Dodaj do ulubionych

Garbienie się

01.07.13, 15:35
Wiecie co, ten pajączek jednak nie działa, tylko mnie wkurza.

Mam półokrągłe plecy. W moim wieku da się jeszcze z nimi coś zrobić? Bo żeby ściągnąć łopatki to sobie przypominam od okazji do okazji a i tak szybko je znowu rozluźniam, bo źle mi się oddycha.
Obserwuj wątek
    • orissa Re: Garbienie się 01.07.13, 15:37
      W Twoim wieku? Wiek mamy sobie po nicku odgadnąć?smile
      • marusia_ogoniok_102 Re: Garbienie się 01.07.13, 15:40
        ...optymistycznie założyłam, że przynajmniej część forum pamięta, że mam dwadzieścia lat tongue_out
      • morgen_stern Re: Garbienie się 01.07.13, 15:41
        Prawdopodobnie chodziło jej o dorosły wiek po prostu.
        • orissa Re: Garbienie się 01.07.13, 15:44
          O rany, przecież wiem.
          • morgen_stern Re: Garbienie się 01.07.13, 15:46
            To po ch.. pytasz? tongue_out
            • orissa Re: Garbienie się 01.07.13, 15:49
              Ciebie nie pytałam ;p
    • morgen_stern Re: Garbienie się 01.07.13, 15:40
      Moja droga, póki jesteś młoda to biegiem do DOBREGO ortopedy i zrób sobie dodatkowo porządne zdjęcia, nawet odpłatnie, całego kręgosłupa. U mnie takie "okrągłe plecy" i "garbienie się" po ponad 30 latach okazało się nieuleczalną wadą wrodzoną, kyfozą piersiową, której żaden konował nie zauważył.
      Jeśli to masz, to trzeba szybko zacząć rehabilitację, żeby wada się nie pogłębiała. Jeśli nie, to tylko się ciesz smile
      • zurekgirl Re: Garbienie się 01.07.13, 15:49
        Mojemu chlopu od zgarbionego siedzenia przy komputerze jakis nerw sie uszkodzil i od dwoch miesiecy sie naprawic nie chce, boli go to okrutnie. Postawe lekko zgarbiona ma od zawsze, jest wysoki, wielu wysokich facetow widze w takiej wlasnie pozie, jakby wiecznie chcieli byc blizej rozmowcy. W kazdym razie na youtube znalezlismy sporo filmikow pokazujacych, jak sobie radzic z taka postawa i wszystkie mowia, ze do prostych plecow trzeba przywyknac, napoczatku bedzie bolalo, bedzie niewygodnie, ale podobno sie da. Przede wszystkim nos glowe tak, zeby uszy/kolczyki spadaly na ramiona, nie na cycki. Rob drugi podbrodek jak siedzisz, ruszaj sie tak, jakbys miala kij w d...e az do szyi. Aj, zaraz znajde te filmiki, sa po angielsku, facet duzo gada, ale jak odczekasz swoje, to sie dowiesz paru przydatnych rzeczy.
        • morgen_stern Re: Garbienie się 01.07.13, 15:50
          Przede wszystkim niech idzie do lekarza, żeby wykluczyć poważne wady, a nie ogląda filmiki na you tube.
        • zurekgirl Re: Garbienie się 01.07.13, 15:53
          Mark Perrenjones sie facet nazywa. To tak na przyszlosc, jak lekarz powie, ze masz sie prosto trzymac i juz.
      • nowel1 Re: Garbienie się 01.07.13, 17:26
        Nie wiem, Morgen , co masz na myśli, ale kyfoza owszem, jest wrodzona, i oznacza prawidłowe wygięcie kregosłupa piersiowego- wypukłością ku tyłowi.
        • morgen_stern Re: Garbienie się 01.07.13, 19:48
          Słuchaj, powtarzam to, co powiedział mi lekarz, nie jestem ortopedą i nie piszę doktoratu z wad kręgosłupa. Uznajmy zatem, że moja kyfoza ma charakter patologiczny, czy jesteś usatysfakcjonowana? usłyszałam od lekarza, że mam kyfozę piersiową i już.
          • lady-z-gaga Re: Garbienie się 17.12.13, 13:32
            i dlatego wysyłasz każdego, kto się garbi, do prywatnego lekarza i robienia kosztownych prywatnych badań?
    • sumire Re: Garbienie się 01.07.13, 15:56
      pójść do ortopedy, na rehabilitację, na gimnastykę korekcyjną. i starać się pamiętać, bo skłonność do garbienia potrafi zaowocować takimi zwyrodnieniami, że nie będziesz w stanie butów sama włożyć. serio. been there, done that.
    • guderianka Re: Garbienie się 01.07.13, 15:57
      Musisz ćwiczyć- najlepiej na siłowni, ćwiczenia celowe-wzmocnić swój gorset -mięsnie proste grzebietu, klatki piersiowej, brzucha. Przydałoby się tez popływać.
      • sanrio Re: Garbienie się 01.07.13, 16:43
        dodam jeszcze, że świetnie działa Pilates i ćwiczenia szyjnego odcinka kręgosłupa (takie cofanie brody jakby chciał się do ciebie zbliżyć ktoś z cuchnącym oddechemwink), ale to musi ci zaprezentować rehabilitant, nauczyć i wytłumaczyć. Działa cuda.
      • kiddy Re: Garbienie się 01.07.13, 17:14
        Najpierw ortopeda, zdjęcia, może rezonans, a potem dobry fizjoterapeuta i codzienne ćwiczenia. Ja dostałam rozpiskę prostych ćwiczeń, tak na 20-30 minut, które powinnam robić już do końca życia. Siłownia tak, ale tylko pod okiem doświadczonego trenera i PO diagnozie.
    • kiddy Re: Garbienie się 01.07.13, 17:12
      Bo źle się prostujesz. Samo ściąganie łopatek nic nie daje, tylko plecy cię będą bolały. Spróbuj cofnąć brodę, tak jakbyś chciał mieć drugi podbródek. zobaczysz, jak prostują się całe plecy smile. Ostrzegam, początkowo przy takiej pozycji bolą mięśnie pleców, ale po kilku dniach się przyzwyczajasz. Ja się garbiłam od dziecka, miałam już spore skrzywienie w części szyjnej, w tym wysuwający się krążek miedzykręgowy, a co za tym idzie problemy z czuciem w dłoniach i nogach. Trafiłam na znakomitego fizjoterapeutę. Po 6 tygodniach ćwiczeń po kilka razy dziennie i pilnowania postawy (cofanie brody!) dolegliwości ustąpiły. Nie powiem, żebym chodziła super prosto, czasem się zapominam i wystawiam brodę do przodu, ale i tak wyglądam o wieeeeeele lepiej niż kiedyś. Nawet teraz, z brzuchem wink
    • myga Re: Garbienie się 01.07.13, 17:41
      Dobry masazysta moze zdzialac cuda, mi bardzo pomogl, ale to musza byc regularne zabiegi.
    • upartamama Re: Garbienie się 17.12.13, 13:18
      Mnie wyprostowanie się zajęło rok. Poprawa widoczna gołym okiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka