Dodaj do ulubionych

Opłaty za samochod

01.04.13, 15:38
Marzy mi sie samochod.Wujek,ktory jest mechanikiem,znalazl mi mercedesa klasy A za 6tys.+ oplaty.Jestem totalnie zielona w motoryzacji i poza wujkiem,nie mam nikogo,kto by mi doradzil.Wiec pytam sie Was,jakie sa oplaty na samochod,ile co kosztuje,gdzie to sie zglasza,gdzie ubezpiecza?Prosze,pomozcie,doradzcie.
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 15:49
      >jakie sa oplaty na samochod
      Wysokie
      >ile co kosztuje
      Zalezy
      >gdzie to sie zglasza
      Nigdzie
      >gdzie ubezpiecza
      W rybnym.
      • klucz-yk Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 15:57
        Jak Ci sie nudzi,to lepiej nie odpisuj i takie glupie teksty sobie daruj.
        • krejzimama Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 16:00
          Nie bądź taka fafarifa.
    • triss_merigold6 Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 16:03
      Za ile?!
      • krejzimama Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 16:04
        Za darmoche ofkors.
        Wiedza do zdobycia w necie przez pół godziny, ale po co się męczyć.
      • baltycki Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 16:21
        Z Allegro.

GARAZOWANA ZADBANA A CLASA Z BERLINA!!!!!!
        Rok produkcji: 1999, Przebieg (km): 184000, Benzyna
        Kup Teraz! 5 290,00 zł -

ŚLICZNY MERCEDES A-140@ KLIMA@ ESP@ TUV DO 2014r
        Rok produkcji: 1999, Benzyna
        Kup Teraz! 6 600,00 zł -
    • klucz-yk Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 16:08
      Auto w cenie 6tys.+ oplaty.Rocznik-nie wiem,ktory.Zadnych znizek nie bede miala w ubezpieczeniu,wlascicielem bede tylko ja.
      • aquarianna Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 16:13
        A prawo jazdy w ogóle masz? suspicious
        Samochód rejestrujesz w urzędzie miasta (gminy) w wydziale komunikacji. W US płacisz podatek PCC - 2% od rynkowej wartości samochodu z danego rocznika. Ubezpieczasz w jakimkolwiek TU - to sobie chyba potrafisz znaleźć w googlach.
        • e_r_i_n Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 14:24
          Samochód rejestruje się w powiecie.
    • hamerykanka Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 16:43
      Darowalabym sobie. Juz nie te czasy, gdy "zadbane samochody z Niemiec, ktorymi babcia/dziadek jezdzili tylko do kosciola i garazowali caly czas" odeszly w niepamiec.

To jest rocznik 99. Ma sporo latek. Zaczyna sie sypac. Niedlugo bedziesz miala problemy z sypiacym sie zawieszeniem, rdzewiejacym podwoziem itp. Czesci do merca sa drogie.

Jesli juz, poszukaj czegos malego z rocznikow -5-6 letnich. Tymi pojezdzisz jeszce troche bez znaczacych napraw. O ile nie byly dobite, ale to mechanik musi obejrzec przed zakupem.

Strasze roczniki wymagaja duzych nakladow finansowych-i mowi to wlascicielka niedlugo pelnoletniej Tojoty 4Runner. Co roku wymieniam cos, w zeszlym roku przednie zawieszenie, zacinajace sie tylne okno, kable do swiec, paski klinowe, teraz tez cos mi stuka kiedy skrece kola do max. Ale mam pieniadze i jestem przygotowana, bo kocham moja czarnule i chce trzymac ja jak dlugo sie da.

Przelicz fundusze czy stac cie na ciagle naprawy.
      Oplaty zdaje sie zalezne sa od rocznika i od pojemnosci silnika. Ale to juz musisz wyguglac.
      • jamesonwhiskey Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 22:56
        ty tez sie zaczynasz sypac
        sa udane a clasy sa mniej udanene , nie wiadomo w ktora celuje autorka
        • hamerykanka Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 03:44
          Coz, ty sie dawno posypales. EOT.
    • thegimel Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 17:17
      Samochody za grosze należy traktować ostrożnie. Może być na nim więcej szpachli niż karoserii. Zazwyczaj z wyjątkowo tanimi autami jest coś mocno nie tak - nie kupuj bez dokładnej inspekcji. Najlepiej na takową zabrać zaufanego dobrego mechanika.
      Co do opłat - nie wiem skąd to auto i jak wyglądają ewentualne koszty sprowadzenia auta z zagranicy, ale co na pewno zapłacisz:
      -opłata przy rejestracji samochodu (lokalny wydział komunikacji pewnie, tam gdzie prawo jazdy).
      -podatek - 2% wartości o ile dobrze pamiętam
      -ubezpieczenia: OC + AC (ubezpieczycieli możesz sprawdzić w necie, żeby znaleźć niedrogiego, OC możesz mieć jakiekolwiek, ale na AC jak się ma dobre auto lepiej nie oszczędzać za bardzo). Stawki zależą od wielu czynników - m.in. od wieku i stażu kierowcy, od tego czy spowodował już jakieś wypadki etc. Można w necie pozamawiać telefony od przedstawicieli tych firm i porównać ofertę.
      • phantomka Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 21:44
        Nie sprowadzaj, niedługo wszystkie antyki mają mieć zakaz wjazdu na drogi. A merc klasy A (który to nie posiada zbyt dobrych opinii) za 6 000 zł. to jakiś żart.
        • fifiriffi Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 11:43
          phantomka napisała:

> Nie sprowadzaj, niedługo wszystkie antyki mają mieć zakaz wjazdu na drogi. A me
          > rc klasy A (który to nie posiada zbyt dobrych opinii) za 6 000 zł. to jakiś żar
          > t.

tak,tak...wszak wiadomo,że polska bogaty kraj w bogatych bogaczy i same merce itepe z rocznika 2011 + będą jeździły po naszych wspaniałych drogach...
          • phantomka Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 14:21
            fifiriffi napisał:

> tak,tak...wszak wiadomo,że polska bogaty kraj w bogatych bogaczy i same merce i
            > tepe z rocznika 2011 + będą jeździły po naszych wspaniałych drogach...

Jak ktoś ma jeździć złomem, to niech lepiej wsiądzie do autobusu. I nie popadaj w skrajności. Wolę, żeby graty po ulicach nie jeździły.
      • fifiriffi Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 11:41
        thegimel napisała:

> Samochody za grosze należy traktować ostrożnie. Może być na nim więcej szpachli
        > niż karoserii.

to tez mozna łatwo sprawdzic....
        • thegimel Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 11:45
          Oczywiście. Ale na oko i po zdjęciach trudno sprawdzić. I laik też może się nie zorientować. Na takie oględziny należy wybrać się osobiście i z kimś, kto się zna.
    • marina2 Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 22:14
      wkopie Cię wuj w wydatki konserwujące auto.odpuść
      • marina2 Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 22:18
        miałam cabrio 99 wersja super zadbana dla kolekcjonerów silnik 3 l ,idealnie utrzymany.teraz jeździ nim kolega - bardzo oszczędnie i własnie po kolekcjonersku-za drogi w eksploatacji....
        ale nie kosztowa 6tys....
        • jamesonwhiskey Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 22:52
          > miałam cabrio 99 wersja super zadbana dla kolekcjonerów silnik 3 l

serio?a potem sie obudzilas
          nie ma cabrio a klasy nie ma 3 litrowego silnika w tym modelu
          • marina2 Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 01:36
            c
            • jamesonwhiskey Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 09:19
              tez nie ma strzelaj dalej
              • marina2 Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 11:05
                mylisz sie 99,wisniowy,drewno w srodku,ma sie dobrze
                • jamesonwhiskey Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 11:33
                  to wrzuc jakiegos linka z fota tej c klasy cabrio
                  ciekaw jestem jak to wyglada
                  • marina2 Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 11:35
                    autem w/w jeździ kolega.jak go odwiedzę to Ci wyślę na priva.ładny samochód,ale kosmicznie drogi w stałej eksploatacji 3 l silnik robi swojewink)
                    • jamesonwhiskey Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 11:40
                      nie musi byc akurat ten jakis inny c kabrio tez sie nada
                    • adellante12 Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 12:16
                      C-klasse NIGDY nie występowało w wersji cabrio. Jesli mnie pamięć nie zawodzi również absolutnie nie występował w nim silnik OM606 a była to jedyna trzylitrowa jednostka napędowa MB.
                      Niestety moja droga ale wsadź sobie swoje bajkopisarstwo w buty to ci się stopa życiowa moze podniesie.
    • jematkajakichmalo Re: Opłaty za samochod 01.04.13, 22:26
      Wybacz, ale wujek to sie na samochodach chyba jednak nie zna...
      Po pierwsze mercedes A to sam w sobie zlom jest (slowa kogos, kto pracuje w mercedesie, w Niemczech). Po drugie przy tym roczniku to Ty za kilka tygodni bedziesz musiala kolejne tyle w ten samochod wsadzic.
      Ja rozumiem, ze na poczatek pewnie cudow nie chcesz, ale od tych aut trzymaj sie z daleka. Ja osobiscie wybralabym cos mlodszego z serii: hyundai, toyota, kia...
      • fifiriffi Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 11:45
        jematkajakichmalo napisała:

> Wybacz, ale wujek to sie na samochodach chyba jednak nie zna...
        > Po pierwsze mercedes A to sam w sobie zlom jest (slowa kogos, kto pracuje w mer
        > cedesie, w Niemczech).

siuuuur.Wiadomo...auta mają renome tyle już lat,ale "ktoś tam" wie,że są do doopy? big_grin
        padambig_grin big_grin
        >
        • crises Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 12:26
          To akurat jest najprawdziwsza prawda. Klasa A to tandeta robiona dla ludzi, których nie stać na merca, a chcą mieć autko z ładnym logo i nie ma żadnej renomy, a wręcz przeciwnie, ciągnie się za nim zła sława - począwszy od wtopy z testem łosia, a skończywczy na awaryjnych skrzyniach biegów (rozsypują się po circa 6 latach eksploatacji, remont kosztuje jakieś 17 k PLN).
          • ganna_risatdinova Re: Opłaty za samochod 25.04.13, 13:18
            Ale za to nowa A klasa jest super, super fajna i test łosia już przechodziwink.
            Znacznie ją poprawili i wizerunkowo wygląda fajnie.
            Bardzo mi się podoba, i tylko waham się między nią a małym SUVem od japończyka.
    • koronka2012 Re: Opłaty za samochod 02.04.13, 12:11
      Ubezpieczenie - zależy od twojego wieku oraz pojemności silnika. Nie masz zniżek, więc samo OC nieźle cię dziabnie po kieszeni, nawet jeśli nie masz zwyżek za wiek albo zbyt krótki czas posiadania prawa jazdy. Jest masa kalkulatorów, możesz sama sprawdzić.
    • bloopsar Re: Opłaty za samochod 25.04.13, 00:17
      A fe, wygrzebanie wątku sprzed kilku tygodni tylko po to żeby wetknąć reklamę?? Kosz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka