Dodaj do ulubionych

język polski jest ąę

21.02.13, 16:41
co Wy na te akcje?
jestem w tych 67% i szczerze - nigdy nie myslalam ze to jakis problem
problem jest wtedy jak mi sie plik albo wiadomosc zamienia w zbitek robaczkow
językpolskijestąę.pl/
Obserwuj wątek
    • moofka Re: język polski jest ąę 21.02.13, 16:44
      i jeszcze w temacie utwór jednego z moich ulubionych raperów big_grin
    • eilian Re: język polski jest ąę 21.02.13, 16:47
      W sms-ach nie piszę tych znaków, bo nie mam takiej klawiatury i szczerze mówiąc trochę mi to przeszkadza, tzn. mam odruch napisania ą a tam nie ma. Ale na kompie piszę normalnie, tzn. po polsku.
      Generalnie popieram wszelkie akcje promujące język polski. Mamy piękny język i powinniśmy o niego dbać i starać się używać poprawnie.
      • andaba Re: język polski jest ąę 21.02.13, 16:51
        W szoku jestem, że są telefony które nie mają polskich znaków, ja mam 11-letnią nokię i ona ma polskie znaki. Inna sprawa, że ja sms-ów nie piszę, ale gdybym pisała to na pewno z polskimi znakami, inaczej sobie nie wyobrażam.
        • messa-lina Re: język polski jest ąę 21.02.13, 17:02
          Mój telefon komórkowy nie ma polskich znaków (pięcioletni ericcson), wiec nie jestem w stanie ich w sms-ach wyprodukować. ;P Klawiaturę w lapku mam polską, więc z niej korzystam. big_grin
    • twinmama76 Re: język polski jest ąę 21.02.13, 17:09
      nie używam w smsach nie tylko znaków polskich, ale również przestankowych oraz wielkich liter

bo mi się nie chce

olaboga
    • mika_p Re: język polski jest ąę 21.02.13, 17:32
      Ogonków w smsach używam sporadycznie, tylko jak brak grozi niezrozumieniem.
      Przyzwyczajona jestem nie ogonkować, najpierw technologia na to nie pozwalała, potem nawet jak mnie pozwalała, to nie wiadomo było, czy odbiorcy pozwala, a potem się dowiedziałam, ile kosztują polskie znaki smile
      • aquarianna Re: język polski jest ąę 21.02.13, 19:40
        > ile kosztują polskie znaki smile

Hę??
        • carmensitas Re: język polski jest ąę 21.02.13, 21:56
          Polskie znaki kosztują więcej, tzn. więcej zajmują - a to 1 znak, ą to 4 znaki (nie wiem dokładnie, czy tyle, to tylko przykład). W jednym smsie jest 160 znaków. Przy robieniu polskich liter na kolejny sms wchodzi sie już czasem przy 110, 120 znaku. Ja polskich nie używam, bo bardzo dużo smsuję.
          • aquarianna Re: język polski jest ąę 21.02.13, 22:03
            > Polskie znaki kosztują więcej, tzn. więcej zajmują - a to 1 znak, ą to 4 znaki
            > (nie wiem dokładnie, czy tyle, to tylko przykład). W jednym smsie jest 160 znak
            > ów. Przy robieniu polskich liter na kolejny sms wchodzi sie już czasem przy 110
            > , 120 znaku.

Aaa w tym sensie. Bo już myślałam, że sms z polskimi znakami jest droższy i szczęka mi opadła wink Swoją drogą polskie znaki i tak nie przechodzą sms'em do odbiorcy.
            • sumire Re: język polski jest ąę 21.02.13, 22:07
              ależ oczywiście, że przechodzą.
              • aquarianna Re: język polski jest ąę 21.02.13, 22:29
                sumire napisała:

> ależ oczywiście, że przechodzą.

No to w takim razie u nas nie przechodzą (przed chwilą jeszcze raz celowo sprawdziłam). Co więcej - gdy piszę sms z polskimi znakami, to w folderze "wysłane" jest on już widoczny bez polskich znaków. Tak samo dochodzi do odbiorcy. I vice versa. W sumie dopiero niedawno ktoś mnie uświadomił, że tak jest, bo byłam przekonana, że polskie znaki normalnie przechodzą. Ten ktoś dziwił się po kija piszę ę i ą, skoro zamieni się to automatycznie na e i a. I faktycznie miał rację. Ale i tak piszę, z przyzwyczajenia.
    • saszanasza Re: język polski jest ąę 21.02.13, 17:58
      Mój telefon wprawdzie polskie znaki posiada, ale co z tego, jak odbiorcami moich SMS mogą być telefony osób, które tej funkcji nie posiadają. Wiadomość odebrana przez taki aparat jest wtedy bardziej nieczytelna, gdyż system zastępuje polskie znaki jakimiś &£ czy innymi symbolami. Odczytać taką wiadomość jest znacznie trudniej, niż tą pozbawioną jedynie polskich znaków.
    • karra-mia Re: język polski jest ąę 21.02.13, 18:02
      mój telefon polskie znaki ma, ale i tak ich nie używam. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby odbiorca nie zrozumiał, o co chodzi. A o to w języku chodzi, żeby się komunikowac, żeby rozumieć drugą osobę, a nie o to, żeby dbac o ptaszki, haczyki i kreseczki.
    • maggi9 Re: język polski jest ąę 21.02.13, 18:28
      Jak miałam telefon z klawiaturą z cyferkami to używałam polskich znaków.Po prostu po przykładowo ABC było Ą i z pisaniem nie było problemów.Po prostu trzeba było więcej klikać.Teraz mam telefon z klawiaturą qwerty i polskie znaki oraz duże litery robi się w jakiś skomplikowany sposób więc nie chce mi się kombinować.

Poza tym smsy to jest bardzo nieoficjalna droga komunikacji.Często używa się skrótów, brak interpunkcji itp Tak przyznaję się do tego.Ale nie przeszkadza mi to także w smsach od innych.To po prostu sms.Taka krótka notka do znajomego, koleżanki, bliższej rodziny.Nikt w smsach nie pisze oficjalnych zawiadomień, zaproszeń i tym podobnych.

Za to w mailach czy na forum staram się pisać w miarę poprawnie.
    • aquarianna Re: język polski jest ąę 21.02.13, 19:37
      > jestem w tych 67% i szczerze - nigdy nie myslalam ze to jakis problem

A ja na odwrót, jestem w mniejszości. Wiem, że to nie ma sensu, ale zawsze w SMSach piszę litery ze znakami diakrytycznymi, choć wiem, że odbiorca i tak ich nie przeczyta, bo dotrą do niego już jako "gołe". Siła przyzwyczajenia i jakiegoś takiego poczucia porządności wink
      Ale z drugiej strony nie przeszkadza mi, gdy ktoś pisze bez pliterek.
    • malila Re: język polski jest ąę 21.02.13, 19:48
      Również znajduję się w grupie 67%, nad czym ubolewam. Niestety, mój telefon nie pozwala na używanie polskich znaków.
    • wjw2 Re: język polski jest ąę 21.02.13, 19:49
      Brak znaków diakrytycznych nie razi mnie tak bardzo, jak całkowity brak interpunkcji oraz wielkich liter....
    • koronka2012 Re: język polski jest ąę 21.02.13, 20:02
      mój telefon w ogóle nie ma polskich znaków, więc siłą rzeczy piszę bez, ale denerwuje mnie to
    • drosetka Re: język polski jest ąę 21.02.13, 20:44
      ha nie wiedziałam ze jestem w mniejszości, która używa znaków polskich podczas pisania smsów, a nawet chce mi się dodatkowo klikać w osobny klawisz żeby wyskoczyła duża litera. Nie źle napisałam- nie chce mi się tego robić, ale robię bo taki tekst bez polskich znaków jest do doopy. Tak samo jak staram się nie robić błędów ortograficznych, tak staram się również przestrzegać znaków interpunkcyjnych i pisać polskie znaki.
    • echtom Re: język polski jest ąę 21.02.13, 20:48
      W smsach nie używam, na forum i w mailach tak.
    • mynia_pynia Re: język polski jest ąę 21.02.13, 20:52
      Smsa piszę bez żęąół, bo kiedyś po prostu te znaki nie przechodziły z noki do sony i koleżanka dostawała szlaczki, myślałam że nadal tak jest. Zaraz sprawdzę.
      • mynia_pynia Re: język polski jest ąę 21.02.13, 20:57
        Oto zdziwienie, bo sms przyszedł z polskimi znakami - człowiek się co chwilę czegoś nowego uczy wink
        • feleedia Re: język polski jest ąę 21.02.13, 22:13
          Ciekawe co to za telefony bez polskich znaków. Jakiś chiński badziew?

Jeszcze można zrozumieć to w przypadku forumek zamieszkałych na Haiti czy w Burkina Faso, bo w Europie raczej nie....
    • kamelia04.08.2007 Re: język polski jest ąę 21.02.13, 22:18
      piszę, a przynajmniej staram sie uzywać ąę.
      Za każdym razem wciskam alt+właściwa litera, tylko czasem za szybko puszczę ten alt i mi nie wskoczy, co trzeba.

Lubie język polski smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka