Dodaj do ulubionych

Karta sieciowa a transfer internetowy

IP: *.delcom.pl / 192.168.0.* 12.01.03, 13:14
Chciałbym sie dowiedzieć, jak karta sieciwa wpływa na transfer internetowy.
Dowiedziałem się, że jeżeli będę miał lepszą kartę to transfer bedzie
lepszy.Teraz mam beznadziejny, o ściągnięciu czegokolwiek mogę tylko
pomarzyć. Jest to wina także dostawcy, bo po prostu leci w kulki, ale nic na
to nie można poradzić. Kumpel, który ma dostęp do interku drogą radiową
kupił właśnie lepszą kartę i mówi, że róznice widać gołym okiem. Wie ktoś coś
na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: zdzichu Re: Karta sieciowa a transfer internetowy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 16:55
      jak masz karte 100Mbitów/s a łącze np 512kbitów/s to jezeli karta sieciowa bedzi chodziłanawet ze sprawnością 1% to do neta ci wystarczy a pozatym wiekszość kart jest taka sama i rózni sie nazwą producenta ja w swojej sieci mam karty za 29zł i jakoś chodzą. Lepiej sprawdz system czy nie masz jakis programów szpiegujących a wogule zainstaluj bylejakiego firewalla i sprawdz jakie programy korzystają z neta
      • stratoos Re: Karta sieciowa a transfer internetowy 14.01.03, 15:54
        > jak masz karte 100Mbitów/s a łącze np 512kbitów/s to jezeli karta sieciowa
        bed
        > zi chodziłanawet ze sprawnością 1% to do neta ci wystarczy a pozatym
        wiekszość
        > kart jest taka sama i rózni sie nazwą producenta ja w swojej sieci mam karty

teoretycznie masz racje... w praktyce jednak jest z tym roznie ;) Generalnie
        jednak mozna przyjac, ze na kartach 10/100Mbps przy podlaczonej skretce odczuwa
        sie dosc duzy spadek wydajnosci. Na laczu 10Mbps z karta combo 10/100 nigdy nie
        udalo mi sie przekroczyc "magicznej" granicy 500kB/s. Aktualnie mam karte 100
        Mpbs Compex'a i spokojnie "przerzucam" pliki z predkoscia 700-800 kB/s pomiedzy
        dwoma duzymi miastami. W malej sieci z dostepem do netu DSL 1Mbps kolega
        wymienil karte na 100Mbps Siemens'a i rowniez chwali sobie poprawe dzialanie
        netu.

A wracajac do problemow z siecia to proponuje uzyc programiku, ktory kiedys
        wypuscila firma Lucent. Niestety nie pamietam nazwy ;( Mam go w domu, jak nie
        zapomne to sprawdze. Generalnie program sprawdza dzialanie netu i sygnalizuje
        gdzie lezy problem (DNS/ISP itp)
    • Gość: obywatel RP Re: Karta sieciowa a transfer internetowy IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.4.* 14.01.03, 13:45
      ustaw kartę sieciową na "Full duplex" wyłączając tym samym automat.
      Ponadto porawność instalacji sterowników jest ważna.
      Pomimo "kiepskiego" dostawcy możesz go troszkę "wyportkować" instalując program
      wspomagający transfer ( www.chip.pl/download/ i wyszukaj odpowiedniego
      oprogramowania). Słusznie wpomina ktoś, że konieczne jest zainstalowanie
      programu FIREWALL.Choc moim zdaniem troszke "spowalnia" pracę systemu.
      Jeśli masz WIN XP to możesz zainstalować usługę IIS(serwer). To powinno
      podziałać jak ........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka