddalona o ponad 2800 km i 2400 od wyspy świętej Heleny
      • morgen_stern Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 17:39
        To ma być zabawa, nie lekcja do odrobienia...
      • vesper_lynd_1 Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 17:48

Nie sądzę, aby przeciętny Polak w ogóle wiedział, że istnieją takie wyspy jak Tristan de Cunha i gdzie leżą, więc nie przesadzaj z tymi banałamismile- dzięki, dla mnie świetna rzecz, nie wiedziałam o tych 8 nazwiskach...
        • krejzimama Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 17:52
          E tam bardzo proste. Tristan da Cunha, Sw Helena i Ascensionsmile
    • krejzimama Mój wynik 01.11.12, 18:19
      i922.photobucket.com/albums/ad70/kmkonto/Beztytuu.jpg
    • polifonia1983 Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 18:28
      Na uniwersytecie w Ułan Bator uczą języka polskiego (była tam też filologia polska, ale nie wiem, czy jest nadal).
      • soczek_bez_gazu Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 22:45
        Jakies 2 lata temu kolezanka opowiadała mi o wymianie polskich studentów mongolistyki z mongolskimi studentami polonistyki więc możliwe że nadal jest smile
    • lilly_about Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 19:03
      Morgen wykończysz mnie!!! Ile mogę łupać w te gierki w robocie....
    • kroliczyca80 Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 19:14
      Rewelacja! Wreszcie robię coś pożytecznegobig_grin
      Wynik mam gorszy niż krejzi, ale jeszcze trochę potrenuję i może dobijęsmile
      • kroliczyca80 Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 19:18
        A, i jeszcze dodam, że gra jest niesprawiedliwasmile Im większy ktoś ma monitor, tym lepsze osiągi (zakładając, że się trafia w krajwink.
    • krejzimama Nowy rekord!!! 01.11.12, 19:37
      i922.photobucket.com/albums/ad70/kmkonto/newrocord.jpg
      • nil.la Re: Nowy rekord!!! 01.11.12, 20:14
        Do bani z tą grą, albo jestem ślepa, albo mam za mały monitor, mam powyżej 10000 ale nawet jeśli coś wiem dokładnie to i tak nie umiem trafić.
        Morgen, sama chciałaś o rzeczach mało znanych, to w jaki sposób niby chcesz poszukać o nich wiadomości? Bania i jeszcze raz bania, idę grać. Albo poszukaj jeszcze jakiej innej gry, bo wytrzeszczu oczu dostanę
        • morgen_stern Re: Nowy rekord!!! 01.11.12, 20:32
          Daj spokój, a od czego jest google? Nawet najmniejsza wyspa ma jakąś stronę o sobie i tam są różne cuda. Klikasz w jedno, potem w drugie i podróż się zaczyna smile
      • robitussin Re: Nowy rekord!!! 02.11.12, 08:37
        Chyba nic nie robisz, tylko grasz wink
        Ja doszłam do bodaj 10 tys. z kawałkiem i już mi to bokiem wychodzi wink
        • krejzimama Re: Nowy rekord!!! 02.11.12, 08:43
          Ponizej jeszcze lepszy wynik mam tongue_out
          Dużo nie gram. Powiedzmy, że kiedyś miałam pasję powiązaną z geografią i sporo zostało we łbie.
    • erba Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 19:45
      Mój mąż wyraził zainteresowanie grą, w której wskazujesz stolice. Zna któraś?
      • morgen_stern Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 19:50
        Jest cos takiego:
        www.geography-map-games.com/geography-games-Capitals-of-the-World-_pageid95.html

A w moją grę nikt nie chce grać...
        • katklos Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 20:07
          Stolice- rewelacjabig_grin
        • erba Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 20:11
          chce chce, ja tłukę, juz byłam dumna, że phi krejzi przegoniłam big_grin, jak wstawiła nowy rekord sad a póżniej juz konturów nie ma i robi się gorzej. Najgorzej mi z Afryką idzie.
    • krejzimama Jeszcze nowszy rekord 01.11.12, 22:07
      i922.photobucket.com/albums/ad70/kmkonto/newrecordII.jpg
    • claudel6 Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 01.11.12, 23:31
      Tristan de Cuhna. to dla mnie taka symboliczne miejsce. symbol niemozliwości. wyspa, na Oceanie Atlantyckim, na południe od Afryki. jedno z najbardziej oddalonych miejsc od innych kontynentow/wysp na świecie - jednym słowem dupa swiata.
      dowiedziałam sie o niej, gdy pracowałam jako Pricing Analyst dla firmy sprzedającej karty telefoniczne - takie karty, co umożliiwiały tańsze dzwonienie - u nas chyba też cos takiego było. i Tristan de Cuhna to było jedyne miejsce, gdzie minuta rozmowy kosztowała więcej niż nominał całej karty - znaczyło to tyle, że nie sposob było połączyć sie z tym miejscem, nawet wykorzystując cała kartę. stąd - wyspa niemożliwości.
      • morgen_stern Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 02.11.12, 08:53
        Piękna historia. Wyspa niemożliwości. Jak tytuł dobrej książki.
      • morgen_stern Re: Geograficzna gra! Ale inna :) 02.11.12, 09:16
        Zafascynowała mnie ta wyspa smile trochę poczytałam na wiki. Dużo piją i łonaczą się między sobą, jak dynastia smile Przyszło mi do głowy jaki zajebisty kryminał można umiejscowić na tej wyspie...
        Fascynująca jest też nazwa jednej z wysp w archipelagu - Inaccessible, czyli niedostępna. Trzeba podsunąć pomysł na miejsce akcji jakiemuś pisarzowi wink
    • morgen_stern krejzi 04.11.12, 11:41
      Przegoniłam cię tongue_out
      • nangaparbat3 Re: krejzi 04.11.12, 11:50
        To ile masz?
        Ja nie mogę przeskoczyć wyżej 22 tys. sad
        • morgen_stern Re: krejzi 04.11.12, 12:00
          Jakie 22 tys? Może źle patrzę smile Jesteś w Globetrotter XL? Ja patrzę tam w November Highscore...
          • nangaparbat3 Re: krejzi 04.11.12, 12:10
            No jestem - czyli bylam, wczoraj 22 z czymś, jakieś 100 miejsce. Niestety coś namieszalam z rejestrowaniem się, bo juz nie mogę wejść jako nanga, nie przyslali mi hasła. A dzisiaj idzie mi slabiej, wiec w tym kawalku co pokazują bz logowania nie mogę siebie zobaczyc.
            No nic, na razie zmykam, za bardzo mnie to wciaga, zawsze uwielbialam mapy, to u nas rodzinne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka