Dodaj do ulubionych

cilest bierze któraś?

30.05.13, 18:10
Prawda, to że wycofali? ( na chwilę czy nie) Gdzieś przed chwilą przypadkiem na forum wyczytałam i trochę mnie to ruszyło bo raz, że mi służyły po wielu niewypałach i mi szkoda i trochę ( bardzo!) mi się eksperymentowanie nie uśmiecha..nie teraz. No i zabraknie mi kilku piguł do wizyty. ;/ normalnie to nie był by problem ale teraz. Przerwa ni w pięć ni w dziesięć i zmiana piguł i jak to chwilowe wycofanie znów powrót. W ogóle co się dzieje co się dzieje z tymi nowymi (?) pigułami. Cały czas jakiś syf, jakieś problemy. To jedne wycofają, to drugie?
Obserwuj wątek
    • ksionzka Re: cilest bierze któraś? 31.05.13, 13:59
      O, brałam, już nie biorę. Nie zaopatrzyłam się w zapas na wyjazd i mi zabrakło. Uznałam, że wracanie jest bez sensu tym bardziej, to nie dla mnie metoda. Ktoś nade mną czuwał choć nie wiem z jakiego powodu wycofali o ile to prawda.
    • brak.polskich.liter Re: cilest bierze któraś? 31.05.13, 14:22
      tekii napisał(a):

> Prawda, to że wycofali?

Nieprawda.

> W ogóle co się dzieje co się dzieje z tymi nowym i (?) pigułami.

Cilest nie jest zadnym "nowym" lekiem. Norgestimat (gestagen zawarty w Cilescie) byl nowy na poczatku lat 90tych.
      A problem z "nowymi" gestagenami (czwarta generacja) wzial sie ze zwiekszonego ryzyka powiklan hematologicznych (zakrzepica zyl glebokich, zatorowosc plucna i inne takie kwiatki), jakie moga powodowac.

> To jedne wycofają, to drugie?

Nieprawda.
      • joa66 Re: cilest bierze któraś? 31.05.13, 14:29
        www.zdrowie.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/gif-cilest-wycofany-z-obrotu
      • ksionzka Re: cilest bierze któraś? 31.05.13, 15:02
        Niżej w tym linku piesze, ze prawda. Tak zgadujesz czy jak? tongue_out

Podejrzewam, ze większość tabletek antykoncepcyjnych opiera się na tych samych substancjach znanych od lat, stosowanych od lat ale w nowej ulepszonej wersji, takiej niby nowocześniejszej co wiąże się z nową nazwą. W tym kontekście to jakby nowe.
        Cilest o ile się nie mylę u nas w PL jest od 2005 roku?
    • dziennik-niecodziennik Re: cilest bierze któraś? 31.05.13, 14:42
      wycofany.
      syfu nie ma żadnego, po prostu troche inaczej sie w czasie uwalnia substancja niż zakładał pierwotny model. z tym że nie ma to wpływu ani na skutecznosc, ani na bezpieczeństwo produktu. przypuszczam ze przebadaja ponownie, poprawią specyfikację i wróci.
      • myszmusia Re: cilest bierze któraś? 31.05.13, 18:27
        to co jest najpodobniejsze ? bo mam jeszcze na troche i wolałabym odrobic "prace domowa" zanim pojde do gina.
        • dziennik-niecodziennik Re: cilest bierze któraś? 31.05.13, 21:14
          jutro Ci sprawdze wink
          • myszmusia Re: cilest bierze któraś? 01.06.13, 08:37
            dziekuje i poproszesmile

dziennik-niecodziennik napisała:

> jutro Ci sprawdze wink
            • dziennik-niecodziennik Re: cilest bierze któraś? 01.06.13, 18:25
              i d...szczaw. Cilest nie ma odpowiednika.
              trzeba bedzie zmieniac uncertain
              • myszmusia Re: cilest bierze któraś? 01.06.13, 19:33
                grrr... a na co najlepiej w takim razie? tzn pod wzgledem podobnosci składu. Przed cilestam ja brałam femoden - tez dla mnie był ok, ale to było lata świetlne temu i tez pewnie go nie ma, albo "przestarzały" i costam

dziennik-niecodziennik napisała:

> i d...szczaw. Cilest nie ma odpowiednika.
                > trzeba bedzie zmieniac uncertain
                • tekii Re: cilest bierze któraś? 02.06.13, 17:42
                  Ja po ostatnich tabletkowych rewelacjach wolę chyba przestarzałe. O ile w ogolę się zdecyduje.
      • dorek3 Re: cilest bierze któraś? 02.06.13, 21:07
        Nie poprawia specyfikacji bo to by wymagało badań klinicznych i udowodnienia właśnie braku wpływu na bezpieczeństwo czy skuteczność. Ta seria jest trefna i już. Nikt zapewne od tego nie umrze, ale po to są normy aby leki je spełniały.
        Producent będzie musiał przeanalizować jaki etap wytwarzania mógł wpłynąć na uwalnianie i odpowiednio do tych wniosków ewentualnie ew. skorygować wytwarzanie. W skrajnym przypadku, jeśli potrzebne byłyby istotne zmiany może to skutkować czasową niedostępnością w obrocie (czas na prace technologiczne i zarejestrowanie zmiany.
    • ma_dre Re: cilest bierze któraś? 31.05.13, 23:56
      Bralam, kiedys. Obecnie zamierzam dac sobie wszczepic drucik w dupke wink
      • zuwka Re: cilest bierze któraś? 01.06.13, 09:47
        polecam big_grin
        5 lat bawiłam się w piguły. Nigdy więcej
    • leeah Re: cilest bierze któraś? 01.06.13, 09:42
      brałam kiedyś, dobrze na mnie działały. Po ciązy, po zaprzestaniu karmienia wróciłam do nich, ale szybko je odstawiłam. Coś mi się poprzestawiało, miałam krwawienia w środu cyklu, bolały mnie mocno nogi i klatka piersiowa, zrezygnowałam całkowicie, problemy zniknęły.
      • kai_30 Re: cilest bierze któraś? 02.06.13, 20:30
        To identycznie jak ja - brałam kilka lat, aż przestałam je tolerować, wahałam się właśnie na co zmienić, ale nie zdążyłam podjąć decyzji, bo u mnie skutkiem ubocznym dziwnych krwawień w środku cyklu był najmłodszy syn - łykałam Cilest do siódmego tygodnia ciąży, na szczęście Młodemu to nie zaszkodziło nijak smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka