Dodaj do ulubionych

Myjecie jarzyny przed obraniem?

• wariatkazkwiatka Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 08.09.13, 22:57
      Ja akurat myje je po obraniu.
    • aandzia43 Tak n/t 09.09.13, 10:55

• jagienka75 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 11:47
      no komu jak komu, ale Tobie odrobina tego piachu nie powinna zaszkodzic.
      ktos, kto namietnie udziela sie w kazdym watku o chorobach, informuje wszystkich, ze zadne bakcyle sie jego ( i potomstwa) nie imaja, nie powinien obawiac oblepionych piachem jarzynek;P
      q_fla, nie badz miekka!!!
      • q_fla Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 18:20
        Miło cię widzieć jagienka, brakowało mi ciebie.
        kiss
    • d.o.s.i.a Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 12:25
      Ja warzywa tylko oplukuje, bo piachu to na nich raczej nie ma, z wyjatkiem porow i salaty w glowce, bo te lubia byc brudne pomiedzy warstwami - wtedy kroje (pory, nie salate) i na siteczko je do oplukania.
      W UK wszystko jest juz uprzednio umyte, lacznie z salatami, ktore wyciaga sie z woreczka i od razu do michy do jedzenia. Ziemniakow nawet nie obieram, bo sie przyzwyczailam do takich ze skorka (skorka zawiera najwiecej blonnika na marginesie, wiec to tez dla zdrowia, choc glownie z lenistwa), wiec je tylko oplukuje szybciutko, ale to raczej z przyzwyczajenia, niz z potrzeby. Marchew i inne warzywa tez sa czysciutkie, nigdy nie obieram marchwi.

Nie wiem czy to, ze warzywa sa myte w sklepie pozbawia je witamin. Nawet jesli troche, to doprawdy nie zyjemy w sredniowieczu i awitaminoza nam nie grozi, nawet jesli marchewka straci troche witamin. Zjem dwie i po problemie.
      • joa66 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 12:37
        W UK wszystko jest juz uprzednio umyte

Nie "wszystko", bo sama wklejałam zdjęcia. I nie ma w tym nic złego smile

btw - sałaty z woreczka....na szczęście nawet w UK można kupić sałaty "nie z woreczka" smile

• joa66 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 12:45
          p.s. mysie to nie tylko usuwanie "łajna" ale także pozbywanie się sporej ilosci środków ochrony roślin. A warzyw, zwłaszcza zielonych, nie powinno się przechowywac w folii, one muszą oddychac i 3 dziurki na krzyż w woreczku foliwoym tego nie zmienią.
          • d.o.s.i.a Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 13:18
            > wywac w folii, one muszą oddychac i 3 dziurki na krzyż w woreczku foliwoym tego
            > nie zmienią.

Ale wiesz, ze folia folii nie rowna? I obecnie do pakowania uzywa sie oddychalnych poliethylenow?
            • feleedia Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 13:27
              Oddychalne, nieoddychalne, póki co najwięcej monstrów po tej stronie Atlantyku u was chodzi.

Pewnie to z tej zdrowej i umytej żywności big_grin
              • d.o.s.i.a Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 13:33
                Te monstra to salaty pakowanej w folie nie widzialy na oczy. W McDonaldzie takich nie podaja. A ze McDonald to najtansza opcja zywieniowa, to chyba wszyscy wiedza...

Polacy, jak narazie, sa zbyt biedni aby zywic sie w McDonaldzie. Jak to sie zmieni to pogadamy, ok?
                • wtopek Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 14:01
                  racja, ja oszczędzałem na wizytę w MD pół roku
                • gazeta_mi_placi Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 16:52
                  Jak to? To tam tyle jest ubogich ludzi (sądząc po gabarytach)? Przecież w Polsce powinno być więcej otyłych ludzi, prawda?
            • joa66 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 13:55
              Oczywiście, ze folia folii nie jest równa. Ale (o ile mi wiadomo) nie ma zakazu stosowania żadnego rodzaju folli, a ja nie mam ochoty tracić czasu w sklepie na analizę folii, wolę kupić bez. Na szczęście i tu i w UK jest wybór i każdy może wybrac to co uważa za stosowne.

Nie zmienia to też faktu, że owoce i warzywa trzeba myć nie tylko z "łajna".
              • d.o.s.i.a Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 14:02
                > Oczywiście, ze folia folii nie jest równa. Ale (o ile mi wiadomo) nie ma zakazu
                > stosowania żadnego rodzaju folli, a ja nie mam ochoty tracić czasu w sklepie n
                > a analizę folii, wolę kupić bez.

No widzisz, w UK, z tego co sie orientuje kazda folia spozywcza jest oddychalna, wiec nie trace na nic czasu. A jak nie mam ochoty na to, to kupuje w doniczce. Zanim sie cos skrytykuje to warto odswiezyc swoje wiadomosci, bo jak narazie widze, ze poziom wyksztalcenia tego forum to jakies wczesne lata 80te...
                I zapewniam Cie, ze mialam okazje probowania np. rukoli w UK i w Polsce, i w Polsce to ja raczej nazwalabym to produktem rukolopodobnym. Nie wspominam juz o miecie, ktorej nie uswiadczysz w polskiej restauracji w drinku.

• joa66 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 14:15
                  . Zanim sie cos skrytykuje to warto odswiezyc swoje wiadomosci,

czy sierpień 2013 jest ok? smile
                  • d.o.s.i.a Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 14:18
                    ""warzyw, zwłaszcza zielonych, nie powinno się przechowywac w folii, one muszą oddychac i 3 dziurki na krzyż w woreczku foliwoym tego nie zmienią. ""

Sorry, ale powyzsze zdanie wskazuje na to, ze Twoja wiedza zatrzymala sie juz dawno, dawno temu...
                    • bbuziaczekk Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 16:21
                      Myję zawsze po obraniu
                • noname2002 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 16:51
                  , i w Po
                  > lsce to ja raczej nazwalabym to produktem rukolopodobnym

Na pewno była usmażona na litrze oleju big_grin
                  • wtopek Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 19:58
                    w UK mamy produkty chlebopodobne, śmietanopodobne, kiełbasopodobne, ziemniakopodobne big_grin
                    • rosapulchra-0 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 12:18
                      wtopek napisał:

> w UK mamy produkty chlebopodobne, śmietanopodobne, kiełbasopodobne, ziemniakopo
                      > dobne big_grin

Mamy??
                      To ty chyba w innym UK mieszkasz.
    • nanuk24 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 16:58
      Boze, co za watek, nawet niewinna marchewka potrafi doprowadzic do konfliktu. Wezcie sie porzadnie postukajcie w glowy.
    • szamanta Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 18:39
      U nas w domu opłukujemy warzywa zimną wodą po obraniu ,nie przed obieraniem
    • niebieska_kotka Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 19:17
      Jestem odrobine przerazona poziomem wiedzy na temat mycia warzyw i owocow. Piach, na warzywach to maly pikus, pomoze w trawieniu najwyżejwink Warzywa i owoce myje się PRZED dalszym uzyciem ze wzg na obecność pestycydow i bakterii typu E.coli, L.isteria, Salmonella. Woda sama tego nie zmyje, stosuje się wiec moczenie i mycie w wodzie z octem i później w wodzie z sola. Jak kogos to interesuje, to znajdzie w google. Pozdraiam i zycze zdrowia...
    • doral2 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 19:39
      statystyczny człowiek zjada w swoim życiu średnio 70 kilogramów piachu.

nie myję warzyw przed obraniem, ponieważ umiem je dobrze umyć po obraniu.
    • m_incubo Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 09.09.13, 20:09
      Myję zawsze przed obraniem, po obraniu to nie wiem po co miałabym myć.
      Nie są brudne, gdy je kupuję, ale mam opory przed wrzuceniem do gara czegoś, co było nie wiadomo przez kogo macane, nie wiadomo gdzie trzymane i nie wiadomo w czym przewożone. Coś jak pranie przed założeniem nowych ubrań, takich prosto ze sklepu.
      Z własnego drzewa czy z własnej ziemi zjadam bez większych oporów nawet bez mycia.
    • kota_marcowa Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 10.09.13, 00:16
      OMFG!

Był już sandałowy dżihad, teraz mamy ZIEMNIACZANY DŻIHAD tongue_out
      • tosterowa Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 10.09.13, 09:09
        ktoś napisze streszczenie? gazeta...?
        • gazeta_mi_placi Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 10.09.13, 11:22
          Jak zwykle, do tematu jest może 10% więc nie zawracajmy sobie tym głowy.
          Panie emigrantki jak zwykle zaczęły krucjatę, że u nich w UK itd. mają dobre świeże warzywa a w Polsce syf nad syfy Pani.
          Jak któraś napisze, że ma zaprzyjaźniony warzywniak (w Polsce) z dobrymi warzywami to jest mieszana z błotem przez Panie emigrantki (zwłaszcza przez tą od jajecznicy smażonej na szklance oleju).
          W Polsce jest syf, a jak jest syf to wszędzie, są same "syfne" warzywa (w odróżnieniu od tych zagranicznych rzecz jasna), syfny nabiał, syfne zioła i syfne mięso.
          Polska żywność to syf nad syfy, tubylczynie raczyły zaprzeczyć stąd wątek na 200 wpisów, coś jeszcze?
          • tosterowa Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 10.09.13, 11:55
            aaaa to nuda. A jakieś nowości w personalnych dowalankach?
            • gazeta_mi_placi Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 10.09.13, 12:56
              Wszystko już było big_grin
              Nowością by było gdyby Panie emigrantki raczyły choć raz przyznać, że coś w Polsce jest dobre.
              Ale nie. Pakowane foliowane w tackach warzywa brytyjskie są smaczniejsze i zdrowsze od brudnych niemytych warzyw z warzywniaka i polskiego targu.
              A ziemniak (polski ziemniak) wg Rosy jest brudny i utytłany w łajnie big_grin
              W odróżnieniu od brytyjskiego który jest zawsze czyściutki i umyty.
              I tylko w Polsce "pryskają" warzywa i mają GMO.
              Coś jeszcze ? big_grin
              • hanalui Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 10.09.13, 16:53
                gazeta_mi_placi napisała:

> Wszystko już było big_grin
                > Coś jeszcze ? big_grin

No tylko ze na pierwszej stronie gazety dziś o tyciu dzieci polskich, ktore chlubnie zajmują w swoim tempie 1sze miejsce w Europie
                To pewnie od tych jarzyniaczkow o zdrowego jedzenia

www.edziecko.pl/zdrowy_start/1,133873,14551875,Polskie_dzieci_tyja_najszybciej_w_Europie___Juz_od.html
                • joa66 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 10.09.13, 16:58
                  hau, hau....wink
                  • rosapulchra-0 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 12:23
                    joa66 napisała:

> hau, hau....wink

A ja myślałam, że jesteś jedną z niewielu, które potrafią trzymać poziom na tym forum.. uncertain
                    • cherry.coke Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 12:29
                      rosapulchra-0 napisała:

> joa66 napisała:
                      >
                      > > hau, hau....wink
                      >
                      > A ja myślałam, że jesteś jedną z niewielu, które potrafią trzymać poziom na tym
                      > forum.. uncertain

Tylko pozornie. Tez mialam zludzenia, ale ten post i ten z watku obok, o glupich calych narodowosciach, je skutecznie rozwiewa.
                      • joa66 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 12:42
                        o glupich calych narodowosciach

Jakiś cytat wink ?
                        • rosapulchra-0 A proszę uprzejmie :/ 11.09.13, 12:48
                          Autor: joa66 10.09.13, 20:51

chicagowską znam głownie ze słyszenia, ale potwierdzam, że kanadyjska jest wyjątkowo głupia - przynajmniej w swej większości, bo wyjątki są wszędzie. Ale nawet wypisanie się z Polonii niewiele poprawiło sytuację, bo Kanadyjczycy (Anglicy, Niemcy, nieokresleni, itd) są głupi inaczej - ja powiedział znajomy - jak w letargu. Nie wiem , gdybym tam pojechała jako emerytka może by mi się podobało, chociaż wątpię. Ale wtedy byłam młoda i chciałam żyć.
                          • joa66 Re: A proszę uprzejmie :/ 11.09.13, 12:56
                            Polonia to nie jest cała narodowosć :0
                        • cherry.coke Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 12:48
                          Ale nawet wypisanie się z Polonii niewiele poprawiło sytuację, bo "Kanadyjczycy" (Anglicy, Niemcy, nieokresleni, itd) są głupi inaczej - ja powiedział znajomy - jak w letargu.

nawet jak mówiłam, ze Kanadyjczycy są głupi to czułam, że to nie jest to o co mi chodzi.

Tak tak, napisalas "glupi inaczej" i "glupi z braku lepszego okreslenia"... oszczedzmy kolejnego tuzina postow big_grin
                          • joa66 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 12:57
                            nawet jak mówiłam, ze Kanadyjczycy są głupi to czułam, że to nie jest to o co mi chodzi

Naprawdę tego nie rozumiesz?

I naprawdę nie oszczędzaj TUZINA innych postów - czekam
                            • cherry.coke Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 13:01
                              joa66 napisała:

> nawet jak mówiłam, ze Kanadyjczycy są głupi to czułam, że to nie jest to o c
                              > o mi chodzi

>
                              > Naprawdę tego nie rozumiesz?

Z reguly jak mowi sie o ludziach/narodach, ze sa glupi, to ma sie na mysli, ze sa glupi. Mozesz to sobie dalej wykrecac ofkors big_grin Ale twoj sposob myslenia jest jasny.
                              • joa66 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 13:03
                                Z reguły.. gdybyś łaskawie przeczytała moje zdanie do końca...łącznie z tym co napisałam o tym kto i jak LEPIEJ nazwał to co myślę.

Ech....
                                • cherry.coke Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 13:10
                                  joa66 napisała:

> Z reguły.. gdybyś łaskawie przeczytała moje zdanie do końca...łącznie z tym co
                                  > napisałam o tym kto i jak LEPIEJ nazwał to co myślę.
                                  >
                                  > Ech....

Tak, ze sa glupi inaczej, jak w letargu big_grin Przeciez cytowalam.
                            • rosapulchra-0 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 13:06
                              Wyraziłaś o Kanadyjczykach bardzo brzydko, to wystarczy. Nie ma znaczenia, że przymiotnik 'głupi' nie do końca ci pasował, znaczenie ma fakt, że w pejoratywny sposób określiłaś tę narodowość.
                              • joa66 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 13:12
                                Tak , napsiałam, ze zgadzam sie (ze znajomym) , że są jak w letargu.

I potwierdzam, że taka jest moja opinia.

I proponuję skończyć zasmiecanie wątku o ziemniakach wink chetni mogą się przenieśc na właściwy smile
                • gazeta_mi_placi Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 10.09.13, 17:00
                  Doganiają (niestety swoją drogą) rówieśników z innych europejskich państw (plus Stanów) , którzy już od dawna (odnośnie wagi) są w miejscu gdzie na razie tylko dobiegają polskie dzieci.
                  A ciekawe czemu europejskie dzieci od lat trwają w tym stanie? Co ciekawe pierwsze miejsce w Europie zajmują dzieci włoskie gdzie kuchnia ponoć najzdrowsza i słońca więcej niż w Polsce (więc mniej się powinno jeść).
                • rosapulchra-0 hanalui 11.09.13, 12:22
                  Załóż nowy wątek z tym artem, bo w tym tasiemcu zaginie, a sprawa jest warta uwagi.
          • d.o.s.i.a Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 10.09.13, 13:07
            > Panie emigrantki jak zwykle zaczęły krucjatę, że u nich w UK itd. mają dobre św
            > ieże warzywa a w Polsce syf nad syfy Pani.

Jakbys zdjela klapki z oczu, to bys moze zauwazyla, ze bylo dokladnie ODWROTNIE... To w UK podobno zywnosc nie smakuje niczym i jest duzo lepsza od polskiej, a w Polsce to sama ekologia.
            Ale grunt to odwrocic kotka za ogon, prawda gazeta?
            • rosapulchra-0 Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 11.09.13, 12:24
              No przeca taka gazeciarza rola. Żeby oczerniać, kłamać, szkalować swoich interlokutorów.
      • an_ni Re: Myjecie jarzyny przed obraniem? 10.09.13, 10:49
        co za bazar watek o myciu warzyw rozrosl sie do takiego rozmiaru?!!
        nie zamierzam tego czytac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka