jak-nie-ja-to-kto 14.05.13, 20:45 Napisałam na innym forum posta, z dość drażliwą kwestią i nie doczekałam się odpowiedzi... Pozwolę sobie zatem Zalinkować Proszę, podejdźcie do tematu poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Zapytanie mam... 14.05.13, 21:09 Tu masz garść informacji. IMHO tak, to jest masturbacja, a jednym ze sposobów jest odwrócenie uwagi, zajęcie czymś dziecka w taki sposób, aby nie szukało sposobności do onanizmu. Na pewno nie wolno dziecka za to potępiać, ani krytykować! Odpowiedz Link Zgłoś
jak-nie-ja-to-kto Re: Zapytanie mam... 14.05.13, 21:15 Dzięki. Czytałam to. Ale skąd inąd, wiem że chłopcy to robią. On w tej chwili jest baaaardzo dyskretny. A ja nie mogę chodzić za 7 latkiem krok w krok. I jak to ogarnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Zapytanie mam... 14.05.13, 21:50 Myślę, że ciągłe pilnowanie dziecka nie jest dobrym sposobem na ograniczenie jego onanizmu. Spróbował tej przyjemności i będzie to robić nadal, tyle tylko, że dyskretniej. Odpowiedz Link Zgłoś
girl.anachronism Re: Zapytanie mam... 14.05.13, 22:50 Ale po co masz cokolwiek ogarniać? Jak będzie chciał to i tak będzie to robił, poznaje swoje ciało i korzysta z pewnych jego "funkcji". 7-latek to już nie maluszek, nie zapomni o tym jeśli w danej chwili odwrócisz jego uwagę. To dobra okazja żeby pogadać o prywatności i intymności, o tym że pewne sprawy załatwia się bez obecności osób trzecich, o bezpiecznym obchodzeniu się ze swoim ciałem. Odkrył masturbację, poznaje jej "działanie" - każdy robi to w swoim czasie, nie ma w tym niczego złego. Nie pokazuj mu, że to coś wstydliwego/niemoralnego, tylko wytłumacz "zasady" i tyle, na tym Twoja rola może się skończyć Włosy mu na dłoniach nie urosną, oślepnąć - też nie oślepnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bella-bloom6 Re: Zapytanie mam... 14.05.13, 21:10 www.edziecko.pl/przedszkolak/1,79345,4084848.html Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Zapytanie mam... 14.05.13, 22:55 Chętnie napiszę coś na poważnie, ale na priv - jeśli chcesz, odezwij się. Odpowiedz Link Zgłoś
jak-nie-ja-to-kto Re: Zapytanie mam... 16.05.13, 11:50 Jeśli możesz to napisz na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Zapytanie mam... 16.05.13, 11:53 Ja bym dała spokój - zadbaj jedynie, żeby nie robił tego publicznie i może nie chwalił się za bardzo np. w szkole - i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś