Dodaj do ulubionych

Mam trypofobie..brr

11.09.13, 20:34
Od dwóch dni nazwa mi znana-ale od zawsze wiedziałam,że wręcz boję się regularnych dziur występujących w przyrodzie uncertain
Brrr koszmar.A przeczytałam,że leczy się to..patrząc na takie obrazki sad więc na wyleczenie nie mam szans.
Ktoś ze mną ?Będzie mi razniej ...

p.s tak nudzi mi się.
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 20:39
      Ja.
      Na tym forum dowiedziałam się kiedyś, że to ma nazwę, myślałam, że jestem jedyna na świecie. Mam od urodzenia. Już dostaję drgawek i dreszczy na samą myśl o tym, nie muszę patrzyć na żadne obrazki. OBRZYDLISTWO.
      • mamaemmy Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 20:51
        grave_digger napisała:

Już dostaję drgawek i dreszczy na samą myśl o t
        > ym, nie muszę patrzyć na żadne obrazki.

mam tak samo,właśnie chciałam pokazać mojej Emmie-która wie o mojej fobii,że TO ma nazwę i niechcący weszłam na galerie i teraz żaluje uncertain Tak jak mówisz -mam wręcz drgawki i dreszcze sadsad
        • rhaenyra Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:37
          jakie zdjecia?
          bo jak sie wygoogla tryptofobia to same fotomontaze wyskakuja
          • nanuk24 Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:59
            zdjeci dziurektongue_out
    • klaviatoorka Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:02
      zwariowałyście, po co szukałam tego w google- gdyby nie internet nawet nie miałabym pojęcia że to mam!
      • wilowka Re: Mam trypofobie..brr 12.09.13, 11:01
        MAM zawsze miałam, jak na Simpsonach w kinie zobaczyłam ja wiewiórce mnoży się oko, tak multiplikuje, to się mało nie zhaftowałam w popcorn
    • aagnes Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:05
      No to swietnie, nie mialam pojecia co to jest, teraz juz wiem, i wlazlam w grafiki i dziekuje bardzo - musialam odrzucic laptopa ze wstretem.......
    • ga-ti Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:06
      Ale, że co, dziur w plastrze miodu? Bo jakoś większość tych obrazków w googlach to fotomontaż przecież.

Ps. Dziś w Rozmowach w toku było coś o fobiach i jakaś pani psycholog na siłę ludzi z tym oswajała.
      Ja boję się wysokości albo raczej nie wysokości, ale tej przestrzeni, która się pode mną roztacza, np. nie byłam w stanie podejść do poręczy na tamie nad Soliną. I nie lubię, jak mi coś lata nad głową, np. gołębie na starówkach, czy ptaszki w sali wolnych lotów w zoo, czy nietoperz. Pogłębia mi się z wiekiem, ale żyć z tym można.
      • niutaki Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:20
        Moja corka ostatnio odkryla to u siebie, ale bardzo lekka forme.
    • login.do.komentowania Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:18
      Czy to ma związek z robactwem?
      • niutaki Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:21
        nie, to strach przed dziurkawink przed duza iloscia dziurek blisko siebie.
        • login.do.komentowania Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:26
          A, to rozumiem obawę smile dużo dziurek koło siebie najczęściej oznacza gniazdo larw...
    • rhaenyra Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:24
      a ja mam teraz ochote na biala babolade big_grin
    • kateaga Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:25
      A o co chodzi ? Jakiś przykład ?
      • maggi9 Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:27
        Tutaj sobie popatrz
        • kateaga Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:36
          Ha ha ha
    • heca7 Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:25
      A to ja tego nie mam. Mam za to paniczny lęk przestrzeni. I to nie na zasadzie "popieści się a potem i tak wlezie na tą drabinę" tylko taki zwierzęcy atak paniki, który pojawia się nagle, spływa na mnie jak woda z prysznica i zaczynam zachowywać się jak ktoś niespełna rozumu. To jest chwila.
      Pamiętam jak pojechalismy do Harrachova. Tam jest wyciąg krzesełkowy. Jadę sobie z mężem i nagle po wyjeździe zza drzew lekko nami bujnęło. I nastapił atak paniki. To jest nieprzemożone wrażenie, że na pewno się spadnie. Koniec , nie ruszam nawet oczami, patrzę w jeden punkt i oddycham przez nos , dłonie zamykam i otwieram. Każę się mocno trzymać mężowi. On mówi, przecież nie spadniesz- jesteś zapięta! Ale to nie ma znaczenia sad Sama ściskam poręcz lub cokolwiek tak, że mam białe palce.
      Parę dni temu dostałam tego ataku na starej drodze do miasta Hvar. Jedna serpentyna i koniec- poczułam zalewającą mnie falę paniki. Nie ma jak zawrócić. Musimy jechać. Z tyłu trójka dzieci, które się nie boją a ja z przodu w głową między nogami, oddycham do torebki a ręką ściskam podłokietnik. Oczywiście siedzę jak najdalej drzwi. Tego kawałka trasy nie widziałam bo miałam zamknięte oczy. Najgorsza była chwila kiedy z przeciwka jechał samochód, mąż musiał się zatrzymać i w czasie mijania się samochodów słyszałam czujniki parkowania z przodu i z tyłu pikające!
      Z tego powodu mąż musiał też dwa lata temu zawrócić z drogi na Sv. Jure - www.cykloboat.cz/index.php?page=sjezd-ze-sv-jure-1762-m-hr - próbowałam wysiąść w trakcie jazdy.
    • maggi9 Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:25
      Juz był wątek o tym kiedyś. Nieopatrznie weszłam wtedy w podany link - google grafika i mało nie zwymiotowałam. Te obrazki są jakieś dziwaczne i straszne. I faktycznie nie mogłam potem przestać o tym myślec. Ale myślę, że to przez dziwność niektórych z tych zdjęć bo plaster miodu np spoko, nie rusza mnie.
      • rhaenyra Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:40
        to fotomontaze z uzyciem owocu lotosu
        • maggi9 Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:41
          O faktycznie. Owoc lotosu spoko ale na te fotomontaże i tak patrzec nie mogę big_grin
    • helufpi Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 21:54
      A widziałaś kiedyś gniazdo szerszeni?
      Weszłam kiedyś sama na obcy strych i tam było, takie wielkie, z dziurami. Grafiki w googlu mnie nie ruszają, ale wtedy poczułam się naprawdę niemiło - teraz wiem, że to nie tchórzostwo tylko zaburzenie ze spektrum trypofobiiwink
      • tomanksa Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 22:01
        Dzięki temu wątkowi przynajmniej się dowiedziałam, że istnieje jakaś fobia, której ja nie mam big_grin
    • podkocem Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 22:09
      Tzn, że boisz że Ci sie dziurki zrobią na ciele, czy np widzisz sitko i uciekasz?

P.S. Jak odcedzasz makaron?
      • helufpi Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 22:23
        To chyba raczej nie chodzi o dziurki fabryczne, tylko takie, co to je kij wie co zrobiło. Larwy, kosmici, te sprawy.
        • niutaki Re: Mam trypofobie..brr 11.09.13, 22:49
          >>Larwy, kosmici, te sprawy.<<
          genialnebig_grin
    • wielkafuria Re: Mam trypofobie..brr 12.09.13, 00:40
      wiesz.... dopoki nie wpisałam sobie tego w google to nie wpadlabym na to ze mozna miec taka fobie ale TOOOOOOOO sprawia ze dostaje gesią skorke i musze teraz o tym jak najszybciej zapomniec.
      dzieki wielkie !!!!!!
      • lily-evans01 Eee. to nie żadna fobia 12.09.13, 07:28
        To naturalna, instynktowna reakcja organizmu na podświadomie przewidywane zagrożenie wink.
        Te dziurki wyglądają jak coś, z czego zaraz wylezie robactwo albo jakieś sączące się rany, spowodowane dziwną infekcją.
        Żadne stworzenie w przyrodzie nie chce się spotkać z masą robali, os, szerszeni itp. albo załapać dziwnej infekcji skórnej, więc.... zwiewa ile sił w nogach. I tyle wink.
        • moofka Re: Eee. to nie żadna fobia 12.09.13, 09:00
          cos z czego wylaza larwy jest wstretne i nie trzeba miec fobii
          jak zaczniesz uciekac na widok sponge boba to ić do psychiatry
          • lily-evans01 Re: Eee. to nie żadna fobia 12.09.13, 09:38
            Nie, tak źle jeszcze nie jest wink.
            A równie wstrętnych obiektów z dziurkami jak na tych fotkach, to jeszcze nie widziałam.
    • kota_marcowa Re: Mam trypofobie..brr 12.09.13, 00:54
      ufff to tego nie mambig_grin
      ale za to wpadam w histerię na widok pająka brrr
    • z_lasu Re: Mam trypofobie..brr 12.09.13, 08:30
      Tutaj to są dopiero fajne filmiki Co jeden to lepszy suspicious

Ale one też wyjaśniają, że rzekoma fobia ma jak najbardziej racjonalne uzasadnienie. A fobią staje się dopiero wtedy, gdy przenosi się na plaster miodu. "Fobia" w stosunku do otworów w ciele (ludzkim lub zwierzęcym) nie jest żadną fobią.
      • helufpi Re: Mam trypofobie..brr 12.09.13, 09:21
        Wszystkie fobie mają racjonalne podłoże. Pająki, węże bywają jadowite, z wysokości można spaść, w małej zamkniętej przestrzeni można się udusić. Problemem jest tylko skala reakcji organizmu.
        • dorcia1234 Re: Mam trypofobie..brr 12.09.13, 09:30
          a jest fobia na jednostajne dźwięki? bo ja się potwornie boję np kapiącej wody albo stukania ( a cholerne ptaki właśnie zaczynają rozłupywać orzechy nad moją głową )
        • rhaenyra Re: Mam trypofobie..brr 12.09.13, 09:42
          > Wszystkie fobie mają racjonalne podłoże.
          tia szczegolnie mottefobia tongue_out
          • helufpi Re: Mam trypofobie..brr 12.09.13, 10:56
            Wszystkie fobie dotyczące insektów są uzasadnione biologicznie. Insekty gryzą. Żądlą. Przenoszą choroby. Paskudzą. Bzycząc nie dają spać. Wpadają do oka.
            Ja wiem, że ćmy większości z tego nie robią, ale nasze organizmy nie są aż tak subtelne.
    • 18lipcowa3 o jezu, to to ma nazwę? 12.09.13, 09:34
      od zawsze to mam, od razu mam gęsią skórę i wszystko mnie swędzi
      obrzydlistwo
    • gazeta_mi_placi Re: Mam trypofobie..brr 12.09.13, 10:53
      Ja mam ergofobię, też nie jest łatwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka