Dodaj do ulubionych

Czy to jest normalne?

22.01.13, 23:27
Od dłuzszego czasu zastanawiam sie nad jedną kwestią a mianowicie czy normalne jest że mieszkajac w bloku słyszysz kazdy pierd sąsiadów? Mieszkalam juz w kilku mieszkaniach w blokach ale nigdy nie miałam tego co teraz. Słysze takie dziwki jak budzik sąsiadki, skrzypienie jej drzwi , rozmowy tzn nie wyraźne zdania ale odgłosy rozmów itd Oczywiscie to dziala tez w drugą stronę, czasami chcialabym przed 24 onejrzec jeszcze wiadomosci na tvn24 właczam po cichu telewizor i od razu słysze jak baba mi puka w ściane, ja chyba oszaleję... czy w tym bloku coś z akustyka jest nie tak ze ścianami? U moich rodzicow musi byc ostra awantura impreza by na gorze było kogos słychac a ja słysze odglos budzika piętro niżej aaa spotkałyscie sie z czymś podobnym?
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: Czy to jest normalne? 22.01.13, 23:32
      elizaj1 napisała:

> Słysze takie dziw
      > ki jak budzik sąsiadki, skrzypienie jej drzwi

na prawde słyszysz dziwki? big_grin
      niektórzy by ci zazdroscili big_grin

sorry, za zboczenie wink z tematu. Budynek masz źle zaizolowany akustycznie. Oszczednośc, pani, oszczednośc. na etapie budowy izoloje sie, żeby nie bylo słychac przysłowiowego pierda, czy kaszlniecia sasiada
      • elizaj1 Re: Czy to jest normalne? 22.01.13, 23:37
        Dzwięki takie jak odgłos budzika czy skrzypienie drzwi,a więc nie jest to niewiadomo jakie natęzenie decybeli , wręcz powiedzialabym w miare cichy odgłos, nie mowiac juz o tym jak sąsiadka słucha radia czy rozmawia z kimś.Ona słyszy to samo czyli jestem pewna ze absolutnie kazdy dzwięk, nie moge np teraz właczyć tv żeby mi sie pukała w ścianę, bo ona chce spać, szlag mnie trafia od dłuższego czasu...
    • redheadfreaq Re: Czy to jest normalne? 22.01.13, 23:38
      No niestety, w niektórych blokach tak właśnie jest. W moim nowym mieszkaniu słyszę wszystko przez drzwi wejściowe - łącznie z tym, że sąsiad ma grypę żołądkową, a w łazience doskonale słychać, co robi sąsiadka z piętra niżej. Szalenie krępujące, ale niewiele da się na to poradzić.
      • elizaj1 Re: Czy to jest normalne? 22.01.13, 23:40
        Ale od czego to zależy? Od technik budowlanych, faktycznie ten blok jest w miare nowy, wczesniej mieszkalam w takich blokach budowanych za PRLU i wczesniej, musiałabyć impreza abym słyszała sąsiadów.Tutaj niedługo nie bede mogla pisac na klawiaturze po 22 sad
    • notting_hill Re: Czy to jest normalne? 22.01.13, 23:57
      Jest jeszcze lepiej- kiedy jest cicho słyszę z mieszkania wyżej odgłos wibracji (!) telefonu, który pewnie leży na czymś twardym. To dopiero jest hardcore.
    • ola33333 Re: Czy to jest normalne? 23.01.13, 00:10

mieszkalam kiedys w bloku z cegly, slyszalnosc odglosow byla, ze tak powiem na normalym poziomie, za to kilka lat tem bylam w Hiszpanii w hotelu, ktory byl tak glosny, ze sama bylam w szoku. W nocy budzil mnie odglos sikania sasiadki - tak to bylo glosno slychac..
      • papalaya Re: Czy to jest normalne? 23.01.13, 07:59
        ach, ten odgłos kupy sąsiad przepływającej z pluskiem przez ścianę...

no ale ematkowy blok w centrum, pętlą autobusową rzut beretem i wysokom kulturom za rogiem, bije na głowę każdy dom na przedmieściu
      • mallard Re: Czy to jest normalne? 23.01.13, 14:31
        ola33333 napisała:

> W nocy budzil mnie odglos sikania sasiadki - tak to bylo glosno slychac..

Może siedziała na szafie?
    • melancho_lia Re: Czy to jest normalne? 23.01.13, 08:30
      W poprzednim mieszkaniu słyszałam tylko głośniejsze dźwięki (typu imprezka- ale też przytłumione), czasem wodę w łazience. W obecnym słyszę jedynie odgłosy kąpieli i tylko w łazience.
      Ale mam znajomą, która mieszka w fatalnej akustyce w bloku i tam faktycznie słychać każdy odgłos.
      • elizaj1 Re: Czy to jest normalne? 23.01.13, 13:43
        Jak życ w takiej sytuacji? Jetsme przekonana ze sasiedzi wiedza nawet ile razy w tygodniu uprawiam sex, choć nie wydobywam z siebie zadnych dzwiękow bo sie pilnuję,słychać każdy szmer, ona słyszy nawet jak moj pies w nocy przemieszcza sie po domu.
        Wiem już ze pierwszym kryterium jakim bede sie kierowala przy zmianie lokum będzie akustyka budynku. Mozna oszalec!
    • copacabana2 Re: Czy to jest normalne? 23.01.13, 14:19
      Niestety wiem co czujesz...
      U nas w bloku (stosunkowo nowy) jest dokładnie tak samo!
      Słychać nawet wibracje telefonu sąsiada, że o innych rzeczach nie wspomnę.
      Jak rozmawia się trochę głośniej, to sąsiedzi w całym pionie słyszą!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka