Dodaj do ulubionych

10 miesięcy i 13 kg

07.07.13, 13:03

jest się czym chwalić? niemowlę karmione sztucznie, w myśl zasady: je - to pchamy aż mu się uszami wyleje. rodzice niewysocy, matka szczupła a ojciec... grubas. dziecko - po prostu utuczone. i ta duma w głosie " ma tylko 10 miesięcy a waży aż 13 kg!"
myślałam, że czasy kiedy grube dziecko = zdrowe dziecko minęły. ematki też tak pasły swe potomstwo, czy to odosobniony przypadek?
Obserwuj wątek
    • czar_bajry Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 13:08
      Sama znam pediatrę której dziecko w wieku 10 mieś waży 12 kg. Wygląda jak pączek w maśle.
      Dziecko nie było karmione piersią.
    • jowita771 Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 13:14
      Nie rozumie dumy rodziców w takim wypadku. Ja bym chyba powiedziała, że ojciec dziecka chyba ze 120, też fajnie (powiedziałabym tym samym tonem, jakim byłby powiedziany tekst o dziecku, może by ktoś zauważył analogię). Nie ma się z czego cieszyć, dziecka szkoda.
      Ja mam dzieci z lekką niedowagą, starsza jest niejadkiem, młodsza trochę lepiej pod tym względem, ale obie wysokie i szczupłe. Nie pcham jedzenia na siłę, staram się dawać to, co lubią, zwłaszcza starszej, bo młodsza to i śledzia wsunie.
    • ichi51e2 Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 13:16
      Bo teraz te dzieci takie wielkie sa - ostatnio widzialam polroczniaki w wielkosci mojego roczniaka... A moj tez poza skala (piersiowy nie tlusty a taki maly miesniak).
    • princy-mincy Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 13:21
      To jakaś krzywda dla dziecka!

Moja córka tez była butelkowa (piersiowabardzo krótko) apetyt miała spory, ale w wieku 10 mcy ważyła chyba z 8 kg.
      13 kg to miała chyba jako 2,5 latka.
    • lola211 Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 14:40
      Nie pamietam ile wazyla moja córka, ale dosc sporo.Karmiona piersia rosła w oczach.Zgubila fałdki,gdy zaczela chodzic, wiecej sie ruszac.Nie ma co juz orzekac, ze dziecko skrzywdzone i grubas, bo jest szansa na korekte.
      • bei Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 14:45
        Ponoc komorki tluszczowe jak powstaną, to już na całe życie, wystarczą drobne grzeszki dietetyczne i już czlowiek przypomina posąg Buddy.
        Tymczasem niemowlaki zazwyczaj całe w faldkach.
        Nawet te karmione naturalnie.
        • lola211 Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 16:10
          A jakie grzeszki zywieniowe popelnia niemowle jedzac tylko mleko matki?
          • bei Lola211 07.07.13, 17:31
            Wybacz, ze fatalnie zredagowalam post. Pomroczność blondynki sad
            Chodziło mi o to, ze gdy komorki tluszczowe powstaną, to później w późniejszym życiu wystarczą drobne grzeszki żywieniowe a one rosną.
            Często się zdarza, ze nawet maluszki karmione tylko naturalnie przypominają malego Buddę.
            To już taka uroda, ze dzieci nabierają wagi.
            Niemowlę z nadwagą, to kiedys nastolatek albo dorosły z nadwagą.
            • ichi51e2 Re: Lola211 07.07.13, 18:53
              Lol. Zeby to takie proste bylo big_grin
      • 3-mamuska Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 14:57
        Nie pamietam ile wazyla moja córka, ale dosc sporo.Karmiona piersia rosła w oczach.Zgubila fałdki,gdy zaczela chodzic, wiecej sie ruszac.Nie ma co juz orzekac, ze dziecko skrzywdzone i grubas, bo jest szansa na korekte.

Jesli dla rodziców duma jest nadwaga u dziecka to myślisz ze dziecko ma szanse na bycie w normalnej wadze?
        Do 2 lat bedą go paść a potem bedą odchudzić???
        Do tego nawyki zywieniowe i napychanie dziecka do granic możliwości.
        • lola211 Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 16:12
          > Jesli dla rodziców duma jest nadwaga u dziecka to myślisz ze dziecko ma szanse
          > na bycie w normalnej wadze?
          > Do 2 lat bedą go paść a potem bedą odchudzić???
          > Do tego nawyki zywieniowe i napychanie dziecka do granic możliwości.

A to juz jest czyjas interpretacja.
          • bergamotka77 Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 16:23
            bzdura - niekoniecznie rodzice pasa, niektore dzieci duzo jedza i waza w niemowlectwie, zwlaszcza chlopcy. Moi tacy byli a dzis maja przecietna mase, zero nadwagi - starszy wysportowany 11 latek, mlody trzylatek tez szczuply i ruchliwy. Ostatnio znajoma az sie zdziwila pamietajac go jako kragle niemowle: "Ale on schudl i sie wyciagnal". Nie porownujmy niemowlakow, ktore nie chodza z dziecmi kilkuletnimi. Jesli niemowle nie schudnie do 2-3 lat to rzeczywiscie trzeba sie temu przyjrzec ale takie nie ruszajce sie jeszcze zbyt duzo a lubiace jesc pofaldowane niemowlaki to zaden ewenement. Smieszy mnie to twoje zaszokowanie i potepienie!
            • majawrzosowa Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 17:28
              ale to do mnie? mnie to nie śmieszy. wcale nieśmieszny jest obraz niemowlaka pasionego jak gęś. wystarczy, że otworzy buzię aby ziewnąć - już butla albo kaszka jedzie jak taśmociągiem. nie twierdzę, że wszystkie grube niemowlęta są pasione ( prawda? nigdzie tak nie napisałam) natomiast twierdzę, że to konkretne jest. grubo powyżej siatki centylowej. i jak słusznie zauważyła forumka wyżej -komórki tłuszczowe tworzące się w tym wieku nigdy nie znikną. może i później schudnie, ale nadmiar komórek tłuszczowych nie poleci w kosmos. tylko będzie sobie spokojnie czekał na nadażającą się okazję do rośnięcia. a potem zdziwko, że córunia ma tendencję do tyciasad i tak jak zauważyła inna forumka, trudno oczekiwać, że rodzice za rok zmienią nawyki ii przestaną wpychać w dziecię pokarm jak w tucznika. bo tłuściutkie maluszki są taaaaakie słodkie. oczywiście, mam na myśli niemowlęta pasione jak opisałam wyżej. dzieci, które same w sobie są duże - to inna historia. i powtarzam, nie śmieszy mnie to. w najmniejszym stopniu.
              • bergamotka77 Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 17:45
                majawrzosowa
                czytaj ze zrozumieniem, nie napisalam ze cie smieszy tylko mnie smieszy twoje zaszokowanie i potepienie! W sumie co cie obchodzi ile wazy czyjes dziecko? Mamuski malych i wychudzonych dziecinek od zawsze tocza taka krucjate komentujac bardziej dorodne dzieci - ale gruby, ledwo sie rusza, pasiony, tuczony, bedzie mial nadwage w przyszlosci. Ja tez dzieciom jedzenia nie odmawialam nawet jak byly zarlocznymi niemowletami - dzis starszego musze do jedzenia namawiac a co poniektore juz wydalyby wyrok ze bedzie grubasem wink Zajmijcie sie talerzami swoich dzieci!
                • majawrzosowa Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 18:01
                  moje dziecko akurat do wychudzonych nie należysmile i masz rację, nie obchodzi mnie jakoś specjalnie ile waży cudze dziecko. a dziwić się mogę. dlaczego by nie? jak ktoś pasie dziecko, to nie jest to sytuacja określana jako norma. siatki centylowe jasno określają średnią prawidłową wagę w danym wieku. i jeśli waga ta wychodzi grubo poza siatki - to tak, mogę się dziwić. niczym to nie różni się od zakładania dziecku o dwie bluzy za dużo na spacer. i tu przesada i tu przesada.
                  napiszę to jaśniej. jeśli średnia waga rocznego dziecka wynosi, powiedzmy 12 kg a widzę 15 kg grubaska to mogę się dziwić??? mogę. jeśli widzę, jak rodzice takiemu grubaskowi wciskają kolejnego bananka to też mogę się dziwić.

a rodzice małych grubasków od dawien dawna napadają na rodziców dzieci normalnych wagowo. a że chude, a że mizerne, a że moje większebig_grinbig_grinbig_grin tymczasem statystyki nie kłamią: i jasno określają przeciętną wagę dzieckasmile wagę, nie nadwagę.
              • morekac Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 20:34
                A ile młodzieniec ma wzrostu i ile ważył, przychodząc na świat?
                • majawrzosowa Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 20:45
                  o ile się nie mylę 3200 i 54cm. przeciętnie. nie był noworodkiem typu: 4400 i 58cmsmile
                  • morekac Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 21:20
                    A teraz ile ma wzrostu? Bo może po prostu wysoki chłopak, a nie tylko gruby.
                    I to, że rodzice nie są wysocy, nie oznacza, że dziecko nie odziedziczyło wzrostu po jakimś gigantycznym przodku - mój kuzyn, rodzice oboje poniżej 170 cm, wyrósł sobie na bujne ponad 1,8m. Jedyną osobą w rodzinie w tym rozmiarze był prapradziadek... I też do tej pory krążą opowieści o niemowlęcej żarłoczności - podobno nie mieścił się w żadne śpiochy, zaś wszelkie zdjęcia przedstawiają go jako pulpeta... W okolicach 40-tki nie jest jednak gruby.
                    BTW: moja młodsza córka urodziła się jako kawał baby: 4 300, 60 cm. I to był chyba jedyny moment, kiedy była większa niż inni członkowie rodziny w jej wieku. Ona z kolei poszła w drobną babcię...
    • mytka82 Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 16:28
      Córa ma 10 mcy i waży 11500. Karmiona sztucznie, je wszystko - warzywa, owoce, kasze. Nie jada słodkich kaszek, nie pije soczków. I co? Syn w jej wieku ważył ponad 12 kg, teraz chyba z 16 i ma 110 cm wzrostu, a nie ma jeszcze 4 lat. Mleko pił co chwilę. Dosłownie co chwilę. Jadł w nocy do 2 lat. Teraz szczypior. Nie wierzę, że można takiemu małemu dziecko wlewać mleka do woli, bo po prostu nie wypije albo wyrzyga. Jakbyś widziała, że dają mu czekoladę, ciastka i kaszki zamiast zupy, też podniosłabym alarm. Ale z tymi oskarżeniami o utuczenie to spokojnie proszę.
    • ichi51e2 Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 17:06
      Ha ha ha - ciekawe co piszesz bo wg WHO swiatowym problemem sa raczej niedozywione 2latki a nie nadwaga w tej grupie wiekowej. Duzo podobno tez dziecki jest wagowo w normie a "glodzonych" pod katem piramidy zywieniowej pierwiastkow witamin i mineralow. Wiadomo latwiej namowic na "danonka" niz na kotlecik...dlatego WHO zaleca jednak kontynuacje kp w drugim roku zycia.
      • bbuziaczekk Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 17:13
        13 kg to wazy moja 2,8 latka smile wyglada normalnie.

Ale mojego kuzyna syn majac 12 m-cy wazyl 13 kg. Teraz ma 1,5 roku i nawet nie wiem ile wazy bo nie pytalam i go nie widzialam. I nawet nie chce! Jak go widzialam to mial roczek. Jest tak gruby ze ledwo chodzi! falda na faldzie, nogi szeroko. No poprostu okropnie wyglada!
        Kazdy mamusce wbija do lba!!! ze krzywde dziecku juz zrobila! Ale ona to ma w nosie. Jak chce jesc to niech je!
        Jak byli u nas jak mlody mial 12 m-cy to zmiotl ze stolika wszystko! 3 paczki roznych ciastek, paluszki, potem jeszcze wepchneli mu obiadek. A potem pojechali wiec pewnie w domku kolacyjka.
      • woman_in_love ale w Afryce, natomiast w cywilizacji problemem są 07.07.13, 20:21
        grube niemowlaki.
        • ichi51e2 Re: ale w Afryce, natomiast w cywilizacji problem 07.07.13, 21:32
          Masz jakies statystyki? Przyznam sie ze mnie nie udalo ze zadnej znalezc pokazujacej plage grubych niemowlakow(infants) owszem sa starsze dzieci ale niemowlakow nie znalazlam.
    • marcowa_aprilla Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 17:11
      moj ma 5 mcy a wazy 9,5kg
      jest duzy, ubranka nosi na roczniaka rozm 86
      jest okraglutki jak wiekszosc niemowlat, ale nie wyglada jak ludzik michellin
      nie wpycham mu jedzenia, je jak jest glodny, jak czasem zle zinterpretuje jego sygnaly to butla idzie do zlewu a w druga strone nie moge mu przeciez ograniczac mleka w tym wieku
    • pruszynkaaa Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 17:15
      O matko... mój marcowy trzylatek waży 13,8 kg...
      • antyideal Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 21:22
        MOj majac 3 lata tez 13 z kawałkiem ważył i nie był chudziną, raczej w normie smile
    • mozambique Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 18:36
      moje nie ma jeszcze 6 mcy a już ma 9 kg
      90 centyl
      dlugi i chudy jak szparag
      pewnie 13 kg osiagnei przed koncem roku
      ja mam tylko 176cm ale mąz 201cm
      • majawrzosowa Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 20:28
        to u Was dziwne byłoby mniejsze/chudsze dzieckosmile jak rodzice wysocy/grubokościści ( jeśli) to i dziecię większe. para poglądowa z pierwszego postu jest niska i raczej drobnokościśta ( pomijając tuszę ojca)
    • shellerka Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 21:16
      o jacież pierdzielę!! moja prawie czteroletnia córka waży 16 i mam wrażenie, że to dużo!!!

pogratulować rodzicom uncertain
      • tosterowa Re: 10 miesięcy i 13 kg 07.07.13, 21:22
        Poważnie? Mój prawie 4 letni waży 15 kg i wydaje mi się, że ma niedowagę tongue_out
        • mytka82 Re: 10 miesięcy i 13 kg 08.07.13, 04:48
          tosterowa napisała:

> Poważnie? Mój prawie 4 letni waży 15 kg i wydaje mi się, że ma niedowagę tongue_out

No ale zrozumcie, że jeden 3latek będzie ważył 15, drugi 18. Ważne, jakiej budowy są rodzice, co dziecko je, ile ma ruchu, jaki ma apetyt. Nie ma co się licytować: a bo mój wazy tyle....Jeśli je zdrowo to wszystko ok. dzieci są różne. Pisałam wyżej, córa 10 mcy waży prawie 12 kg a prawie 3latek 15 kg.
    • nagako Re: 10 miesięcy i 13 kg 08.07.13, 08:15
      Moj maluch (urodzony 36tc 3600, 54cm) obecnie 6 i pół miesiąca - jakieś 10,300 teraz ma, ubranka 80. Tylko pierś, teraz rozszerzanie. Nigdy nie zjadl mi wiecej niz 7 razy w ciągu doby. W nocy od urodzenia sje sporadycznie. Teraz gdy gorąco budzi się na 5 łyczkòw i zasypia. Ale ma po kim być wysoki. Ja też byłam pulchnym niemowlakiem a później nigdy nie miałam problemów z wagą.
      • guderianka Re: 10 miesięcy i 13 kg 08.07.13, 08:35
        Młodsza ważyła 9 kg mając 5,5 m-ca
        Najmłodszy ma prawie rok i waży niespełna 9 kg
        Młodsza była , jest i chyba będzie zawsze jedną z większych dziewczynek w grupie. Nie jest gruba ale dobrze wygląda, nie ma nadwagi-ale nie jest szczuplutka. Aktualnie mając 7 lat jest wyższa, cięższa i ma większy nr buta niż jej siostra w wieku 9 lat (jeszcze rok temu 'różnica" miedzy nimi była mniejsza).
        Synek-już teraz to wiem-będzie wysokim chudzielcem. Sposób żywienia, geny-mają znaczenie ale też dziecko to indywidualny zbiór tego wszystkiego, z własnym metabolizmem, usposobieniem, temperamentem- to wszystko wpływa na 'figure".
    • edelstein Re: 10 miesięcy i 13 kg 08.07.13, 10:19

Moj 3miesieczniak wazyl pond 7kg i dziekuje,ze zdazyl przytyc,bo ujawnila sie ostra alergia pokarmowa co doprowadzilo prawie do wyglodzenia.Teraz ma 4lata, wazy 18kg.

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
      Autorem powyzszego zdania jest M.
    • inia33 a w drugą stronę? 08.07.13, 10:36
      ja byłam straszliwie chudym dzieckiem, meganiejadkiem, mama w jakimś momencie nawet
      obawiała się o moje życieuncertain i to do kilku lat, jako niemowlak i taki berbeć zaczynający chodzić
      to była skóra i kości i odstające uszy (mam zdjęcia, więc sama mogę to ocenić), moja kuzynka też była straszliwym chudzielcem, jej mama dwie pary rajstop jej zakładała, żeby ludzi nie
      szokować jej chudymi nożynami (dobre, nie?), a teraz obie mamy, hm, "skłonności" do
      większych gabarytów, jak się nie pilnuję, to moment i mi kilogramów przybywa, ze
      schudnięciem gorzej, notorycznie jestem na jakichś dietach (jak zaczynam ważyć 65-67 kg przy
      167 cm wzrostu - już widać, źle się czuję i zaczynam odchudzanie), nie mogę sobie popuścić
      i jeść wszystko, na co mam ochotęsad
      kuzynka ma nawet większe problemy...

a na pewno nie miałyśmy z czego w dzieciństwie wytworzyć dużej ilości komórek
      tłuszczowych,
      więc o co tu biega??
    • gazeta_mi_placi Re: 10 miesięcy i 13 kg 08.07.13, 10:47
      Powinno się zmienić prawo, dzieci mające nadwagę powinny być pod baczną kontrolą opieki społecznej, która by kontrolowała taką rodzinę, po wszelakich badaniach aby wykluczyć czynnik typu " to wina tarczycy" rodzice dostawali by termin do którego ich dziecko powinno schudnąć. Gdyby się nie wywiązali solidna kara finansowa i kolejny termin. Gdyby i to nie pomogło po drugim razie dziecko powinno być przymusowo wywiezione na obóz odchudzający.
    • goodnightmoon Re: 10 miesięcy i 13 kg 08.07.13, 11:03
      A widujesz to dziecko? Naprawde wygląda na utuczone? Wiesz może ile ma wzrostu?

Bo aż sięgnęłam do notatek i widzę, że mój syn w 10 m.ż. miał 78 cm wzrostu i ważył ok. 10 kg. Wcale nie był grubasem, ot okrągła buzia i troche tłuszczyku.

Jak zaczął chodzić to cały ten tłuszczyk zniknął. Teraz ma 3 lata 10m., 105 cm i waży 16,700 - jest chudzielcem, można policzyć wszystkie rzebra.
    • hermenegilda_zenia Re: 10 miesięcy i 13 kg 08.07.13, 13:06
      Widywałam takie upasione niemowlę u pediatry. Dzieciak 8 miesięcy a ważył kilkanaście kilogramów. Najgorsze, że nie był w stanie się ruszać, a oddychał jak miech kowalski - z dużym trudem, tylko sapiąc i rzężąc. Było mi go szkoda. Oczywiście karmione sztucznie, przy najmniejszym kwiknięciu mamusia od razu pakowała mu do buzi butlę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka