Dodaj do ulubionych

Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe??

11.02.13, 00:04
Ja calkiem powaznie pytam... Chodzi o to, ze ostatnio weszlam do rossmanna (polskiego, gdyz wlasnie spedzam tu urlop) i zauwazylam taka tendencje (ktorej nie zauwazylam w zadnej drogerii w kraju, w ktorym mieszkam), ze kremy sa poukladane "wiekowo" czyli 20+ 30+ 40+ itd... No wiec mysle: fajnie, zawsze mam problem z doborem odpowiedniego kremu, to tu wreszcie wszystko mam jak na dloni, jasno i przejrzyscie...
Jakze ogromne oczy zrobilam podchodzac do kremow z mojego przedzialu wiekowego... (30+, dokladnie 34) na chyba 70% tych kosmetykow widnial napis PRZECIWZMARSZCZKOWY!!

No wiec prosze uprzejmie o wyjasnienie czy to normalne?? Po tym doswiadczeniu pol dnia przegladalam sie uwaznie w lustrze i ni huhu nie znalazlam u siebie zmarszczek... Nie, zebym zaraz niewiadomo jak piekna i nieskazitelna byla (do tego mi baaaardzo daleko), ale naprawde wokol ust i oczu nic, na czole jedna, ale musze to czolo mooooocno zmarszczyc i zrobic sroga mine, zeby ja zobaczyc...
Moze to wynika z tego, ze ja nigdy w zyciu ani sie nie malowalam (no tylko na jakies wielkie okazje) ani nie stosowalam zadnych kosmetykow na twarz (oprocz zwyklego mydla i kremu nivea tego w tym niebieskim metalowym opakowaniu)? Chociaz szczerze mowiac nie sadze... Czy naprawde po 30 nalezy stosowac kremy przeciwzmarszczkowe? Czy oni jak zwykle wciskaja nam ciemnote?
Obserwuj wątek
    • podkocem Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 00:29
      Włókna kolagenowe zaczynają zanikać około 20rz, od 25rz można zacząć stosować preparaty przeciwzmarszczkowe. Kolagen zanika w tempie 1% na rok. Maluje sie od lat a tez nie mam zmarszczek, co nie znaczy ze sie nie pojawia. Od niedawna stosuje kremy przeciwzmarszczowe na noc. Na dzien ukochane Nivea soft.
      • nutka07 Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 00:52
        A jakiego kremu na noc uzywasz?
        • podkocem Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 01:20
          Takie cus:
          https://dimg.dillards.com/is/image/DillardsZoom/03816724_zi?$c7product$

Zapomnialam, ze przed nalozeniem podkladu uzywam jeszcze czegos takiego:
          https://www.lancome.co.uk/img/packshot/product/b_269013.jpg

Szwagierka pracuje w Lancomie i mnie co chwila obsypuje takimi wynalazkami.
          • jematkajakichmalo Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 02:10
            A to cos na dole to co to takiego bo nie moge odczytac?
      • jematkajakichmalo Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 00:58
        No dobrze, ale czy to nie jest tak, ze jak teraz zaczne uzywac tych kremow ot tak, to za chwile nie bede praktycznie zmuszona do ich uzywania?
    • hanalui Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 00:37
      jematkajakichmalo napisała:

> i zauwazylam taka tendencje (ktorej nie
      > zauwazylam w zadnej drogerii w kraju, w ktorym mieszkam), ze kremy sa poukladan
      > e "wiekowo" czyli 20+ 30+ 40+ itd...

Z ciekawości ... jaki to kraj?
      • jematkajakichmalo Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 00:54
        Nasi zachodni sasiedzi smile
        Nie zwrocilam tutaj uwagi na taki podzial, ani w rossmannie, ani w dm ani kiedys w schleckerze...
    • redheadfreaq Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 01:18
      To nie wciskanie ciemnoty, tylko biologia. Po 25 roku zaczynamy się starzeć smile Kremy przeciwzmarszczkowe można stosować - dostosowane do wieku, oczywiście - już od 25 roku życia. Bo kiedy zmarszczki już się zrobią, to nie ma bata, można je spłycić, można skórę naciągnąć, ale się ich człowiek nie pozbędzie (chyba, że wypełniając kolagenem ze strzykawki). Też się nie maluję ani nie opalam, nie palę, ale nie ma zmiłuj, nie mam skóry jak 10 lat temu (mam 27 lat). Kupiłam trochę dla żartu, trochę na serio krem "Time Control" w Lidlu. Używam i szczerze powiedziawszy dawno nie miałam tak zdrowo wyglądającej skóry, jak teraz. Jak do tej pory też nie usłyszałam żadnego przekonującego argumentu dowodzącego "przyzwyczajania się" skóry do czegokolwiek, więc w to nie wierzę.
      • mvszka Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 03:48
        Bo kiedy zmarszczki już się zrobią, to nie ma bata, można
        > je spłycić, można skórę naciągnąć, ale się ich człowiek nie pozbędzie (chyba, ż
        > e wypełniając kolagenem ze strzykawki).

zapomniałaś o botoksie
    • mvszka Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 03:58
      Po tym doswiadczeniu p
      > ol dnia przegladalam sie uwaznie w lustrze i ni huhu nie znalazlam u siebie zma
      > rszczek...

tak jakbyś próbowała dostosować swoją twarz do kremów, które widziałaś, a powinno być odwrotnie, pójdź do dobrego sklepu, gdzie krem 30+ nie oznacza od razu przeciwzmarszczkowego a jednocześnie jest lepiej działający od nivea. Nie szukałabym dobrego kremu w sklepie, który w swoim asortymencie ma psią karmę, sprzedawczynie pełnią rolę sprzątaczek a doradcą od kosmetyków jest ochroniarz ( tak jest u mnie w rossmanie)
    • stuletnia_stokrotka Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 06:28
      mam 39 lat i z tego co wiem to od już dość dawna powinnam używać kremu p/zmarszczkowego -ale nie używam. cerę mam jaką mam,traci jędrność itd. ale nie mam chyba ani jednej zmarszczki -spadek po mamie,która w wieku 65 lat ma świetną cerę.
      maluję się dopiero ok 2 lat, całe życie używam zwykłego kremu nawilżającego,bez którego nie wyjdę z domu-ale nie łudzę się,że ten stan będzie trwał wiecznie.wtedy zapewne kupię taki krem.
    • nabakier Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 07:42
      UWAGA, uwaga- będę się chwalić:
      otóż, poza lwią bruzdą między brwiami, to nie mam zmarszczek (47 lat).
      Kremów zawsze używałam, ale z kategorii: co tam wpadło, za 15 zł też może być.
      Nie ma w tym żadnej mojej zasługi- nie odżywiałam się nigdy zdrowo, malowałam się zawsze, nie przesypiałam nocy itd.

Moja mama zaczęła mieć zmarszczki grubo po 60. A z kremów, to najlepszy był dla niej zwykły Nivea, hehe. Obecnie (75) ma sporo zmarszczek, ale wiążę to z ciężką chorobą, podczas której schudła 30 kg.

Niezmiernie mnie bawią półki w drogeriach, obecnie oczekuję, kiedy pojawią się kremy dla 25 latek, 17,29 32, 34, skończywszy na 97.
      Jak nie masz odpowiednich genów, to możesz utopić majątek w kosmetykach i zabiegach, a i tak nic to nie da.
      • hanalui Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 08:54
        nabakier napisała:
        > obecnie oczekuję, kiedy pojawią się
        > kremy dla 25 latek, 17,29 32, 34, skończywszy na 97.

Juz sa takie polki
        • nabakier Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 08:59
          o k-urna, dzięki, letę kupić te dla 47... tongue_out
          • jematkajakichmalo Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 20:58
            No moze nie tak szczegolowo, ale sa wlasnie juz 20+ a maxa widzialam 70+...
            Moja mama (65) tez ma piekna cere i uzywa glownie serii kremow nivea, mam nadzieje, ze to po niej odziedziczylam.
            • aneta-skarpeta Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 12.02.13, 06:55
              w moim odczuciu, jak nie masz problemów np z naczynkami, to nie chodzi o to jakiego kremu uzywasz, tylko czy go uzywasz regularnie i skóra jest nawilżona i nie dochodzi do przesuszeń

wiec jakby uzywała diora raz w tygodniu to by jej tak nie pomógł jak nivea codziennie. Tymabrdziej, że teraz na rynku jest mnostwo tanich, bardzo dobrych kremów
      • redheadfreaq Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 09:01
        @Nabakier, ale tu nie ma co bawić - po prostu niektórzy nabawią się zmarszczek zaraz po 30, inni jeszcze drugie tyle będą się smarować Niveą i zmarszczek mieć nie będą (lub będą mieć w stopniu minimalnym) to jest genetyka, po prostu.

Dopiero co obsmarowana tu była moja niemal-rówieśnica (bo rok starsza), Weronika Rosati, którą można z palcem w oku uznać za dobrze zachowaną 35+. Mam tłustą cerę, więc u mnie efekty starzenia i tak będą mniej widoczne, ale używam tego kremu, wcale nie mocnego i głównie nawilżającego i JEST różnica (zniknęła bruzda między brwiami, spłyciła się ta na czole, przepadły gdzieś te "niezadowolone" między ustami a nosem).

Nie widzę powodu, by nie korzystać z kosmetyku, który służy mojej cerze. Taka ciekawostka: Japonki są uznawane za kobiety, które się nie starzeją. Gdzie tkwi tajemnica? Już od naprawdę młodego wieku stosują kremy, zapobiegające wiotczeniu skóry.
        • nabakier Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 09:14
          Nie no, nie postuluję nie używania- sama używam jakichś tam, ostatnio z Q10 z Lidla wink I piszę przeca, że geny. Postuluję tylko zdrowy rozsądek- nie topić majątku w cuda na kiju z florą z Marsa...
          • przeciwcialo Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 18:52
            O to, to. ja w miejsca newralgiczne retinol z apteki za 2 dychy wklepie czasem,za rada dermatologa wywalila, pare lat temu kremy supernawilzające i przeszlam na trochę tresciwsze bez cudów.
            • zmyslona2 Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 00:51

a coz to za cudotworczy retinol za 2 dychysmile
              • przeciwcialo Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 14.02.13, 17:10
                RetinA kupiłam za 22 zeta. Teraz zerknełam na ceny w aptekach i ok. 35 zł kosztuje co i tak jest świetną ceną za działanie.
      • przeciwcialo Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 18:47
        Ja licze na połowe genów mamusi wink
      • aneta-skarpeta Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 12.02.13, 06:51
        nabakier, nie zdogdzę, że się że jak masz złe geny to nic nie pomoże

własnie pomoże, bo bez kremów byłoby jeszcze gorzej

ja mam bardzo suchą skórę, nie kupuję drogich kremów- ale widzę różnice jak moja cera wygląda przy odpowiednio dobranym dla mnie kremie. mam 33 lata i nie mam zmarszczek.

tak wiec jak ktos ma dobre geny to mu nic nie zaszkodzi, ale jak ktos ma złe, to musi dbać, zeby nie wyglądać bardzo źle

tak jak z zębami- jeden w zasadzie nie musi dbac i ma zęby jak stał, ładne i mocne ( nie mówie o niemyciuwink), drugi ma słabe i jakby olewał to by nie miał połowy przy takiej polityce
        • moofka Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 12.02.13, 07:10
          > ja mam bardzo suchą skórę, nie kupuję drogich kremów- ale widzę różnice jak moj
          > a cera wygląda przy odpowiednio dobranym dla mnie kremie. mam 33 lata i nie mam
          > zmarszczek

big_grinbig_grin
          ale to chyba nie jest jakies szczegolne osiagniecie
          trezba sie mocno starac zeby w tym wieku miec juz stara cere
          jakbys napisala mam 63 i nie mam zmarszczek
          to bym cie spytala co to za kremy wink
          • aneta-skarpeta Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 16:00
            a czy ja napisałam, ze to jest szczególne osiagniecie?

gorszy dzień masz, czy na codzień jestes taka milutka?tongue_out
      • zmyslona2 Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 00:44
        soryyy,ale nie wierzę,ze w wieku 47 lat nie masz zmarszczek, albo ich nie widzisz, albo nie chcesz widziec, nie ma opcji
        • nabakier Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 07:47
          No więc po tym poście kurde wzięłam se powiększające lustro i się gapię przy oknie na moją twarz. I nie widzę. Mam tą lwią sporą, ale mam ją od lat, chyba już na studiach zaczęła mi się robić. Jeszcze potrafię zmarszczyć czoło odpowiednią mimiką- nie wiem, czy to od wieku zależy, ale chyba nie.Poza tym- nic.
          • an_ni Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 12:55
            tylko na porzadnie otluszczonej twarzy nie widac zmarszczek
            jestes grubasem?
            • nabakier Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 15:34
              Nieee bardzo, choć rzeczywiście mam do zrzucenia5-6 kg.
    • franczii Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 08:13
      Kremy przeciwzmarszczkowe to ja juz po 20 stosowalam. A wlasciwie to bardziej wtedy uzywalam niz teraz po 30tongue_out
    • sarling Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 09:47
      Mam podejrzenie, że kremy p.zmarszczkowe tak naprawdę nie są w stanie usunąć zmarszczek.
      Mogą świetnie nawilżyć, coś wypchnąć dzięki silikonom, ale nie są w stanie pokonać grawitacji i utraty kolagenu.
      Po 30 ambitnie rzuciłam się na wysokie półki kremowe, potem spróbowałam zwykłych kremów nawilżających i nie widzę różnicy.
      Teraz, od dłuższego czasu uzywam Ziaji i raz w roku robię serię mezoterapii igłowej i jest super.
      Niechcący dokonałam też odkrycia, za które koncerny powinny odpalić mi gruby kesz - biorę na oczy (a konkretnie ciałko szkliste) preparat zapobiegający glikacji i oksydacji. Niby tego ciałka szklistego, ale już dawno niemiałam tak gładkiej gęby smile
      • aneta-skarpeta Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 12.02.13, 06:58
        przecizmarszczkowe czyli, żeby zmarszczki nie powstałysmile
        moja mama miala przygody z bardzo drogimi kremami tez roznicy nie widzi
        ja tez uzywam tanich kremów, ale nie nivea

mój blog o filcowaniu, drutach, starociach, wnętrzach i ciastkachwink
        szopinistka.blogspot.com
        • nandadevir Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 21:54
          sarling i aneta skarpeta nigdy nie kupowałam kremów przeciwzmarszczkowych, szczególnie tych drogich, jedynie typu bambino. Kremy z retinolem robię sama w domu, podobnie toniki złuszczające i sera, sama też robię peling słabym kwasem. Ostatnio podrzucilam mamie maśc z retinolem - po tygodniu zadziałala lepiej niż serum vichy a kosztuje 3 zł. Po latach przerwy w intensywnej pielęgnacji(urodzenie dziecka) przygotowuje się do pelingu migdałowego ,teraz w celach przeciwzmarszczkowych kiedyś w celach leczenia trądziku.
      • malila Sarling 13.02.13, 15:30
        o tych farfoclach w polu widzenia piszesz? Rzucisz nazwą?
    • kamelia04.08.2007 Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 10:19
      oczywiście, ze nalezy, bo ma zapobiegac (wiadomo, że nic nie zapobiegnie), czyli opóxniac.
      Juz dawno stosuje, a jestesmy prawie rówiesnicami.
    • lady-z-gaga Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 10:21
      Kremy przeciwzmarszczkowe nie usuwaja istniejących zmarszczek, mogą jedynie zapobiegać.
      Tak więc, w momencie, kiedy zmarszczki będziesz juz miała, żaden krem nie pomoże - wtedy kremujemy się, żeby nowych nie przybywało za szybko smile
      Każdy krem ma działanie przeciwzmarszczkowe, nawet NIvea, bo - nawet jesli nie substancji aktywnych - zapobiega utracie wody z naskórka, a przesuszenie skory jest głownym czynnikiem powodującym starzenie. To wszystko jest kwestia nazewnictwa, teraz nawet dla 25 latek istnieją kremy przeciwstarzeniowe i nie ma się czego bać. Zmarszczki nie "wyrosną" od kremu smile))
    • dziennik-niecodziennik Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 11:19
      kosmetyki przeciwzmarszczkowe mają różne sposoby działania. przeczytaj jak dany specyfik działa. inaczej działa krem chroniący przed powstawaniem zmarszczek, a inaczej ten wypełniający zmarszczki juz istniejące.
      "zapobiegać" zmarszczkom zawsze warto.
      jak Ci to nei odpowiada to kup krem dla skóry młodszej, grunt żeby zapewniał komfort Twojej skórze.

> Moze to wynika z tego, ze ja nigdy w zyciu ani sie nie malowalam (no tylko na j
      > akies wielkie okazje) ani nie stosowalam zadnych kosmetykow na twarz (oprocz zw
      > yklego mydla i kremu nivea tego w tym niebieskim metalowym opakowaniu)?

e tam. ja sie całe dorosłe życie maluję i stosuję różne kosmetyki i ze zmarszczek mam tylko "śmiechówki" pod oczami, wiec...

• lauren6 Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 11:58
      Krem przeciwzmarszczkowy, jak sama nazwa wskazuje, ma przeciwdziałać powstawaniu zmarszczkom. Kolejne półki wiekowe to kremy liftingujące itd.

• nowi-jka Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 12:16
      a mnie dziwią takie pytania
      od kiedy krem przeciwzmarszczkowy?
      jak widzisz ze ci sie face marszczy to uzywasz a nie wtedy gdy gremium formuowe udzieli przyzwolenia
      • gku25 Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 16:35
        Gremium forumowe nie ma zmarszczek.
    • moofka Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 14:25
      ty czytaj co maja, a nie co na nich producent napisze
      jak sie uprzec to i oliwa z oliwek dziala przeciwzmarszczkowo
      ja pamietam jak mialam lat 14 i czytalam filipinke tlukly redaktorki do glowy - taka bedziesz miala cere w wieku lat 40 na jaka zapracujesz sobie juz dzis
      od wtedy w zasadzie uzywam kremow - wtedy glownie z intencja chronic i nawilzyc
      teraz chronic, nawilzac i odzywiac
      od czasu do czasu siegam po krem poprawiajacy gestosc
      cokolwiek to znaczy big_grin
      • przeciwcialo Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 18:41
        Z sentymentem wspominam Filipinkę, az zal że teraz nie ma takich gazet.
    • kkalipso Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 11.02.13, 22:54
      Zaraz kompleksów dostanę żadna tu zmarszczek nie ma,matko święta.

Też dobrze się trzymam,gdybym była bogata to kupowałabym od dawna te najdroższe kremy przeciwzmarszczowe,nie ma co się oszukiwać dosyć drogie są,a na ile taki kremik wystarczy?

Ostatnio kupiłam sobie w rossmannie serię Loreal Kod Młodości i nie ma porównania do zwykłych kremów.
      https://drogeriaviva.eu/userdata/gfx/0e0cf7bc4543a4be1f54a9b4f86d7699.jpg

• stuletnia_stokrotka Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 12.02.13, 06:30
        kkalipso napisała:

> Zaraz kompleksów dostanę żadna tu zmarszczek nie ma,matko święta.
        >

no ale to co-te co nie maja zmarszczek mają się czuć winne i nosić włosienicę w celu udręczenia?
        • aneta-skarpeta Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 12.02.13, 07:04
          ja sie przyznam- mam.ujowe geny skórnewink

i to, że nie mam zmarszczek jest tylko wynikiem mojego samozaparcia w tym temacie
          • nabakier Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 12.02.13, 09:29
            Nie no, ok, Aneta. Mnie chodziło tylko o to, że zasadnicza rzecz to predyspozycje. Kremy- owszem, jako nawiliżacze (sama używam). Ale w bajery -srery nie wierzę, kulają nas na kasę i rechoczą z nas (też bym rechotała).

To jak z innymi predyspozycjami- żadne lekcje nie pomogą na mój antytalent plastyczny, nawet kredki porządnie trzymać się nie nauczę wink Jeden ma zmarszczki, inny brzydkie łydki (ja) i wiesz...tak to już jest smile
            • aneta-skarpeta Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 16:02
              ja tez nie wierze, ze krem za 300 zł zlikwiduje zmarszczki
              • japoneczki Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 25.02.13, 13:52
                Ja nie wierzę, że krem za 20 złotych zlikwiduje zmarszczki.
      • kamelia04.08.2007 Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 00:51
        kkalipso napisała:

> Zaraz kompleksów dostanę żadna tu zmarszczek nie ma,matko święta.
        >

no, a dlaczego mam miec zmarszczki w wieku 35 lat????
        nie pale, nie opalam sie, spie (no nie teraz akurat) i sie smaruje.

Tak na prawde to zmarszczki, to małe piwo, wiekszym problemem jest grawitacja. Zmarszczom mozna jakos tam zapobiegac, dbac o cere i unikac czynników. Jak zaczynaja być zwisy, to swiety boze nie pomoze (tylko lifting).
        • franczii Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 07:36
          Ale o zwisy w naszych czasach, przy obecnych mozliwosciach (nieinwazyjnych) tez po 30 trudno.
          • kamelia04.08.2007 Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 15:07
            przeciez nie pisze o zwisach po 30-, bo w takim wieku, to w przyrodzie zwisy nie wystepuja.
            Zwisy sie zaczynaja po 45+. Jest to zabieg dot. kosmetyki i nie każdego jest stać. Nie kazdy jest do tego przekonany, a i sa osoby, którym zwisa, ze im sie robia zwisy.
        • kkalipso Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 12:02
          Ja mam 37 i ciągle słyszę ,że mam bardzo ładną cerę.Nie palę,piję czasami(czerwone wino)nie wiem co to solarium.Za to często robię sobie pilingi póżniej nakładam maski,albo grubą warstwę kremu nivea,to tak z 3 razy w tygodniu,rano i na noc używam przeciwzmarszkowych kremów.
          Kilka miesięcy napisałam wątek o kremie pod oczy,szukałam jakiegoś dobrego,bo ostatnio zaniedbałam trochę te okolice i zauważyłam drobne zmarszczki ,zwłaszcza jak się śmieję(nie kurze )bardziej na dole.Kupiłam lepszy krem i po 2 miesiącach i systematycznym wklepywaniu widzę kolosalną różnicę,żałuję że nie zaczęłam wcześniej.
          Ja serum i kremy przeciwzmarszkowe polecam jak najbardziej...
    • pibelle Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 12.02.13, 01:49
      Ja od 20 lat, czyli pół mojego życia, bo mam 40, zwracam uwagę na to jakich kremów używam i przedarłam się w tym czasie przez wszystkie półki cenowe, niezgłębione meandry składników i obszary geograficzne producentów i uważam, że się znam na rzeczy i powiem Wam, że to wszystko nic nie warte i nie działa. Wcale nie wyglądam dziś tak jak 20 lat temu tylko sporo starzej. A miały odmładzać, upiększać, zapobiegać, usuwać i poprawiać!
    • xika_da_selva Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 12.02.13, 09:37
      dziwne w sumie. trudno mi sobie wyobrazic 34letnia osobe BEZ ?)zmarszczek. nie usmiechac sie? nie placzesz?
      mam ledwo skonczone 30 lat i mam zmarszczki plytkie i piekne. bardzo duzo sie smieje, kilka razy dziennie wybucham smiechem+ zwykle usmiechy, wydaje mi sie logiczne, ze normalnie zyjaca osoba nie bedaca wyprasowana steczkowska ma zmarszki mimiczne, nie robmy z siebie robocopow.
      • jombusiowa Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 07:58
        Ja używam anti-aging ale takich naturalnych , które wg mnie działają słabiej. Zmarszczki jakies tam mam, ale się nimi nie przejmujęsmileChoć czasem widze osobe w moim wieku (32 l) z dużo większa ich iloscią.
        Ważne wg mnie jak twarz wygląda ogólnie. jak ktoś ma taką urode młodziezowa to będzie zawsze lepiej wyglądał niż taka babka o "starszej" urodzie.
    • morgen_stern Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 13:02
      Chyba się wyłamię z ogólnego trendu, nie używam kremów przeciwzmarszczkowych, uważam, że to bzdura i wyciąganie kasy, podobnie jak "balsamy antycellulitowe".
      Trzeba się dobrze odżywiać, wysypiać, dotleniać, zmywać dokładnie makijaż przed snem, nawilżać od wewnątrz wodą i z zewnątrz kremem nawilżającym, nie opalać nadmiernie, nie palić i mieć dobre geny. Wszystko da się zrobić oprócz tego ostatniego wink no ale łatwiej kupić krem i ja to rozumiem.
    • tosterowa Re: Od kiedy kremy przeciwzmarszczkowe?? 13.02.13, 15:37
      Kremów przeciwzmarszczkowych powinno się używać wtedy, gdy ma się potrzebę, niektórzy mają zmarszczki już w wieku 25 lat. Dlatego te "granice" na kremach są dość umowne i skierowane raczej do nieuświadomionego klienta, któremu wszystko jedno, co kupuje (bo i tak nie interesuje się składem, nie zna potrzeb swojej skóry,itd.), a napis na opakowaniu np."30+" ma pomóc w dokonaniu wyboru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka