Dodaj do ulubionych

Starsi ludzie na plaży

31.07.13, 10:17
Pierwszy raz byłam we Włoszech w sezonie to i plażowiczów więcej spotkałam niż zwykle. Połowa z nich to ludzie w wieku zdecydowanie podeszłym. U nas ludzie chyba nawet tyle nie żyją... Ok, może przesadzam, może akurat w takim rejonie Polski mieszkam, ale nie spotykam na co dzień tylu elegancko ubranych starszych pań co tam, na plaży nie spotkałam w PL żadnej powyżej 60 r.ż. Moja babcia była zniesmaczona że wstydu nie mają eksponować stare, pomarszczone ciała. A mi się podobało, czyż nie lepiej korzystać z życia a nie latami czekać na koniec zamkniętym w czterech ścianach? Mam wrażenie że w PL nie wypada. Wydaje mi się też że większa uwagę przywiązujemy do wyglądu i wszelkie pomarszczone czy grube okazy na plaży nie czuły by się komfortowo pod ostrzałem niechętnych spojrzeń moich rodaków.
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:25
      U nas starsi ludzie są jakoś mało akceptowani. W moim mieście, jeśli więcej starszych osób siedzi sobie w ogródku kawiarni na kawie, to znaczy, że są to niemieccy turyści.
      Nie wypada być starym i brzydkim...
      Również przepaść między pokoleniami jest spora.
      We Francji nie ma, wszyscy mówią sobie na ty, razem żartują, i to tak, że ja bym się chyba z teściową nie ważyła.
    • gazeta_mi_placi Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:26
      We Włoszech ze względu na klimat tamtejsze kobiety szybciej się starzeją, niewykluczone, że Panie które na oko oceniłaś na 60 plus to w rzeczywistości 40-latki.
      Włoszki (Greczynki itp.) naprawdę starzeją się szybciej niż inne nacje (tj. chodzi o skórę, wygląd).
    • morgen_stern Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:27
      Tak, u nas jest bardzo duży nacisk na "estetykę", sama niedawno pisałam, jak to moje koleżanki oburzały się, że na plaży "stara baba cycki wywala", bo to niesmaczne. Na plaży przechadzać się przecież mogą tylko mogą szczupłe sylfidy, reszta ma siedzieć zakryta i nie psuć widoku. Laski boją się zakładać dwuczęściowy kostium na plażę, jeśli nie ma idealnej figury, na forach, nie tylko tu, dużo czasu zajmuje innym kontemplacja cudzych ciał, czy obwisłe, czy jest cellulit, czy wygląda staro, czy młodo, mam wrażenie, że w Polsce ten nacisk jest wyjątkowo silny.
      • chipsi Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:32
        Sama w trosce o odczucia współplażowiczów wystąpiłam w kostiumie jednoczęściowym i byłam jedyna big_grin A większe wieloryby ode mnie opalały się bez skrępowania w skąpym bikini. Czułam się jak debil wink
    • run_away83 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:29
      Osoby otyłe czy staruszkowie z pomarszczoną skórą mi na plaży nie przeszkadzają. Jedyne co mnie razi to zaniedbania higieniczne, niezależnie od wieku i sylwetki - zwłaszcza nieumyte, byle jak przylizane włosy, zaniedbane stopy, odrastające po goleniu włosy pod pachami, i wykesponowane w skąpych majtach niewydepilowane bikini.
    • beataj1 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:29
      Moja mama po 60 pojechała właśnie nad morze na urlop.
      Pierwszy raz po wielu wielu latach namawiania kupiła kostium i w ogóle wzięła pod uwagę prawdopodobieństwo kąpieli.
      Nie wiem czy sie odważy ale sam fakt że bierze to pod uwagę jest krokiem milowym.
      Ale zahamowań wciąż ma całe mnóstwo.
    • aurinko Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:31
      Mnóstwo starszych osób widuję na plaży, starszych i starych, po prostu starych, zwłaszcza kobiety i na dodatek w strojach kąpielowych. Bez krępacji wywalają swoje obwisłe pomarszczone ciała na widok publiczny i nie widać, żeby się tym przejmowali (i słusznie). Obserwacje tegoroczne z polskich plaż.
    • broceliande A czego nie znoszę 31.07.13, 10:33
      To starsze kobiety w zwykłych stanikach (białych i koronkowych) na działce.
      Razi mnie strasznie, niezależnie od wyglądu.
      Jeśli to góra od kostiumu, OK.
      • kietka Re: A czego nie znoszę 31.07.13, 10:43
        na szczescie do bycia szczesliwym niepotrzebne jest ciało bogini, szkoda, ze nie wszyscy o tym wiedza i/lub to akceptują...
        jedyne co razi to wlasnie brak higieny, a czy to koronokowy stanik, czy "gora od bikini" to juz mnie nie interesuje...
        mnie bardziej raza grupki mlodziezy, młode dziewczyny wbite w skape bikini krecace tyłkami przed facetami, faceci prezacy swe sztucznie opalone ciała...normalnie ruja na plazy...głosni, czesto chamscy wobec starszych wlasnie...
        • chipsi Re: A czego nie znoszę 31.07.13, 10:49
          A to też bardziej tam raziło niż tu, tzn zachowanie młodzieży. Nie tyle wobec starszych bo na nich uwagi nie zwracali wcale... no właśnie na nikogo nie zwracali uwagi. Może ramoleje ale zniesmaczał mnie widok półnagiej małolaty siedzącej na koledze i migdalącej się z drugim podczas gdy pierwszy publicznie odpinał jej stanik (taki niby dowcip). Eh, starzeje się wink
          • broceliande Re: A czego nie znoszę 31.07.13, 10:56
            A ja zawsze lubię popatrzeć na zakochanych.
            • chipsi Re: A czego nie znoszę 31.07.13, 11:11
              Ja tam mam bardziej romantyczną wizje zakochania niż publiczne gody z dwoma samcami jednocześnie tongue_out
              Żeby nie było, ostatnio ze znajomą na placu zabaw zachwycałyśmy się parą nastolatków całujących się na huśtawce.
      • malwa51 Re: A czego nie znoszę 31.07.13, 12:22
        A czemu tego nie znosisz? Z ciekawosci pytam.

Dla mnie nie ma znaczenia, ludnosc moze sie kapac czy "robic na dzialce" nawet w bieliznie z triumpha wink
    • dziennik-niecodziennik Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:47
      Ja przepraszam ale troche glupoty piszesz smile jako mieszkanka terenów nadmorskich na plażach różnych bywam często i jak słowo daje tych - jakże sędziwych - 60latkow na nich nie brakuje. Moze mniej się rzucają w oczy niż kolorowa i glosna młodzież, ale są w ilosciach sporych.
      Starszych ludzi moze być mniej, ale sadze ze to raczej kwestie zdrowotne - dla takiego 70, 80latka w naszym klimacie (więc nieprzyzwyczajonego do upałów, w przeciwieństwie do Włocha) pobyt na plaży moze nie byc po prostu przyjemny.
      • chipsi Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:52
        Daleko mam nad Polskie morze, to też za często nie bywam. Jak byłam nie spotkałam osobiście. Fajnie że to nie reguła. Pewnie trochę racji masz pisząc o upałach ale jednak mentalność znanych mi starszych (i nie tylko) osób sprawiła że byłam zaskoczona tamtejszym widokiem.
    • default Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:50
      Mnie takie widoki jednak irytują nieco.... Ale nie z powodu, że rażą moje odczucia estetyczne (no dobra - może i rażą, ale nie przeszkadza mi to zbytnio), tylko z powodu, że im zazdroszczę, że tak potrafią i dobrze im z tym. Ja bym się czuła okropnie niekomfortowo mając świadomość, że ludzie mogą obejrzeć moje cellulity, obwisy i inne niedoskonałości. Naprawdę sto razy lepiej czuję na publicznej plaży będąc pozakrywana tu i ówdzie. W bikini łażę tylko po moim własnym ogrodzie, albo na ustronnej plaży.
      • broceliande Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 10:59
        Ja się nie wstydzę i mam bikini, ale mam też 40 lat, więc już starszą panią dla większości plażowiczów. Mogłabym być całkiem legalnie matką dwudziestolatki...
        • volta2 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 11:11
          o to to...
          ja też miałam wrażenie, że nie musze się porównywać na plaży do młodych dziewuch, bo jestem od nich 2xstarsza i byłoby super od nich nie odstwać, ale też nie przejmowałam się że jednak odstaję.

jak na swoje 40- byłam i tak z siebie zadowolona, choć przyznaję -sporo kobiet starszych miało super figurkę i wiek nie był żadnym usprawiedliwieniem.

mnie starsi nie rażą, raczej miałam refleksję, że i na mnie przyjdzie kiedyś pora paradować z obwisami, bo plażowanie tak kocham, że żadne estetyki plażowe mnie nie powstrzymają.

to co mi się nie podobało - to eksponowanie biustu w formie topless - a takie dwie zawodniczki były - jedna wyglądała ok, druga fatalnie, ale żadnej nie byłam w stanie zrozumieć. nie miejsce to było na występ topless i tyle(w sensie kraju, w pl bym nie miała tym paniom nic na przeciw, tym bardziej że sama - bywało- cycki do słońca dawałam w przestrzeni publicznej)
        • gazeta_mi_placi Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:21
          Ale podobno wyglądasz na 33?
      • feleedia Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 11:01
        Jedno co razi na śródziemnomorskich plażach to 70+ panie w ledwo co zakrywających bikini i panowie w skąpych slipkach czy wręcz stringach. Celują w tym Włosi. Dodać do tego tatuaże na zwiotczałej skórze, to widok ogólny nie jest zbyt estetyczny.
    • maggorlo Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 11:06
      A mnie się wydaje, że to nie do końca tak. Przyzwolenie zewnętrzne ma się średnio do siedzenia babć w domach. Polskie babcie nie wychodzą z 4 ścian bo brak w nich samych przyzwolenia wewnętrznego. Ale to dotyczy zasad które są żywe wśród przedstawicieli ich pokolenia. Same kierat na siebie nakładają. Efekt dawnego wychowania, przeżycia większości czasu w innych realiach, w których to dane działanie podejmowało sie bądź nie w zależności od tego czy wypada.
      Młodsze pokolenia mają już inną wizję życia, w większości są to osoby które "mają wywalone" na to co inni myślą, co wypada i inaczej będą korzystać z wolnego czasu na emeryturze.
      • volta2 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 11:14
        a mnie się wydaje, że to jednak i kwestia mentalności - tu faktycznie jak piszesz, sami sobie przyzwolenia nie dają
        ale i kwestia kasy - ileż polskich emerytek może sobie pozwolić na szaleństwo wywalenia 30-40 zeta za noc, i jeszcze dojazd i wyżywienie?
        prawdę mówiąc nie znam żadnej babci, która odmówiła by wyjazdu z wnuczką sponsorowanego przez rodziców. czyli jechać się da, tylko ktoś się musi do wyjazdu dorzucić.
        • maggorlo Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:10
          To zapewne też - kontekście wyjazdów wakacyjnych. Ja się raczej skupiłam generalnie na sposobie spędzania czasu przed osoby w słusznym wieku.
          Na okolicznych podwórkach widzę tabuny emerytek siedzących na ławeczkach lub w oknach/ na balkonach - codziennie. A wokół jest tyle atrakcji, tyle możliwości, że ja np. nie muszę się ruszać z miejsca żeby fajnie spędzić wolny czas. Korzystają z nich ludzie młodzi i w średnim wieku, seniorów jak na lekarstwo. I nie mam na myśli skoków z mostu lub innych wyczynów wymagających świetnej kondycji fizycznej...
    • lady-z-gaga Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 11:21
      Mozliwe, ze u nas mniej staruszkow niż we Włoszech. Po pierwsze - chłodny Bałtyk ze swoimi wiatrami nie stwarza raczej komfortu termicznego dla kogoś 70+, chyba, że jest wyjątkowo upalnie. Po drugie - emeryci w wakacje nie pchają się nad morze, bo drogo jak czort i nie każdy kocha cudze dzieciaki wrzeszczące mu nad uchem. Natomiast po sezonie mozna jak najbardziej spotkać starszych ludzi, no ale wtedy nie są rozebrani, tylko spacerują smile
      • noname2002 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 11:39
        A może jeździsz do "młodzieżowych" miejscowości? Ja często spędzam wakacje nad Bałtykiem i jest mnóstwo starszych osób na plaży. Normalnie się zachowują, nikt się nie kryje po krzakach czy nie poci w ubraniu, żeby ukrywać niedoskonałe z powodu starości ciało.
    • lauren6 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 11:48
      Ja nie jeżdżę na plażę do kurortów i mam zupełnie inne obserwacje. Tam gdzie wypoczywaliśmy w tym roku były na plaży same rodziny z dziećmi + emeryci. Czasem całe rodziny trzypokoleniowe, czasem emeryckie małżeństwa, czasem kilka przyjaciółek, które najwyraźniej razem postanowiły spędzić urlop nad morzem. Widać starsze osoby, podobnie do niektórych rodzin z dziećmi, omijają szerokim łukiem plaże z głośną muzyką, namiotami piwnymi oraz łysymi karkami eksponującymi złote łańcuchy na słońcu.
      • olewka100procent Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:04
        w kawiarni na kawie ? nie daj boże jeszcze przy deserze ? to na pewno niemieccy turyści, bo polskiego emeryta po prostu na to nie stać
        • lauren6 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:08
          Cos ci się pomyliło, albo masz takiego kaca, że już nie widzisz pod czyim postem sie wpisujesz.
        • gazeta_mi_placi Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:23
          Emeryt emerytowi nierówny, można mieć wysoką emeryturę lub niską, ale hojne dzieci. Albo umiejętne dysponować tym co się ma by raz na czas pozwolić sobie na wyjście.
          Ja tam nieraz i nie dwa szłam z zaprzyjaźnioną emerytką na kawę, a nawet czekoladę do Wedla (ona płaciła), zapewne przez Pańcie którym zawsze Polska śmierdzi biedą byłyśmy brane za niemieckie turystki.
      • chipsi Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:21
        W kurortach też nie bywam. Jednak nie tylko o plaże chodzi. Co rusz słyszę z ust osób starszych "nie wypada, co by ludzie powiedzieli" gdy mowa o aktywnym niespędzaniu czasu. Moja teściowa skwitowała moich rodziców (których namówiłam na spacery z kijkami) że widocznie nie mają nic w domu do roboty albo się im robić nie chce. O kobietach noszących krótsze spódnice w wieku 30+ nawet nie wspomnę (co zresztą i tutaj było napiętnowane).
        • gazeta_mi_placi Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:25
          W Krakowie całe mnóstwo emerytów chodzi z kijkami. Na niektórych trasach prędzej spotkasz emeryta z kijkami niż bez.
          • run_away83 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:43
            Moi rodzice też uprawiają nordic walking. Mają po 74 lata. Spacerują sobie po swoim osiedlu i ostatnio jedna sąsiadka (z ich pokolenia) strasznie się bulwersowała. Że jak komuś się ciężko chodzi to powinien o laseczce sobie dreptać, a nie jakieś takie nowomodne dyrdymały, że jak to wygląda, że wstyd. Moja mama zamknęła jej paszczę tekstem, że wstyd to wsadzać nos w nie swoje sprawy tongue_out
          • lauren6 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 15:54
            Jeśli chodzi o nordic walking to ja najczęściej spotykam osoby z kijkami właśnie w wieku emerytalnym. Głupie komentarze? Najczęściej od ich rówieśników, którzy w tym wieku są nie sprawni i nie dadzą rady tego typu wycieczkom.
    • podkocem Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:29
      Południe Hiszpanii jest oblegane przez angielskich emerytów. Kupują sobie tam domy i mieszkają. Poza sezonem to własnie oni są najliczniejszą grupą obcokrajowców. Dominują kawiarnie, restauracje i plaże.

Tutaj jedna z tych starszych pań:

• podkocem Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:38
        Tu ta pani w angielskiej telewizji śniadaniowej:

Kobieta ma 75 lat, mieszka w Hiszpanii (ale słabo zna hiszpański), po śmierci męża najpierw postanowiła iść na lekcje hiszpańskiego, ale potem w ramach terapii zaczęła tańczyć salsę. Na pokazach tańczy ze swoim 29-letnim wnuczkiem smile
    • heca7 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 12:43
      Moja matka w młodości z plaży nie schodziła. Dosłownie jak byliśmy przez miesiąc w Chłopach tak od 10 do 14 leżała na leżaku. Ona nigdy nie wchodziła do wody! Dosłownie przypominam sobie parę razy jak stała w wodzie do kolan najwyżej. Nie umie pływać ale bez przesady. Cały czas na leżaku za parawanem. Ja mogłam polać jej stopy wodą z wiaderka raz/dwa razy na dzień i koniec. W tym czasie ja szukałam cienia i modliłam się żeby nie przypomniała sobie i nie nasmarowała mnie taką kostką "masła kakaowego" - do dziś mnie zatyka na samą myśl.
      A teraz? Moja mama na plażę nie chodzi bo by umarła, bierze tonę leków , ma chorobę wieńcową itd. A ma 68 lat. Więc jej na plaży nie uświadczysz. Za to mojego ojca lat 75 jak najbardziej. Ostatnio był w Firleju k. Lublina z rodziną mojego brata. Sam pojechał swoim samochodem, rozłożył namiot z Decathlonu , napompował pompką elektryczną materac a o 7 rano chodził popływać w jeziorze.
      • myelegans Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 15:15
        Na amerykanskich plazach starszych ludzi jest mnostwo w roznym stopniu rozneglizowania. Sa tacy siedzacy w cieniu pod parasolem, spacerujacy po plazy, plwywajacy w oceanie. Ostetnio modne sa deski do plywania, naktorych sie stoi i wiosluje.
        Moje osobista tesciowa lat 75, na plazy jest czesto, ale ona MUSI codziennie poplywac, bo by umarla, wiec ma chyba wiecej stojow kapilelowych niz sukienek.
        Jest szczupla, ale pomarszczona, jak ma nie byc. Plywa tez na desce, tzn. slizgaja sie z mlodym po falach. Plawi sie jak foka. Tez tak chce jak bede w jej wieku.
    • joanna772 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 14:39
      Parę lat temu byłam na Kos, większość plażowiczów stanowili tam niemieccy emeryci w wieku 75+. Za nami rozkładało się towarzystwo złożone z dwóch pań i jednego pana, który je obie adorował, prężył posiwiałą klatę, przypalał im długaśne papierosy i przynosił drinki z beach baru. Było to cudowne, naprawdę. Oni byli bardzo mili i zagadywali nas (byliśmy z dziewięciomiesięczną córką, która bardzo im przypadła do gustu), aha, panie miały pełny makeup. Obok nas opalała się topless pani na oko 80-letnia, mojego męża z jednej strony strasznie odrzucał ten widok, a z drugiej cały czas ustawiał się tak, żeby ją widzieć, w końcu powiedziałam mu, że zachowuje się jak wieśniak i zaprzestał. Mnie to nie przeszkadzało, chociaż obiektywnie wrażenia estetyczne były średnie. Uważam, że mentalność ma w Polsce spory wpływ na styl życia: stary ma siedzieć w domu i nie pokazywać się, a już na pewno nie w kostiumie na plaży, ale starsi ludzie często sami utwierdzają się w tych ograniczeniach. Częściej niestety kobiety, bo mężczyźni bardziej wyluzowani są.
      • thaures Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 16:02
        Też byłam po raz pierwszy nad włoskim morzem i faktycznie starszych ludzi na plaży jest sporo. Nawet się zastanawiałam jak oni dają radę wytrzymać w tym upale... Ale bardziej zaskoczył mnie fakt, że bez względu na tuszę czy wiek wszystkie kobiety obowiązkowo w kostiumach dwuczęściowych.
    • kerri31 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 16:10
      chipsi napisała:
      grube okazy na plaży nie czuły by się komfortowo pod ostrzałem niechętnych spojrzeń moich
      > rodaków.

Oczywiście, że nie. Polacy są zacofani, raz wyszła na plażę Katarzyna Niezgoda i już Polaczki obrzuciły ją błotem, że wieloryb, grubas, że ble...
      • czar_bajry Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 16:11
        Naszych emerytów nie stać na wczasy....
    • mamusia1999 Re: Starsi ludzie na plaży 31.07.13, 17:25
      generacja 60+ na swiecie pociaga za wiele poteznych sznurkow. bardzo bym sie zdziwila, gdyby christine lagarde badz dieter zetsche krepowali sie korzystac z plazy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka