pina_colada88 11.08.13, 08:17 Chyba. I w związku z tym mam pytanie: Gdzie stacjonarnie można je kupić? Czy czytnik Vedia,za niecałe 300zl może być dobry? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myszmusia Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 08:23 ja mam vedie i jestem zadowolona. Równiez dlatego ze poza czytaniem ksiazek mozna na nim ogladac filmy jakosc czytania wprawdzie gorsza niz np. na kindlu ale - do kindla potrzebne swiatło jak do normalnej ksiazki a do vedii nie mnie czytanie na nim nie meczy - ale to zalezy co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 08:31 Dla mnie z racji kiepskiego wzroku wszystko będzie lepsze niż ekran komórki, której od kilku miesięcy używam do czytania ebook'ów Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 08:48 no to pomysl gdzie raczej bedziesz czytała - jesli np. w pełnym słoncu - to kindle , bo na wedii w słoncu jsie nie daje, a jak w pomieszczeniach, w komunikacji itp.. to vedia b. wygodna (dla mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 10:20 Jak przesiądziesz się na dowolny inny ekran ze świeceniem typowym (nie e-papier), to niewiele zyskasz dla oczu. Jeśli zamierzasz czytać nieco więcej niż okazjonalnie (pół godziny od czasu do czasu) to tylko i wyłącznie e-papier. Nie wiem, dlaczego chcesz kupować czytnik stacjonarnie? Amazon wysyła do Polski kindle, więc tutaj nie ma sensu kupować czegokolwiek w Polsce, zwłaszcza, że jak kupisz przez pośrednika, to nie wiesz, jak utrafisz z ew. gwarancją. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 18:04 Vedia ma cały ten "papier elektroniczny", więc oczy się nie męczą. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 21:27 Vedia.pl podaje ekran TFT, który jest rodzajem ekranu LCD. Nie e-papier. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 21:27 Chyba, że są różne rodzaje i akurat reklamują jakiś inny, kijowy Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 22:13 Są różne, ja mówię o tym: vediastore.pl/pl/p/Czytnik-ksiazek-Vedia-eReader-K10-/250 Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 10:48 > jakosc czytania wprawdzie gorsza niz np. na kindlu I to jest dla mnie kluczowe, zwłaszcza jeśli ktoś ma problemy ze wzrokiem. Podczas czytania z kindla oczy mi się nie męczą, wcześniej też próbowałam czytać ze standardowych ekranów (telefon, laptop, tablet) i to była mordęga. ale - do kindla potrzebne sw > iatło jak do normalnej ksiazki a do vedii nie Po pierwsze - można sobie dokupić okładkę z małą żaróweczką, po drugie - kindla można kupić w wersji paperwhite, ze świecącym ekranem. Ja mam tradycyjnego, i konieczność zapalania lampki mi nie przeszkadza, czyta się jak z książki, tylko że lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 11:05 > jakosc czytania wprawdzie gorsza niz np. na kindlu ale - do kindla potrzebne sw > iatło jak do normalnej ksiazki a do vedii nie Lampka do czytnika ebooków podświetlająca np Kindla, tak że można bez problemu czytać w nocy, to koszt 10-20 zł. Jakość czytania na epapierze nieporównywalna do ekranów błyszczących. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 11:44 Do kindle paperwithe zadne swiatlo nie jest potrzebne. Mozna czytsc w nocy i w ostrym swietle Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 14:05 "do kindla potrzebne swiatło jak do normalnej ksiazki a do vedii nie" yyyy??? Jak nie wiesz, to może się nie wypowaidaj. Kindle z technologią paper ink można czytać (i ja czytam właśnie często tak) - przy ZGASZONYM świetle i oczy nie męczą się w ogóle. Zdarza mi się też czytać go na plaży w pełnym słońcu. Kindle Paperwhite Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 14:57 Jak nie wiesz, to może się nie wypowaidaj. Kindle z technologią paper i > nk można czytać (i ja czytam właśnie często tak) - przy ZGASZONYM świetle i ocz > y nie męczą się w ogóle. > Zdarza mi się też czytać go na plaży w pełnym słońcu. > Kindle Paperwhite ostatnie dwa słowa sa kluczowe - "kindle paperwhite" - tylko na tym mozna czytac przy zgaszonym swietle, na tradycyjnnym kindlu nie. czytam i na vedii i na kindlu - zalezy własnie gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Dojrzałam do czytnika 12.08.13, 01:37 Nie 'tradycyjnym', tylko na starszych modelach. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Dojrzałam do czytnika 12.08.13, 08:42 ale i tak wszyscy chyba wiedza o jaki chodzi? burina napisała: > Nie 'tradycyjnym', tylko na starszych modelach. Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 10:43 ja mam onyx boox. już bym nie zamieniła na zaden inny. Odpowiedz Link Zgłoś
maja-02 Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 11:07 masz problem ze zwrokiem (jak ja) - tylko czytnik z e-papierem (meczy wzrok tak jak czytanie zwyklej ksiazki) jezeli zamierzasz czytac w ciemnych pomieszczeniach to np. kindle paperwhite (drogo) ja mam kindle keyboard i lampka sprawdza sie srednio - nie oswietla rownomiernie ekranu, ale ja sporadycznie czytam "w ciemnosciach" wiec nie oplaca mi sie w zmieniac teraz paperwhite... ja kocham mojego kundelka ale kolezanka ma ktoregos onyxa i tez jest bardzo zadowolona poczytaj sobie troche na swiatczytnikow.pl (głownie o czytnikach kindle) jest tez obszerne forum forum.eksiazki.org (o roznych czytnikach) zamawialam niedawno z amerykanskiego amazona kindle classic dla innej osoby i po przewalutowaniu wyszlo ok 450 zł ale to zalezy od kursu danego dnia... jezeli masz kogos w stanach to moze zamowic na swoj adres o wiele tansza wersje z reklamami i pozniej przeslac prywatnie do Polski jezeli boisz sie zamawiac z allegro to w tej chwili na merlinie jest promocja za kindle (ale zostalo malo rodzajow) - np classica z reklamami za 399 mozna zamowic merlin.pl/Kindle/elektronika/firm/208,40506.html Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 11:11 ja w zeszłym roku kupiłam jeden z tańszych (Trekstor) w EMPiKu bo nie wiedziałam czy polubie czytnik. Uwielbiam, przymierzam się do nowego bo na ten już czai się córka ale jeszcze nie wiem jaki... Czytałam na palży w pełnym słońcu, jest dość wygodnie, są różne poziomy jasności. Odpowiedz Link Zgłoś
aglod2 Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 12:21 Też zaczynałam przygodę z Trekstorem (bez epapieru) za niewiele ponad 200 zł i byłam z niego bardzo zadowolona. Użyczyłam go aktualnie mamie. Zdecydowałam się jednak na Pocketbook Lux z podświetleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 12:47 Jeśli czytnik, to z e-papierem, jakość czytania jak normalnej książki, poza tym, taki ekran prawie nie zużywa baterii. Mojego kindla ładuję mniej więcej raz w miesiącu, a czytam sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 13:54 Na pewno nie warto kupować ze zwykłym ekranem, nie e-papierem. Mam Onyxa, jestem bardzo zadowolona. Rewelacyjny jest z podświetlanym ekranem, ale dosyć drogi, można jednak dostać za niecałe4 400 złwersję niedotykową - ale też bardzo fajną. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 14:00 Ja potrzebuję niestety czegoś taniego bo niestety moje finanse są mocno okrojone... Patrzę na amazonie, że kindle kosztuje 69$, prawda to? A kolejna rzecz- wolalabym kupić ho stacjonarnie bo nie lubię kupować bardzo drogich sprzętów gdy ich nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 15:04 Kindle na amazonie owszem, kosztuje 69$, ale tylko pod warunkiem, że masz kogoś w USA, kto Ci go przywiezie - ta wersja nie jest sprzedawana do Polski. Rozumiem problem finansowy, ale jeśli się decydujesz na kupno czytnika, to naprawdę warto dołożyć 100 zł i kupić e-ink. Właśnie wpadła mi w oko aukcja na all allegro.pl/onyx-boox-i65-metropolitan-blue-6-4gb-2000-lektur-i3433817946.html Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 21:34 morgen_stern napisała: > Ale vedia ma e-papier! Tam na górze ktoś napisał, że na vedii można oglądać filmy, więc zrozumiałam, że to raczej lcd. Ale może inny model po prostu? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 22:14 Tak, już wyjaśniłam wyżej i podałam model, ja mam czytnik, nie można na nim oglądać żadnych ruchomych obrazów Odpowiedz Link Zgłoś
maja-02 Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 20:56 na szybko onyx w promocji na nexto: okazje.nexto.pl/product/17/onyx-boox-a62s-evolution 339 zł i darmowa wysyłka zdaje się że onyxy są dostępne również stacjonarnie w różnych sieciach ze sprzętem elektronicznym, np. w mediamarkcie Odpowiedz Link Zgłoś
sea.sea Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 22:15 I tu masz rację, ja byłam już zdecydowana na Onyxa, ale go podotykałam i mnie strasznie wkurzały przyciski do zmieniania stron, bardzo chciałam się do niego przekonać, ale nie dałam rady. Skończyło się na dotykowym Kindlu. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 22:20 sea.sea napisała: > I tu masz rację, ja byłam już zdecydowana na Onyxa, ale go podotykałam i mnie s > trasznie wkurzały przyciski do zmieniania stron, bardzo chciałam się do niego p > rzekonać, ale nie dałam rady. Skończyło się na dotykowym Kindlu. Co kto woli - mnie do szału doprowadza Kindle Touch mojego męża, a swój Kindle Keyboard oraz córki Kindle Classic uwielbiam właśnie za przyciski. Czytnik bez przycisków jest do bani Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Kindle 11.08.13, 15:01 a czy Kindle "czyta" różne formaty i czy można wgrać ściągnięte książki (sporo dostaję od koleżanki) ? Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Kindle 11.08.13, 15:02 Kindle czyta tylko mobi, ale konwertowanie jest banalne. Odpowiedz Link Zgłoś
maja-02 Re: Kindle 11.08.13, 20:53 oprocz MOBI czyta też AZW i PDF - ten na pewno bo PDFy czytuje chyba również zwykle TXT da radę fakt, konwersja banalnie prosta i dostępne są darmowe oprogramowania do tego (ja korzystam z calibre) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 18:00 Ja mam Vedię, możesz brać śmiało. Oczy się nie męczą, bateria trzyma bardzo długo, czyta PDF, mobi, epub. Obsługa bardzo prosta. Kupowałam w sklepie internetowym, akurat była promocja i zapłaciłam chyba 240 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 18:02 Mam ten model: images.okazje.info.pl/p/komputery/9793/vedia-k10.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 22:28 A czytnik, z którego mogłabym przeglądać internet? Odpowiedz Link Zgłoś
maja-02 Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 22:34 w kazdym kindlu jest WiFi (w niektorych tez 3G) - ale przegladanie internetu na czytniku to mordęga... ja używam tylko awaryjnie jak mi neostrada w domu padnie (mam Kindle 3G) Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: Dojrzałam do czytnika 11.08.13, 23:11 onyx. wersja m90 na pewno ale do internetu lepszy pewnie m95. kindla w rękach nie trzymałam, więc się nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Dojrzałam do czytnika 12.08.13, 11:22 Może głupie pytanie ale jak jest e-papier to niema podświetlenia, czyli do czytania potrzebuję dodatkowego światła? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dojrzałam do czytnika 12.08.13, 11:28 Tak. Jak do normalnej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Dojrzałam do czytnika 12.08.13, 11:34 A są takie cuda co maja i epapier, i podświetlenie tylne? Ze wsi jestem i dopiero ostatnio odkryłam że takie cóś jak epapier jest Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dojrzałam do czytnika 12.08.13, 11:36 Kindle chyba ma, ale na tych to się nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dojrzałam do czytnika 12.08.13, 11:50 Nowy Onyx ma. W związku z tym planuję dzieciobójstwo i przejęcie tegoż Onyxa. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Dojrzałam do czytnika 12.08.13, 12:11 Kindle paperwhite mam i kocham Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Dojrzałam do czytnika 12.08.13, 13:04 Ło ematko, czemuż to takie drogie? Fajniuśkie ale oczy mnie rozbolały od czytania cen... Szukam sponsora! Odpowiedz Link Zgłoś
quark_xpress Re: Dojrzałam do czytnika 12.08.13, 12:11 Kindle Paperwhite tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Dojrzałam do czytnika 17.08.13, 00:30 www.vobis.pl/czytnik-ebook-kindle-5-wifi-czarny-bez-reklam-2-116885.html Co myślicie o tym? Kurcze, nie sądziłam, że tak trudno będzie mi się na coś zdecydować ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Dojrzałam do czytnika 17.08.13, 19:41 bardziej mi chodzi o cenę i jakość w stosunku do innych Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dojrzałam do czytnika 18.08.13, 09:58 Krótkie pytanie : nie znam się , nie lubię, ale muszę w końcu kupić. Gdzie mogę zobaczyć na żywo e-papier? Zwykłe sklepy z elektroniką? Prosze sie nie smiac. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Dojrzałam do czytnika 17.08.13, 23:50 Mam czarnego, tradycyjnego Kundelka, jest BOSKI. Podobno z czytnikami jest tak, ze jak już na jakiś się zdecydujesz, to w przyszłości innych firm już nie będą dla Ciebie takie satysfakcjonujące. Zwróć uwagę na "przebijalność" następnych "kartek" - podobno w niektórych czytnikach widać wyraźnie słowa, których nie powinno jeszcze być widać i na moc baterii - korzystałam przez kilka dni z bardzo drogiego Prestigio, gdzie bateria trzymała góra 2 dni. Kindle obiecuje bodajże miesiąc, w moim bateria trzyma 3 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Dojrzałam do czytnika 18.08.13, 00:24 Przeglądam internet i przeglądam i glupieje. Raz myślę Kindle, drugi raz vedia, kolejny- onyx. Jeśli kindle to tylko allegro- warto za 450zl? Najgorsze (najlepsze) że muszę się na coś w niedlugim czasie zdecydować bo ślepnę, a czytania na pewno nie porzucę. Odpowiedz Link Zgłoś
quark_xpress Re: Dojrzałam do czytnika 18.08.13, 00:35 A Kindla Amazon nie wysyla do Polski? Wlasnie sprawdzilam, ze z przesylka z Amazon.com wychodzi 459 zl, wiec mniej wiecej tyle samo. Brytyjski Amazon niestety nie wysyla do PL. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Dojrzałam do czytnika 18.08.13, 09:47 Ściągnęłam sobie oprogramowanie na komórkę i od pół roku namiętnie wieczorami czytam książki. Myślałam o czytniku, ale ja nie lubię nosić ze sobą wiele gadżetów, a tak zdarzy się dłuższa kolejka do lekarza to wyciągam komórkę odpalam aplikacje i rozkoszuje się "książką". Minus to mniejszy sporo ekran, ale złej baletnicy i rąbek u spódnicy . Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Dojrzałam do czytnika 18.08.13, 11:07 Mynia_pynia- teraz korzystam z aplikacji na komórkę. Mam htc wildfire s. To jest pólśrodek- zaczynają boleć mnie oczy, a czytam dużo bo mam bloga z książkami. Prószyński wysyła mi książki w postaci ebook'ów więc czytam na komórce bo jakoś inaczej nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś