Dodaj do ulubionych

Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadku?

28.05.13, 17:40
Pytam z czystej ciekawości.
Jakie choroby wykryte u płodu są wskazaniem do wykonania legalnej aborcji w Polsce ? Letalne to wiem , ale jakie inne. Czy np. zespół Downa jest wskazaniem, albo mukowiscydoza lub rdzeniowy zanik mięśni ?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 17:55
      > Czy np. zespół Downa jest wskazaniem,

Zależy od widzimisię lekarza (czyli pewnie od wysokości łapówki).
    • thegimel Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 18:00
      Mukowiscydoza nie. Zespół Downa teoretycznie tak, ale w praktyce trudno. Jeśli musiałabym z jakiś powodów usunąć ciążę -musiałyby to być naprawdę ważne powody -skorzystałabym z ośrodka zagranicą raczej. Chyba, że miałabym niedaleko szpital, gdzie nie robiono by problemów.
    • kandyzowana30 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 18:03
      tez z czystej ciekawosci jak sie wykrywa mukowiscydoze lub rdzeniowy zanik mięśni ?
      • judyta-84 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 18:10
        Mukowiscydozę i rdzeniowy zanik mięśni wykrywa się przez amniopunkcję
        • ewka-1974 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 18:28
          zespół Downa można
    • ilonka001988 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 18:42
      Mojej znajomej, w której zdarzył się w rodzinie ZD trafiła się pani ginekolog z "sumieniem". A ona tylko poprosiła o skierowanie na badania prenatalne bo w jej rodzinie był przypadek ZD i schizowała dziewczyna strasznie. Po przyznaniu się do tego, że jeśli płód byłby chory rozważyłaby aborcję, bo wie, jak to wygląda pani jej wrzasnęła że skierowania nie da, a ona niech sobie poczyta w internecie wywiady z szczęśliwymi rodzicami dziećmi z ZD. Badania były robione prywatnie, a jakby wyszła jakaś choroba, to w żadnym wypadku zabieg nie w Polsce, tylko za granicą gdzie potraktują po ludzku.

Tak apropo tego wywiadu
      trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,13983576,Po_urodzeniu_Stasia_mialam_takie_mysli__ze_moze_podmienie.html#Cuk
      Dla mnie wylukrowana do bólu rzeczywistość, plus bardzo ciekawa dyskusja pod.
      • judyta-84 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 19:21
        Czytałam ten podkoloryzowany wywiad i komentarze do niego. Wypowiedzi rozmawiających tam osób naprawdę dają do myślenia.
    • triss_merigold6 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 18:58
      ZD tak, bo jest wykrywalny dzięki amniopunkcji. W Szpitalu Bielańskim w Warszawie no problem, skierowanie z IMiD albo z Sobieskiego po złych wynikach amnio.
      • judyta-84 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 19:28
        Ciekawa jestem czy nadal wykonują w Bielańskim. Pamiętam, że z tego względu, że nie kryli się ,że przyjmują pacjentki ze wskazaniem do terminacji ciągle odbywały się tam manifestacje "Obrońców życia". Bezustanna nagonka na szpital i lekarzy w katolickich mediach . Ciekawa jestem czy ten atak ich złamał czy nadal robią swoje. Ponoć przyjmowali pacjentki (którym odmówiono w innych ośrodkach )z całej Polski ?
        • ilonka001988 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 20:10
          W Polsce jest ogólnie stosowana mocna spychologia, a co dopiero dziwić się w takim temacie. Dyrektor szpitala podał oficjalnie, że u niech nie ma lekarzy z "sumieniem" i zabiegi się wykonuje, więc pacjentki drzwiami i oknami walą - a reszcie w to mi graj, co ja się będę przejmować, niech kto inny się tym zajmie. Dlatego fajnie by było, gdyby szpital NIE zamienił się w taśmę takowych zabiegów, bo w obecnej sytuacji moment stanie się tym od brudnej roboty.
          • hermenegilda_zenia Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 21:48
            No i dobrze, mnie to nie przeszkadza, niech sobie będzie "od brudnej roboty" - przynajmniej jest miejsce, gdzie można terminować ciążę legalnie. Swoją drogą jaki chory kraj, że informacja o tym, że wykonuje się legalne zabiegi jest czymś, co ma twoim zdaniem strasznie stygmatyzować szpital. Dla mnie przemawia wręcz na korzyść szpitala. A za wycieranie sobie przez lekarzy gęby tzw. "sumieniem" zabierałabym uprawnienia.
        • kiddy Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 29.05.13, 15:08
          Przyjmują dalej. Na szczęście Dębscy i ich ekipa to nie tylko lekarze, ale i ludzie. Położnictwo w Bielańskim ma w ogóle opinię liberalnego, bo np. robią cesarki przy położeniu miednicowym czy gdy waga dziecka wynosi powyżej 4,5 kg (przy mnie na IP zakwalifikowano świeżo przyjętą pacjentkę do CC po obejrzeniu dziecka na USG) wink. Aczkolwiek sprawdzę to na własnej skórze, bo mam wskazania ortopedyczne. Zobaczymy, co oni na to.
        • czar_bajry Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 29.05.13, 23:58
          Ponoć przyjmowali pacjentki (którym odmówiono w innych ośrodkach )
          > z całej Polski ?

Nadal przyjmują.
    • beverly1985 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 28.05.13, 21:48
      To zalezy od miasta, lekarza. W Warszawie nie ma problemu z zabiciem płodu z zespołem Downa.
      • gazeta_mi_placi Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 29.05.13, 15:15
        W Krakowie ponoć z tym problem.
        W każdym mieście powinno się dać. Szpitale się boją i szczają ze strachu przed klerem.
        Nawet ten szpital (gdzieś na Pomorzu) który usunął ciążę znanej 14-letniej Agaty wpisał jej aborcje pod inny zabieg i wg statystyk ma on zero przeprowadzonych aborcji, żenujące....
    • mama_misi Mukowiscydoza 29.05.13, 15:00
      Jeżeli nie ma uzasadnionego powodu, dla którego rodzice chcą wykonać badania prenatalne pod tym kątem mukowiscydozy, muszą to zrobić komercyjnie, bodajże jest jeden ośrodek, który się tym zajmuje, ale musiałabym dopytać.
      W przypadku stwierdzenia mukowiscydozy u płodu, rodzice mają prawo zdecydować się na aborcję i zrobić to legalnie.
      • judyta-84 Re: Mukowiscydoza 29.05.13, 16:29
        A jak kobieta ma wskazania do amniopunkcji ze względu na wiek np. 40 lat i co za tym idzie ryzyko Downa , to płód nie zostaje wtedy przebadany przy okazji pod kątem wszystkich chorób , które da się wykryć za pomocą amniopunkcji czyli też np. mukowiscydozy? Byłam przekonana ,że tak właśnie jest. Że robisz amniopunkcję i masz pewność co do wszystkich chorób które ona wykrywa sad
        • solejrolia Re: Mukowiscydoza 29.05.13, 17:21
          judyto, musiałabyś mieć odnośnie mukowiscydozy jakiś papier, np. potwierdzenie choroby w najbliższej rodzinie. albo potwierdzenie nosicielstwa. inaczej to nie zrobią ci takiego badania NA PEWNO.
        • mama_misi Re: Mukowiscydoza 29.05.13, 22:49
          Niestety nie.
          Wiek rodzącej nie ma wpływu na mukowiscydozę, więc w tym kierunku płodu nie badają. Tylko realne ryzyko wystąpienie mukowiscydozy jest wskazaniem, do przebadania w tym kierunku. Oczywiście nieodpłatnie.
      • solejrolia Re: Mukowiscydoza 29.05.13, 17:17
        mamo_misi, czy to pewne?
        bo akurat miałabym wskazania na aminio ze wzgledu na cftr i ewentualne badanie przeprowadzić mieli mi w państwowym szpitalu na nfz (wiek tez mnie już kwalifikuje na aminio) . no tak się zastanawiałam, czy niekorzystny wynik badania w kierunku cf dawałby mi jakąś alternatywę (legalną). bo NIKT w szpitalu mi nie odpowiedział na zadane pytanie! lekarz gin. prowadzący również!
        pozdrawiam
        • mama_misi Re: Mukowiscydoza 29.05.13, 22:46
          Jeżeli mówisz o legalnej aborcji, to taką informację dostałyśmy my matki chorych dzieci, w razie gdybyśmy decydowali się na kolejne potomstwo. Jest to uregulowane prawnie, z zapisem mówiącym, że w przypadku muko, aborcja przysługuję. Mogę w poniedziałek postarać się o konkretny przepis, który to reguluje.
          • solejrolia Re: Mukowiscydoza 30.05.13, 12:13
            Mamo_misi, bardzo, bardzo Cię proszę o taką informację, tzn. o konkretny przepis regulujący to.
            bo jak piszę: lekarz nie odpowiedział mi na zadane pytanie, czy w razie złego wyniku, potwierdzającego u dziecka cf, miałabym ewentualnie alternatywę (legalną).
    • czar_bajry Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 29.05.13, 23:56
      Czy np. zespół Downa jest wskazaniem,

Tak zespół Downa jest wskazaniem do przeprowadzenia legalnej aborcji, nie wszystkie szpitale ją wykonują w Warszawie takie zabiegi przeprowadzane są w szpitalu Bielańskim
      Wykonuje się je bodajże do 22 tyg( albo 24).
      Procedura wygląda tak np. w USG wychodzi podejrzenie wady u płodu lub jest to ciąża ryzyka( wady były w poprzednich ciążach), matka idzie do instytutu genetyki na Sobieskiego i tam po wstępnej rozmowie ( pytanie czy jeśli dziecko jest z wadą to będzie chciała urodzić, jeśli nie ) dostaje skierowanie do poradni w szp. Bielańskim, tam wykonują badanie prenatalne i wynik jest po ok 4 tyg. jak wynik pozytywny to po rozmowie z prof. pacjentka zostaje przyjęta na oddział.
      • judyta-84 Re: Czy możliwa aborcja w Polsce w takim przypadk 30.05.13, 00:43
        A czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to jest z tą amniopunkcją. Bo widzę, że jestem zielona. Jak mam skierowanie ze względu na wiek to co badają? Tylko downa, turnera i Edwardsa ? A gdybym chciała sie dowiedzieć czy dziecko nie ma mukowiscydozy , zaniku mięśni , hemofilii czy innych chorób wykrywanych przez amnio to o każdą z tych chorób musiałabym się osobno upomnieć i zapłacić ? Jak dostaje wynik z amnio to tam nie ma całej listy wykluczonych chorób ?
    • mama_misi Dla zainteresowanych cf 05.06.13, 12:23
      podstawę prawną, wraz z interpretacją smile mogę przesłać zainteresowanym na maila.
      Proszę o informację, na maila magda58@o2.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka