Dodaj do ulubionych

Chorwacja a inne kraje

14.07.13, 23:53
znajomi namawiają nas na wyjazd do Chrowacji z dziećmi (4 lata) i tak się zastanawiam jak tam można dobrze wypocząć, rozumiem że widoki mogą być urocze, tylko z tego co czytam to w Chorwacji raz że plaże są kamieniste bądź żwirowe a zejście do morza ostre. Jak się tam bawią dzieci ??? Jak taka plaża i wypoczynek wypada w zestawieniu z piaszczystymi plażami w Grecji, Hiszpanii czy we Włoszech?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 09:17
      W Grecji, Włoszech itd nie byłam ale o Cro mogę coś opowiedzieć wink Wiesz, wszystko zależy od rejonu. Plaże owszem w większości są kamieniste. Ale te kamienie też różne. Najfajnieszy jest drobny żwirek lub płaskie otoczaki. Ja osobiście nie jeżdżę na plaże gdzie nasypany został gruz/ kamień ostry.
      Mam trójkę dzieci. Po raz pierwszy pojechaliśmy z nimi do Igrane 4 lata temu. Wtedy miały 8l, 5l i 3,5 roku. Pojechaliśmy sami , bez gps-a i znajomych wink Bez problemu z Wawy w okolice Makarskiej. W ogóle jeśli już z dziećmi to polecam okolice Makarskiej. Piękne plaże, ładne miasteczka. Oczywiście jeśli masz dzieci to należy sobie dla własnego zdrowia psychiczno- fizycznego big_grin darować apartamenty daleko od morza. Bo apartament 200 m od morza w Polsce i w Cro to zupełnie co innego wink W Polsce zwykle ma się płasko lub leciutko pod górę. W Cro trzeba czasem płuc himalaisty aby z tobołami wejść z powrotem , pod górę.
      Dzieci bawią się doskonale. Tylko nie wybieraj wielkich 'kurortów" tam często są zejścia do wody po drabinkach. Dla dzieci nudne. Moje pływają , nurkują, bawią się kamykami, zaglądają w poszukiwaniu krabów i muszelek pod kamienie lub jeśli skały otaczają zatoczkę to w tych skałach. Chodzą z siatką na rybki. Warto dzieciom kupić w Decathlonie taki dmuchany przyrząd do oglądania tego co pod wodą - www.decathlon.pl/ublo-roowe-id_8208320.html
      Dobre dla dzieci , które boja się zanurzyć twarz w wodzie.
      Cro to raczej nie olinkluziw wink tu się kwatery załatwia samemu. Z dziećmi polecam mniejsze ośrodki ale takie gdzie coś można zjeść i pójść po południu. Warto poszukać miejsca gdzie dno nie opada zbyt szybko. Tradycyjnie chyba najbardziej podoba się turystom Pag, Riwiera Makarska, Hvar i Peljeśac. Ewentualnie Korcula.
      I oczywiście jeśli chcesz coś więcej wiedzieć o Cro to odwiedź stronę www.cro.pl/
      Ja w tym roku Hvar za półtora miesiąca.
      • heca7 Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 09:22
        Aha. Na tej stronie www.makarskainfo.com/pl/ obejrzyj sobie Podgórę, Tucepi i Brelę. Bardzo polecane dla rodzin z dziećmi.
    • volta2 Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 09:47
      chorwacja rzeczywiście wypada kiepsko jeśli chodzi o plaże piaszczyste, więc ja w wieku gdy dzieci piachu potrzebowały najbardziej wybrałam bułgarię.

a do cro pojechałabym tylko wtedy, gdybym miała pewność, że ten piach/żwirek bardziej będzie na 100%. ale wtedy tam zlatują się prawie wszyscy z okolicy i na ogół jest duży tłok.

a gdy pierwszy raz odwiedziłam chorwację prawie 20 lat temu i plaża była głazwo-kamienista to z rozczarowaniem stwierdziałm nigdy więcej. i faktycznie kolejny raz pojechałam po 10 latach już lepiej szukając info o plaży(ale wtedy też już miałam dzieci i było to bardzo ważne)
      • heca7 Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 09:51
        Do Cro trzeba się dobrze przygotować. Nam się za pierwszym razem udało więc się nie zraziliśmy.
        O piaszczystych plażach tutaj www.cro.pl/plaze-piaszczyste-t23983.html
        Tylko to nie jest taki sam piaseczek jak u nas wink
      • gryzelda71 Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 10:58
        Największą zaletą chorwackich plaż jest brak wszedziewłażącego piaskubig_grin
        Ale mam już starsze dzieci,do tego pływające i nurkujące i takie plaże z pełnią "zwierzyny" podwodnej jest dla nich wielką atrakcją
    • puza_666 Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 09:59
      w rejonie Makarskiej i Splitu jest sporo zwirkowych plaz, karmiatki na plaze, buty do wody z decathlonu i jest super. Ja osobiscie wole drobny zwirek nich wszedzie wlazacy piach, ktory znajdukesz jeszcze jesienia gdzies w kieszeniach ubran po praniu. A plaza Zloty Rog to juz mistrzostwo swiata. Uwielbiam Chorwacje smile
    • zlotarybka_1 Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 10:01
      prawda - w Chorwacji plaż piaszczystych jak na lekarstwo.
      Ale ja, mąż i moja 5-letnia córka również - o wiele bardziej od piaszczystych wolimy plaże kamieniste albo żwirkowe. Piasek jest za bardzo "inwazyjny" - pcha się dosłownie wszędzie a przy wietrznej pogodzie zawiewa prosto w twarz.
      Polecam Chorwację z całego serca.
    • agang Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 11:23
      byłam własnie na kamienistej plazy plus beton z 5.latkeim i 9.latką
      PORAŻKA!!!! nigdy więcej
      stracony czas i kasa
      • wtopek Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 11:48
        skały, kamienie, żwir ok ale ze starszymi dziećmi umiejącymi pływać - woda jak kryształ, pod woda mnóstwo ciekawych żyjątek wink

z maluchami bym się zastanowił, wykopki w piasku czy bieganie po plaży raczej nierealne, do wody po pas tez ciężko wejść bo stoi się/brodzi po kamieniach

jak ktoś wyżej napisał, apartament może być w poziomie 30 m od plaży, ale dodatkowo w pionie kolejne 100m wink więc trzeba mieć formę, bo taki spacerek w 40C upale z oprzyrządowaniem plażowym może dać w kość

i jechać do zaufanych miejsc na zadooopiu, a najlepiej na wyspy, w sezonie każdy skrawek plaży w miejscowościach turystycznych okupuje milion osób wink
    • suazi1 Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 12:26
      "z tego co czytam to w Chorwacji raz że plaże są kamieniste bądź żwirowe a zejście do morza ostre" - Dlatego ktoś mądry wynalazł klapki i buty wodne.
    • maesstra Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 13:01
      bardzo dziekuje wszystkim za komentarze, wyprawa byłaby z ponad 4 - latkami i dzieckiem raczkującym (znajomych), moja córka z tych co kocha chodzić boso i ciężko ją zmusić do klapek/butów, z kolei myślę sobie że taki nagrzany piasek to chyba też chyba musi łupać w gole stopy i klapki konieczne... córka kocha też piasek i mogłaby się w nim grzebać godzinami... Z kolei ja chętnie odwiedziabym takie urokliwe połączenie skał i wody...

Do tej pory jeździliśmy nad polskie morze i wszytko było proste, konieczne były kolasze, parasol i wiatrówka wink
      • heca7 Re: Chorwacja a inne kraje 15.07.13, 14:10
        W taki razie jedźcie na Rab smile www.cro.pl/rab-inna-chorwacja-t40064.html- spójrz na zdjęcia pod koniec pierwszej strony z linku.
        Tam naprawdę można połączyć plażowanie na piasku i dla odmiany spróbować kamienistej plaży.
        Prom na wyspę nie jest taaaki straszny. A ludzi mniej niż na stałym lądzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka