Dodaj do ulubionych

zylaki odbytu

26.12.12, 18:57
kochane dziewczyny, wiem ze sa swieta i moze nie czas na takie tematy ale sie strasznie martwie.mam wewnetrzne zylaki odbytu, leczone od kilku tygodni roznymi czopkami i masciami. teraz jest lepiej.wczoraj na papierze zauwazylam jakby smuzke jasnej , troche sie wystraszylam. mam nadzieje ze to z zylakow. tak sie strasznie martwie bo moja babcia od strony taty zmarla na raka odbytu.to krwawienie jeszcze bardziej mnie poglebilo w nerwach.robilam sobie juz wczesniej marker CEA i mam zamiar zrobic kolonoskopie. mam 38 lat.jak sadzicie czy ktoras miala podobne doswiadczenia jak rozroznic taka krew z hemoroida a z raka jelita.? prosze pomozcie bo odchodze od zmyslow.dziekuje i pozdrawiam swiatecznie.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: zylaki odbytu 26.12.12, 19:15
      Kolonoskopię zrobić trzeba, ale martwić się - zdecydowanie nie. Jasnoczerwona krew na papierze, pod koniec wycierania, to jest bardzo typowy objaw hemoroidów - nie bez powodu nazywają sie "guzki krwawnicze". Krew z raka jelita jest zazwyczaj inna - dlatego robi się badania na krew utajoną, nie zawsze ją widać. Poza tym rak jelita grubego jest niezwykle rzadki u młodych osób -a 38 lat to jeszcze zbyt mało na raka jelita.
      Ale przy obciążeniu rodzinnym przebadać sie trzeba, tyle, ze bez nerwów, naprawdę. Ja mam takie objawy od hm ... czterdziestu lat, a badania są wszystkie OK.
      • xsenia.pl Re: zylaki odbytu 26.12.12, 19:59
        dziekuje za odpowiedz ja sie denerwuje bo tak jak pisalam moja babcia ze strony taty zmarla na raka jelita grubego, no i u mnie teraz tez ta krew. mam czasami pobolewania odbytu, jakby mi cos przeszkadzalo, swedzenie okolicy odbytu, czasami wzdety brzuch bylam juz wczesniej u proktologa to badal mnie per rectum i robil anoskopie. stwierdzil zylaki wewnetrzne ale czy one moga dawac objawy?tym anoskopem siegnal tylko 10 cm a co dalej jesy to nie wiadomo.dziewczyny czy ktoras z was tez miala cos podobnego?
    • grandan Re: zylaki odbytu 26.12.12, 20:11
      Przez internet nikt ci nie doradzi. Przejedź się choćby jutro do twojego regionalnego centrum onkologicznego, zarezerwuj sobie wizytę u onkologa ogólnego albo chirurga onkologa (poradnia stomijna najczęściej podpada pod chirurga), lekarz wypisze ci skierowanie na kolonoskopię albo inne potrzebne badania. Poza tym możesz bezpłatnie wykonać badania w poradni genetycznej.

Głowa do góry.
      • i_jeszcze_jeden Re: zylaki odbytu 26.12.12, 20:14
        poradnia stomijna?
        grandan o czym Ty piszesz???
        • grandan Re: zylaki odbytu 26.12.12, 20:21
          O życiu. Mam spore pojęcie w temacie akurat, niestety. Ja wiem, że brzmi strasznie. U mnie w centrum onko na badanie kolonoskopijne kieruje albo onkolog ogólny albo chirurg, który aktualnie przyjmuje a poradni stomijnej. Nie wiem, może to wina limitów i tego, że jest koniec roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka