Dodaj do ulubionych

liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej

30.04.13, 11:58
kurde od 6 do 12 u mnie jogurt naturalny z platkami typu frutina -400 kcal, 1/2 kg truskawek 150 kcal, dwa jablka ok 200 kcal, maly cebularzyk ok 200 kcal. 12 kurnia godzina a ja juz 1000 kcal. jak mozna wytrzymac na diecei 1000 kcal? chyba tylko na amfie tongue_out
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 12:01
      Zauważyłam u siebie, ze żeby nie tyć muszę jeść max 1600kcal.
      Do chwili obecnej zjadłam juz około 1000 (kiełki z patelni, sałatka z pomidorów z mozarellą, garść winogron, i niestety cukierki).
    • mayaalex Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 12:05
      Nie licze, zazwyczaj wiem co mnie pograza i jak to wyeliminuje to waga wraca do normy smile moja slabosc to slodycze wiec wiadomo ze podczas odchudzania i tak ich nie jem.
      Ale mysle ze dieta 1000 kcal to jest przesada. Moze 1200-1600? I podziel to sobie na kilka posilkow, w tym jakis z fura warzyw ktore kalorii maja malo? Podobno dobrze jest jesc cieple sniadanie podczas odchudzania. Trzymam kciuki za wyniki, ja tez wlasnie zaczelam smile
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 12:23
        nigdy nie odchudzalam sie jedzac mniej niz 1500. kiedys nawet mialam taki rok, ze jadkam 2000 i chudlam po 1-1,5 tygodniowo ale cos sie zwalilo i niestety juz tak nie jest sad. zastanawiawia mnie tylko jak mozna jest tak mali i nie byc glodnym
        • mvszka Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 12:28
          o dziwo ja, kiedy nic nie jem to nie czuję głodu, a gdy jem 1000 czy 1500kcal to już chodzę głodna bardzo- bo to takie podku**ianie żołądka jest. Tylko oczywiście po dwudniowej głodówce nie ma takich efektów jak po tygodniu diety o obniżonej kaloryczności
    • default Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 12:26
      Liczyłam jak się intensywnie odchudzałam, potem już nie, ale pozostała mi wiedza ile co ma mniej więcej kalorii, więc po prostu takich rzeczy staram się unikać (przynajmniej w dużych ilościach smile).
      Ja się mieściłam w ok. 1000-1200 kcal w miarę bezproblemowo. Najkaloryczniej jadłam rano (śniadanie - ok. 500 kcal), potem coraz skromniej. Trzeba dobierać produkty jak najmniej kaloryczne, bo takich można zjeść dużo objętościowo i się zapchać. Np. na obiad jadłam wielką michę sałaty z vinegretem + trochę pieczonej piersi z kurczaka - kalorii niewiele, a człowiek czuje się pełny.
      Jogurt powinien być 0 %, a płatki nie frutina, tylko zwykłe, nie preparowane i nie dosładzane. Owoców też lepiej unikać - mają cukier. Lepiej było zjeść pęczek rzodkiewek albo zielonego ogórka - praktycznie bezkaloryczne.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 12:34
        platki maja 334/ 100 g wiec bez jaj tongue_out
        • default Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 14:07
          Wiesz ile to 100 g suchych płatków ??? Wątpię byś dała radę tyle zjeść naraz smile Mnie na śniadanie wystarczają 2-3 łyżki (czyli niecałe 100 kcal) - napęczniałe i zalane mlekiem 0 % (40 kcal) dają michę naprawdę sycącej zupy.
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 14:23
            zjadlam 30 g platkow i 500g jogurtu. to dla mnie idealna proporcja tongue_out
    • yoko0202 no jasne 30.04.13, 12:57
      ok. 2500 codziennie, z tym że trochę sportu uprawniam więc w dni nietreningowe ok. 2000 kcal choć bywa i więcej, zależnie od nastroju smile

dieta 1000 kcal to jest samobójstwo i nie wiem jak myślący ludzie mogą coś takiego uprawiać

kurde od 6 do 12 u mnie jogurt naturalny z platkami typu frutina -400 kcal, 1/
      > 2 kg truskawek 150 kcal, dwa jablka ok 200 kcal, maly cebularzyk ok 200 kcal. 1
      > 2 kurnia godzina a ja juz 1000 kcal.

w zasadzie niby ogólnie zdrowo, ale nic konkretnego nie zjadłaś (w sensie, Twój organizm niewiele z tego ma, oprócz ogólnie rozumianych 'witamin' z owoców, i trochę cukru z jogurtu i płatków, + kiepskie węgle z cebularza).
      nie chodzi o to, ile kalorii się zje, tylko co w tym jest i o której się to wchłania (pod kątem prawidłowego spalania).
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: no jasne 30.04.13, 13:16
        platki pelnoziarniste, ok 20 g bialka z jogurtu - jogurt z duza zawartoscia wapnia, jedynie cebularz to taki zapychacz
    • franczii Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 12:57
      Kalorii nie licze ale wiem ile czego moge zjesc zeby nie przytyc. I licze jedzenie ile chleba wagowo, ile ryzu, ile oleju, masla waga kuchenna to podstawowy sprzet u mnie. Tylko warzyw nie waze.
    • moofka Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 13:09
      staram sie liczyc
      ale bardziej eliminowac to co niepotrzebne
      na te chwile okolo 360 kalorii
      salatka z cykorii ogorka pomidora i szczypiorku
      w niej jajco na twardo
    • ira_07 Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 14:43
      Nie liczę, ale wiem mniej więcej ile jem i ile co ma, staram się jeść więcej jak mam trening. Nie liczę co do kalorii, sfiksowałabym.

1
      > 2 kurnia godzina a ja juz 1000 kcal. jak mozna wytrzymac na diecei 1000 kcal? c
      > hyba tylko na amfie tongue_out

Nie wiem i nie wiem kto jeszcze coś takiego stosuje wink
      • amy.28 Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 15:30
        Ja tak jem, aby się odchudzić oczywiście. Moim zdaniem to jest prosta i skuteczna dieta.

Obecnie rano piję wielką kawę z mlekiem- ok. 100 kcal, ma 400 ml więc nie chcę mi się po niej jeść.
        ok. 10-11 jem jogurt naturalny 0% tłuszczu (duży, 400 ml) z ciastkiem bel vita, winoigronami albo jabłkiem (trochę, dla smaku, skrojone), do tego dwa rodzaje musli - super śniadanie ok. 350 kcal i zapycha do 15 lekko bo rzadko kiedy potrafię to całe zjeść.
        o 15 jabłko - 60 kcal
        o 17 obiad - gotowane mięso plus sałątka - też sporo i też zapycha i to ma ok. 400 kcal.

o 20 jakaś 100 kcal przekąska. cokolwiek, jogurt, owoc etc byle w limicie.

Suma - ok. 900 kcal - bez głodu i normlanie się czując. Po miesiącu mam minus 5 kilo. Jak dla mnie spoko, potem trzeba stopniowo zwiększać dzienną dawkę kalorii i jest ok.
        co za problem? amfy nie biore wink
    • myelegans Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 15:47
      Staram sie jesc 3000-4000kcal dziennie, nie wszystkie zdrowe kalorie, i spalam chyba wszystko, a nawet wiecej, bo waga mi ostatnio troche spadla i chcialabym troche tluszczyku odlozyc, i sie nie daje.
      do 10 dzisiaj wciagnelam smoothie warte 500kcal, banana, kubel kawy z pelnym mlekiem i paczke sezamek, wiec juz sie uzbieralo ponad 1000.

Dieta niskokaloryczna zabilaby mnie psychicznie.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 16:02
        kurde w kopalni pracujesz tongue_out ?
        • myelegans Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 16:31
          Biegam dlugodystansowo w porywach do 90km tygodniowo, plus ogolnorozwojowka 2-3razy w tygodniu po godzinie i tak sie uzbiera big_grin
          Choc metabolizm podobno mam wolniejszy, bo juz wiekowa jestem, to wagi musze pilnowac, zeby nie leciala za bardzo w dol.
      • rhaenyra Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 16:23
        > Dieta niskokaloryczna zabilaby mnie psychicznie.
        fizycznie tez jakbys biegala przy diecie tyle co teraz
        • myelegans Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 16:33
          Tez prawda.
          Probowalam odchudzajacych diet restrykcyjnych kalorycznie i produktowo kiedys dawno, dawno temu i nigdy nie wytrwalam dluzej niz tydzien. Sie nie nadaje.
    • liliankaa77 Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 16:08
      nie liczę, nie mam spranego mózgu wszechobecną presją na wygląd anorektyczki
      najważniejsze, żeby odżywiać się zdrowo, jeszcze mnie nie porąbało, żeby liczyć kalorie
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 16:12
        ja nie mowie o skrupulatnym wyliczaniu kazdego plastra ogrka tylko o takim pogladowym liczeniu
        • myelegans Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 16:40
          Oczywiscie, ze ma to sens, zeby wiedziec, gdzie sie jest energetycznie.

Ja prowadze teraz program biegac kazdy moze, tzn. dla ludzi, ktorzy nigdy nie biegali. Uprawiaja marszobiegi, plus jakas ogolnorozwojowke, wiec za zadanie dalam im zapisywanie dokladnie wszystkiego co jedza przez 2 tygodnie, kazdego okruszka, wyliczenie z tego kalorii, i przyjrzeniu sie, gdzie mozna cos urwac bez drastycznych zmian w diecie. Sie okazalo, ze 40-50% kalorii maja z tzw. podjadania, tu skubne, tam skubne, tu ugryze, tam podjem itd. a percepcja jest "przeciez ja tak niewiele jem na sniadanie, obiad i kolacje"
          Wyliczylam im, ze tym wcale nie intensywnym programem fizycznym spalaja okolo 1400kcacl tygodniowo, czyli 5600kcal miesiecznie, czyli odpowiednik 0.8kg tluszczu. Wiec jezeli, tylko wyeliminuja, lub ogranicza podjadacze centymetr powinien drgnac, waga moze niekoniecznie, ale zauwaza roznice w wygladzie.
          I to sa wszystko panie w wieku 40-60lat.
    • mamusia1999 Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 17:58
      a ten jogurt to ile % tluszczu?
      bo ja na 300kal sniadania to mam 2 lyzki siemienia lnianego, 4 czubate lyzki jogurtu 0,1%, 1 lyzke "tigernuts" i 4 lyzki smoothie mango. wystarcza do 13.00 czyli obiadu. w tym ew. trening.

a te jablka, truskawki i cebularzyk to co? przekaska? czy juz obiad?
      posilki "pomiedzy" nie zdaly statystycznie egzaminu. te do niedawna propagowane 5 okazaly sie sumowac na wiecej niz 3 "duze". dochodzi efekt odpalania insuliny i z chudniecia niteczki.

prawie kg owocow to sporawo, glownie z powodu zawartosci cukru. owocow jedna garsc dziennie, no niech bedzie ze truskawek 500g, bo maja b.duzo wody.

na obiad nawet 1kg szparagow ok 200 kal+200g poledwicy wolowej czyli 400kal i jestem syta do teraz. a mam dopiero 700kal na liczniku. o 18 duza salata z 1 lyzka oliwy i tunczykiem (w sosie wlasnym) i jest cacy.

ale generalnie nie licze. mam sklonnosci do tycia od dzeicinswta i zdazylam sie nauczyc na pamiec, jaki posilek ile mnie kosztuje.

niestety z wiekiem bedzie coraz gorzej. akurta dymalam na biezni obok dziewczecia. przy tym samym obciazeniu (waty, tetno) w 30min. ona spalila dobrze ponad 500kal, a ja tylko ciut ponad 300.
      trzeba sie calkiem odzwyczaic od jedzenia i zamieszkac w fitnessklubie crying
    • hipek_w_kropki Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 19:11
      Nie liczę.
    • karo.8 Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 30.04.13, 21:12
      nie liczę.od jakiegoś czasu nie kupuję produktów przetworzonych. piekę chleb na zakwasie.na śniadanie jem kasze, owsiankę. robię codziennie soki z warzyw i owoców. obiad przygotowuję ze świeżych produktów. piję wodę.wczoraj zrobiłam pyszny smalec na chleb- smarowidło. jem wszystko, kiedy chcę i ile chcę, a kilogramy i tak lecą. wcale sie nie odchudzam. dzisiaj wchodzę na wagę i zdziwienie 52. jeśli przygotujesz żarło sama, dokładnie wiesz co jesz i nie będziesz musiała liczyć kalorii.cukier chemiczny wyrzuciłam, używam xylitol. mało sole i to cala tajemnica. a i nie jem tłusto, pomijając smalec.
    • taka-sobie-mysz nie liczę n/t 13.05.13, 18:32
    • e_r_i_n Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 13.05.13, 19:43
      Drugi tydzień żyję na 1300kcal i nie jestem głodna. No ale jem książkowo 5 posiłków co ok. 3h.
    • m_incubo Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 13.05.13, 19:47
      Różnie, od 1800-2500, nie liczę codziennie ani nawet regularnie, ale kiedyś musiałam i nawyk mi został.
      Nie wyobrażam sobie nie przekraczać 1500kcal dziennie, umarłabym z głodu, na samo śniadanie tyle pochłaniam, choć w ciągu dnia już nie jem takich kalorycznych posiłków, np.pomijam zupełnie obiad. Za to objadam się wieczorem i w nocy, więc ogólnie niestety nie jem zbyt zdrowo, do tego średnio wartościowe produkty, dużo pieczywa, serów, makarony, kluski, warzywa i owoce mało. Nic nie poradzę, że tylko to mi smakuje, nie piję w ogóle wody, tylko kawę i sok pomarańczowy, nawet nie litr dziennie.
      Całe życie niedowaga, mimo latami nieleczonego hashimoto.
      Prawdopodobnie nie dożyję emerytury wink
    • saszanasza Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 13.05.13, 19:57
      nie liczę kalorii. zaczęłam uprawiać sport i chudnę pomimo "normalnego" sposobu odżywiania
    • rosapulchra-0 Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 13.05.13, 20:07
      Nigdy nie liczyłam kalorii. Byłam na milionie i jednej więcej diet, ale stosowałam je, tak jak były rozpisane. Najbardziej mi odpowiadała dieta, którą miałam w zupkach i koktajlach w proszku. Każdy posiłek miał wyliczoną ilość kalorii, a ja ich jeść miałam ileś tam dziennie. Inna inszość, że jak brałam się za odchudzanie, to zawsze to były spektakularne chudnięcia w obrębie kilkudziesięciu kilogramów. Niestety, efekt jojo mnie kochał okrutnie i dość szybko wracałam do poprzedniej sylwetki albo i dalej. Nawet zdecydowałam się na operację zmniejszenia żołądka, co kilka lat później prawie życiem przypłaciłam. Tak więc nie liczę kalorii, za bardzo się kocham, żeby się mordować dietami. Ale na takie podejście do swojego ciała i diet musiałam poczekać ponad dwadzieścia lat swojego życia uncertain
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 14.05.13, 00:51
        operacja zoladka wykonczyla ci watrobe? nie slyszalam o takim powiklaniu
    • kamelia04.08.2007 a po co ci ta dieta? 14.05.13, 01:00
      na diecie 1000 kcal bym zjadła noże i widelce.
      Kto ci taka diete zadał, chyba sama sobie zadałas, bo żaden dietetyk tego nie zapisze.

W ogole z tego co widze, to jest lipa, a nie dieta. Zamiast wartościowego jedzenia, to jakis pierdoły typu żydowski placek czy truskawki. Gdzie tu jest białko???? (poza jogurcikiem)
      Rece opadaja na taka głupote
      • spartanka4 Re: a po co ci ta dieta? 14.05.13, 09:26
        tak liczę, muszę się pozbyć 5 kg, z głowy (albo z brzucha ) mam już 3 do tyłu więc jeszcze 2, ale spodobało mi się to liczenie i pewnie zostanie ze mną na dłużej.
        Teraz zjadam ok 1600
        nie wyobrażam sobie jeśc 1000 - umarłabym smile
    • 1yna-taka Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 14.05.13, 09:35
      Nie liczyłam, ale naprawdę dużo, ja co chwilę coś jem.
    • redheadfreaq Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 25.06.13, 12:37
      Nie liczę. Jem tyle, ile potrzebuję, nie stać mnie na obżarstwo. Najważniejsze dla mnie jest, że dojazd do pracy spala mi ich ok. 270, a ledwie 40 minut biegu już ponad 400 smile Sądząc po tym, że chudnę w oczach, bilans jest ujemny.

Na 1000 kcal prawdopodobnie zwiędłabym szybciej, niż liść sałaty na słońcu.
    • oqoq74 Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 25.06.13, 13:05
      Najefektywniej udało mi się odchudzić, gdy wyliczyłam sobie ile powinnam jeść białka, węglowodanów i tłuszczy. Przy czym warzywa w nieograniczonej ilości z wyjątkiem ziemniaków.
      O dziwo, przy dobrze zbilansowanej diecie nie ciągnęło mnie do słodyczy.
    • nihiru Re: liczycie ile jecie kcal tak mniej wiecej 25.06.13, 13:08
      nigdy nie liczyłam kalorii, jak musiałam zrzucić parę kilo, to przestawiałam się po prostu na zdrowsze żywienie - likwidowałam słodycze i ograniczałam węglowodany (to mój zgubny nawyk).

natomiast co do głodu na diecie.
      mój ojciec stosuje głodówki zdrowotne, mnie się zdarzyło stosować dietę owocowo-warzywną dr dąbrowskiej - z tego samego powodu.
      zasada jest taka, żeby organizm zaczął pobierać składniki pokarmowe z siebie, a nie z dostarczanego pożywienia (w ten sposób pozbywa się różnych szkodliwych toksyn i złogów).
      pierwszy i drugi dzień jest najgorszy, potem jest ok - nie czuje się głodu, tylko taką... pustkę (jakoś tak dziwnie jest: przyjść do domu i nie zabierać się za obiad; to wbrew życiowym przyzwyczajeniombig_grin)

podkreślam jednak, że taką głodówkę robi się ze względów zdrowotnych, a nie odchudzeniowych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka