Dodaj do ulubionych

Co ma owca

21.04.13, 17:54
Mamy w parafii nowego diakona. Dotąd zbierał na tacę, czytał ewangelię, chodził z kropidłem, a dziś go wystawili do "kazania" dla drugoklasistów. Kazania mamy interaktywne, ksiądz zadaje pytania, dziecięta odpowiadają.
- Jakie są owce?
- Białe.
- I jakie jeszcze?
- Niektóre owce mają czarną wełnę.
- Świetnie, owce mają wełnę. I co jeszcze ma owca?
- Głowę.
- I co jeszcze?
- Wnętrzności.

Zatkało biedaka smile I temat "co ma owca" został zakończony smile
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Co ma owca 21.04.13, 18:04
      big_grin big_grin big_grin
      No cóż, fakt faktem - owca ma wnętrzności big_grin
    • jak_matrioszka Re: Co ma owca 21.04.13, 18:07
      A do czego diakon dazyl, co ta owca miala miec? Meza barana?
      • gazeta_mi_placi Re: Co ma owca 21.04.13, 18:10
        Stawiam na rogi.
      • amoreska Re: Co ma owca 21.04.13, 18:12
        Cytatco ta owca miala miec?
        Pasterza.
        • gazeta_mi_placi Re: Co ma owca 21.04.13, 18:50
          Może kopyta?
        • jak_matrioszka Re: Co ma owca 21.04.13, 19:38
          Ja myslalam ze kwestia wlasnosci jest odwrotna: pasterz ma owce, a owce sa wlasnoscia pasterza.
          • iwles Re: Co ma owca 22.04.13, 14:12

Nie zawsze owce są własnoscią pasterza, czasami owce są wlasnością "właściciela" a pasterz je tylko wypasa smile
    • twoj_aniol_stroz Re: Co ma owca 21.04.13, 18:07
      Ciekawe do czego dążył? big_grin
      • mika_p Re: Co ma owca 21.04.13, 18:31
        No własnie nie powiedział, do czego dążył. Ale nie wybiegł z krzykiem, to plus.
        • twoj_aniol_stroz Re: Co ma owca 21.04.13, 18:38
          Olśniło mnie właśnie, że jemu musiało chodzić o to, że owca ma pasterza smile Bo dziś jest niedziela Dobrego Pasterza big_grin
          Tego typu kazanie pamiętam z przedszkola moich dzieci. Ksiądz dążył do tego, że chleb jest najlepszym pokarmem, tylko niefortunnie zapytał dzieci co lubią jeść big_grin No i nijak mu ten chleb nie wychodził, bo miał do wyboru: lody we wszelkich smakach, czipsy, hamburgery, czekoladę, batoniki, rurki z kremem itd big_grin Trwało to wieki, bo dzieciakom bardzo się ta wyliczanka spodobała, a on w żaden ludzki sposób nie umiał zwekslować na chleb smile
          • mika_p Re: Co ma owca 21.04.13, 20:16
            A, faktycznie, dalej było o pasterzu smile
            Maluchy są upiorne, nijak nie chcą odpowiadac tak, żeby ładnie wyszło big_grin Z pasterzem też coś niezgodnie z planem poszło, ale już nie zapamiętałam dokładnie, wnętrzności mnie zabiły
            • twoj_aniol_stroz Re: Co ma owca 21.04.13, 20:41
              Biedny diakon wink szkołę życia przechodzi big_grin Co go nie zabije to go wzmocni, najwyżej będzie musiał się zmierzyć ze swoim lękiem przed kazaniem na Mszy dla dzieci big_grin
        • imasumak Re: Co ma owca 21.04.13, 18:48
          Moje dziecko rzekło, że ma barana za męża big_grin
          • andaba Re: Co ma owca 21.04.13, 18:53
            U nas też było o owcach.

- Jak wygląda baran?
            - To taka owca z rogami.
            - No dobrze, a jak wygląda owca?
            - Tak jak baran, ale nie ma rogów.
            • bi_scotti Re: Co ma owca 21.04.13, 19:39
              Owca ma pasterza czy pasterz ma owce? To naprawde jest wymienne/rownorzedne relationship? tongue_out
              • amoreska Re: Co ma owca 21.04.13, 19:41
                Może na tej samej zasadzie, wg której szef ma pracowników, a pracownicy mają szefa?
                • bi_scotti Re: Co ma owca 21.04.13, 19:43
                  Jeszcze tak sobie pomyslalam, ze diakon byl nieprecyzyjny: jesli chcial odpowiedzi "pasterza" to powinien jednak pytac "kogo ma owca" a nie "co" - jakby nie patrzec, pasterz nie jest przedmiotem, chyba ze elektryczny tongue_out
                  • amoreska Re: Co ma owca 21.04.13, 19:47
                    Fakt. Pasterz to raczej ktoś, a nie coś wink .
                    • beata985 Re: Co ma owca 21.04.13, 20:20
                      ALE TEN ELEktryczny to pastuch a nie pasterz..big_grin
    • mamusia1999 Re: Co ma owca 22.04.13, 13:22
      u nas byla taka interaktywna droga krzyzowa dla dzieci (glownie komunistow). prowadzil taki swiecki asystent parafialny. przy pierwszej stacji zaczal wypytywac dzieci, do czego mozna uzyc powrozu. posypaly sie pomysly na rozne zabawy - skakanka, w zaprzag.
      ale wcielo go dopiero jak moj Mlody na pytanie: za co pojmano Jezusa odparl, ze formalnie za zlamanie sabatu, a tak na prawde za sprzeciw wobec duchowienstwa wink
      • olena.s Re: Co ma owca 22.04.13, 13:42
        Już chciałam zapytać, czego uczą u was liberałów, a czego konserwatystów. smile
        Chyba się za gorąco robi..
        A syn odpowiedział, imho , źle - Jezusa zatrzymano za próbę buntu i obalenia władzy rzymskiej. Stąd ta tabliczka 'król Żydów' na krzyżu, i nieżłym dowodem poszlakowym było też noszenie miecza przez Piotra (od tego obciętego ucha) - jawna oznaka rebelii.
        Tak przynajmniej twierdzi wykładowca z Yale, którego słucham z rozkoszą na jutubie.
        • konwalka Re: Co ma owca 22.04.13, 15:02
          jak to co?
          ofca ma szczodrze rzucać na tace
        • mamusia1999 Re: Co ma owca 22.04.13, 17:25
          bezposrednim powodem pojmania bylo zlamanie sabatu, bo uzdrowil X i to byla praca, a praca w sabat byla zabroniona. sanhedryn argumentowal wobec poncjusza, ze sprzeciw wobec uznanej przez rzym religii to akt rebelii wobec wladzy rzymu. poncjusz pilat zdaje sie sklonny byl pojmanego uwolnic, bo rebelii politycznej sie nie dopatrzyl. ale sanhedryn sie uparl.

ja to tak na oko, na swiezo to ma moj Mlody z lekcji religii to zlamanie sabatu, i w to celowal moderator drogi krzyzowej. a z domu wyniosl, ze za sprzeciw wobec religijnego establishmentu.

2000 lat po fakcie i ntym tlumaczeniu zrodla kazdy se moze cos zinterpretowac.
          • fajnyrobal Re: Co ma owca 22.04.13, 17:36
            Sabat to jest zlot czarownic na łysej górze ewentualnie zebranie kilku jematek.
            Chrystus złamał szabat.
            • mamusia1999 Re: Co ma owca 22.04.13, 19:24
              albo sabbat
          • olena.s Re: Co ma owca 22.04.13, 19:00
            Ewangeliczne zapisy są ze sobą wzajemnie sprzeczne (porównaj sobie - świetne ćwieczenie, a potem jeszcze zgadnij, co było w zaginionym źródle Q), i dziwnie ewoluują im później dana ewangelia została napisana. Plus w niektórych kontekstach są sprzeczne z tym, co w kwestii miejsca, czasu i polityki ustalili historycy.
            Jeżeli cię to interesuje i może być po angielsku to z rozkoszą podrzucę ci linka, bo strasznie bym chciała się z kimś podzielić, ale jakoś nie trafiam na podobnych maniaków. smile
            • mamusia1999 Re: Co ma owca 22.04.13, 19:26
              podrzuc. nie bedzie mi latwo. ale drewermann tez mi idzie pomalutku, ale sie wysilam.
              • olena.s Re: Co ma owca 22.04.13, 20:29
                Masz tu pierwszy wstępny wykład, ja jestem coś na 16. W tym pierwszm wykładzie najbardziej mnie zafrapowało to, jak studenci mają pracowac samodzielnie, jak będą zaliczać itp - i zrobiłam się zielona z zawiści.
                Sprawiłaś mi wielką frajdę, dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka