yeena 27.11.12, 11:47 moja babcia miala raka jelita, zmarla teraz u mego taty tez cos wykryto w kolonoskopii, martwie sie ze jest to jakas genetyka. jak sie uwolnic od zlych mysli.Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
larrisa Re: boje sie raka 27.11.12, 12:01 Przede wszystkim uświadomić sobie, że rak to nie wyrok. Teraz coraz częściej raka skutecznie się leczy, w wielu przypadkach następuje całkowite wyleczenie, w wielu staje się chorobą przewlekłą, jak cukrzyca. Największy postęp medycyny jest właśnie w onkologii. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka [...] 27.11.12, 12:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wies-baden Re: boje sie raka 27.11.12, 12:25 Jola ! Ty jesteś kolejną wirtualną konfabulacją, bo nie wierzę, że nie czujesz iż na ematce masz wizerunek "trochę nie halo", a jednak uporczywie się tego forum trzymasz. Kreujesz się na osobę wrażliwą, ujmującą się za *nieszczęśnikami*, z drugiej strony dajesz popisy wulgarności i prostactwa, jak w tym wątku. Zdecyduj się na jakąś postawę i tego się trzymaj...i jeszcze popracuj nad ortografią. Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: boje sie raka 27.11.12, 14:29 wies-baden napisała: Kreujesz się na osobę wrażliwą, ujmującą się za *nieszczęśnikami*, > z drugiej strony dajesz popisy wulgarności i prostactwa, jak w tym wątku. Też tak uważam, trzeba miec nierówno pod sufitem, by napisać to co napisała Jola!! widać, że humor Jej dopisuje, bo rodzice żyją, a najbliższych choróbsko nie dopadło, wiec skąd Jola ma wiedzieć co człowiek czuje, a jak nie wie to niech milczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kosa.bar Re: boje sie raka 27.11.12, 12:25 Jeśli tak jest to przede wszystkim musisz pomyśleć o profilaktyce, masz prawo do kontrolnej kolonoskopii, nie musisz mieć żadnych objawów.Sa takie specjalne programy profilaktyczne , u nas akurat w centrum onkologii.Nie boj się tylko działaj, ja w tym roku pokonałam raka, był na tak wczesnym etapie,że przypominają mi o nim jedynie wizyty kontrolne.U mnie zagrożenie było ze strony rodziny Taty (czerniak, rak płuc, rak żoładka) a u mnie przewrotnie zaatakował szyjkę.Nie chcę myśleć o tym, co by sie stało gdyby nie regularna cytologia. Odpowiedz Link Zgłoś
yeena Re: boje sie raka 27.11.12, 14:03 uwazam ze lepiej nie zabierac glosu na forum niz kogos urazic, bo dla mnie to jest bardzo delikatna sprawa.to jest w tej chwili dla mnie wielki problem.dziekuje wszystkim przychylnym.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: boje sie raka 27.11.12, 14:27 Jola pomyliła cię z inną osobą. Pewnie teraz śpi, więc jak wstanie (ma odwrócony zegar aktywności), to się odezwie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: boje sie raka 27.11.12, 14:06 Bo to trzeba sobie śmierć po ludzku, normalnie zaplanować, a nie bać, że choroba weźmie. Uprzedzić chorobę, po co dawać złym ludziom satVsfakcję? Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: boje sie raka 27.11.12, 14:21 Mój tata równiez zmarł na raka jelita grubego. Wiem o czym mówisz bo tez tak mam, wystarczy, że "coś" mnie boli to od razu na pewno rak ! wyszukuje w necie informacji na temat tego co mnie boli, a to błąd bo niepotrzebnie się wkręcam, ale stres jest okropny! Odpowiedz Link Zgłoś
piekielna-diablica Re: boje sie raka 27.11.12, 14:48 rób regularne badania profilaktyczne trzymaj prawidłową dietę wtedy masz dużo większe szanse na brak choroby lub ewentualnie jej szybsze wykrycie Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: boje sie raka 27.11.12, 14:58 Tylko wylacznie regularna profilaktyka - od 30 r. zycia badanie na krew utajona, kolonoskopia najpozniej od 40. Rak jelita wykryty na samym poczatku jest calkowicie wyleczalny! Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: boje sie raka 27.11.12, 21:23 Bardzo Cię przepraszam,pomylilam niki,myślałam,że to osoba,która wcześniej wyprowadziła mnie z równowagi.jeszcze raz przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: boje sie raka 28.11.12, 11:10 U mnie ze strony taty tez ta parszywa choroba wystepuje. Mam fobie, ze kiedys ja albo ktos z mojej rodziny zachoruje. Jak cos mnie boli to od razu mam najczarniejsze mysli. Do lekarza tez nie pojde w razie czego bo boje sie diagnozy Normalnie tragedia. Od czasu choroby ojca przestawilam sie calkowicie na antyrakowa diete. Podstawa naszego jadlospisu sa: - warzywa, duzo warzyw wszelakiej masci (w tym tez natka pietruszki, selera, kolendry) - przyprawy: kurkuma, kminek, imbir, szafran, tylko sol morska, czerwona papryka, oregan, tymianek, bazylia - oliwa z oliwek - pieczywo pelmoziarniste w roznorakimi nasionami - siemie lniane - orzechy wloskie, laskowe, pecan, pistacje - daktyle - codziennie herbata zielona wymieszana z herbata jasminowa i swieza mieta - rosliny straczkowe: groch, fasola, ciecierzyca, soczewica - zero gotowego zarcia, zero sztucznych przypraw kostek czy innych weget. - zero alkoholu (nikt nie mowi o tym, ze piwo jest wyjatkowo rakotworcze) - zero tytoniu - sport i jak najwiecej swiezego powietrza Wiem, ze zdrowa dieta nie da 100% gwarancji, ze nas to dziadostwo nigdy nie dopadnie ale na pewno zmniejsza szanse. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: boje sie raka 28.11.12, 13:11 Bez profilaktyki nie zmniejsza. Nie chcę być brutalna, ale będę - dla Twojego dobra. Bojąc się lekarza masz ogromne szanse na to, zę chortoba zaostanie wykryta tak późno, ze bedzie Cię czekało długie, okaleczające leczenie , a potem śmierć. Badania wykazały, ze to, co kiedyś polecano, czyli dieta bogatoresztkowa , wcale nie zmniejsza tryzyka zachorowania. Więc jesli chcesz żyć, to idź do lekarza, momo strachu i rób regularnie badania. A nie oszukuj się, zę dzięki diecie nie zachorujesz. Jesli to genetyczne, to żadna dieta nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: boje sie raka 28.11.12, 13:16 Dieta na pewno nie zaszkodzi, ale tez nie uchroni . To nie ejst tak, ze tylko ci, co sie zle odzywiaja, pala i pija choruja . Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: boje sie raka 28.11.12, 13:20 w mojej rodzinie nigdy nie było nowotworu, ani od strony ojca ani mamy. Dlatego wydaje mi się, że problem mnie nie dotyczy. Ciężko mi się zebrać na jakiekolwiek badania, zalegam z cytologią już parę mies, o USG piersi nie wspominając. Zlewam po prostu wszystko. Może gdyby w historii rodziny były przypadki raka, bardziej bym na siebie uważała. Odpowiedz Link Zgłoś
yeena Re pytanie 29.11.12, 20:41 dziewczyny caly czas mam przed soba czarny scenariusz, ze niestety wczesniej czy pozniej tez mnie dopadnie rak jelita grubego.powiedzcie mi kochane moze ktoras miala z tym stycznosc, czy objawy jesli jest rak to sie nasilaja, czy moga byc i sie na chwile wyciszac?dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Re pytanie 29.11.12, 20:59 yenna przestań się wkręcać, masz problem i to poważny, daj sobie pomóc i pójdz do psychologa bo będzie Ci ciężko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: boje sie raka 03.12.12, 00:41 Kurcze.... Przypadkiem trafiłam na bloga dziewczyny, ktora kilka dni temu zmarła na raka. Na tego samego raka, ktory ja pokonałam kilka lat temu. I przypomniało mi się wszystko. I zaczełam się bać...Ja to jakaś masochistka jestem, bo nie mogę oderwać się od czytania, a jest mi z tym źle. Odpowiedz Link Zgłoś