kub-ma Re: wyprawka szkolna 19.07.13, 18:17 Mój też do klasy piątej ale książek jeszcze nie kupiłam, więc dzięki za podpowiedź, że jakieś 350 zł mam przygotować Plecak zakupiony był w trakcie roku szkolnego, kosztował majątek i mam nadzieję, że piątą klasę przetrwa. Artykuły papiernicze w większości są, strój szkolny (obowiązkowy) jest. Zostało jeszcze buty zamienne i te tez będą kosztowały znaczną kwotę. Też powinnam się zmieścić w 600zł. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: wyprawka szkolna 20.07.13, 09:51 Nigdy nie przekroczyłam 500 zł na wyprawkę (dzieląc koszt plecaka na lata użytkowania). Książki kupuję w necie (nie wiem, w czym problem, w opisach jest info, czy to "new" czy stara podstawa), piśmiennicze rzeczy uzupełniam jedynie, nie kupuję co roku nowych. Ciuchy to zakupy stałe i regularne - nie wymieniam garderoby dziecku pod koniec sierpnia, bo od września szkoła. Generalnie co roku mnie niesamowicie dziwi ta histeria okołowyprawkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: wyprawka szkolna 24.07.14, 16:29 myslisz, ze przez rok szuka wyprawki? Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: cholipa :D 24.07.14, 16:32 to odkopywanie starych wątów do szału mnie doprowadza Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: cholipa :D 24.07.14, 17:39 > to odkopywanie starych wątów do szału mnie doprowadza i to jeszcze w celu kryptoreklamy jakiegoś polomarketu. Ktoś sobie wyobraża, ze tu sami idioci siedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: wyprawka szkolna 24.07.14, 16:34 no, ale skoro mowa o wyprawkach... corka idzie do I klasy biurko- ok 300 (kupione wczesniej) krzeslo 500 j.w. tornister topgal kupiony w promocji 130 piornik, pioro dostala w przedszkolu ma jeszcze jeden piornik kupiony wczesniej materialy plastyczne ma w domu- dobrej jakosci i sporo, wiec na razie nic nie potrzebuje zeszyty- 1 wielka niewiadoma- nie wiem jakie mam kupic i ile, ma kilka,ale czy sie przydadza- nie wiem pudelko sniadaniowe z topgala dostalam do tornistra bidon chce tez z topgala, ale czekam az znajoma bedzie kupowac tornister, zeby nie przeplacac za przesylke musze kupic- trampki, obuwiena wf, stroj na wf (nie wiem jaki, wiec na razie czekam) Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: wyprawka szkolna 24.07.14, 16:31 Robię we wrześniu, dwa miechy zwyczajnie odpoczywam od tematów szkolnych i nawet nie myślę o zakupach szkolnych Liczę, że wydam ok 2,5 - 3 tys. na czwórkę. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: wyprawka szkolna 24.07.14, 17:14 U mnie zakupy dla gimnazjalistki,klasa I,pochłonęły już jakieś 700 zł i to tylko same podręczniki.Do tego dojdzie jeszcze strój na W-F i zakupy papierniczo-plastyczno-biurowe. Plecak ma od IV klasy podstawówki,Jansport,cały czas jak nowy,zeszyty kupiłam na wyprzedaży coś około końca września zeszłego roku i to z firmy Oxford za śmieszne pieniądze,dokupowałam też z tej firmy na przełomie grudnia i stycznia,wtedy też nie porażają ceną.Tak więc zeszytów ma opór.Zostały mi zakupy długopisowo-biurowe,też pewnie ok.150 zł.Kupuję zwykle w hurtowni papierniczej.Natomiast z materiałami plastycznymi wstrzymam się aż nauczyciel się wypowie czego oczekuje,bo nie zamierzam wywalać pieniędzy na coś czego córka nie zużyje.Tak więc ogólny koszt wyprawki przewiduję na jakieś 1200 zł.Masakra,a niby nauka w Polsce jest za darmo...... Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: wyprawka szkolna 24.07.14, 19:22 zamiast wydać 700 zł na książki (strasznie dużo- nawet jak na nowe)-trzeba było kupić używane. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: wyprawka szkolna 25.07.14, 06:22 malowanka06 napisała: > zamiast wydać 700 zł na książki (strasznie dużo- nawet jak na nowe)-trzeba było > kupić używane. Sprawdzałam w 4-5 księgarniach internetowych i aby prawie cały komplet kupić w jednym miejscu to niestety tyle to wyszło.A używane w internetowych antykwariatach,to porażka.Też sprawdzałam.W jednym 2 książki,w drugim 1,w kolejnym 3 itd.Same koszty wysyłki przedrażają totalną cenę.Dlatego wybrałam najtańszą opcję z księgarni internetowych jaką udało mi się znaleźć.Wysyłka gratisowa,dostałam wszystko oprócz 1 podręcznika. Niestety w tym gimnazjum nie są organizowane kiermasze,ale myślę,że w przyszłym roku jak córka może jakąś starszą koleżankę pozna to może sobie odkupi książki i będzie nam trochę łatwiej. Zresztą jak rozmawiałam z mamami innych gimnazjalnych pierwszaków,nie tylko w moim mieście to niestety,ale też płaciły zbliżone kwoty za podręczniki nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wyprawka szkolna 25.07.14, 08:02 nie zawsze się da. Córka idzie nową podstawą programową( 6klasa ) syn w klasie II gimnazjum i akurat ciężko znaleźć ksiażki używane. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: wyprawka szkolna 25.07.14, 14:46 Kilka lat temu miałam sytuację, że obie uczennice szły nową podstawą programową - jedna gimnazjum, druga - czwarta klasa. Starych podręczników nie było wcale, klęłam jak szewc przez 3 lata. Teraz młodsza ma część podręczników po starszej, ale i tak na książki językowe i na ćwiczenia (muszą być nowe) wyjdzie pewnie z 300 zł. Starsza idzie wprawdzie nadal nową podstawą, ale w liceum od II klasy jest mniej przedmiotów, a i podręczniki zmieniają czasem w ciągu roku, więc się to tak nie rzuca w oczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
kufferrek Re: wyprawka szkolna 24.07.14, 18:15 Box książek do 2 klasy SP już kupiliśmy w czerwcu, zbiorowo z innymi rodziacmi w klasie, dzięki temu daliśmy 230 zł. Została mi jeszcze religia, ale to już we wrześniu. Zostało mi jeszcze kupić zeszyty, kilka bloków, farby plakatowe i plastelinę. Plecak kupiłam w marcu tego roku, założenie jest takie, że starczy do końca 3 klasy. Dokupiłam koszulkę na gimnastykę. W czerwcu kupiłam też buty na jesień, oraz trampki do szkoły na wyprzedażach w Tesco ( 4 pary butów wyniosły mnie około 120 zł). Czyli w 400 zł powinnam się zmieścić. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: wyprawka szkolna 25.07.14, 06:47 Co Roku Kupujecie Dzieciom plecak? Kredki farby i papier kolorowy? A co z tymi z ubiegłego roku? Do kosza? Ja kupuję tylko zeszyty i używane podręczniki. Buty na WF jeśli są za małe lub zniszczone. Koszulki na WF są z logo szkoły 2szt. na 3 lata Plecak z Jansporta wytrzymuje kilka ładnych lat i ciągle jak nowy. Nie wiem na co można wydać 1000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: wyprawka szkolna 25.07.14, 07:15 Plecak co roku i to jest przesada, ale tak jakoś wyszło, a nie wybieramy drogich. Kredki, farby i papier kolorowy częściej niż co roku, bo to są rzeczy intensywnie zużywane - co z tego, że zeszyt papierów kolorowych czy pudełko kredek jeszcze istnieje, jeżeli wszystkie często używane kolory są zużyte? Odpowiedz Link Zgłoś
rene1311 Re: wyprawka szkolna 25.07.14, 13:01 moje dwie córki plecaki mają z poprzedniego roku, zostało nam też kilka bloków, papierów kolorowych, okładek na zeszyty. Książki kupione, za komplet do 3 i 4 klasy zapłaciłam 680 zł. Dokupimy jeszcze pióro dla jednej, zeszyty, jakieś kolorowe cienkopisy, piórniki, buty po szkole. Mam zamiar zmieścić się w 200-250 zł na nie dwie. Jak coś więcej będzie potrzeba to dokupimy we wrześniu. Cała wyprawka wyjdzie mnie mnie ok. 900 zł na dwójkę dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: wyprawka szkolna 26.07.14, 00:33 feniks_z_popiolu napisał: > Co Roku Kupujecie Dzieciom plecak? absolutnie, plecak służy minimum 2 lata, w klasach I-III przeważnie starcza na 3 lata. Kredki farby i papier kolorowy? A co z tymi > z ubiegłego roku? Do kosza? farby nawet niezużyte nieraz sie rozwarstwią i trzeba dokupić. Kredki, papiery, bloki, oczywiście zostają, jesli akurat są niezużyte lub mało zużyte. >Ja kupuję tylko zeszyty i używane podręczniki. do nowej podstawy nie da się kupić uzywanych, czyli np. mam VI-klasistkę i II-klasistkę i im muszę wszystko nowe kupić. Dla V-klasistki podręczniki mam po starszej, ale ćwiczenia i j. ang. trzeba kupić nowe. B > uty na WF jeśli są za małe lub zniszczone. Po roku uzywania przeważnie są i za małe i zniszczone jednoczęśnie. Koszulki na WF są z logo szkoły 2s > zt. na 3 lata Dziecko nie rośnie, czy na początku ma koszulke o 3 rozmiary za dużą? >Plecak z Jansporta wytrzymuje kilka ładnych lat i ciągle jak nowy Plecaki Jansport są bardzo duże, nadają się dla starszych i większych dzieci. > . Nie wiem na co można wydać 1000 zł. Nawet nie szastając pieniędzmi można spokojnie tyle wydać mając więcej niz jedno dziecko. Z drugiej strony, dawniej za przedszkole (nie załapaliśmy się na reforme edukacji przedszkolnej i darmową podstawę) płaciłam ok. 300 zł od łebka miesięcznie, więc w porównaniu szkoła wcale nie wychodzi tak tragicznie Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: wyprawka szkolna 26.07.14, 00:57 Przecież sklepy papiernicze są czynne cały rok. Czy wszystko trzeba kupować w jednym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotonaiwnych Re: wyprawka szkolna 26.07.14, 06:59 Na wydatki szkolne w tym roku wydam około 1500zł, chociaż same podręczniki to na razie tylko 120zł (zerówka), ale dzieciak mi ze wszystkiego powyrastał, muszę kupić i buty, i kurtkę przejściową na jesień, i plecak, bo poprzedni był marnej jakości i się rozpadł. Podręczniki już mam, chciałabym jeszcze zakupić przybory, ale jak na razie informacji o liście na stronie szkoły brak. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: wyprawka szkolna 26.07.14, 07:36 Mimo wszystko nie liczylabym zakupu butów i kurtki do kosztów wyprawki szkolnej - chyba że nie kupilabys tego, gdyby dziecko nie szło do szkoły. Chociaż wiem,że to trzepie po kieszeni... Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: wyprawka szkolna 26.07.14, 18:41 No wiesz nie liczyłabym do szkolnych przedszkolnych rzeczy ciuchów, raczej tylko przybory szkolne + ewentualnie strój na w-f. A dlaczego kupiłaś książki do zerówki, czyli dla 5 latka za 120 zł? Przecież oni przedmiotów nie mają tylko lizną coś literek i cyferek, to jakiś ewentualnie elementarz? Musi być wypasiony za 120 zł.? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: wyprawka szkolna 27.07.14, 21:15 Pewnie kupiła takie, jakie wybrano w przedszkolu czy szkole - przecież to nie jest tak,że każdy przynosi sobie dowolne podręczniki. Więc zarzuty, że podręcznik do zerówki kosztuje 120 a nie 20zł, to raczej nie do mamy zerowkowicza. ------------------------------------------------------------- "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: wyprawka szkolna 26.07.14, 07:38 Ale chyba w tych 300 miałaś posiłki? ------------------------------------------------------------- "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: wyprawka szkolna 14.08.14, 18:47 moja idzie do 2 klasy, kredki nowe , bo ze starych ogryzki zostały, i nie były jedynymi kredkami w 1 klasie, bloki i papiery też szybko się zużywają. W ubiegłym roku miała 4 wf - po 1 godzinie każdego dnia i jeszcze gimnastykę korekcyjną, gdybym miała 2 koszulki to bym zwariowała. A jak mają na 3 lata wystarczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: wyprawka szkolna 25.07.14, 23:22 I kl gimnazjum, program rozszerzony (+języki w większym wymiarze, przedmioty artystyczne i matematyka). Koszt nowych podręczników na razie sprawdziłam w dwóch internetowych księgarniach - całość 750 lub 780 (w cholerę ćwiczeń, dodatkowe zbiory zadań z powodu rozszerzenia przedmiotu, 3 języki). Na szkolną giełdę podręczników się dziecko nie załapało - była przed wynikami rekrutacji. Używane - stacjonarnie - tylko 4 znalazłam, stan średni, a ceny o 5-8 zł taniej niż nówki! Kupię nowe Zeszyty kupuję cały rok - wtedy gdy oxfordy są gdzieś w promocji (zdarzają się np 3+4 gratis w marketach), na bieżąco, ale myślę, że gdybym kupiła teraz wszystkie potrzebne - to ok 80 zł? Jakoś tak. Dostałam listę materiałów na plastykę - jest w tej szkole w wersji rozszerzonej... sporo tego ale sporo mamy, córka chodzi od lat na dodatkowe zajęcia plastyczne, niestety bambino już dawno przestały wystarczać W sumie zakupu art plastycznych nie traktuję w kategorii 'wyprawki', kupuję na bieżąco, kupuję w promocjach w netowych sklepach z zaopatrzeniem plastyków, kto kupuje, wie ile to kosztuje niestety. Plecak jansportu (student) córka ma od 3 klasy i polecam tę markę niezdecydowanym jeszcze - nadal świetnie się trzyma. No jedyny problem z nim jest, że już po prostu nie jest w guście córki, w chwili obecnej trzynastolatki. No nie ma się co dziwić. Prosiła o nowy już jakiś czas temu, obiecałam, że do gimnazjum kupię. I już kupiłam, na allegro, 270 zł nie moje Zostaje jeszcze wf, jest wymóg ciemnych spodenek, białych koszulek, w sp tego nie było, mogło być kolorowo. Na razie mamy 4xt-shirt biały zwykły z marketu i jedne ciemne spodenki, muszę dokupić 2 pary (3 wf w tyg + 2x fakultet, koszykówka - i tu znów przydało by się kupić już buty do kosza, poziom jest już dość zaawansowany, po 4 latach treningów w sp, kupić więc buty do kosza muszę specjalne). Poza szkołą tenis, już 6 rok będzie. Kosztów nie zaliczam, bo to dziadka fanaberia ;P i on w ramach prezentów dla córki i finansuje treningi i wyposażenie (rakieta, ubrania na zawody, na treningi córka używa normalnych sportowych, jak na wf, butów do tenisa). Jak pisałam - nie ja ponoszę te koszty. Generalnie... u mnie będzie ponad 1000 zł jak nic, i to nie z krzesłami czy biurkami ale tylko podręczniki, materiały plastyczne, zeszyty/długopisy/ołówki itp - żadne tam zapasy, tylko to co trzeba dokupić. "Niestety" córka z tych co jej wszędzie pełną i wszystkim się interesuje i "niestety" trwa w tych swoich zainteresowaniach na tyle długo, że z czasem trzeba dokupować bardziej profesjonalny sprzęt (np plastyka i koszykówka). Oszczędzam na... w sumie nie mam na czym ;P ale 'wyprawki' nie kompletuję jednorazowo tylko w czasie całego roku szkolnego, przed wrześniem tylko poluję na podręczniki w necie. To dopiero I kl..., liceum będzie prawdopodobnie również profilowane - plastyczne. Córka brata do takiego chodziła i ze względu na sytuację materialną, całą rodziną 'składaliśmy' się od czasu do czasu na te wszystkie podkłady, sepie, rysiki, węgle, komplety ołówków, farby akwarelowe, olejne, to szkoła/ceramiki, materiały do linorytu i tym podobnych technik, sztalugi, szpachelki, pędzle z sztucznego włosia i pędzle z naturalnego... mogę tak wymieniać długo Mimo iż to może tak brzmi, ta cała wyliczanka, to cieszę się, że córkę cieszy to czego się uczy i to jest najważniejsze, pieniądze jakoś muszę uciułać ja Odpowiedz Link Zgłoś
aelmira Re: wyprawka szkolna 13.09.14, 09:50 Nie rozumiem: po to jest możliwość edukacji domowej - realizacji obowiązku szkolnego poza szkołą - aby dzieci nie posyłać do szkół publicznych, które niczego pożytecznego nie uczą a uczą jedynie patologii im więcej rodziców zabierze dzieci ze szkół - tym szybciej ten zgniły system upadnie - już dawno powinno się zlikwidować publiczne szkolnictwo - nie ma z niego żadnych korzyści a jedynie same koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
aelmira Re: wyprawka szkolna 13.09.14, 09:50 po to jest możliwość edukacji domowej - realizacji obowiązku szkolnego poza szkołą - aby dzieci nie posyłać do szkół publicznych, które niczego pożytecznego nie uczą a uczą jedynie patologii im więcej rodziców zabierze dzieci ze szkół - tym szybciej ten zgniły system upadnie - już dawno powinno się zlikwidować publiczne szkolnictwo - nie ma z niego żadnych korzyści a jedynie same koszty. Odpowiedz Link Zgłoś