younggirl17 12.07.10, 16:09 Hej kociaki mam zamiar kupić sobie soczewki (kolorowe)jestem krótkowidzę i w tym problem nie wiem jak bede przez nie widzieć i czy waro je kupować czekam na wasza pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orihime_ Re: soczewki 12.07.10, 16:16 Droga soczewki wiem że zakup domu w soczewce , to nie duży koszt , będzięmy mogły sie widywać bo to nie daleko płocka , pozdrawiam Pula Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskaa Re: soczewki 12.07.10, 16:20 napewno chodzisz do okulisty,skoro masz wadę wzroku. najlepiej byłoby się właśnie z nim skonsultować i zapytać co on na to. radze nie kupuj przed rozmową z okulistą. moja znajoma popsuła sobie wzrok soczewkami,nie rozmawiała przedtem z okulistą. Odpowiedz Link Zgłoś
arya555 Re: soczewki 12.07.10, 16:21 Też mam soczewki i też jestem krótkowidzem Mam je od pół roku i uważam zę soczewki są o wiele lepsze od okularów. Widać w nich bardzo dobrze, a moim zdaniem nawet lepiej niż przez okulary. Na pewno jest z nimi więcej zachodu ale tylko na początku. Są wygodniejsze w użyciu. Nie trzeba ich ciągle poprawiać i czyścić ( no nie licząc tego przy ściąganiu oczywiście) Ja osobiście bardzo je polecam i mam nadzieję ze w nie zainwestujesz Odpowiedz Link Zgłoś
younggirl17 Re: soczewki 12.07.10, 16:33 do arya5555 dzięki za rade bo się właśnie zastanawiałąm a ty masz bezbarwne czy kolorowe Odpowiedz Link Zgłoś
arya555 Re: soczewki 28.07.10, 16:42 dopiero teraz odpowiem wiem ze już po czasie ale narazie zwykłe ale teraz mam zamiar kupić sobie różowe albo fioletowe ( ewentualnie w panterkę ) ale to po wizycie u okulisty żeby wiedzieć jaką wadę mam tym razem Ale to czy są kolorowe czy nie nie robi różnicy w używaniu Przepraszam że tak późno i mam nadzieję że dokonałaś już zakupu Odpowiedz Link Zgłoś
applecake Re: soczewki 12.07.10, 16:55 noszę soczewki i jak najbardziej Ci je polecam! nie wyobrażam sobie teraz wrócić do okularów ;] co prawda początki mogą być trudne bo jednak trzeba wejść wprawę ale pozniej to bułka z masłem ;D nic Cię nie uwiera, nic Ci się nie wbija, nic nie ciąży na nosie, pełen komfort! mam nadzieję że pomogłam choć troszkę ;* Odpowiedz Link Zgłoś
agatiish Re: soczewki 12.07.10, 16:32 Ja noszę soczewki od miesiąca i jestem bardzo zadowolona, jest to o wiele wygodniejsze niż okulary. Mam niebieskie . Mycie płynem soczewek przy wyciągnięciu z oka to nie jest taki problem . Ja po drugim założeniu ich nauczyłam się i teraz nie mam z tym problemu, a od początku sama je wyciągałam. Także na pewno szybko się nauczysz ; ) . Wystarczy sie nauczyć, że to nic nie boli jak się dotyka oka . Zawsze lepiej nosić płyn ze sobą , w razie gdyby wpadło Ci coś do oka to lepiej przemyć soczewke, żeby się nie uszkodziła . Ja nawet do wody z nimi w chodzę , także na wakacje nad morzem są idealne, tylko trzeba uważać, żeby nie wypadły jak się trze oczy . Polecam soczewki i pozdrawiam ; ) . Odpowiedz Link Zgłoś
younggirl17 Re: soczewki 12.07.10, 16:37 a jak widzisz przez kolorowe masz jakiś zamazany obraz czy widzisz normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
agatiish Re: soczewki 12.07.10, 16:39 Wszystko widać normalnie, tylko zmienia się kolor oczu . Odpowiedz Link Zgłoś
younggirl17 Re: soczewki 12.07.10, 16:41 agatiish napisał(a): > Wszystko widać normalnie, tylko zmienia się kolor oczu . dzieki wielkie bo ktoś mi poiwedział że widać obraz tak ajkby za mgłą Odpowiedz Link Zgłoś
agatiish Re: soczewki 12.07.10, 16:47 nic nie jest za mgłą, widzisz wszystko tak jak w okularach tyle, że w soczewkach masz szersze pole widzenia. Bo w okularach widzi się dobrze to co jest przed tobą, a w soczewkach masz pełne pole widzenia tak jakbyś bez okularów patrzała ale ze zdrowym wzrokiem. I wgl się ich nie czuje, tylko w pierwszych dniach trochę ; ]. Odpowiedz Link Zgłoś
viccia_robert Re: soczewki 12.07.10, 16:56 przez soczewki widzi sie zamazany obraz. wiec jesli nie widzisz z daleka no to bedzie kiepsko z Twoim wzrokiem. a i tak ogolnie kolorowe psuja oczy, wiec jak chcesz juz niedlugo nosic okulary jak stepien z "13 posterunku" to prosze bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
agatiish Re: soczewki 12.07.10, 17:01 viccia_robert napisał(a): > przez soczewki widzi sie zamazany obraz. wiec jesli nie widzisz z daleka no to > bedzie kiepsko z Twoim wzrokiem. a i tak ogolnie kolorowe psuja oczy, wiec jak > chcesz juz niedlugo nosic okulary jak stepien z "13 posterunku" to prosze bardz > o przez soczewki nie widzi się zamazanego obrazu, to pewnie wina źle dobranych soczewek, albo masz je za słabe . Odpowiedz Link Zgłoś
agatiish Re: soczewki 12.07.10, 17:03 zresztą zawsze możesz poprosić lekarza o próbne soczewki i sama się dowiedzieć jak to jest ; ) . Odpowiedz Link Zgłoś
damonowa soczewki 12.07.10, 17:07 Ja również noszę soczewki, dziewczyny powiedziały Ci już wszystko, więc ja nie będę tego powtarzać, ale pamiętaj, że najwięcej dowiesz się od okulistki. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_94 Re: soczewki 12.07.10, 17:18 Zależy... ja kupiłam 1 dniowe, bo miałam zamiar założyć je na bal gimnazialny. Oczywiście miałam dość duży problem z ich założeniem. I jak się ma je już dość długo w oku to oko zaczyna być suche i to niezbyt miłe uczucie. I to dość kosztowny zakupi. Ja musiałam kupić 2 różne opakowania, bo mam inne wady na obu okach. Łącznie zapłaciłam 190zł, a jak chcesz kupić np. miesięczne to musisz dodać jeszcze płyn. A na pary juz chyba nawet nie sprzedają, bo chciałam kupić ale babka powiedziała, że niby wycofali to. Odpowiedz Link Zgłoś
monikajb Re: soczewki 13.07.10, 13:02 Wow.. Ja też chciałam nosić soczewki ale okulistka powiedziała że mam zbyt wrażliwe oczy ;| Słyszałam że pewien facet nie mógł ściągnąć soczewki... Nie wiem jak się to skończyło ;x Odpowiedz Link Zgłoś
a_vie ja wiem! 13.07.10, 17:17 przez kolorowe widzisz tak jak bez nich, bo nie działają na oczy. ale skoro jesteś krótkowidzem to kolorowych dla siebie nie znajdziesz, ewentualnie możesz je nosić pod okularami to będziesz widzieć normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aduniaz Re: soczewki 13.07.10, 21:28 hmm, ja tez jestem krótkowidzem ;P nosze okulary, a w wakacje soczewki, wydaje mi się, że przez "kolorowe" soczewki bd widziała normalnie, jak w zwykłych ! Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatex Re: soczewki 14.07.10, 07:56 Najlepiej to okulistki zapytaj. Ja nie poradzę ci nic, bo nie używam. Ale widzę, że u górze masz dużo rad. Odpowiedz Link Zgłoś
temptation Re: soczewki 14.07.10, 11:08 też właśnie za niedługo bd mieć soczewki ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
temptation TU 20.08.10, 11:55 Hej ja właśnie wczoraj kupiłam sobie soczewki kontaktowe lecznicze bo mam wadę wzroku . Soczewki są jednodniowe , dostałam 30 soczewek czyli starczy na 15 dni plus 4 soczewki gratis , zapłaciłam za soczewki 99 zł i 55 zł za badanie czy mogę je nosić . Ogólnie zapłaciłam ok . 150 zł , bez płynów ponieważ do soczewek jednodniowych płynów nie potrzeba ponieważ rano zakładasz- wieczorem wyrzucasz . Więc tak sprawa wygląda ;] . Soczewek nie mam kolorowych . Są droższe . Odpowiedz Link Zgłoś
a_vie Re: soczewki 20.08.10, 21:27 a soczewki kolorowe (ale tylko dla os. bez wady wzroku!) można kupić tu kolorowe, roczne po 29 zł sztuka albo czarne kwartalne po 59 zł para. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcika2205 Re: soczewki 21.08.10, 01:35 przez soczewki kolorowe można stracic wzrok , bo babka {okulistka} mówiła, że miała już kilka takich przyadków. o ja cie i nie wiesz jak bd w nich widziała to chyba idziesz do okulisty ona ci wypisuje takie cos tam i idziesz do sklepu i kupujesz ;pp. a z tym wzrokiem to chyba jej chodziło, ze jak sie cały czas nosi ;dd Odpowiedz Link Zgłoś