Dodaj do ulubionych

orbitrek w ciąży

01.08.13, 20:09
mam pytanko.
Ktoś ćwiczył na orbi w ciąży?
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie, swoje lub nie swoje?
Można, czy raczej niewskazane?

Dzięki
Obserwuj wątek
    • kocianna Re: orbitrek w ciąży 01.08.13, 20:27
      1) pytaj lekarza, a nie forum
      2) prawie każda aktywność fizyczna jest OK, dopóki brzuch Ci nie przeszkadza
      3) ja jeździłam do pracy na rowerze do 30 tc (potem spadł śnieg) i do końca chodziłam na basen
      4) w moim centrum fitness jest sporo ciężarnych. Część chodzi na specjalną gimnastykę. Część ćwiczy na orbitrekach, bieżni (maszerują), schodkach. Prawie wszystkie chodzą na aqaareobik. Prawie wszystkie wchodzą później do sauny, na co ja osobiście bym się nie odważyła, ale tutaj się inaczej do tematu sauny podchodzi niż w PL (są szpitale, które organizują porody w bani, i do bani zabiera się niemowlaki).
    • zurekgirl Re: orbitrek w ciąży 01.08.13, 20:40
      Orbitrek jest ok, ale jak do wszystkiego, trzeba podchodzic na luzaka, czyli nie szalec, nie wylewac siodmych potow, nie ustawiac najwiekszego oporu. Robisz to dla przyjemnosci i zeby sie nie zastac. Jestem w 38 tyg, chodze do parku nantaka silownie na swiezym powietrzu, bez obciazenia, jezdze tam na rowerku, orbitrek jest, atlas. Jak czuje zbyt duzy opor, napiety brzuch czy tez jakiekolwiek zmeczenie to koncze i juz. O i cwicze po dwie minuty nanwszystkim, nie po 10. Polozna moja lekka aktywnosc bardzo popiera.
      • myelegans Re: orbitrek w ciąży 02.08.13, 04:51
        A co do tej pory robilas? Bylas aktywna? Uorawialas czynnie i regularnie jakis sport? Bo jak nie, to nie porywaj sie na cos, czego orzed caza nie robilas. Zostan przy spacerach i jakims basenie.

Kolezanka w pracy biega cale zycie, teraz w 24tc biega srednio 10km dziennie przy blogoslawienstwie lekarza. Uwaza tylko ze by nie podnosic tetna zbyt duzo.
        Acha i tej jej ciazy wcale ne widac, nadal chodzi w "normalnych" rzeczach.
        Ja jezdzilam na rowerze do 31tc, nue forsujac sie, ale do 50km za jednym zamachem robilismy czesto, ale to byl czas kiedy kolarstwo uprawialam amatorski tzn w. ciazy sie nie scigalam. Lekarz, sam kolarz zreszta, nie zabranial.
        powodzenia
        • franczii Re: orbitrek w ciąży 02.08.13, 07:41
          Moja kolezanke na rowerze widzialam w 9 miesiacu. jakies 2 tygodnie potem urodzila. Inna kilka razy w tygodniu plywala tyle samo dlugosci basenowych co przed ciaza i zadnych przerw na poczatku ciazy nie miala. Normalnie z podziwu wyjsc nie moglam bo ja nie moglam robic doslownie nic i to w zadnej ciazy. Jednym z pierwszych objawow u mnie jest fizyczne wyczerpanie, sennosc i pokladanie gdzie i kiedy tylko sie dabig_grin Zaraz potem problemy i zalecenie, zeby rzeczywiscie jak najwiecej lezec.
          Dopiero w drugiej polowie moglam co nieco no ale wtedy to czlowiek, ktory przez kilka miesiecy glownie lezy nie poszaleje.
    • panidemonka Re: orbitrek w ciąży 02.08.13, 08:04
      Ciekawe z kim orbitrek zaszedł w ciążę i co urodziwink
      Małego orbitreka czy orbitreczkę?
      • farabella Re: orbitrek w ciąży 02.08.13, 13:48
        Orbitrek urodzi Orbitrzątko naturalnie smile

Dzięki za odpowiedzi. Przed ciążą ćwiczyłam na siłowni, dość intensywnie ostatnimi czasy, na orbim jeździłam ok godziny jednorazowo.
        z siłki zrezygnowałam ok półtora miesiąca temu, ale orbitreka mam w domu, więc chętnie bym korzystała, zwłaszcza że nie mam zbyt dużo ruchu, praca, samochód itp.
        Dziś idę do dr to się oczywiście dopytam.
        Ale bardzo dziękuję za odp. pozdr.
    • myelegans Re: orbitrek w ciąży 03.08.13, 02:49
      No to jak jestes wycwiczona to czwicz dalej. Kontroluj tetno, co jest bardzo latwe, cwicz w tempie konwersacyjnym, tak zebys mogla mowic swobodnie pojedynczymi zdaniami i wszystko bedzie OK.
      Moja polozna z 30-letnia praktyka twierdzi, ze wysportowane i aktywne fizycznie w trakcie ciazy kobiety maja latwe porody. U mnie sie sprawdzilo, ledwo zdazylismy do szpitala. Mlody wyskoczyl 20minut po dojsciu na porodowke kilkoma parciami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka