kazaca 15.10.05, 20:37 Czytałam stare wątki i natrafiłam na wątek o średnicy wszechświata. Mimo bardzo mądrch wypowiedzi tak naprawdę nikt nie powiedział dokładnie ile wynosi ta średnica. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: debil Re: Średnica wszechswiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 03:24 2 * PI * promień Wszechświata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Średnica wszechswiata IP: 81.15.159.* 16.10.05, 14:35 to chyba obwod wszechswiata? wkradl Ci sie drobny blad w obliczenia. wg moich ostatnich wyliczen srednica wszechswiata wynosi: 2*promien wszechswiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debil Oj nie uważało się na lekcjach fizyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 19:57 Wszechświat ma kształt damskiego siodła, a zatem obwód jest równy średnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Z uwagi na to, że 16.10.05, 16:56 Wszechświat rozszerza się z predkością światła (a to podobno bardzo szybko jest) nikt nie jest w stanie podać dokładnej średnicy tegoż! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pt. Re: Z uwagi na to, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 20:30 Zakładając, że wszechświat jest brzegiem czterowymiarowej sfery (lub inną hiperpowierzchnią) - można obliczyć jego objętość. Jest to nawet podane w 'Krótkiej historii czasu'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barteksulechow Przeceiz wszechswiat jest nieskoczniecnie wielki IP: *.sulechow.net 20.10.05, 21:50 Podobno wszechswiat jest nieskonczenie wielki , ma swój poczatek i koniec , ale nie ma brzegow i konca. Tak jest tez napisane w "Krotkiej historii czasu" Hawkinga . Nie mozna podac srednicy wszechswiata skoro jest on nieskonczenie wielki , a to ze rozszerza sie z predkoscia swiatla to o niczym nie siwadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pt. Re: Przeceiz wszechswiat jest nieskoczniecnie wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 01:12 Nie jest nieskończenie wielki. Nie ma końca, początku, ani środka, ale jest ograniczony. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Średnica wszechswiata 21.10.05, 15:45 Widzialny wszechświat to jakieś 13,5 mld lat świetlnych w każdą stronę. Zaś co do "rozmiaru" całości... myślę, że musisz to pomnożyć przez dużą, dużą liczbę zer (faza inflacji się kłania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pt. Re: Średnica wszechswiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 18:09 Widzialny jest mniejszy od całości? Ta niewidzialna część, to pewnie tzw. Niebo. Co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Średnica wszechswiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 18:33 Gość portalu: pt. napisał(a): > Widzialny jest mniejszy od całości? > Ta niewidzialna część, to pewnie tzw. Niebo. Co? A widzialny jest w istocie "mniejszy" od rzeczywistego. Wszak nie oglądamy tych co odpalili od BB w stronę przeciwną do naszej. lajkonik Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Średnica wszechswiata 24.10.05, 11:21 Nie. To ta część, która jest tak daleko, że informacja o niej jeszcze do nas nie dotarła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Średnica wszechswiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 18:30 madcio napisał: > Widzialny wszechświat to jakieś 13,5 mld lat świetlnych w każdą stronę. Zaś co > do "rozmiaru" całości... myślę, że musisz to pomnożyć przez dużą, dużą liczbę > zer (faza inflacji się kłania). Mocno przesadziłeś. Jeśli my odjechaliśmy od BB na 13,7 mld l.s., to w przciwną stronę odjechali na podobną odległość. A właściwie we wszystkie strony. Zatem średnica sfery to ok 27,5 mld l.s. Inna sprawa jeśli chodzi o obwód wielkiego kola tej sfery. Matematyka "się klania" a nie faza inflacji. Lajkonik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pt. Re: Średnica wszechswiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 21:13 Wszechświat nie rozszerza się liniowo z prędkością c, we wszystkich kierunkach jednocześnie. Jest jeszcze grawitacja, która może doprowadzić do kurczenia się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazaca Re: Średnica wszechswiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 21:30 sam się kurczysz po wyjściu z wanny :))) jak się rozszerza to nie może się kurczyć , logiczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazaca Re: Średnica wszechswiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 21:34 Czy bedzie sie kurczył zależy od ilości materii we wszechswiecie ,czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pt. Re: Średnica wszechswiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 00:21 Nie. Od ciężaru próżni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Średnica wszechswiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 10:57 Gość portalu: pt. napisał(a): > Wszechświat nie rozszerza się liniowo z prędkością c, > we wszystkich kierunkach jednocześnie. > Jest jeszcze grawitacja, która może doprowadzić do kurczenia się. Jeśli myślisz o modelu wszechświata w postaci kuli (z wypełnionym wnętrzem), to moze i tak. Ale pomyśl też o modelu sferycznym (wszechswiatem jest tylko powierzchnia kuli, a jej wnętrze jest tak samo puste jak zewnętrze). Wtedy miałbym już poważne zastrzeżenia co do twojego postulatu. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 A co powiesz o Wszechświecie którego modelem 23.10.05, 11:45 jest torus? groups.csail.mit.edu/graphics/classes/6.838/F01/lectures/SmoothSurfaces/torus.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: A co powiesz o Wszechświecie którego modelem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 19:55 cześć abstrakcie. Pewnie jakbyś wspomniał o sześcianie, to też na wszelki wypadek dałbyś linka do grafiki:) Pamiętasz hita z dwunastoscianem? Mówili wtedy, ze przejście przez ścianę zmienia symetrię (lewa-prawa). Odpisywałem, że przejście przez krawędź pewnie głowę z doopą by zamieniało i jeszcze przerzucało z lewa na prawo. O przejściu przez wierzchołek wolę nie myśleć. Torus osobiście by mi nie przeszkadzał. Musiałbyś tylko znależć wytłumaczenie dla pierdykniecia BB w płaszczyźnie torusa - rotacja osobliwości? To wokół czego? Nadto, empiria wskazuje, ze patrzenie we wszystkich kierunkach prowadzi do BB, a w torusie nie. No chyba żeby miał jakąś specjalną geometrię. W przypadku sfery BB mógł pierdyknąć równomiernie we wszystkich kierunkach. pozdrawiam, Lajkonik Nie wiem, czy pierdyknięcie BB jest dobrym wyrażeniem fizycznym, ale chwilowo nie mam innego na podoredziu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pt. Re: A co powiesz o Wszechświecie którego modelem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 21:52 >Ale pomyśl też o modelu sferycznym (wszechswiatem jest tylko >powierzchnia kuli, a jej wnętrze jest tak samo puste jak zewnętrze). Wtedy >miałbym już poważne zastrzeżenia co do twojego postulatu. Powierzchnia balonu również może się kurczyć. Wnętrze i zewnętrze może sobie być czymkolwiek, ważne że brzeg nie jest niczym. A może trzeba rozpatrzyć 5 wymiarów, albo nawet 12? Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Średnica wszechswiata 24.10.05, 11:22 > Mocno przesadziłeś. Jeśli my odjechaliśmy od BB na 13,7 mld l.s., to w > przciwną stronę odjechali na podobną odległość. A właściwie we wszystkie > strony. Zatem średnica sfery to ok 27,5 mld l.s. Nie pisałem, że średnica sfery to 13,7 mld lat, więc nie wiem, o co się czepiasz. Może jeszcze raz przeczytaj, co JA napisałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Średnica wszechswiata IP: 193.109.212.* 24.10.05, 12:31 madcio napisał: > > L: Mocno przesadziłeś. Jeśli my odjechaliśmy od BB na 13,7 mld l.s., to w > > przciwną stronę odjechali na podobną odległość. A właściwie we wszystkie > > strony. Zatem średnica sfery to ok 27,5 mld l.s. > > M: Nie pisałem, że średnica sfery to 13,7 mld lat, więc nie wiem, o co się > czepiasz. Może jeszcze raz przeczytaj, co JA napisałem? Napisałeś: Widzialny wszechświat to jakieś 13,5 mld lat świetlnych w każdą stronę. Zaś co do "rozmiaru" całości... myślę, że musisz to pomnożyć przez dużą, dużą liczbę zer (faza inflacji się kłania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Średnica wszechswiata IP: 193.109.212.* 27.10.05, 17:40 madcio napisał: > Promień. No to kiepska sprawa. Dużo łez już tu wylano na ten temat. Zachęcam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=21712619&a=21712619 lajkonik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Średnica wszechswiata IP: *.acn.waw.pl 26.10.05, 20:29 Zakładając prosty model: izotropowy rozkład gęstości masy w pierwszych chwilach wszechświata, to rzeczywiście średnica wszechświata wynosi 2*wiek*prędkość światła w próżni. Uwzględnienie czwartego wymiaru nic tutaj nie zmieni, gdyż prędkość światła wchodzi do równania explicite. Podobnież nie ma znaczenia, czy jest to kula, czy sfera (tzn. czy jest wypełniona w środku czy nie - w obydwu przypadkach średnica jest taka sama). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: Średnica wszechswiata IP: *.oc.oc.cox.net 29.10.05, 21:19 Gość portalu: Autor napisał(a): > Zakładając prosty model: izotropowy rozkład gęstości masy w pierwszych chwilach > > wszechświata, ...mowienie o pierwszych chwilach wszechswiata nie ma zadnego sensu, gdyz wszystko co istnieje jest skonczone, materia rowniez, a wiec caly wszechswiat jest skonczony, wszechswiat nigdy nie powstal bo materia istniala zawsze; jest niezniszczalna i niestwarzalna - zmienia tylko swa forme. Wszechswiat nie istnieje w przestrzeni, tak jak i nie istnieje w czasie, aby cos bylo w jakiejs (jakiejkolwiek) przestrzeni, musi zaistniec relacja tego punktu (lub osoby) do granic tego miejsca polozenia, np. jestes w Chicago, tzn jest taki PUNKT na powierzchni Ziemi na ktorym stoisz - ta przestrzenna pozycja jest twoim ZWIAZKIEM (relacja) z tym punktem, a wiec mowiac "przestrzen miedzy dwoma obiektami" oznacza, ze dwa obiekty zajmuja dwie rozne pozycje, w tym przypadku musza zaistniec tu dwie relacje jednoczesnie, jeden zwiazek osoby (punktu) z miejscem swego polozenia, i drugi zwiazek osoby (punktu) z miejscem swego polozenia, czyli Wszechswiat nie moze byc "gdziekolwiek", czy moze byc w Chicago, albo na Drodze Mlecznej? nie, poszczegolne miejsca sa we Wszechswiecie, a nie Wszechswiat jest w jakichs "miejscach", zapytasz pewnie czy Wszechswiat jest nieograniczony? nie, wszystko co istnieje jest skonczone (ograniczone), pewnie zapytasz co jest poza Wszechswiatem skoro jest on ograniczony? pytanie jest bezprzedmiotowe, zwrot "poza Wszechswiatem" nie ma zadnego ODNIESIENIA do Wszechswiatu, wszechswiat jest WSZYSTKIM, to tak jakby powiedziec "poza wszystkim"....czyli tam gdzie wszystko NIE ISTNIEJE, gdzie NIC nie istnieje (gdzie?) nie ma takiego miejsca, TAM nie ma nawet tego "NICZEGO".....bo nie istnieje zadne "TAM", There Is No "OUT THERE" Odpowiedz Link Zgłoś