Dodaj do ulubionych

Rzymski Kościół Katolicki

15.03.13, 23:50
Skąd bierze się ta wrogość do kościoła ? Ta nagonka na katolików. ta nienawiść do wszystkiego co święte.
W ciągu swego 45 letniego życia spotkałam na swej drodze pedofilów, kilku. Chyba pecha miałam.
Ale w kościele nigdy nic złego mnie nie spotkało. A dużo miałam z tą instytucją do czynienia.
Należałam do OAZY, do Odnowy w Duchu Świętym. Jeździłam na rekolekcje powołaniowe i nigdy przez te lata nie miałam do czynienia z pedofilią, a w domu rodzinnym niestety tak.
Jasne, że nie podobają mi się niektóre zachowania ludzi kościoła, ale ja wierzę w Boga, a nie w księdza biskupa, a Papież podoba mi się smile
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 15.03.13, 23:55
      a mi nie, bo szykuje się niezwykle konserwatywny pontyfikat
      • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:02
        nie zgadzam się, on jest inny, nieprzewidywalny, nawet imię oryginalne wziął sobie
        • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:11
          Powiedzialam swojej rodzinie - to bedzie Franciszek i bedzie z Ameryki, ale nie przewidzialam wieku.smile
          • tosterowa Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:13
            smile Ja powiedziałam swojej, że powinni wybrać papę z Argentyny, bo tylko w Ameryce Południowej kogokolwiek jeszcze obchodzi katolicyzm. Mogłabym być kardynałem;P
        • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:41
          ale nie zgadzasz się, że mi się nie podoba, czy że nowy papa jest konserwatywny?

zerknij na jego stosunek do najbardziej chodliwych tematów zastępczych

w naszym kraju, który od 20 lat jest coraz bardziej "dzielnicą" państwa Watykan, będzie jeszcze ciekawiej, biorąc pod uwagę tfutfurczość pewnej komisji, mającej na cel zbieżność ustawodawstwa z naukami KK

sorry, ale mi się nie podoba to, bo naprawdę marzy mi się życie w państwie świeckim, gdzie nikt od nikogo nie wymaga medalików do kontroli, nie indoktrynuje dzieci w szkołach i przedszkolach (jednocześnie unikając nadzoru pedagogicznego z kuratorium) i gdzie jeden symbol religijny ma "pierwszeństwo" przed symbolami innej religii

pomijam już litościwie działalność Komisji Majątkowej oraz pana Rydzyka
          • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:52
            > sorry, ale mi się nie podoba to, bo naprawdę marzy mi się życie w państwie świe
            > ckim, gdzie nikt od nikogo nie wymaga medalików do kontroli, nie indoktrynuje d
            > zieci w szkołach i przedszkolach (jednocześnie unikając nadzoru pedagogicznego
            > z kuratorium) i gdzie jeden symbol religijny ma "pierwszeństwo" przed symbolami
            > innej religii

Yenka zgadzam się z Tobą, Kościołowi co kościelne , a świeckim co świeckie smile
            • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:58
              a wiesz, że bardzo by mi sie wtedy taki kosciol podobal?

generalnie tęsknię za kosciolem z czasow komuny
              • olena.s Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:06
                To zamieszkaj koło mnie, będziesz zachwycona!
                • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 18.03.13, 15:42
                  a wiesz, że całkiem niedawno miałam taką sensowną parafię zakonną (kapucyni)?

teraz mam normalną i tygryski nie lubią tej parafii

nie mogę się przemóc
          • claudel6 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:37
            i ten k..a krzyż w urzędach pocztowych (!). mozesz nie chodzić do koscioła, nie puscić dzieciaka na rekligię, ale krzyż, o ten i tak cie dopadnie. za każdym razem mam ochotę otworzyc ogień z karabinu jak go widze. nienawidze KK za to, co zrobił z Polską
            • josef_to_ja Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:38
              Agresywna się ostatnio na forum robisz, a na zdjęciu raczej wyglądasz na spokojną, mało wyzywającą dziewczynę. tongue_out
              • claudel6 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 22:50
                jezu, a co to za tekst józek, weź się ogarnij, to jakaś fotka.pl czy co? jak powinnam wyglądać, żeby mieć prawo do własnych poglądów i posznaownaia mojej wolności? agresorem tu jest instytucja Kościoła, a nie ja, ja się tylko próbuje bronić.
                • josef_to_ja Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 00:47
                  Taki luzacki tekst z mojej strony. Nie kwestionuję Twojego prawa do posiadania własnych poglądów i pozdrawiam Cię w tym momencie. wink Ja jestem zwykłym pijakiem, osiedlowym równym chłopakiem i prymasa w lampasach tak naprawdę olewam. wink Niemniej jednak wartości chrześcijańskie są mi bliskie. Sam w tym momencie nie wiem, czy i w jakim zakresie powinny oddziaływać na prawo państwowego, czy nie, to bardzo trudny i na pewno nie można go nazwać jednoznacznym.
          • szmytka1 yenna_mi powiem krótko, zgadzam się n/t 16.03.13, 09:05
          • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:22
            Zbiezności sa nie z KK ale z dziedzictwem chrześcijańskim. To róznica.
        • kolter-xl Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 20:31
          super-luska napisała:

> nie zgadzam się, on jest inny, nieprzewidywalny, nawet imię oryginalne wziął sobie

Nieprzewidywalny beton ??
      • josef_to_ja Biskupy i kardynały to zazwyczaj beton. 16.03.13, 09:51
        Tam raczej liberałów nie uświadczysz. Swoją drogą ksiądz Isakowicz-Zaleski uważa, że celibat mógłby być zniesiony, ale to establishmentu kościelnego on nie należy. Myślisz, że kościół łagiewnicki jest taki liberalny? Beton ostro antyaborcyjny itp., tyle że okrągłostołowy i platformerski.
    • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:08
      Kosciol nie tylko kk, ale kazda religia, uzurpuje sobie prawo nauczania o Bogu, podczas gdy o Bogu nie maja te religie i koscioly bladego pojecia. To jest obrzydliwe, ze brzuchaci faceci nakazuja innym w co maja wierzyc, jak oddawac czesc, czego Bog wymaga i oczekuje od czlowieka. To jest straszne oszustwo. Ponadto, ci hipokryci, zwlaszcza w kk, wykorzystuja wiernych do swoich roznych celow - tych niecnych i tych zwyklych, materialnych.
      • kkalipso Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:23
        Bredzisz kobieto...
        Mój (już nie ważne kto)oddał całe życie dla Boga był wysyłany do wiosek gdzie plebania na początku to był kurnik a po kilku latach zgodnej współpracy cała wioska była dumna.Jako dziecko spędziłam trochę czasu w różnych regionach Polski w wakacje widziałam na własne oczy co to znaczy być księdzem.To ,że są wśród nich zakalce to nie znaczy że wszyscy.
        • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:32
          kkalipso napisała:

> Bredzisz kobieto...
          > Mój (już nie ważne kto)oddał całe życie dla Boga

Jakiego Boga? Takiego jakiego podsuneli mu podwladni? Mowienie o Bogu z pozycji wiedzy o nim, jest zwyklym klamstwem. Nikt nie ma wiedzy o Bogu.
          • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:40
            znam księdza, co buty oddał z nóg bo ktoś inny potrzebował. I sama znam księdza do którego poszłam chrzest załatwiać pewnej dziewczynce. Nawet grosika nie zapłaciłam.Da się
            • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:47
              a ja znam księŻY, którzy mi odmówili ślubu, albowiem mąż był chrzczony, natomiast był niewierzący (bo to wielki problem, potrza dyspensy i te de)
              znam księŻY, którzy mi powiedzieli, że jak jedno nie zna boga, to z takiego małzeństwa nic nie będzie, bo gdzie boga nie ma, tam prawdziwej milosci nie ma, i wszystko się rozpada
              znam księŻY, którzy palą fajki, chleją (i bywa, że leczą alkoholizm), mają baby, mają dzieci (o jednym takim, co to doprowadzil do smierci dziecka bylo ostatnio glosno), rozbijają się furami i w dupie mają nauki kk, mam wrażenie, że nawet niespecjalnie wierzą wink

czy jedna jaskolka wiosnę czyni?

popatrz na wystroj przecietnego kosciola, popatrz na majatek KK i zastanow sie nad slowami o tym, że prędzej wielblad przejdzie przez Ucho Igielne...

mowie to ja, com prawie do zakonu zamkniętego poszla w latach cielęcej młodosci (ino matka w histerie wpadla, wiec odpuscilam wink )
              • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:58
                A ja znam księdza geja, kuzyna mego szwagra , i znam księdza zakarzonego HIV
                i jeden i drugi w moim domu mile widziany smile
                • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:02
                  akurat gejow w tym srodowisku od zatrzesienia big_grin
              • kkalipso Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:26
                yenna_m napisała:

> a ja znam księŻY, którzy mi odmówili ślubu, albowiem mąż był chrzczony, natomia
                > st był niewierzący (bo to wielki problem, potrza dyspensy i te de)
                > znam księŻY, którzy mi powiedzieli, że jak jedno nie zna boga, to z takiego mał
                > zeństwa nic nie będzie, bo gdzie boga nie ma, tam prawdziwej milosci nie ma, i
                > wszystko się rozpada

Pomijając to,że z tego co widziałam masz ślub kościelny,prawda?Ja tu nie widzę winy księży ale wiernych ,bo tak jak napisałam gdzieś tam o swoje trzeba się wykłócić czego nam brakuje.Wierni chcą pokazać jacy są bogaci i zamiast na mszy na tace wrzucić 5zł kładą 10 coby nie brzęczało (tak mnie uświadomiła sąsiadka).Trudno powiedzieć kto tu winny za stan rzeczy....
                • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:29
                  oczywiscie, dlatego, że mąż sie wybierzmowal i wzial komunie dla swietego spokoju wink

z dzisiejszej perspektywy - blad nad bledy wink
                  ale zeby czlowiek mial tyle rozumu, zeby nie ulegać jojczeniom matki "bo co babcia (mieszkajaca na wsi) powie wink "
                  • kkalipso Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:44
                    sorry yenna ale to było kope lat ,dziwisz się?

twój mąż widać ma jaja .....

a odpowiesz szczerze na pytanie ,dzieci ochrzczone?
                    • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:47
                      tak, tez dla rodziny

do komunii poszly, bo chcialy, ale jednak do kosciola nie chcą w tej chwili chodzic

mam wrazenie, ze bardziej wierzą w kosmitów niz w Boga
                      • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:47
                        uznalam, ze jesli chca chodzic na religie, to utrudniac nie bede, nie bede taka swinia
                        • jowita771 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:34
                          A ja nie pozwalam chodzić na religię, chociaż córka by chciała z pobudek czysto praktycznych - "wszyscy chodzą". Wolę, żeby nie miała pranego mózgu od początku.
                      • pade Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 12:13
                        Ale pretensje o to, możesz miec tylko do siebie. To TY uległaś presji, to Ty wzięłaś ślub pod publiczke i ochrzciłaś dzieci. To Ty odpowiadasz za wychowanie swoich dzieci w wierze.

Usprawiedliwianie braku wiary nagannym zachowaniem NIEKTÓRYCH księży jest po prostu niedojrzałe.
                        • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 12:37
                          łe, to było 20 lat temu big_grin
                          w zasadzie zawsze mogę podpisać akt apostazji

ludzie ostatecznie się zmieniają big_grin

a dzieciom po prostu daję wybór
                          mogą decydować same w tej kwestii, nawet jeśli ich motywacja wynika z owczego pędu

naprawdę w tej materii jestem wyluzowana jak gumka w majtkach wink

NATOMIAST! totalne bogacenie się kociola nie dotyczy niektorych księży.
                          KK jest bardzo bogatą instytucją (chyba najbogatsza na swiecie) i na dobrą sprawę, gdyby spieniężyć ten majątek i przekazać go na badania raka, na pomoc najuboższym, na budowę studni w Afryce i te de, to mogłoby się okazać, że ogromnie dużo dobrego by się zadziało.
                          Pomijam juz konszachty KK np z wloską mafią (bo o takich rzeczach tez slyszalam...).

Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci Moich najmniejszych, mnieście uczynili. wink
                          • pade Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 12:50
                            czyli albo wiary w ogóle nie posiadałaś, albo ją straciłaś, ale czym tu się chwalić i z czego cieszyć, to ja nie wiem
                            w sumie to smutne jest...
                            • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 18.03.13, 15:46
                              pade, ale nie odbieraj tego w kategoriach chwalenia się - niechwalenia się, bo odbiorę to jako próbę dyskryminacji tongue_out

jako DOJRZAŁA osoba wybrałam (bo odjazdy religijne miałam jako dziecko i jako 18-letnia dzierlatka wink ) taki a nie inny punt widzenia, przy czym nie ograniczam (jako średnio światłą osoba) wyboru dzieciom w tej materii wink (KK by mnie pochwalił za postawę wink )

generalnie, patrząc na to, jakim przykładem edukuje mnie KK, to wolę jednak z daleka się trzymać

tak samo nie odczuwam potrzeby spowiedzi
                              w sumie nikogo nie zabiłam, nie zgwałciłam, staram się jak mogę zachowywać jak przyzwoity człowiek

a że nie kupuję, jako dojrzała kobieta, niektórych bajek - cóż, moje prawo...

i raczej nie jest to smutne
                              nie widzę powodów do smutku
                              serio, serio wink
                        • kolter-xl Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 20:36
                          pade napisała:

>
                          > Usprawiedliwianie braku wiary nagannym zachowaniem NIEKTÓRYCH księży jest po prostu niedojrzałe.

Jest to jak najbardziej dojrzałe, bo skoro ;

" 17) Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. (18) Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. (19) Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. (20) A więc: poznacie ich po ich owocach. (21) Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. (22) Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia? (23) Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości! "

Skoro sam kler opowiada jak to go do kapłaństwa bóg powołał , to ja pytam ; skoro bóg zna serca swoich wybrańców w kapłaństwie to czemu jest tam tak spora reprezentacja wszelkiej patologi przestępczej ??
                • jowita771 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:32
                  > Wierni chcą pokazać jacy są bogaci i zamiast na mszy n
                  > a tace wrzucić 5zł kładą 10 coby nie brzęczało (tak mnie uświadomiła sąsiadka).

To się nazywa "cicha taca" i księża sami czasami proszą o taką właśnie, żeby brzęczenie nie przeszkadzało w modlitwie wink
            • claudel6 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:39
              aaaa.. to u was trzeba chrzest "załatwiać"?
              • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:00
                Parę formalności nalezy wypełnic jak w każdym kościele chrzczącym dzieci czy dorosłych. No nie da się tak z ulicy wejść i się ochrzcic.
            • szmytka1 nie ma czym się chwalić, to powinien być standard 16.03.13, 09:09
              nie te buty rzecz jasna,a le chrzest darmowy. piszesz poszłam załatwić i łał, dało się i za darmo, jakby to jakiś wyczyn byl, a powinno to byc zwyklym, najzwyklejszym standardem.
              • yenna_m Re: nie ma czym się chwalić, to powinien być stan 16.03.13, 09:13
                ciekawe, czy Jezus brał co łaska (według cennika wink ) za chrzest...
                i trza było chrzest aż załatwiać...
                • super-luska Re: nie ma czym się chwalić, to powinien być stan 16.03.13, 09:19
                  Jan Chrzciciel chrzcił.
                  • yenna_m Re: nie ma czym się chwalić, to powinien być stan 16.03.13, 10:50
                    "Ja chrzcilem was wodą, on będzie was chrzcil Duchem Świętym" wink
                • przeciwcialo Re: nie ma czym się chwalić, to powinien być stan 16.03.13, 12:28
                  Jakbys nie zauważyła czasy się ciut zmieniły od czasów Jezusa.
                  • claudel6 Re: nie ma czym się chwalić, to powinien być stan 16.03.13, 22:40
                    ta, bardzo. to może ta religia nie ma już nic wspólnego z nim?
              • super-luska Re: nie ma czym się chwalić, to powinien być stan 16.03.13, 09:18
                Jeśli to do mnie, to poszłam porozmawiać, bo dziecka było mi szkoda. Moja wtedy starsza do komunii szła, i ta dziewczynka przychodziła sama na spotkania dla rodziców, była z klasy mojej córki. Ja tak po ludzku zainteresowałam się.
                Ale ja mam chyba szczęście do dobrych księży, albo tych interesownych nie ma wcale tak dużo.
                • jowita771 Re: nie ma czym się chwalić, to powinien być stan 16.03.13, 14:36
                  A co rodzice dziecka na to?
          • kkalipso Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:44
            I znowu bredzisz ,a wiesz dlaczego bo naszą wiedzę opieramy na tym co sami zbadaliśmy ,prawda ?Jeśli wyniknie coś nowego to i adekwatnie do nowych wiadomości się zachowamy,do dnia dzisiejszego wiarę opieramy na tym co jest nam znane -tak nam został przedstawiony świat,dopóki na najwyższych uczelniach świata będzie studiowana teologia to cokolwiek nie powiesz się nie liczy.....
            • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:51
              no ale skad masz pewnosc, ze to KK a nie buddysci czy wyznawcy hinduizmu mają rację?
              tak mnie naszło fylozofycznie wink
              • kkalipso Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:57
                Rację mają ci którzy chcą czynić dobro i nie ważne jak to MY to nazwaliśmy KK ,B,H nie rozwijamy się w tym samym tempie na tej planecie a mimo tego wszyscy mamy Bogów ,dziwne co nie....
                • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:00
                  ale w sensie, że wszyscy mamy tych bogów?

pytam tak z ciekawosci, bo mam wyjątkowy kryzys wiary od paru lat
                  i naprawde nie uwazam sie za osobe, ktora ma jakiegos boga

mam pasje, staram sie zyc przyzwoicie (z roznym efektem), ale wlasnie... powiedzenie, ze mam jakiegos boga, to byloby jednak naduzycie
                • claudel6 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:45
                  nie, nie wszyscy mają bogów. poza tym - ci co mają Boga - jednego (judaizm, islam, chrześciajństwo) i ci co maja bogów (wielu) to sa zupelnie rózne światy. porównajmy moze ilość wojen religijnych i ofiar "w imię boga" z religii monoteistycznych a tych z religii politeistycznych.
            • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:53
              kkalipso napisała

do dnia dzisiejszego wiarę opieramy na tym co jest nam znane -tak
              > nam został przedstawiony świat,dopóki na najwyższych uczelniach świata będzie
              > studiowana teologia to cokolwiek nie powiesz się nie liczy.....

Wszystko co do dnia dzisiejszego zostalo napisane o Bogu jest klamstwem i zmysleniem.
              Powtarzam raz jeszcze - NIKT nie ma wiedzy o Bogu i nikt nie ma prawa o nim nauczac.
              A jak wiemy klamcy, ciagna jeszcze z nauczania o Bogu zyski.
              • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:02
                zdecydowanie

taka prawda, jak opowiesc o Adamie, Ewie, węzu, Edenie, Kainie, Ablu, Jonaszu i te de
              • kkalipso Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:12
                aquinta napisał(a):
                Wszystko co do dnia dzisiejszego zostalo napisane o Bogu jest klamstwem i zmysl
                > eniem.

Bo ty tak mówisz?Byłaś chociaż raz w Watykanie?

> A jak wiemy klamcy, ciagna jeszcze z nauczania o Bogu zyski.

Znam wielu księży którzy swoje majątki oddali na kościół,ziemie z dziada pradziada,za komuny ryzykowali życiem,przykro mi jak słyszę nagonki na wszystkich księży bo wiem ilu rodzinom pomagają i zawsze będą to robić............wieszajcie na nich psy ile możecie,lepiej wam będzie
                • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:18
                  nie, no spoko
                  ale co ma postawa księży do nauk wypływających z Biblii?

koinonia.slowo.pl/off-topic/biblijne-daty-stworzenie-potop-ktory-rok-dzis-mamy/
                  zerknij tutaj
                  nijak sie to ma do aktualnego stanu wiedzy big_grin
        • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 00:42
          https://img2.demotywatoryfb.pl/uploads/201210/1349725386_by_NinjaAssasin_600.jpg
          • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:09
            widziałam już ten obrazek. Ale kościół to MY WIERNI. Nie biskupi, kardynałowie i nawet Papież. Choć akurat On me ciepłe uczucia wzbudza. Przypomina mi się scena z filmu STYGMATY
            "Królestwo Boże jest w was i wokół was. Nie w domach z drewna i kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam. Podnieś głaz, a znajdziesz mnie".
            • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:17
              super-luska napisała:

Ale kościół to MY WIERNI.

Ale w czym ci wierni sa insi od np. spoleczenstwa? Czy sa przesiaknieci jakas swietoscia, charyzma? O co chodzi? Grupa ludzi, ktorzy wierza w cos, co powiedzieli im jacys brzuchaci. Czym taka grupa ludzi rozni sie od innych grup np. wiernych fanow Lecha Poznania czy Legii Warszawa.?smile
              • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:26
                nie, no spoko
                kosciol to my, wierni, a ogromny majątek - to instytucji, w sensie: państwa Watykan wink

Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: "Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?" Jezus mu rzekł: "Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg. Znasz przykazania: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę". On Mu rzekł: "Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od mojej młodości". Wtedy Jezus spojrzał z miłością na niego i rzekł mu: "Jednego ci brakuje. Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!" Lecz on spochmurniał na te słowa i odszedł zasmucony, miał bowiem wiele posiadłości.
                Wówczas Jezus spojrzał wokoło i rzekł do swoich uczniów: "Jak trudno jest bogatym wejść do królestwa Bożego". Uczniowie zdumieli się na Jego słowa, lecz Jezus powtórnie rzekł im: "Dzieci, jakże trudno wejść do królestwa Bożego <tym, którzy w dostatkach pokładają ufność>. 25 Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść do królestwa Bożego". A oni tym bardziej się dziwili i mówili między sobą: "Któż więc może się zbawić?" Jezus spojrzał na nich i rzekł: "U ludzi to niemożliwe, ale nie u Boga; bo u Boga wszystko jest możliwe".Wtedy Piotr zaczął mówić do Niego: "Oto my opuściliśmy wszystko i poszliśmy za Tobą". Jezus odpowiedział: "Zaprawdę, powiadam wam: Nikt nie opuszcza domu, braci, sióstr, matki, ojca, dzieci i pól z powodu Mnie i z powodu Ewangelii, żeby nie otrzymał stokroć więcej teraz, w tym czasie, domów, braci, sióstr, matek, dzieci i pól, wśród prześladowań, a życia wiecznego w czasie przyszłym. Lecz wielu pierwszych będzie ostatnimi, a ostatnich pierwszymi".

Ciekawe, ilu biednym można byłoby pomóc, gdyby ten majątek spieniężono, zgodnie z nauką Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!
                • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:42
                  I tym się kierujmy. To słowo boga smilew kościele są ludzie. Oddzielmy duchowość od materializmu
                  • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:50
                    bardzo chetnie bym oddzielila, ino mnie majatek KK irytuje, bo jednak jest to totalna hipokryzja

majątek i cala niechlubna historia KK, sprowadzajaca sie do bogacenia oraz polityki

smutne

tak to z idei fajnego, odwaznego hippisa z osobowością, zrobiono w sumie ściek sad
                  • claudel6 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:49
                    szkoda, że Kościól K tego nie oddzielił, kiedy ograbiał nasze państwo i nasze zadłużone miasta w komisji majątkowej. mam nadzieję, ze za ten grzech go kiedyś spotka kara jego własnego boga. zrobił tu w Polsce materialistyczną, pełną pychy i rządzy władzy Sodomę i Gomorę. zadne reformy nic tu nie dadzą - to by trzeba było wypalić żywym ogniem do gołej ziemi i budować Kościól od nowa.
              • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:31
                Nie jacyś brzuchaci tylko sam Jezus

Żydzi szemrali przeciwko Jezusowi, dlatego że powiedział: „Jam jest chleb, który z nieba zstąpił”, i mówili: „Czyż to nie jest Jezus, syn Józefa, którego ojca i matkę znamy? Jakżeż może On teraz mówić: «Z nieba zstąpiłem»?” Jezus im odpowiedział: «Nie szemrajcie między sobą. Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec, który Mnie posłał; Ja zaś wskrzeszę go w dniu ostatecznym. Napisane jest u Proroków: «Oni wszyscy będą uczniami Boga». Każdy, kto od Ojca usłyszał i nauczył się, przyjdzie do Mnie. Nie znaczy to, aby ktokolwiek widział Ojca; jedynie Ten, który jest od Boga, widział Ojca. Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, ma życie wieczne. Jam jest chleb życia. Ojcowie wasi jedli mannę na pustyni i pomarli. To jest chleb, który z nieba zstępuje: kto go spożywa, nie umrze. Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje ciało za życie świata”.(J 6,41-51)
                • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:37
                  nie każdy wierzy, że Jezus jest uosobieniem boga w drugiej osobie

dla mnie facet, postac historyczna
                  niedawno spotkalam sie z teoria, ze gdyby ktos wspolczesnie wygadywal takie rzeczy, jak Jezus, to by w psychiatryku wyladowal z diagnoza schizofrenii

w chodzenie po wodzie nie wierzę, jak rowniez w czarodziejskie rozmnozenie pieciu chlebow jeczmiennych i dwoch ryb tak, zeby dalo sie nakarmic 5 tysiecy chłopa smile
                  • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:38
                    ale generalnie cieplo mysle o Jezusie
                    ot, fajny hippis sprzed 2 tysi lat smile
                • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:49
                  super-luska napisała:

> Nie jacyś brzuchaci tylko sam Jezus
                  >
                  >
                  > Żydzi szemrali przeciwko Jezusowi, dlatego że powiedział: „Jam jest chleb
                  > , który z nieba zstąpił”,

Mogl sobie tak Jezus mowic i co z tego? Nie ma dowodu, ze Jezus jest Bogiem, pozostaje wiara. Gdybym nawet w to uwierzyla, bo nauki Jezusa sa mi bardzo bliskie, to niestety kk te nauki swoja dzialalnosicia zupelnie pozbawil sensu i znaczenia.
                  • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:51
                    bingo

KK swoją postawą wszystko przekreslił
                    cale Slowo się zdewaluowało sad

smutne
              • kkalipso Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:38
                aquinta napisał(a):

O co chodzi? Grupa ludzi, ktorzy wierza w cos, co powiedzi
                > eli im jacys brzuchaci. Czym taka grupa ludzi rozni sie od innych grup np. wier
                > nych fanow Lecha Poznania czy Legii Warszawa.?smile

Popisałaś się wiedzą...nie ma co z tobą gadać dalej!Amen!
                Właśnie takie garkotłuki najwięcej mają do powiedzenia odnośnie kościoła!Normalny człowiek nigdy by się nie wyraził w ten sposób!
                • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:53
                  a jaki byl poczatek kosciola?

wiesz, w czym tkwi fenomen Jezusa? chyba nie bardzo

facet wyszedl do szumowin
                  do prostytutek, do ludzi, ktorym normalny, szanujacy sie Zyd ręki by nie podal, bo mieli taka pozycje spoleczna

i zobaczyl w nich potencjal
                  oraz czlowieka

czym sie ta grupapierwszych fanow Jezusa rozni od grupy fanow druzyny pilkarskiej?

no dobra, ci pierwsi w koncu sporzadnieli wink
                  ci drudzy ostatecznie tez mogą wink
                  • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:02
                    Tylko ten fenomen trwa 2000 lat, gdzie taka druga drożyna ?
                    • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:29
                      super-luska napisała:

> Tylko ten fenomen trwa 2000 lat

Buddyzm trwa 2.5 tys. lat, hinduizm prawie 4 tys. , judaizm tez cos okolo 4 tys.
                  • kkalipso Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:08
                    już miałam iść spać

Jezus nie miał fanów .... zyskał ich 3 dnia w dniu zmartwychwstania......
                    • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:19
                      nie mial fanow? serio?
                      mial przynajmniej dwunastu

a jesli do tego wliczyc tlum, ktory na jego widok wrzeczal "Hosanna" i wymachiwal galazką palmową, to jednak robi sie pewne zbiegowisko wink

Barabasz?
                      Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!

szczegolnie polecam interpretację poprzedniego papieza, zgodnie z ktora "Barabasz robił wrażenie sobowtóra Jezusa, który na inny sposób wysuwa te same roszczenia, dlatego lud, którego pytał Piłat wybierał właściwie między dwoma mesjaszami"

i jeszcze kąsek smakowity:
                      "Orygenes zwracał uwagę, że w niektórych wczesnych manuskryptach Ewangelii jego imię miało postać Jezus Barabasz. Ta zbieżność imion i przydomków kazała niektórym biblistom wysunąć hipotezę, iż przed Piłatem stanął tylko jeden oskarżony - Jezus Chrystus Syn Ojca (Bar Abbas), zaś cała historia z uwalnianiem jednego z więźniów z okazji Paschy i wyborem pomiędzy Jezusem a Barabaszem powstała w procesie kształtowania się tekstów ewangelii"

natomiast czymze jest ta sytuacja?

"Gdy przyszedł w pobliże Betfage i Betanii, do góry zwanej Oliwną, wysłał dwóch spośród uczniów, mówiąc: „Idźcie do wsi, która jest naprzeciwko, a wchodząc do niej, znajdziecie oślę uwiązane, którego nikt jeszcze nie dosiadł. Odwiążcie je i przyprowadźcie tutaj!” A gdyby was kto pytał: „Dlaczego odwiązujecie?”, tak powiecie: „Pan go potrzebuje”. Wysłani poszli i znaleźli wszystko tak, jak im powiedział. (...) I przyprowadzili je do Jezusa, a zarzuciwszy na nie swe płaszcze, wsadzili na nie Jezusa. Gdy jechał słali swe płaszcze na drodze. Zbliżał się już do zboczy góry Oliwnej, gdy całe mnóstwo uczniów poczęło wielbić radośnie Boga za wszystkie cuda, które widzieli (Łk 19, 20-37).

wielki tłum, który przybył na święto, usłyszawszy, że Jezus przybywa do Jerozolimy, wziął gałązki palmowe i wybiegł Mu naprzeciw. Wołali: „Hosanna! Błogosławiony, który przychodzi w imię Pańskie”, oraz „Król izraelski!”.
                      "

czymze, jak nie holdem zlozonym przez fanow?
                      • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:23
                        > [url=> Barabasz? > [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Barabasz[/url]]Barabasz?[/url]
                        >
                        coz zle mi sie link wkleil, nie wiem, czemu po raz kolejny przy kopiowaniu wywalilo linka
                      • aszlan Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:56
                        yenna_m napisała:

> nie mial fanow? serio?
                        > mial przynajmniej dwunastu

ja jestem pewna, że rację miał ten faryzeusz Gamaliel, który kiedy aresztowano i przesłuchiwano apostołów, powiedział
                        < Mężowie izraelscy - przemówił do nich - zastanówcie się dobrze, co macie uczynić z tymi ludźmi. Bo niedawno temu wystąpił Teodas, podając się za kogoś niezwykłego. Przyłączyło się do niego około czterystu ludzi, został on zabity, a wszyscy jego zwolennicy zostali rozproszeni i ślad po nich zaginął. Potem podczas spisu ludności wystąpił Judasz Galilejczyk i pociągnął lud za sobą. Zginął sam i wszyscy jego zwolennicy zostali rozproszeni. Więc i teraz wam mówię: Odstąpcie od tych ludzi i puśćcie ich. Jeżeli bowiem od ludzi pochodzi ta myśl czy sprawa, rozpadnie się, a jeżeli rzeczywiście od Boga pochodzi, nie potraficie ich zniszczyć i może się czasem okazać, że walczycie z Bogiem> (Dz 5,34-42)
              • guderianka Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 07:43
                Ale kościół to MY WIERNI.

Kościoł -to wspólnota wiernych
                Kościół-to instytucja
                Jakoś mało mają one obie punktów stycznych niestety-co innego na górze a co innego na dole...
            • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:27
              bardzo ciepłe uczucia wzbudza
              szczególnie w Argentynie wink (w kontekscie junty wink )
            • jowita771 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:41
              > "Królestwo Boże jest w was i wokół was. Nie w domach z drewna i kamienia. Rozłu
              > p kawałek drewna, a będę tam. Podnieś głaz, a znajdziesz mnie".

W czym więc lepszy jest ten, co chodzi do kościoła i się modli, od tego, który idzie na łąkę czy do lasu i tam rozmawia z Bogiem, a w kościele dawno nie był?
              • guderianka Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 15:39
                jowita-nie daje na tacę wink
        • szmytka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:11
          tak, plebania zawsze będzie taka że cała wieś dumna, za to na remont kościola już nie starcza, ja bym wolała być dumna z odpicowanego kościola a nie plebanii. Księżarozbijają się autami nie byle jakimi (dosłownie) a kościół obdrapany w środku. przyklad dosłowny z mojej parafii. Ksiądz za swej kadencji 3 auta rozwalil średniej klasy, plebanię odpicował, a kościół zaniedbany jak byl, tak został. I to spostrzeżenie nie z jednej parafii.
    • nangaparbat3 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 01:31
      Wiesz - nie jestem jakos szczegolnie uprzedzona, ale ostatnio spotkalam dwie panie deklarujace się publicznie jako katoliczki i wygadujące takie bzdury pod haslem katolicyzmu, takie brednie, i to nawet nie problem - ze brednie - ale że krzywdzą ludzi, krzywdzą powierzone ich opiece dzieci, postepują ewidentnie wbrew naukom Ewangelii i nazywaja to wiarą. No. Dlatego.
      • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:09
        a ja znałam panią, której syn księdzem był. jakie ona brednie opowiadała, to w głowie się nie mieści
        • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 02:25
          panie paniami
          panowie panami

a polityka w KK i masa paskudnych rzeczy, jakie KK ma na sumieniu, to insza inszosc
          pomijam obrzydliwe bogacenie sie
          • nangaparbat3 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 07:51
            Fakt.
    • guderianka Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 07:39
      Może stąd, że gdy ludziom opadną zasłony z oczy widzą całą obłudę i hipokryzję instytucji, która uzurpuje sobie prawo do wyznaczania zasad życia, pożycia i współżycia ?
    • myga Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 07:48
      > Skąd bierze się ta wrogość do kościoła ? Ta nagonka na katolików. ta nienawiść
      > do wszystkiego co święte.
      ---------
      Od poczatku wieku idzie zmasowana nagonka na cale chrzescianstwo, nie tylko na katolicyzm. Dlatego bardzo dobrze, ze Benedykt 16 zblizyl sie z cerkwia prawoslawna, moze razem chrzescianie przetrwaja. Uwazam, iz jest to dzialanie celowe, chociaz obserwuje to niejako z boku, nie wiem, czy jest to dzialanie szatana, czy tez bardziej prozaiczne, religia islamu sie wzmacnia poprzez oslabienbie chrzscianstwa, ale faktem jest, ze robi sie niebezpiecznie dla Europy. jak ktos tego nie widzi, to jest slepym narzedziem w rekach tych sil. Wiem, zaraz mnie emamy zwyzywaja i wysmieja, ale nic mi po tym. Ot, napisalam co mysle.
      • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 08:00
        Następuje laicyzacja. To bardzo proste, że w tych czasach, w Europie ludzie nie potrzebują religii.
        • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:35
          Facebook wystarczy.
      • nangaparbat3 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 08:33
        Ciekawe czy sie zblizy z kosciolami ewangelicznymi z Ameryki Łacińskiej. Na razie nazywane sa "sektami" i przedstawiane jako zagrożenie. troche to żenujace.
        • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 08:49
          nie bardzo
          dzieli je przepaść, gdy idzie o stosunek do antykoncepcji, in vitro oraz bogacenie sie wink
          • nangaparbat3 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:28
            No co Ty - spójrz na posła Godsona. Co prawda nie znam sie na argentynskich zielonoświątkowcach, ale nie przypuszczam, zeby dopuszczali aborcję. dobra, ide do roboty, wrócę to poszukam - chyba ze masz jakieś pewne informacje?
            • nangaparbat3 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 16:29
              Poszperalam - moze i lepiej, ze jest jak jest.
              • claudel6 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 22:44
                he he. podziel się.
        • ira_07 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 15:51
          Raczej nigdy. Ewangeliczni, zwłaszcza konserwatywni, KRK nie lubią i często uważają go za sektę. Wejdź sobie na forum chrześcijan ewangelicznych i spytaj co myślą o KRK. "Wielka nierządnica" to będzie najłagodniejsze określenie big_grin. Pamiętaj, że do tanga trzeba dwojga. Pomijając ten problem, że w Ameryce Łacińskiej czasem to rzeczywiście SĄ sekty, nie Kościoły. Są normalni zielonoświątkowcy czy inni ewangeliczni, chrześcijanie, ale są też ruchy charyzmatyczne, które naprawdę są sekciarskie. KRK nie uważa zielonoświątkowców czy baptystów za sektę.

Co do przepaści, o której pisze Yenna - chyba myli ewangelicznych z ewangelikami. Ewangeliczni bywają bardziej restrykcyjni niż katolicy, nawet spodnie u kobiety potrafią uważać za grzech, antykoncepcja? Dzieło szatana.
      • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 08:47

• yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 08:54
          ale wiesz, ze mamy tutaj sporo punktow stycznych? (Bog, Jezus, NMP?)

tak, na pewno jest to dzialanie szatana
          takie samo jak to, o ktorym tak barwnie opowiadal katecheta na katechezie 11-dzieciom (uczestniczyl syn przyjaciolki), ilustrujac opowiesc omowieniem kwestii opętania oraz jego objawów (np wyrzyganiem przez opętanego delikwenta kilograma gwozdzi)

ten sam diabel, ktory prawdopodobnie, zdaniem katechetki innej mojej przyjaciolki, opętał jej córkę (bo jaki bylby inny powod, że dziecko katechecie na lekcji zadaje tak do bólu logiczne i racjonalne pytania dotyczace dogmatow?)

witamy w sredniowieczu
          brakuje mi jeszcze wkladania dzieciakow do pieca na 3 zdrowaski smile
          wtedy juz bedzie totalna pełnia szczęscia big_grin
          • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 08:56
            PS: katechetka poradzila przyjaciolce, zeby z corka poszla do egzorcysty, ofkors

normalnie smiech czlowieka ogarnia
            a w zasadzie ogarniałby, gdyby to nie zdarzylo sie naprawde
          • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:02
            ale to ludzie są głupi.Nie kościół.
            • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:19
              no ale to ludzie stanowią kosciol wink
              i wracamy do punktu wyjscia wink
              ergo - skoro ludzie stanowią kosciol a ludzie są glupi, do rozumując logicznie... wink

luska, wiesz, mam wrazenie, ze kk nigdy nie wyszedl z okrasu błędu i wypaczen
              i od wiekow trwa ten okres, w roznym natezeniu
              • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:28
                i dlatego Bóg dał nam rozum i wolną wolę i to co robimy będzie nam rozliczone.
                Trzeba się modlić, żyć zgodnie z dekalogiem, kochać Boga i ludzi, nikogo nie krzywdzić. Jak Jezus powiedział: kochaj bliźniego jak siebie.
                • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:32
                  ale dlaczego z dekalogiem, a nie np zgodnie z ideami konfucjanizmu?
                  • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:36
                    bo dekalog jest mi bliższy, ale jeśli wolisz Konfucjusza, to Twoja sprawa smile Ważne by innych nie krzywdzić smile
                    • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:43
                      czy stwierdzenie pana Longchamps nie bylo krzywdzeniem, stygmatyzacją, bezbronnych dzieci?

a facet mial takiego wybitnego administratywistę w rodzinie
                      moze lepiej by bylo, zeby te tradycje rodzinne kontynuowal, zamiast zbawiac duszyczki wink
                      • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:52
                        Przecież walną idiotyzm, którego żałuje. Ciężko jest facetowi z takim EGO przyznac się do błendu.
                • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:23
                  super-luska napisała:

> Trzeba się modlić, żyć zgodnie z dekalogiem, kochać Boga i ludzi, nikogo nie kr
                  > zywdzić.

Ale do tego kościół w ogóle nie jest potrzebny.
                  • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:18
                    No fakt, dzień święty i na łące mozna święcić, zawsze się tam jakis pasterz znajdzie wink
              • claudel6 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 22:46
                tylko się pogrąża, deeper and deeper..
    • mama303 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 08:34
      super-luska napisała:

> Skąd bierze się ta wrogość do kościoła ? Ta nagonka na katolików. ta nienawiść

Bo niewiele dobrego ludziom daje a nie wiedzieć czemu strasznie sie panoszy.
      • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 08:59
        Kościół daje, tylko trzeba chcieć. Ja w czasach młodości, właściwie dzieciństwa dostałam bardzo wiele, poznałam ludzi, rodziny, zobaczyłam, że może być inaczej niż u mnie w domu, a uwieżcie to patologia straszna była.
        Jak opowiadam czasami pewne wydarzenia bratowej mojej mamy to nie chce mi wierzyć.
        Ja dziękuję Bogu za tych ludzi, Którzy stanęli wtedy na mojej drodze, gdyby nie oni nie wiem gdzie bym była teraz.
        • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:03
          Równie dobrze mogłaś na drodze spotkać odpowiednich ludzi nie związanych religią, organizacje laickie. Oczywiscie cieszę się, że wyszłaś z patologi. Są jednak różne drogi. Na szczęście.
        • mama303 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:41
          To ludzie Ci pomogli, nie kosciół.
          Ja tam wole wierzyc w człowieka.
          • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:55
            ale ja tych ludzi w kościele znalazłam. Myślisz, że to nie był palec Boży ?
            • mama303 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:02
              super-luska napisała:

> ale ja tych ludzi w kościele znalazłam. Myślisz, że to nie był palec Boży ?

Ja nie wierzę w palec Boży smile W kościele bywaja i ludzie wspaniali i beznadziejni a najwiecej jest jednak przecietniaków jak w kazdej wiekszej grupie społecznej.
              Inna sprawa że kosciół w Polsce ma wspaniałe mozliwości do zrobienia dużo dobrego a robi stosunkowo niewiele.
    • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 08:54
      Bo po pierwsze przestał być dla ludzi ostoją, a stał się wrogiem. Jak się w kółko słyszy, że się jest be (bo wzięłaś rozwód, bo bierzesz tabletki antykoncepcyjne, bo jesteś niepłodna i chcesz się wspomóc in vitro), to się człowiek buntuje i odchodzi.

A po drugie - bo sam nie przestrzega własnych nauk. Głosi dobro, a wielu księży krzywdzi ludzi. Głosi pomoc biednym, a wyciąga od ludzi kasę na wszystkie sposoby. Głosi miłosierdzie, a tępi homoseksualistów, ateistów, innowierców. Itd.
      • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:11
        Ale Bóg dał nam wszystkim wolną wolę. Wiem, że to co robię będzie kiedyś rozliczone. Dla mnie in vitro nie jest grzechem, tak samo antykoncepcja, ale aborcja już tak. Seks z mężem w różnych konfiguracjach też grzechem nie jest, ale z obcym już tak itd...
        • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:15
          Twój Kościół uważa in vitro i antykoncepcje za grzech.
        • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:23
          seks z mezem w niektorych konfiguracjach jest niestety grzechem

nawet malzenstwo nie uswieca seksu oralnego, analnego, seksu nie otwartego na nowe zycie, seksu nie majacego w zamierzeniu skonczyc sie wytryskiem w pochwie kobiety ani pieszczot, ktore nie koncza sie w ten sposob (chodzi o ewestie miejsca ejakulacji)... troche tego jest, czego w seksie uswieconym malzenstwem wolno nie robic
          • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:32
            to ludzki wymysł, nie Boski
            • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:34
              zdecydowanie
              zwlaszcza w kontekscie Zapewniam was: Cokolwiek postanowicie na ziemi, będzie postanowione w niebie, i cokolwiek rozstrzygniecie na ziemi, zostanie rozstrzygnięte w niebie
              • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:41
                Bo Bóg rozumu swego nie ma i największą głupotę swych księży przyklepie.
                • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:45
                  dogmatyka jest dogmatyką, czyz nie?
                  ostatecznie wiarę opierasz na tekstach zrodlowych wink

no mowie, ze omal do zakonu zamknietego nie poszlam wink i mam zajobla na tym puncie tongue_out
                  • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:49
                    Noooo Yenna, zaskoczyłaś mnie. Nie podejrzewałam cię o taką przeszłość smile
                    • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:54
                      kochana, fanatyczne dziecko Maryi bylam wink
                  • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:57
                    Ja do Franciszkanek w Laskach. Wtedy mnie nie chciały, Kazały szkołę skończyć. I tak oto matką jestem smile
            • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:38
              To wierzysz jak chcesz i masz gdzieś KK?
              • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:47
                wyglada na to, ze dziewczyna wybiera sobiez doktryny i pism ojcow kosciola to, co jej najbardziej pasuje (czyli podchodzi wybiorczo wink a nie na zasadzie "jak juz biore jakas nauke, to z calym dobrodziejstwem inwentarza" wink
              • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:49
                Jeśli to do mnie, to nie mam gdzieś KK. Bardzo tą instytucję szanuję. Jestem katoliczką, moje dzieci też. Sam Kościół, religia złego nie uczy. To ludzie wypaczyli tą instytucje. Jak już pisałam mam wolną wolę i swoje poglądy i tylko Bóg mnie z nich rozliczy.
                • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:52
                  KK to są ludzie, anie jakaś wirtualna instytucja. Do bólu konkretni ludzie.
            • mama303 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:48
              super-luska napisała:

> to ludzki wymysł, nie Boski

No i kosciół sobie uzurpuje prawo do interpretowanie co jest wymysłem ludzkim a co Boskim.
              • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:00
                A nie ?
                • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:25
                  Ale w takim razie po co ci kościół, skoro nie przestrzegasz jego zaleceń?
                  • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:35
                    przestrzegam smile
                    A nik ładny masz a va - zawsze mi się kojarzy z TYM
                    • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:50
                      Dzięki smile
                      No przecież napisałaś, ze nie przestrzegasz zakazu używania tabletek czy seksu oralnego. Pewnie nie potępiasz też par, które są po in vitro. Czyli nie przestrzegasz zasad głoszonych przez kościół.
                      • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:01
                        Pewne rzeczy za mnie życie wybrało, nigdy tabletek nie musiałam brać.
                        in vitro nie jest dla mnie grzechem, i mam pewność, że Bóg każde nowe życie wita z radością.
                        Na pewno nie pyta się: ty z in vitro to na lewo, a ty ze stosunku to na prawo wink
                        • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:12
                          No widzisz. Czyli jednak nie żyjesz według zasad kościoła. Nie zgadzasz się z nimi.
                          • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:16
                            To Ty tak uważasz .
                            • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:26
                              Mam podstawy. Kościół głosi pewne zasady, a ty je odrzucasz.
                              • m_incubo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:04
                                Ale to typowe dla katolików smile
                                Sami wiedzą najlepiej, co jest wymysłem boskim, a co ludzkim, co bóg myśli o tym czy owym, więc biorą z nauki kościoła to, co sami chcą, jednocześnie utrzymując, że kościół to właśnie ludzie (z których każdy se wybiera to, co mu akurat pasuje i jak widać, dla każdego jest to co innego ).
                        • mama303 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:27
                          super-luska napisała:

> Na pewno nie pyta się: ty z in vitro to na lewo, a ty ze stosunku to na prawo ;
                          > )

Ale rodziców, którzy sie na in vitro zdecydowali to raczej na lewo weźmie......
                        • ira_07 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 15:59
                          Powinnaś wiedzieć, że za to co piszesz grozi chyba ekskomunika big_grin Piszesz o naukach ludzkich, a wszak Magisterium jest natchnione Duchem Św. i nauki KRK wg KRK to nie nauki ludzkie... Publicznie przeczysz naukom KRK. Jeśli nie uznajesz nauk KRK, a wierzysz w Boga to co Cię trzyma w tym Kościele? Tradycja?
            • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:33
              a kazus Onana? wink on dotyczył sposobu uprawiania seksu a nie masturbacji big_grin

Onan wiedział jednak, że do niego nie będzie należało to potomstwo. Ilekroć więc współżył z żoną swego brata, czynił źle [zrzucając nasienie] na ziemię, ażeby nie dać bratu potomstwa. 10. Lecz czyn ten nie podobał się Jahwe, więc i jego pozbawił życia. Gen 38:9 bp
              • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:57
                Gość cudzołozył.
                • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 15:58
                  ale nie dostal czapy dlatego, ze cudzolozyl, tylko dlatego, ze nasienie marnowal (bo mial dac bratu potomstwo wink )
          • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:54
            Nie do końca jest prawdą to co mówisz.
        • mama303 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:45
          super-luska napisała:

> Ale Bóg dał nam wszystkim wolną wolę. Wiem, że to co robię będzie kiedyś rozlic
          > zone. Dla mnie in vitro nie jest grzechem, tak samo antykoncepcja, ale aborcja
          > już tak. Seks z mężem w różnych konfiguracjach też grzechem nie jest, ale z obc
          > ym już tak itd...

Posiadanie pewnych zasad i życie według nich nie musi byc związane z kosciołem i wiarą w Boga.
      • szmytka1 ava, święta prawda;-) 16.03.13, 09:19
        lepiej bym tego ie ujęła. Hipokryzja na całej linii.
      • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:26
        i jeszcze ten stosunek do Afryki i propozycja powstrzymywania się od seksu dla HIV-pozytywnych Afrykanow (tu wchodza w gre kwestie kulturowe, ktore nie pozwola mezczyznie na brak aktywnosci w tym zakresie) oraz zakaz stosowania prezerwatyw nawet wowczas, gdy mialoby sie to wiazac z ryzykiem zarazenia i zabicia mnostwa kobiet i ich narodzonych dzieci

generalnie stosunek do prezerwatywy, szczegolnie w Afryce, to juz, moim zdaniem, cos w rodzaju ludobojstwa (biorac pod uwage wplywy kk w Afryce i dzialalnosc misyjna kosciola)
        • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:05
          O tak, to mnie też mocno mierzi w kościele.
        • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:06
          wiadomosci.wp.pl/kat,1371,title,Papiez-mowil-o-prezerwatywach-to-nie-przelom,wid,12888809,wiadomosc.html?ticaid=1103d3
          Już w 2010 papież określił stosunek kościoła do prezerwatyw.
      • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:48
        albo bierzesz cały tort albo wybierasz z niego rodzynki.
    • mondovi Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:23
      Wrogość gdzie? na forum? Czy w kraju, gdzie religia katolicka jest nauczana w szkołach publicznych? W kraju, w którym z wyboru głowy Kościoła robi się kilkudniowe wydarzenie medialne? W kraju, w którym księża mają przywileje podatkowe? W kraju, w którym krzyż jest wszechobecny, w kraju, który jest homogeniczny pod względem wyznania, w kraju, w którym w dowolnym punkcie dowolnego miasta kościół znajdziesz w promieniu mniej niż 1000 m. W kraju, w którym KK aktywnie uczestniczy w polityce i świeckie prawo jest regulowane wg Bożych wytycznych?
      Gdzie wrogość widzisz?? Opinie internetowe mniejszości, która w zasadzie nic więcej nie może zrobić, spędzają Ci sen z powiek i czujesz się zaszczuta?
      • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:30
        o to to smile
        toz to garstka niezadowolonych eksrtemistow pisze

Za Wikipedią: Badanie CBOS z listopada 2011 roku wykazało, że 95% mieszkańców Polski deklaruje się jako katolicy. Jest to, po Malcie, największy odsetek w Europie. Jednocześnie 92% osób uważa się za wierzących. W 2011 roku liczba osób ochrzczonych przez polski Kościół katolicki, wynosząca 33 399 328, stanowiła 86,66% populacji Polski, szacowanej na 38 538 447 osób. Liczba ochrzczonych obejmuje również wszystkie osoby, które wystąpiły z Kościoła.
        W 2011 zarejestrowano 459 aktów apostazji na terenie Polski.
        Z badań przeprowadzonych przez ISKK wynika, że w 2011 roku w coniedzielnej mszy świętej uczestniczyło średnio 40% polskich katolików (nie licząc dzieci do lat siedmiu, chorych i ludzi starszych o ograniczonych możliwościach poruszania się), co stanowi spadek o 1 punkt procentowy w porównaniu z rokiem 2010 (komunię św. przyjmuje 16,1%, spadek o 0,3 punktu procentowego od 2010). W ciągu ostatnich 30 lat systematycznie i stopniowo obserwowany jest spadek liczby osób uczestniczących w niedzielnej mszy św.

szczegolnie te ostatnie liczby coś mowią
        • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:10
          No właśnie, mierzenie liczby katolików według liczby ochrzczonych to nieporozumienie. Mam wśród swoich znajomych sporo buddystów. Według oficjalnych statystyk wszyscy są katolikami, bo ochrzczeni. O ateistach, którzy nie mają nic wspólnego z kk od czasów komunii, nie mówiąc.
      • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:21
        czujesz się zaszczuta?

Ja nigdzie nie piszę że lobby ateistów mnie zaszczuwa wink
        Piszę o tym, że przyznanie się do przynależności do kościoła jest passe.
        Katolik = beton
        Mieszkam w granicach miasta, mam w okolicy 2 kościoły.
        Bliżej mam nie do swego parafialnego ok 3 km, do parafi mam ze 5 smile
        nie wszędzie jest blisko sad
        a religia też lepiej by była tak jak kiedyś. Ja chodziłam do kościoła na katechezy smile
    • szmytka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:26
      super-luska napisała:

> Jasne, że nie podobają mi się niektóre zachowania ludzi kościoła, ale ja wierzę
      > w Boga, a nie w księdza biskupa, a Papież podoba mi się smile
      >

Uwierz zatem, ze to nie nagonka na Boga i "nienawiść do wszystkiego co święte" (nie rozumiem co tu mas zna myśli), ale zniechęcenie do instytucji reprezentującej poglądy tak skrajnie nieadekwatne do zapatrywań zmieniajacego się wciąż spoleczeństwa. Chciałoby się rzec "Sami sobie zgotowali ten los" czy jakoś tak. NIech się mniej mieszają w życie publiczne, w życie zwykłęgo człowieka to i zapatrywania ludzi się zmienią. I wywalić z szeregów wszystkich tych obłudników księzuyli,a le to chyba mało kto by został, albo wszyscy na Ukrainie by byli.
      • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:41
        gdyby oni byli skromni, jak np moj ulubiony swięty (akurat Franek mu bylo), ubodzy jak moj ulubiony swięty (ktory z domu to wcale ubogi nie byl) to bym sie zyczliwiej na KK spojrzala

mam wrazenie, ze rzeczywiscie, brac klasztorna zyje troszke inaczej, niz statystyczny ksiadz

stad pewnie fenomen zapchanych kosciolow u dominikanow, franciszkanow (rowniez kapucynow)...
        stad pewnie wiele wnoszacy w rozumienie boga oraz w duchowosc fenomen checi wiernych rozmawiania o zasadach wiary z mnichami (jezuitami szczegolnie) niz ze statystycznym wikarym z parafii w Pcimiu Małym
        • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:29
          Też kocham Franciszka, mam nadzieje, że miłością wzajemną. Dlatego taką nadzieją napełnia mnie nowy papież. Ta nagonka ze wszystkich stron, nawet na fejsie . To skłoniło mnie do napisania tego wontku.
          Ale naprawdę mam wrażenie , że w tych nagonkach diabeł palce macza sad
    • a-inka Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 09:37
      A ja żałuję,że mój dziadek tego nie dożył,bo przepowiadał takie rzeczy swego czasu..
      A sam,prawie został księdzem.Działo się to jeszcze przed drugą wojną światową...dziadziuś był tuż przed święceniami(było coś przed Wielkanocą,był Wielki Post),i dziadek,jakos przez przypadek,zobaczył imprezę z biskupami,księżmi itd. JAk głosi legenda rodzinna,jak zobaczył to wszystko,że tak wygląda kapłaństwo itd,to się wkurzył i ...został murarzemwink.Prabacia szalała,bo kiedyś aby zostac księdzem czy zakonnicą,trzeba było mieć wyprawę czyli posag i ten posag przepadłwink.Ale dziadek sie uparł,wystapił z seminarium,ożenił z moją babcią i całe życie głosił bardzo niewygodne prawdy.
      Żałuję bardzo,że umarł,jak miałam 3 lata..starsze kuzynstwo opowiada do dziś,że był bardzo mądrym,oczytanym człowiekiem..Mój kuzyn do dziś wspomina,że to nasz dziadek opowiedział mu o Katyniu,w czasach,gdy za to groziło więzienie...

Nie uważam,że teraz trwa jakaś specjlna nagonka..po prostu za dużo KK nazbierało się grzeszków i grzechów...i nie potrafią się sami z tego rozliczyć,udają,że nie ma problemu,a jest.
      Jeśli KK wymaga od wiernych dochowywania swoich zasad,niechaj sam je zachowuje...
    • marianna1970 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:04
      Obecnie panuje relatywizm moralny lansowany przez lewackie media organizacje negowanie uznawanych wartości; teza, że wszystkie kultury, religie, obyczaje i zachowania są jednakowo wartościowe. Uważają, że małżeństwo i związki partnerskie należy zrównać i włożyć do jednej szuflady. Forsujący takie poglądy mogą mieć jednak kłopot z odpowiedzią na pytanie, czy tyle samo warte jest odepchnięcie i skopanie biedaka, co udzielenie mu pomocy, czy mają równą wartość czyny Rudolfa Hoessa i św. Maksymiliana Kolbego.
      Konsekwencją relatywizmu jest pomieszanie albo też zrównanie tego, co w tradycji uznawano za normę i za patologię, dewiację. Śledząc dzisiejsze dyskusje medialne, zauważamy, że jako obowiązującą normę narzuca się to, co dotąd uważane było za patologię, a pozostawanie przy dotychczas uznawanych normach uważa się za przejaw ksenofobii, szowinizmu i zacofania.

• kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:11
        Co to za moralność, która mówi: my jesteśmy lepsi, my mamy patent na prawdę?
        • marianna1970 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:16
          I to jest właśnie relatywizm moralny gdzie zanika różnica między złem a dobrem, tworzenie nowych norm albo ich braku
          • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:19
            Czyli nasze normy są dobre bo są nasze, tak? Reszta to relatywizm?
        • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:40
          Masz jakieś kompleksy? Przez tyle lat w kościele nie słyszałam że katolicy sa lepsi, raczej szanuj bliźniego swego jak siebie samego.
          • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:55
            Mogłabyś na przykład przeczytać do jakiej odnoszę się wypowiedzi. Tylko po co myśleć, czytać, prawda? Nie, nie mam kompleksów.
      • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:20
        żeby jeszcze pastuszkowie, pasący owieczki w KK nie uprawiali relatywizmu moralnego

co inszego głoszą, co inszego robią a jednoczesnie ganią owieczki za to, co sami pokątnie czynia (choc czasem czynią znacznie gorsze rzeczy...)

a kolezanka chce powrotu braku relatywizmu moralnego?
        taki fajoski okres byl za czasow dzialania swietej inkwizycji wink
        wtedy wszyscy wiedzieli, co dobre a co zle wink
        • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:25
          Yenna, od 4 przykazania w dół w sumie zapisy dekalogu są jednak dosyć uniwersalne i niekoniecznie muszą mieć religijne odniesienie, za to całkiem sporo mają z przyzwoitym postępowaniem.
          Za to zgadzam się, ze powinna być spójność między tym, co si,e głosi, a tym jak się żyje.
          • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:28
            nie, no ok, pelna zgoda smile
            • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:31
              Yenna, no i dlatego z nadzieją patrzę na tego papieża, bo z tego, co na razie czytam o nim jako o biskupie , co pokazują z reportażach (ostatnio widziałam z CNN o "słynnym" już autobusie, którym jeździł do slumsów)- to ktoś taki chyba się trafił. Jeśli taka postawa spuści parę zadęcia z niektórych hierarchów- wszystkim wyjdzie to na dobrze.
              • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:44
                Raczej mu wrogów wśród biskupów narobi...
                • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:47
                  Chrzanić takich wrogów i nadętych biskupówbig_grin ważne, że sam będzie "spójny"- dla mnie to w ogóle podstawa we wierze- inaczej sensu bycia z kk nie widzę. Czy w ogóle jakiejkolwiek "organizacji", w której są jakieś zasady.
                  • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:55
                    Wiesz, Marzeka, czytam cię od lat na forum i zawsze sobie myślę, że gdybyś była kapłanem, to chodziłabym do takiego kościoła. (Nawiasem mówiąc, brak zgody na kapłaństwo kobiet jest jednym z powodów mojej wrogości do kościoła).

Ale, niestety, kościół nie jest taki idealny, jak w twoich postach. To instytucja pełna grup interesu, wzajemnie się zwalczających i papież ma na nie ograniczony wpływ.
                    • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:03
                      Trudno,żeby kościół był idealny, gdy jest założony przez grzesznych ludzi, gdy pierwszym papieżem został ktoś,kto zaparł się Jezusa; wielkim misjonarzem (mówię o Pawle) ktoś, kto prześladował pierwszych chrześcijan, kto był przy ukamienowaniu św. Szczepana- ale wiesz co jest piękne?- możliwość zmiany swojego życia, że Szaweł może stać się Pawłem; Piotr - Opoką- dla mnie to jest piękne.
                      W moich postach kościół nie jest idealny- ale jest w nim masa ludzi, którzy wiarą traktują serio, czyli jest ta spójność (np. moja siostra wiele lat było poza kościołem, bo miała nieszczęście spotkać fatalnych, po prostu fatalnych księży- którzy byli antywozrem- ale do do nich, tych księży Jezus mówi: "lepiej niech kamień u szyi przywiąże sobie ten, kto gorszy maluczkich"- bo w ostatecznym rozrachunku to ci księża są przegrani). Ja po prostu miałam szczęście (o czym czytając to forum wiem), że spotkałam ludzi, jakich spotkałam.
                      • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:10
                        Ale to nie tylko kwestia nieidealności ludzi kościoła - ja jestem w stanie akceptować grzeszących księży, którzy w końcu są tylko ułomnymi ludźmi, i nie potępiać z tego powodu całego kościoła. Nie jestem natomiast w stanie przyjąć tego, że kościół jako instytucja oficjalnie potępia ludzi, którzy na to nie zasłużyli - rozwodników, homoseksualistów, kobiety używające środków antykoncepcyjnych, pary po in vitro. Jest to krzywdzenie, sprzeczne z nauką Jezusa. Ja to tak postrzegam.
                        • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:14
                          Odpowiem ci tak: św. Augustyn : "Kochaj człowieka, nienawidź grzechu"- pewne zachowania są po prostu postrzegane w kościele jako grzeszne- no tak jest, jednak w żaden sposób nie powinno przekładać się na traktowanie człowieka.
                          Tak jak mówię- wy chcielibyście, jak czytam papieża "nowoczesnego" w dziedzinie moralności- ja nie, ja chcę świadka wiary, człowieka wewnętrznie "spójnego".
                          • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:24
                            Czy ja wiem, czy chciałabym papieża nowoczesnego? Nie wierzę, że to możliwe, nie wierzę, że biskupi w najbliższych latach wybiorą kogoś, kto zniesie celibat i zmieni poglądy kościoła w kwestii in vitro czy antykoncepcji.

I martwi mnie to. I z powodów osobistych - chętnie powitałabym jakiś kościół, do którego mogłabym należeć (teraz w żadnym się nie odnajduję, a jestem osobą głęboko wierzącą).
                            I z powodów społecznych - uważam, że kościoły są ludziom potrzebne, więc postępujący upadek kk (to, ze coraz mniej osób wierzy, że coraz mniej osób utożsamia się z kk) jest dla mnie niepokojący. A bez zmian w kościele ten proces będzie postępował.
                            • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:28
                              A mnie nie niepokoi to, że ubywa wiernych- bo wiara dla mnie = wolność wewnętrzna; wolę być w kościele 10% , ale wśród ludzi, którzy to przekładają na swoje życie.
                              Fakt, moje spojrzenie na kk wynika z tego, z kim mam w nim kontakt: to głównie księża zakonni- zakonna jest moja parafia, mam bliski kontakt z pobliskim karmelem; i na zawsze będę Pani Bogu wdzięczna, ze w życiu spotkałam dominikanów.
                              • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:03
                                Myślę, że twoje pozytywne spojrzenie na kościół nie wynika z tego, że trafiłaś na zakonników, tylko z tego, że po prostu utożsamiasz się z poglądami kościoła. Też jesteś przeciwna in vitro czy antykoncepcji, więc jest dla ciebie oczywiste, że twój kościół je potępia.
                                • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:16
                                  Moja bliska koleżanka z pracy będzie niedługo miała in vitro-fakt, jest niewierząca- serio uważasz, ze potępiam ją? Nie, za to wiem, ze sama bym się nie zdecydowała. Podobnie- sama stosuję npr (wiem, ze tabsów nie mogę zupełnie, stąd i dylemat znika) , ale co mi do tego, co robi inny? - u mnie tak to działa- odnoszę coś do swojego życia, pasji inkwizytorskiej we mnie nie ma.
                                  Chociaż z jednym się zgodzę- mam konserwatywne poglądy, na tym forum to jakoś w okolicach moherów ląduję big_grin
                                  • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:35
                                    A nie masz dysonansu, że należysz do organizacji, która chciałaby, aby dziecko twojej koleżanki nigdy się nie narodziło? Bez złośliwości, serio mnie to ciekawi.
                                    • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:48
                                      A widzisz różnicę być przeciw, nie chcieć czegoś i mówić to,że nie jest to zgodne z prawem Boskiem itp., a czym innym byłoby słowne atakowanie czy jakiekolwiek inne?
                                      Człowiek JEST wolny, może w życiu wybrać Boga, wiarę, może żyć inaczej- jest wolny i z jego wyborów życiowych tka się jego życie.
                                      • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:02
                                        Ja nie mówię o słownym atakowaniu. Kościół domaga się delegalizacji in vitro. Twoja organizacja życzy sobie, żeby dzieci twojej koleżanki nie mogły się urodzić. Jeśli udałoby im się to wprowadzić w ciągu najbliższego roku, to twoja koleżanka nie urodzi dziecka.
                                      • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:00
                                        marzeka1 napisała:

> Człowiek JEST wolny, może w życiu wybrać Boga, wiarę,

Jak to w koncu jest? Czlowiek jest wolny i moze wybrac wiare, czy wiara to dar i nie zalezy od czlowieka? Moze forumowe katoliczki ustala to najpierw miedzy soba, a potem dopiero zaczna glosic swoje prawdy objawione. smile
                                        • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:36
                                          Odpowiem ci tak: sakramenty, chodzenie do kościoła, taka trochę letnia tradycja w sumie- to dostałam z domu- byłam takim typowym chyba polskim katolikiem - ani gorący, ani zimny, czasami letni.
                                          I tak, wiara to dar, ale też to szukanie drogi, poznawanie.
                                          A prawda jest taka: mnóstwo osób w kościele zatrzymało się na "bozi" i "paciorku"- niby są, niby mówią jakieś formuły, ale co to znaczy, czemu to służy?
                                      • claudel6 Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 00:27
                                        ale Twój kościól sprawai, ze my nie-katolicy nie mamy wyboru. nie możemy wybrać aborcji, nie możemy mieć przestrzeni publicznej (parlamentu, szkoły, urzędów, poczty) wolnej od waszego symbolu - krzyża. moja wolna wola w Polsce sprowadza się do tego, że mogę emigrować. i już raz to zrobiłam, jak do władzy doszli poplecznicy Boga. czy tak ma wygladać ten wybór, ta wolna wola? o to chodzi?
                                    • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 21:04
                                      Skoro koelżanka niewierząca to się nie przejmuje opinią kościoła i do zabiegu podchodzi i niech jej się powiedzie. Jej życie, jej wybory. katolik powaznie traktujący wiarę nie będzie się bawił w Pana Boga skoro zawierza się Bogu to jakis plan boży w tym że nie ma dzieci jest. Trudne to do zaakceptowania ale mozliwe.
                                      • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 00:57

> katolik powaznie traktujący wiarę nie będzie się bawił w Pana Boga skoro zawierza się Bogu to jakis
                                        > plan boży w tym że nie ma dzieci jest.

Czyli katolik powaznie traktujacy wiare nie powinien sie leczyc jesli zachoruje i nie powinien leczyc swoich dzieci.

• przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 08:18
                                          Nie, kochana, leczyś się powinien bo inaczej grzeszy nie dbając nalezycie o siebie.
                                          Niepłodnośc i niemozność urodzenia dziecka to nie choroba smiertelna.
                                          • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 11:49
                                            Zdaje sie, ze nie masz pojecia co czuje kobieta, ktora pragnie dziecka i miec go nie moze. To czasem gorsze jest od choroby smiertelnej.

A Ty? Leczysz sie tylko z chorob smiertelnych?
                                            • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 11:54
                                              Emocje cię ponoszą.
                                              • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 12:22
                                                przeciwcialo napisała:

> Emocje cię ponoszą.

Zadalam zwykle pytanie, ale widze, ze nie masz na nie odpowiedzi, wiec sie emocjami zaslonilas. Dobrze chociaz, ze nie diablem, ktory takie niecne pytania mi podpowiada. big_grin
                                                • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 18.03.13, 08:07
                                                  Zdaje się że to ty nie wiesz jakie trudne sprawy ludzie Bogu zawierzają i ufają że to co ich spotyka jest planem bozym. I akceptuja to- ba, wcale nie dotyczy to tylko katolików.
                                                  Tak po świecku, jako matka moge tylko próbowac sobie wyobrazic jak czułabym się ja nie mogąc mieć dzieci .
                                                  • kolter-xl Re: Rzymski Kościół Katolicki 18.03.13, 18:33
                                                    przeciwcialo napisała:

> Zdaje się że to ty nie wiesz jakie trudne sprawy ludzie Bogu zawierzają i ufają
                                                    > że to co ich spotyka jest planem bozym. I akceptuja to- ba, wcale nie dotyczy
                                                    > to tylko katolików.

Plan boży co do uśmiercania swoich wnuków ??
                                            • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 12:37
                                              depresja jest chorobą zagrazajacą zyciu, nota bene wink
                                  • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:10
                                    Mogę się wtrącić? Piszesz, ze nie masz zapędów inkwizytorskich, tak? Wielu wiernych ma jednak. Druga sprawa, KK ma prawo dyktować swoje warunki i zgodnie z ich stosowaniem dawać lub odmawiać sakramentów. Czyli aby być aktywnym wiernym KK trzeba przestrzegać tego co mówią jego hierarchowie, tak? Ja jednak mam wrażenie, że wierni bardzo chętnie przystępują do sakramentów, a sami z sobą rozstrzygają co im osobiście pasuje z nauki Kościoła.
                                    • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:14
                                      Co mnie w tej obłudzie najbardziej boli, ze wierzący sobie wybierają, a jednocześnie chcą aby wytyczne nauki Kościoła Katolickiego dotyczyły też niewierzących osób.
                                    • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:33
                                      Kropka, czy ja jestem inni ludzie, nie- ja jestem JA, pojedyncza, osobna, taka a nie inna- i nie, nie wybieram niczym -jak ktoś wyżej napisał- rodzynki z placku.Wybrałam cały placek ze wszystkimi i rodzynkami, i zakalcami.
                                      I zmieniają się na przestrzeni prawa kościelne, ale nie to, co jest zapisane w dekalogu- no i co ma powiedzieć ksiądz jak małżeństwo uznawane jest za sakrament i jest nierozerwalne? - bo takie słowa "o związaniu na ziemi i w niebie" powiedział Jezus.
                                      Serio tak trudno zrozumieć , że ludzie są różni , także w kościele?- są księża, którzy nie chcą chrzcić pozamałżeńskich dzieci, ale np. obecny papież mocno wypowiadał się przeciw takiej postawie.

Ja nie przestrzegam tego, co mówią hierarchowie- ja przestrzegam Dekalogu, czytam Pismo, poznaję Katechizm, staram się wiedzieć też, co jest istotą wiary w moim kościele.
                                      No ZA SIEBIE odpowiadam, bo każdy z nas dostał wolną wolę- możesz ze swoim życiem zrobić dokładnie to, co chcesz.
                                      • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:53
                                        Ale należysz do KK? Chodzisz na msze, słuchasz kazań, czytanych listów na mszy i tak dalej?
                                        • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:58
                                          Jak pisałam wyżej- mój kościół parafialny to parafia zakonna- kazania zawsze tylko religijne (a czytając forum, okazuje się,że to nie jest oczywistość) w odniesieniu do czytań z mszy- z naciskiem z reguły na osobistą formację. Tak, listy biskupów bywają czytane, czasem są tylko streszczane- i tak, wiem, jakie jest zdanie hierarchów w sprawach, o których wyżej piszecie-ale czym innym jest napisać list, czym innym - machnąć ustawę.
                                          • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 15:02
                                            No cuda panie, cuda... Teraz się okazuje, że praktykujący katolicy odcinają się od Kościoła i wierzą jak chcą. A na kolędy nie przyjmujesz?
                                            • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 15:09
                                              Powiedz mi, KTÓRYM MIEJSCU piszę, ze wierzę, w co chcę? że odcinam się od kk?
                                              I co ma kolęda do tego na dodatek? Przyjmuję,od zawsze, lubię to- tak, wiem, masochizm musi być.
                                              Nie odcinam się od KK, jestem w tym kościele i będę (o współuzależnieniu już usłyszałam, więc ten argument daruj sobie). Tak trudno pojąć,ze w JEDNYM kościele jest po prostu różnorodność- inna np. będzie duchowość jezuicka, karmelitańska, franciszkańska itp- ale ciągle przecież mowa o tym samym kościele.
                                              Ty za siłę chcesz w tym,w czym ja dostrzega bogactwo- zobaczyć jeden sztywny gorset, formę,w którą każdy musi się zmieścić w identyczny sposób.
                                              • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 15:24
                                                > Tak trudno pojąć,ze w JEDNYM kościele
                                                > jest po prostu różnorodność- inna np. będzie duchowość jezuicka, karmelitańska
                                                > , franciszkańska itp- ale ciągle przecież mowa o tym samym kościele.

No, ale są tacy, a nie inni biskupi, kardynałowie, papież. Nawet to kto obsadzi parafię od ciebie nie zależy. Ja rozumiem, ze demokratycznym kraju można powiedzieć: ja nie popieram tego, czy tamtego. To nie był mój kandydat. No jak rany tego nie kumam jak można należeć do KK i z tego wszystkiego wybierać sobie jakąś duchowość, a innym niewierzącym zarzucać relatywizm.
                                                • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 15:36
                                                  Ale w tej duchowości wiara jest w tego samego Boga, obowiązują te same dogmaty- co tu nie rozumieć?- ale różnie ta sama rzecz jest pokazywana: inaczej wyglądają msze dla dzieci, inaczej dla dorosłych, jeszcze inaczej tzw. msze młodzieżowe- ale ciągle to ten sam kościół w to samo wierzący.
                                                  I nie, nie mam wpływu, kto będzie biskupem czy papieżem- kościół nie jest demokratyczny, jest hierarchiczny.
                                                  I co z relatywizmem ma duchowość?- gdy w danej duchowości po prostu inaczej rozłożone są akcenty, a wszystko dotyczy i tak spraw wiary?- są tacy, którzy świetnie się odnajdą w neokatechumenatach (nie czaję tego zupełnie), do innych trafi taki Rydzyk; inni- będą szukać zakonów z ich sposobów przekazywania wiary, pokazywania Boga i drogi.
                                                  Nic nie wybieram (a raczej wybieram SPOSÓB, formę)- jest od początku: dekalog, Pismo, przykazania miłości itp.- TO jest podstawa.
                                                  • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 19:22
                                                    Ale oprócz dekalogu są także poglądy władz kościelnych, które mocno mijają się z przesłaniem Jezusa o miłości bliźniego. Nie odpowiedziałaś mi na pytanie powyżej - należysz do organizacji, która chce zakazu in vitro, co uniemożliwiłoby tysiącom kobiet, w tym twojej koleżance, urodzenie dziecka. Dobrze się z tym czujesz?
                                                  • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 19:30
                                                    Nie, nie czuję się z tym dobrze- sama mam z kolei zbyt małą orientację w temacie; bo sama nie miałam najmniejszych problemów z ciążą, zajściem, urodzeniem itp.- a widzę, jaką tragedią dla mojej koleżanki jest brak dziecka. Dalej jednak zaznaczę: czym innym jest wypowiadanie zdania, "chcenie", czym innym - "przyszli, nakazali, przegłosowali". Głosują wybrani posłowie- od ludzi zależy, kto nimi będzie.
                                                    Tyle ze podkreślam kolejny raz- ja nie wierzę w księży, biskupów, wierzę w Boga i jestem z kk, do księży nie mam stosunku nabożnego, znam świetnych,znam fatalnych.
                                                    A.va- no jak tak piszę, to czuję, jakbym tłumaczyć się musiała niczym ze wstydliwej choroby złapanej ukradkiem big_grin
                                                  • nenia1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 19:35
                                                    Marzeka, ale słyszałaś takie wypowiedzi:

Posłowie, którzy świadomie poprą ustawy dopuszczające metodę in vitro, mrożenie i selekcję zarodków, automatycznie będą poza wspólnotą Kościoła - podkreśla w wywiadzie udzielonym PAP przewodniczący Zespołu Konferencji Episkopatu Polski ds. bioetycznych abp Henryk Hoser.
                                                  • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 19:44
                                                    No słyszałam i co ci powiem? Powiem,że to fajne? No nie- rozumiem zasadę: bronimy życia, nawet gdy dla większości z was zygota czy zarodek to żaden człowiek- ale ton jest niefajny; widziałam/widzę, jaką tragedią dla kobiet jest brak dziecka; ale - wiem, wiem- współuzależniona jestem big_grin już mi to uświadomiono- dla mnie to nie jest powód do odejścia z kk.
                                                  • nenia1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 21:00
                                                    marzeka1 napisała:

> No słyszałam i co ci powiem?

Tu nie chodzi o to co ty masz powiedzieć. Pokazuję ci dlaczego ludzie mają dość kościoła.
                                                    To jest przykład nacisków na posłów polskiego sejmu, z tym się nikt nie kryje. Zagłosujesz nie po linii partii - wylatujesz. Czy ktoś zmusza katolików do in vitro? Chyba nie? Dlaczego więc katolicy chcą zmusić innych do życia według ich zasad? A potem zdziwienie - znowu kolejna nagonka na katolików z oczami kota ze shreka
                                                  • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 22:16
                                                    marzeka1 napisała:

> No słyszałam i co ci powiem? Powiem,że to fajne? No nie- rozumiem zasadę: broni
                                                    > my życia, nawet gdy dla większości z was zygota czy zarodek to żaden człowiek

Nigdzie na świecie nie spotkałam się z taką dbałością o zarodki i walką o każdy z nich, jak w klinikach leczenia niepłodności metodą in vitro.
                                                  • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 09:10
                                                    Tu zderza się i tego nie da się pogodzić kompletne rozumienie tego, czym jest człowiek, kiedy zaczyna się człowiek- pozostaje jednak mieć nadzieję, że osoby inaczej myślące nie będą się obrzucać inwektywami: masz tu dwa podejścia, kompletnie różne: prof. Dawkinsa oraz abp. Hosnera- każdy z nich jest wykształcony, biologię zna- jeden biolog , drugi- lekarz - niby patrzą na to samo, ale widzą zupełnie coś innego:
                                                    Dawkins
                                                    Hosner
                                                  • a.va Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 19:40
                                                    Nie no skąd, nie musisz się tłumaczyć. Ciekawi mnie po prostu twój punkt widzenia. Jak pisałam, jestem osobą wierzącą, ale odeszłam z kościoła właśnie z tego powodu - bo nie zgadzałam się z hierarchami co do kwestii społecznych. Było mi po prostu wstyd za poglądy kościoła w tych sprawach, mimo że żadna z nich mnie bezpośrednio nie dotyczyła. Miałam też (i nadal mam) głębokie przekonanie, że takie stanowisko kłóci się z nauką Jezusa i pojmowaniem dobra. Więc jestem ciekawa, jak inni sobie z tym radzą.
                                                • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 21:10
                                                  Ty z ateistycznego domu pochodzisz? Nie byłaś ochrzczona, do komunii?
                                                  Brzmisz starsznie neoficko.
                                                  • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 08:08
                                                    Ja się urodziłam w Polsce więc byłam ochrzczona. Niestety na to nie miałam wpływu, bo w Polsce chrzci się niemowlaki. Rodzice nie praktykowali nigdy. Ot, taka kultura panie jego mać tongue_out
                                      • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 20:38
                                        Marzenka dobrze piszesz. Bóg dał nam, ludziom, wolną wolę i co z tym zrobimy to tylko od nas zależy. Boli mnie wtłaczanie nas w jakieś z góry określone schematy sad
                                        • nenia1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 20:54
                                          Ale jaką dał Bóg wolną wolę i komu? Jaką wolną wolę ma np. małe dziecko? Jest kompletnie zależne od dorosłych. Poza tym, ta wolna wola to trochę mi przypomina "wolą wolę" w zakładzie pracy - no niby możesz przychodzić o której chcesz, ale za trzecim spóźnieniem wywalają cię z pracy.
                                          Kolejny aspekt - skoro jest wolna wola, dlaczego jest taki nacisk kościoła na regulacje prawne
                                          w zakresie in vitro czy małżeństw homoseksualnych?
                                      • claudel6 Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 00:33
                                        gdzie w dekalogu jest coś o uświęceniu małżeństwa?
                                        • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 10:04
                                          poczytaj interpretacje jezuitow na ten temat
                              • nenia1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:20
                                marzeka1 napisała:

> A mnie nie niepokoi to, że ubywa wiernych- bo wiara dla mnie = wolność wewnętrz
                                > na;

Skoro wiara to wolność, dlaczego tak często hierarchowie dążą to uregulowań prawnych własnych poglądów?
                            • claudel6 Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 00:21
                              a kościoły ewangelickie?
      • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:47
        Fajnie to ujełaś, zgadzam się w 100 % . Boli mnie to umniejszanie roli małżeństwa a wywyższanie związków partnerskich. A to nigdy nie będzie to samo. Jeszcze jestem w stanie zrozumieć gejów, bo im prawo nie daje możliwości rejestracji, ale pary hetero są dla mnie niezrozumiałe. Przecież jest ślub cywilny, to to samo co rejestracja związku. To będzie to samo, tylko może krócej.
        • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:53
          a po co komu slub cywilny, skoro procedury rozwodowe wygladaja jak wygladaja

poza tym panstwo nie wspiera de facto rodzin...
          sie nie oplaca w zwiazek malzenski wchodzic
          • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 11:06
            a jak by wyglądała rezygnacja ze związku partnerskiego ? a jak były by dzieci ?
            Prawde mówiąc to ja nie wiem sad
            • yenna_m Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 15:48
              pewnie tak, jak ustawodawca by przewidział

dzieci można mieć i poza małżeństwem, o czym świadczy chlubny przykład wielu duchownych oraz wielu przykładnych wink ojców rodziny wink

poza tym akurat do mnie nie przemawia konstrukcja nierozerwalności związku małżeńskiego oraz utrudnianie ludziom sensownego i we w miare przyjaznej atmosferze rozstania się (właśnie z uwagi na dzieci, które tak czy inaczej całe zycie będzie się miało z konkretnym osobnikiem i rozwód tego nie zmieni wink a trza w tym układzie jakoś funkcjonować i nie stawać sobie co rusz okoniem), ale to już temat na zupełnie inną dyskusję wink
              • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 21:07
                I sprawę regulacji związków partnerskich w związkach heteroseksualnych mamy już załatwioną.
                Pozostają nam związki homo.
                Mam przekonanie, graniczące z pewnością, że gdyby wyałtowanie się z takiego układu równało się rozwodowi, to lobby gejów by już tak nie naciskało
    • nabakier Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:06
      Buongiorno <kiwa lekko palcyma>
      (witam się jak Franciszek, doceńcie wink)

Jak to fajno jest w krk, to pokazuje lektura forów prawicowych. Dziś znalazłam np. to:

1. Słowa Franciszka, które strasznie wzburzyły prawych katolików: "Wyrażam głęboką nadzieję, że przyczynię do do rozwinięcia relacji pomiędzy Żydami i katolikami, utrzymywanymi od Soboru Watykańskiego II, w duchu odnowionej współpracy przełożonej na służbę ku coraz większej harmonii świata, zgodnie z wolą Stworzyciela."

2.Oburzenie z powodu gratulacji przeslanych Papie przez niekwestionowane antyautorytety: "Kiko, rabin Rzymu i Dalajlama. Nie no zajebiście. Od razu mi lepiej".
      (legenda: Kiko to założyciel Drogi Neokatechumenalnej)

3. "Jarmułka tak, mucet nie. Kwintesencja posoborowej mentalności" I zarządzają modły w intencji prałata Mariniego, kŧóremu brzydki Franc ODMÓWIŁ ZAŁOŻENIA PELERYNKI big_grin

4. I zdroworozsądkowe podsumowanie (nawet wśród prawaków znajdą się czasem ludzie z jajami): "Może napisać list z protestem i zrobić akcję na FB: Kto za zmianą papieża na posłusznego, wiernego wierze katolickiej, wierności Kościołowi, no i żeby lepiej się ubierał!"

No i jak takich traktować poważnie?

• marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:20
        Wiążę duże nadzieje z jednego względu: nie, nie potrzebuję papieża "nowoczesnego", za to kogoś, kto da świadectwo wiary i połączy do z życiem; co dobrze odczytuję:
        - imię- jeśli świadomie wybrane (a wszystko wskazuje, ze tak), będzie czytelnym znakiem
        - brak zadęcia, czyli to, co powiedział: "Pasterz nie może stać na górze, gdy stado w dolinie"- ten brak zadęcia jest bardzo ważny- bo część hierarchów wyjątkowo pielęgnuje swoje dostojeństwo- a tu : prosty strój, zostawił swój biskupi krzyż z żelaza, a nie złota.
        - zaproszenie na ingres rabina Rzymu i zapowiedź przyjazdu po 900!!!! latach hierarchy z Konstantynopola.
        - gesty, ale w tej sferze i na tym stanowisku- gesty wyraźne: odwiedzenie wczoraj przyjaciela w szpitalu, pokorne gesty przy pierwszym wystąpieniu
        I słuchałam dzisiaj z TVN24-pani doktor zajmującej się historią kościoła, ma wyraźne skojarzenia z Janem XXIII.
        • nabakier Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:54
          Tak, ja też. Plus krytyka neoliberalizmu.
    • anorektycznazdzira Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 10:32
      > Skąd bierze się ta wrogość do kościoła ?
      >wierzę w Boga, a nie w księdza biskupa,

Ja na przykład też wierzę w Boga a nie w księdza biskupa.
      To co pie... ksiądz biskup w swoich idiotycznych kazaniach faktycznie nie ma nic wspólnego z Bogiem. I to jest przyczyna mojej wrogości do kościoła.
    • nabakier A ten pan ksiądz wygrywa nagrodę dnia 16.03.13, 10:57
      Antropologia bez teologii zmienia się w ...zoologię

Miszcz.
      • marianna1970 Re: A ten pan ksiądz wygrywa nagrodę dnia 16.03.13, 11:03
        Bardzo dobre podsumowanie naszych dlaczego nie zoofilia nekrofilia przecież oni też chcą się kochać...
        • nabakier Re: A ten pan ksiądz wygrywa nagrodę dnia 16.03.13, 11:15
          Och, cudowne podsumowanie, ale jeszcze lepsiejsze jest to, bo obnaża Wasz poziom rozumienia rzeczywistości:
          "Jestem kanibalofobem. I żadne głosowania parlamentarne nie zmienią mojego sposobu odżywiania się."

Tłumaczę, Marianka: nikt Was nie zmusza do bycia homofobami, sami nimi jesteście z własnej a nie przymuszonej. Tak jak nikt Was nie zmusza do przejścia na opcję homo. Jak się głęboko nad tym namyślisz, to pojmiesz.
          • marianna1970 Re: A ten pan ksiądz wygrywa nagrodę dnia 16.03.13, 11:23
            Mam wrażenie że ty nie rozumiesz
            • nabakier Re: A ten pan ksiądz wygrywa nagrodę dnia 16.03.13, 11:30
              Lepiej mi dziś nie tłumacz, dzisiejsze nagrody są już rozdane wink
    • m_incubo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:39
      > Ale w kościele nigdy nic złego mnie nie spotkało. A dużo miałam z tą instytucją
      > do czynienia.

Nie wiem o czym to ma świadczyć?
      Ja z kolei w kościele nigdy Boga nie spotkałam w tych wszystkich wyklepanych formułkach i rytuałach, a mimo to są tacy, którzy utrzymują, że On tam naprawdę jest.
      • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 12:44
        Wiara to dar, widac ci go brakuje wink
        Nie musisz klepać formułek, czasem cisza jest najpiekniejszą modlitwą.
        • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:24
          Wiara to dar

jakie to mądre <3
          • m_incubo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:36
            Proszę cię.
        • m_incubo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:34
          Nie, nie brakuje, jestem głęboko wierząca smile
          Wychowałam się w bardzo katolickiej rodzinie.
          Tyle że model wiary prezentowany w KK mnie odrzuca i ja go odrzucam również.
          Nie wiem czy jest zresztą sens cokolwiek tłumaczyć, jeśli ktoś dar wiary utożsamia z wiarą katolicką smile
          • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:39
            Gdzie ja napisałam że wierzyc w Boga to tylko KK. Chrześcijanie wierzą w Boga, jedni wierzą, innym sie wydaje. Jedni się mogla a inni klepią formułki. Każdy znajdzie miejsce wśród wierzących jak tylko chce. Każdy moze doznac łaski wiary jesli uwierzy.
            • m_incubo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:48
              Zerknij na tytuł wątku wink
              Mowa o KK i rzekomej nagonce na niego, podczas gdy tu tylko dobra doświadczyć można.
        • mama303 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:37
          przeciwcialo napisała:

> Wiara to dar, widac ci go brakuje wink

A czemuż to Pan Bóg taki niedobry i nie wszystkim ten dar wręcza wink
          • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:41
            Czasami trzeba poczekać na swoją kolej wink
            • mama303 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 13:56
              przeciwcialo napisała:

> Czasami trzeba poczekać na swoją kolej wink

niesprawiedliwy taki?
              • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:09
                Cierpliwości raczej uczy wink
                • mama303 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:51
                  ale tylko niektórych, niesprawiedliwy jest.
            • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 21:23
              Każdemu według potrzeb wink
        • laquinta Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:17
          przeciwcialo napisała:

> Wiara to dar

Niewiara tez jest darem, znacznie wiekszym i bardziej znaczacym.
          • przeciwcialo Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:23
            A to już zalezy.
            • kropkacom Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 14:55
              Od czego? Od ciebie? Dla mnie wiara w Boga to żaden dar. Raczej tak, a nie inaczej ulokowana potrzeba.
    • olena.s To może ja ci wyjaśnię? 16.03.13, 13:36
      Jestem bezwyznaniowa, nie jestm członkiem KK.
      Mimo to wizja KK wpływa na moje życie.
      Antykoncepcja, aborcja, zakaz sterylizacji, in vitro - są mi mniej dostępne lub niedostępne dlatego, że KK ma na ten temat swoją opinię, i zamiast namawaić do niej swoich wyznawców wpływa na świeckie, obejmujące mnie prawo.
      Moje państwo płaci Kościołowi, a jednocześnie jęczy, że nie ma forsy na to, śmo, i owo.
      Słyszy się bez przerwy o politycznych kazaniach.
      Widzę powstające bombastyczne, dominujące kościoły, zajmujące i przygniatające wspólną przestrzeń.

Gdyby dziecko poszło do polskiej szkoły zaczęłaby się cała polka pod tytułem rekolekcje-katecheza w publicznej, świeckiej placówce, etyka - no może w piątek koło siedemnastej w szkole na drugim końcu miasta.

Katolickie symbole wiszą w moich, świeckich placówkach: na poczcie, w szkole, sejmie, aptece.

Budowanie nienawiści do innych wyznań, czy takich jak ja wesołych ateuszy - to pikuś? Tak, teraz jest nico osłabione, ale poczytaj sobie kościelne gazety sprzed wojny.....

Więc mnie z powodów powyższych KK mocno stał kością w gardle.

A teraz, wyobraź sobie, siedzę u Arabów pod palmą. KK jest, pod bardzo mocną kontrolą, ale jest.
      I o jejku, jak inaczej ci hinduscy księża działają!
      Skromność finansowa.
      Subelność.
      Kompromisy
      Żadnej polityki.
      Chęć pomocy najbiedniejszym - robotnikom za grosze, bez rodzin.
      Żadnego nachalnego prozeliyzmu.
      Bardzo przyjemnie - ale dlaczego tak jest? Bo tu kościół może wyfrunąć lotem koszącym za przekraczanie granic. Więc ich nie przekracza - i taki kościół, skoncentrowany na ludziach, mi nie wadzi absolutnie.
      • adwarp Re: To może ja ci wyjaśnię? 16.03.13, 20:52
        "Bo tu kościół może wyfrunąć lotem koszącym za przekraczanie granic. Więc ich nie przekracza"

ale piszesz o KK działającym, że tak powiem pod "ostrzałem" islamu, więc jakie granice mógłby przekroczyć, wystarczy, że Islam przekracza wiele granic.

> Jestem bezwyznaniowa, nie jestm członkiem KK.
        możesz zaspokoić moją ciekawość co skłoniło cię w takim razie do ochrzczenia i posłania do komunii córkę ?
        • olena.s Re: To może ja ci wyjaśnię? 17.03.13, 13:12
          > ale piszesz o KK działającym, że tak powiem pod "ostrzałem" islamu

Owszem, jak najbardziej. Tu jest prawie katakumbowy kościół katolicki, i zupełnie katakumbowe inne chrześcijańskie wyznania. I w związku z sytuacją kościół wydaje mi się do ludzi i dla ludzi. Skoncentrowany na niebie i kondycji człowieka - nia na całej reszcie.
          Wniosek: wbrew pozorom cesarz Teodozjusz zrobił kościłowi kuku.
    • woman_in_love Boga bierzesz na wiarę, ale błędów KK nie widzisz 16.03.13, 13:55
      i udajesz, że ich tam nie ma - mimo dowodów. Od czasu jak papież w XIX wieku ogłosił się nieomylnym (co zresztą spowodowało, że część katolików odeszło z KK, takie to było dla nich bluźnierstwo), oprócz "zysków" (nie mówię o pieniądzach) z tego tytułu płynących, również odpowiedzialność papieża za swoje czyny i KK bardzo wzrosła.

I wrogość ta wynika po pierwsze z tego, że ludzie oczekują od papieża (w końcu jakby nie było władcy państwa) by zajął się w końcu rządzeniem tą stajnią Augiasza i wyczyszczeniem jej - od pedofilii po oszustwa finansowe, bo to co się tam dzieje to Sodoma i Gomora. I oczekują tego zarówno katolicy jak i niekatolicy i mają prawo.

Po drugie ludzie oczekują od papieża, by ich nie obrażał. No bo co ma myśleć ktoś kto nie modli się do nikogo, gdy mu papież mówi że on modli się do diabła. Gdzie tu jakiś szacunek?

Po trzecie KK jest świętością tylko i wyłącznie dla katolików ale i to nie dla wszystkich. Dla reszty KK to taki sam odłam chrześcijaństwa (pełny wypaczeń i błędów) jak inne - zresztą Wielka Schizma polegała na tym, że to KK oderwał się od kościołów wschodnich, a nie odwrotnie. Czysta herezja religijna.

Po czwarte ludzie oczekują, by KK i jego członkowie nie włazili im z butami do domów i nie zmuszali do uczestniczenia w czymś, co nie jest z zgodne z ich wiarą. Skoro pani Hania jest protestantką i może brać antykoncepcję, to oczekuje by aptekarka w jedynej aptece we wsi, sprzedała jej tą tabletkę, a nie zabraniała w imię swoich zasad.

Po piąte KK to supermarket idei i poglądów, które zmieniały się na przestrzeni wieków. A poszczególne poglądy, zasady wiary, zasady moralne były ustalane w drodze negocjacji i nierzadko w ramach potrzeb politycznych na kolejnych soborach, które odbywały się od 325 roku (chociaż nieformalnie to robiono już wcześniej). Większość z tego co mamy dziś, to nie żadne zasady ustalone przez Jezusa, tylko mityczna Tradycja kościoła - czyli inaczej kolejne interpretacje.
      Na przykład podejście do aborcji (już trzeci raz jest niedozwolona, a wcześniej dwa razy była dozwolona - w końcu dusza wstępuje w płód dopiero w którymś miesiącu jak pisał Św. Tomasza z Akwinu, a człowiekiem stajemy się gdy uzyskamy tą duszę = wcześniej można dokonać aborcji). Albo podejście do celibatu, który istnieje dopiero od 1000-któregoś tam roku, więc nawet nie połowę czasu.
      No a skoro KK to wspólnota wiernych, a nie papieży i biskupów, to ta wspólnota również ma prawo dodawać swój grosz do tego supermarketu i głośno np. mówić - "nie podoba nam się celibat, a jego wprowadzenie to był błąd", albo coś innego i dążyć do zmiany tych zasad (inaczej: uwspółcześnić je). I nie jest to żadne szarganie świętości, bo te zasady były już 1000 razy przez te 2000 lat zmieniane. Przepraszam, nie zmieniane, ale raczej udoskonalane.
    • araceli Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 19:37
      super-luska napisała:
      > W ciągu swego 45 letniego życia spotkałam na swej drodze pedofilów, kilku. Chyb
      > a pecha miałam.

A ja się nie spotkałam z nagonką na katolików.

Za to z nienawiścią i pogardą ze strony katolików jak najabrdziej. Ostatni przykład sprzed tygodnia - 'kontrmanifa' zorganizowana przez stowarzyszenia katolickie i obraźliwie hasła na niej wykrzykiwane. I tak - to nie był 'Watykan' - to byliście 'WY WIERNI'.
      • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 19:58
        Araceli, no proszę cię? "A ja się nie spotkałam z nagonką na katolików. "- zobacz, ile wątków na forum dotyczy kk i zakładane są z lubością przez osoby po apostazji, niewierzące; gdzie dowiaduję się, że należy do "organizacji zbrodniczej" , pozostając w kk jest współuzależniona i głupia jak but, mózgu nie używam itp. Część osób ma aż pianę na ustach, gdy się wypowiada.
        Zgadzam się, ze inwektywy padają z drugiej strony, ze źle często pojętej "obrony kk"- tak być nie powinno.
        Bo granica między ludźmi nie przebiega między wiarą a niewiarą; a tym, jakim ktoś jest człowiekiem. Biorę często udział w dyskusjach światopoglądowych, ale jakoś nie przypominam sobie (no chyba że ktoś tak), aby w stosunku do ateisty, niewierzącej osoby czy wierzącej inaczej odzywała się obraźliwie. A TEŻ jestem tą wierną.
        Może jednak nie wrzucajmy się do worków, podpisanych worków.
        • araceli Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 20:41
          Nie spotkałam się w życiu publicznym z postulatami wyrzucenia katolików na margines społeczny. Za to z jazgotem katolików przy postulatach, że nie powinni mieć tak uprzywilejowanej pozycji jak najbardziej. Wtedy to jest 'nagonka' itd. Domaganie się neutralności światopoglądowej KK wyrażającej się choćby brakiem krzyża w miejscach publicznych to 'podniesienie ręki na wiarę'.

'Nagonka na KK' to każda próba zaprowadzenia neutralnych stosunków państwo-kościół.
        • nabakier Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 21:05
          Hm, Marzeka, osób po apostazji na tym forum to ja doliczyłam aż..trzy (jeśli nie- dwie, bo co do tej trzeciej, to nie jestem pewna), z których to osób najwięcej wątków na temat krk zakładam ja. A jako żywo nikogo do opuszczenia krk nie zachęcałam, ino odwrotnie. Za zbrodniczą tę organizacje uważam, a i owszem, ale z powyższym za wiele to nie ma wspólnego.

Moim zdaniem, jak kto nie chce brać udziału w takich watkach, to niech nie bierze, ale niech nie pergoli, że go boli, jak bierze, no ludzie.. (to uwaga ogólna, nie do Ciebie, bo z Tobą gada się normalnie).
    • wuika Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 21:33
      To nie jest nagonka na to, co święte. Gdyby kościół był święty, nie dawałby tylu powodów do nagonki. Sam się po prostu podkłada. Swoim anachronizmem, swoim nieżyciowym podejściem do wielu kwestii, które wpływają na pogorszenie się jakości życia ludzi, a czasem jego utraty, swoimi grzechami i zamiataniem ich pod dywan.
      • marzeka1 Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 21:52
        No Wuika, proszę cię, czy ktokolwiek pisał, że kościół jest święty? Nie, to wspólnota ludzi grzesznych, czasem bardzo.
        • wuika Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 22:03
          Odpowiadam autorce, która uważa ataki na kościół za ataki na świętości, tylko tym faktem powodowane.
          • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 16.03.13, 22:14
            wuika ale ja z marzenką się zgadzam. Potrafi Ona bardzo zgrabnie ubrać w słowa to co i ja myślę smile
            Zazdroszczę jej bardzo, bo ja tak elokwentna nie jestem sad
            Ja emocjami się kieruje.
            • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 00:18
              https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151454691684765&set=a.87503714764.79997.681719764&type=1&theater

tak tylko smile
              • super-luska Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 00:18
                Tekst linka
    • mamalgosia Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 10:13
      Nigdy nie jest tak, że wszyscy wszystko będą kochać. Przecież nawet Chrystusa nie wszyscy lubili, a niektórzy nienawidzili Go aż tak, że Go zabili. Chrześcijanin (katolik) musi się liczyć nie tylko z brakiem sympatii, ale nawet z prześladowaniami. Owszem, ludzie Kościoła mają wiele za uszami, ale źli i dobrzy ludzie są wszędzie, trzeba umieć patrzeć ponad to
    • nabakier Literacka nagroda dnia 17.03.13, 12:58
      Umiłowane,
      dziś znalazłam smakowity portret Papy Franciszka pióra trads-katolika Rebelyanta. Ale zanim go przytoczę, najpierw trop, który doprowadził do tegoż smakowitego obrazka. Otóż:
      "Papież Franciszek mieszka cały czas w Domu św. Marty. Rano odprawił tam Mszę. Wspólnie z kardynałami jada też posiłki. Nie ma specjalnego miejsca, przysiada się do tego stolika, przy którym jest akurat wolne krzesło. Ta bezpośredniość kontaktów bez wątpienia już charakteryzuje ten pontyfikat."
      Przyznacie, że zgroza? Ze strony Papy, ma się rozumieć ta zgroza.

No i na tym tle czytelny będzie ów obrazek. To daję:
      "Reakcje na papieską orgię skromności zdają mi się przesadzone i są efektem krótkiej pamięci wielu ludzi. W kilka dni po ustąpieniu Benedykta XVI zaczęto go idealizować niczym zmarłą matkę. Ratzingerowską odwilż zaczęto traktować jako coś stałego, od czego nie ma odwrotu, a w samym papieżu Benedykcie widzieć niemal Piusa XII, którym ten przecież nie był. Owszem, panna młoda nie założyła sukni po matce, babce i prababce lekceważąc rodzinne dziedzictwo. Na dodatek odmówiła okrycia głowy welonem z rozbrajająca szczerością i błyskiem w oku tłumacząc zszokowanej ciotce, że to dlatego, że źle się prowadziła i nie jest dziewicą. Jednak to jeszcze nie znaczy, że po ślubie zacznie zdradzać męża. Owszem, nie warto mieć złudzeń i trzeba mieć ją na oku, bo pewnie w końcu pójdzie w tango, ale tego jeszcze nie wiemy. Może zadziała łaska sakramentu."

Bezapelacyjny zwycięzca, nieprawdaż? big_grin
    • kolter-xl Re: Rzymski Kościół Katolicki 17.03.13, 19:22
      super-luska napisała:

> Skąd bierze się ta wrogość do kościoła ?

Przyczyna powoduje skutek .

>Ta nagonka na katolików.

Jaka nagonka czyżby SB ci zakazał wejść do kościoła ?

>ta nienawiść

To takie katolickie smile),Nas waszymi chorobami obarczać .

No a co w tej ubabranej w każdy rodzaj przestępstwa ,organizacji mafijnej jest święte ?

> W ciągu swego 45 letniego życia spotkałam na swej drodze pedofilów, kilku. Chyba pecha >miałam.

Ja nie miałem okazji żadnego jak psa utłuc .

> Ale w kościele nigdy nic złego mnie nie spotkało.

Przemoc spotyka kilka, procent.Problem w tym ze kler tuszuje to ,zamiata pod dywan .

>A dużo miałam z tą instytucją do czynienia.
      > Należałam do OAZY, do Odnowy w Duchu Świętym. Jeździłam na rekolekcje powołaniowe i nigdy przez te lata nie miałam do czynienia z pedofilią, a w domu rodzinnym niestety tak.

Jak widać katolicyzm /wiara.skrzywił kogoś w twoim domu .

> Jasne, że nie podobają mi się niektóre zachowania ludzi kościoła, ale ja wierzę
      > w Boga, a nie w księdza biskupa, a Papież podoba mi się smile

No popatrz wierzysz w boga a robisz dokładnie to co każe ci ksiądz ,często wbrew temu co powiedział ci twój bóg poprzez biblię .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka