Dodaj do ulubionych

Lista zakazana

18.09.13, 13:47
W związku z zamknieciem wątku pozwalam sobie pociagnąć temat poboczny, zapoczatkowany przez triss
Zgadzacie się, ze Bergman jest wyłacznie dla przeintelektualizowanych licealistów i czterdziestkach po urazie głowy?
Co jeszcze znajduje się na indeksie?
A Fellini, Antonioni, Kurosawa, Greenaway?

No i najważniejsze- jak nie oni to kto?
Obserwuj wątek
    • misterni Re: Lista zakazana 18.09.13, 13:52
      No jak to, a Jarmusch, Tarantino, a Milosz Forman?
      • triss_merigold6 Re: Lista zakazana 18.09.13, 13:57
        A nienie, Tarantino i Forman, to inna bajka (dla mnie subiektywnie). Bergman jest po prostu niewiarygodnie depresyjny.
      • marychna31 Re: Lista zakazana 18.09.13, 13:58

> No jak to, a Jarmusch, Tarantino, a Milosz Forman?
        No ale oni zkazani czy wskazani?
        • morgen_stern Re: Lista zakazana 18.09.13, 15:09
          No weźcie napiszcie, bo nie wiem, czy można się na forum przyznawać, że się lubi, czy nie wink
    • nowel1 Re: Lista zakazana 18.09.13, 14:03
      No, Bergman na pewno nie jest dla wszystkich.
      Pierwszy jego film widziałam w wieku dwudziestu paru lat i od tej pory jestem wierna, więc do żadnej z kategorii się nie zaliczam wink
      Greenawaya nie lubię, za braćmi Cohen nie przepadam, duet Kieślowski/Piesiewicz mnie nie zachwyca, ale o każdym rodzaju sztuki można rozmawiać godzinami i znaleźć obszary, których się nie lubi - nie dlatego, że niedobre, ale że wrażliwość inna i na inne rzeczy reaguje.
      Serio, ktoś uważa że Bergman jest dla przeintelektualizowanych licealistek? Chyba nie chcę wiedzieć, kto smile
      Fellini - 8 i pół - sam smak.
      Bertolucci - uczta. Antonioni - trochę mniej.
      • triss_merigold6 Re: Lista zakazana 18.09.13, 14:26
        Ja, ja! Ale to była odpowiedź na czyjś wpis. Tak serio, to co kto lubi, mnie w sobotni wieczór prędzej zresetuje "Machete" z Dannym Trejo niż Bergman, a filmy oglądam dla rozrywki, nie jestem kinomaniaczką.
      • bi_scotti Re: Lista zakazana 18.09.13, 14:35
        Bergmana wielbie - "Persona" to moim zdaniem najlepszy film wszechczasow i nie dam sie przekonac, ze nie. Depresjonujacy? No jest ale przy kazdym kolejnym ogladaniu nowy, odkrywczy i fascynujacy.
        Fellini i Hitchcock to moja radosc zycia - obaj wielcy i tez sie nigdy nie starzeja.
        A pozostali to juz nie tak po calosci, raczej pojedyncze sztuki z tzw. tworczosci i tu juz bym musiala wymieniac poszczegolne filmy, za dluga lista smile
        • ichi51e Re: Lista zakazana 19.09.13, 01:39
          Depresjonujacy????

• pieskuba Re: Lista zakazana 18.09.13, 14:16
      Przeintelektualizowanych, trudne słowo...

www.youtube.com/watch?v=YIpmlVax6zY
      Pozdrowienia, pies
      • nangaparbat3 Re: Lista zakazana 18.09.13, 18:13
        Wyindywidualizowaliśmy się z przeintelektualizowanego tłumu (w oryginale tlum jest rozentuzjazmowany, ale co tam smile
    • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 14:21
      Nie zgadzamy się smile Ba, uważamy, ze do Bergmana trzeba dojrzeć. Bo za fyfnastoletnich czasów to się go odbierało śmiertelnie poważnie, a tam mnóstwo zamierzonego komizmu i subtelnej ironii jest, i to się widzi moim zdaniem po odpowiednim przygotowaniu wiekowym właśnie.

A pytanie "jak nie oni to kto?" lepiej zamienić na "oni i kto?". A tych onych jest mnóstwo. Kino się obecnie pięknie rozwija, bardziej niż literatura (mym subiektywnym zdaniem). Ale ja filmomaniaczka jestem. I nie dzielę filmu na wysoki i niski, żeby było jasne, więc zależy o co pytasz...Moja odpowiedź na tym etapie brzmi: wielu jest wspaniałych reżyserów. I nie są oni lepsi/gorsi od Bergmana at consortes, są inni.
    • dorotanna Re: Lista zakazana 18.09.13, 14:39
      W teorii się nie zgadzam i uważam, że Bergmana w każdym wieku można.

W praktyce ostatnie moje filmy to: Minionki rozrabiają, Merida waleczna i Auta 2. Z filmów dla dorosłych Sherlock Holmes Gra cieni. Zrąbana robotą i dzieciakami, mając wolny wieczór na obejrzenie filmu ostatnią pozycją, po którą bym sięgnęła byłby Bergman. Wzięlibyśmy z mężem jakąś komedię – gdybym to ja wybierała albo kryminał gdyby wybierał on. Ostatnio kilka razy udało nam sie obejrzeć Herkulesa Poirot z Davidem Suchetem na 13street coś tam - boskie.

A Bergmana rzeczywiście - jak to chyba triss napisała - widziałam w czasach poźnolicealno-studenckich. W moim pokoleniu (’76) wtedy takie rzeczy się oglądało, trochę z autentycznej potrzeby, trochę mam wrażenie dla pozy.
      • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 14:41
        Och, jedno nie przeszkadza drugiemu, u mnie w każdym razie oglądanie Bergmana nie wyklucza umiłowania brytyjskich i amerykańskich seriali smile
      • triss_merigold6 Re: Lista zakazana 18.09.13, 14:41
        Bergmana, Felliniego, Pasoliniego itd.
        Teraz jednak jako lektura Jack Reacher x fefnaście, a z filmów Pingwiny z Madagaskaru i czekam na "Machete zabija".
        • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 14:45
          Pingwiny kocham całą sobą smile
    • morgen_stern Re: Lista zakazana 18.09.13, 15:08
      Widziałam tylko Fanny i Aleksandra, uwielbiam ten film! Powoli dojrzewam do Siódmej pieczęci. Jasne, że to ciężkie filmy, ale ja akurat dramaty bardzo lubię. Nie przeszkadza mi to świetnie się bawić przy lżejszych filmach, trzeba akurat wybierać między jednym a drugim? Ostatnio oglądałam po raz drugi po wieloletniej przerwie Wejście smoka, dawno tak dobrze się nie bawiłam smile
      Zauważyłam, że na ematce jest teraz moda na "jestem taka na luzie i nieprzeintelektualizowana, smutne filmy zostawiam dla smutnych licealistek" czy jakoś tak. Śmieszy jak każda podkreślana z dumą postawa, która w sumie nie ma żadnego znaczenia i o niczym nie świadczy.
      • bi_scotti Re: Lista zakazana 18.09.13, 15:27
        morgen_stern napisała:

> Zauważyłam, że na ematce jest teraz moda na "jestem taka na luzie i nieprzeinte
        > lektualizowana, smutne filmy zostawiam dla smutnych licealistek" czy jakoś tak.

That too shall pass smile
        Cytujac klasyczny dialog z PRLu:
        - Bo ja jestem prosty czlowiek ...
        - To idz sie pan skomplikuj!

• vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 15:38
        Morgen, ja ostatnio siedzę w starociach o tematyce: "było całkiem inaczej, niż było" (i mam ambit rozeznać, jak to szło chronologicznie, idzie mi o cytatologię filmową i korzystanie z pomysłów ). Zaczełam od
        • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 15:40
          urwało
          zaczęłam od Podejrzanych z Kevinem Spaceyem. Cudne!
          • morgen_stern Re: Lista zakazana 18.09.13, 15:44
            Nooo, to jest boski film.
            • dorotanna Re: Lista zakazana 18.09.13, 15:53
              Keyser Soze rządzi. I nikt mu nawet nie próbuje fikać. Choć nikt go w zasadzie nie widział.
              • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 16:58
                Jedne z ostatnich interpretacji mówią, że Kulawy to wcale nie Soze wink
                • ruda_owca Re: Lista zakazana 19.09.13, 10:51
                  Właśnie cudnie spie...łaś doświadczanie tego filmu tym, którzy go jeszcze nie widzieli.
                  • vilez Re: Lista zakazana 19.09.13, 10:54
                    Fakt, sorry za spoiler sad
      • nenia1 Re: Lista zakazana 18.09.13, 16:00
        morgen_stern napisała:

> Powoli dojrzewam do Siódmej pieczęci.

Siódma pieczęć, jeden z moich ulubionych filmów - tak jak ktoś napisał Bergman owszem ma depresyjne klimaty, ale w tym filmie jest też humor, ironia, klimat, wspaniała gra aktorska, nie chcąc zdradzać końca więcej nie napiszę, ale można znaleźć i pozytywne przesłanie, całkiem wyraźne.
    • agusiah Re: Lista zakazana 18.09.13, 15:14
      Dla mnie obroniły się pojedyncze sztuki z ich portfolio. Absolutnie wielbię 'Zawód reporter" Antonioniego za Nicholsona i Schneider, "Powiększenie" już mnie tak nie kręci. "Tam gdzie rosną poziomki" - świetny. Fellini z jego operowością może się najbardziej obronił.
      • gonabe Re: Lista zakazana 18.09.13, 15:35
        Uwielbiam Fellini 'ego Kurosawa'e i Greenaway ' a, Lars von trier zachwycił mnie "Dogvile", i "tańcząc w ciemnościach". "Polańskiego za nóż w wodzie" i dziecko Rosmary smile Almodovara lubię tego dawnego. Jedne z najnowszych "skóra w której żyję" jakoś mnie nie przekonał.
        No i Lynch smile którego filmy zawsze mnie zachwycały... lubię jego klimat a za najlepszy film uważam "głowę do wycierania"
        Coppole lubię i ojca i córkę. No a już Tarantino to chyba ubóstwiam za każdy film, zawsze dobrze mi się ogląda, zawsze wychodzę z kina czy od telewizora z uśmiechem na ustach, pewna nie straciłam czasu smile
        Bracia Cohen przemawiają do mnie klimatem..
        Ale ja chyba jestem mocnym kinomaniakiem smile i uwielbiam filmy smile Czy mam coś z głową ? Zastanawiałam się nad tym jak oglądała film stylizowany na klasy C pt tytułem " rubber" czyli w pl " mordercza opona" no i ten film mi się podobał smile chociaż dla poprawy nastroju albo relaksu lubię obejrzeć jakąś komedię a na doła bardzo lubię mamma mia smile
        • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 15:49
          Witaj, ach witaj, a co do Lyncha, to słuchasz jego płyt? Jakbyś nurkowała w filmach smile
          • gonabe Re: Lista zakazana 18.09.13, 17:32
            Uwielbiam piosenkę "speed roadster" Lyncha smile mniami taki mroczny klimat ale zarazem taki seksowny. BTW polecam film "dochodzenie" jednej z jego córek b. dobry film
            • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 18:28
              Znam, znam, Dochodzenie jest cudne smile
        • nenia1 Re: Lista zakazana 18.09.13, 16:02
          O widzę, że lubimy podobne klimaty filmowe.

A jeszcze nikt chyba Herzoga nie wspomniał, też przecież stworzył z Kinskim kawał dobrego kina.
          • morgen_stern Re: Lista zakazana 18.09.13, 16:09
            Oglądałam kiedyś Krzyk kamienia, ale niewiele już pamiętam smile
            • nenia1 Re: Lista zakazana 18.09.13, 16:29
              Fitzcarraldo bardzo mi się podobał, Krzyk kamienia mniej, choć o alpinistach a lubię takie klimaty.
              Herzog ma też niezłe dokumenty choćby Grizzly Man - akurat ematki kompletnie by go skrytykowały, film dla pasjonatów i idealistów, z ostrzeżeniem czym się kończy przekraczanie granic. Są w nim, jak i w Fitzcarraldo piękne, poetyckie fragmenty.
              • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 17:19
                [b]Fitzcarraldo jest oczień metaforyczny smile
            • na_pustyni Re: Lista zakazana 18.09.13, 17:28
              uwielbiam ten film
          • gonabe Re: Lista zakazana 18.09.13, 17:34
            O a widzisz zapomniał mi się, a naprawdę dobre filmy robi...
    • rosapulchra-0 Re: Lista zakazana 18.09.13, 18:07
      A Almodovar? Ten stary, jeszcze z poprzedniego wieku:

Wszystko o mojej matce
      Kika (Kika)
      Kwiat mego sekretu
      Prawo pożądania
      Kobiety na skraju załamania nerwowego
      Wysokie obcasy
      Zwiąż mnie
      Drżące ciało

To u Pedra właśnie swoje kariery rozwinęli kwitnąco:
      Rossy de Palma
      Victoria Abril - dziennikarka poszukująca Paula Bazo.
      nie możę zabraknąć Penelopy, prawda? wink
      grająca Kikę Verónica Forqué
      oraz nie może go zabraknąć przeca tego pana, którego Almodovar odkrył, podobnie jak Penelopę.
      Drogie panie, oto i on:
      [fanfary!!!]
      Antionio Banderas!
      [fanfary!!!]
      Antkowi tak bardzo zależało, żeby grać u Pedra, że godził się to robić za darmo. I jak widać, bardzo mu się opłaciło.
      • gonabe Re: Lista zakazana 18.09.13, 19:26
        smile ciut wyżej napisałam że lubię Almodovara i to właśnie z tych "starszych filmów" bo "skóra w której żyje" mi się nie podobała
        Z tych które wymieniłaś najbardziej lubię ( ale wszystkie wymienione pardzo mi się podobają
        kika
        wszystko o mojej matce
        kobiety na skraju załamanie nerwowego
        lubię jeszcze złe wychowanie i oczywiście Volver smile ale to już nowy film
        • rosapulchra-0 Re: Lista zakazana 19.09.13, 11:07
          "Kika" jest dla mnie absolutnym hitem.
    • nangaparbat3 Re: Lista zakazana 18.09.13, 18:26
      Bergmana ostatnio ogladalam w kołko, ale kino chyba puszczało Sceny z zycia małzeńskiego, potem Jesienną sonatę. "Personę" oglądalam wieki temu, jako nastolatka jeszcze, nie zrozumiałam, ale do dzisiaj pamietam kadry, fragmenty. Chyba dojrzalam do oglądania Bergmana.
      Do Antonioniego jeszcze nie dojrzałam.
      Uwielbiam Hanekego, od pierwszego wejrzenia. Ostatnie filmy Tarantino. I Rodrigueza też, jak najbardziej smile
      Nie lubię filmow Sophii Coppoli. Męczą mnie.
      Za to rezyserow, ktorych filmy lubię, moglabym wymieniać bez końca. A Carlosa Saurę ktoś jeszcze pamięta? Elisa vida mia???
      • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 18:33
        Nanga, już nie chciałam pytać o Hanekego- czy on tyż przeintelektualizowany wink
        A mnie ostatnio Ferzan Özpetek wciagnął, choć niektóre jego filmy to trovchę cukrowane ciasteczka, ale większość wspaniała! Widziałaś może?
        • gonabe Re: Lista zakazana 18.09.13, 19:30
          Widziałam tylko "o miłości i makaronach" i nie przekonał mnie... ot taka komedyjka na zasadzie lubię filet mignon ale czasem dobry burger nie jest zły smile A jak jego inne filmy, ten sam klimat czy jednak takie bardziej interesujące ?
          Saury widziałam tylko tango, muszę się kiedyś wziąć smile
          • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 19:41
            To polecam: Okna albo Hamam, łaźnia turecka
            • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 22:00
              Widzę, że w zasadzie nie odpisałam, przepraszam.
              Tak, klimat w zasadzie podobny, wypracował własny niepowtarzalny styl- taka mgiełka nastrojowa, ale budowana realiami, twardymi realiami. Daje to chwilami oniryczny, z lekka ironiczno-dobrotliwy klimat. Takie lekkie mówienie o mocnych sprawach. Bardzo oczyszczające smile
              Podobne motywy, ci sami aktorzy- on gra swoimi filmami- jak Tarantino, tylko w swój sposób. Bardzo go za to cenię.
        • nangaparbat3 Re: Lista zakazana 18.09.13, 19:35
          Nie, jeszcze żadnego nie ogladalam. Od czego zacząć?
          • vilez Re: Lista zakazana 18.09.13, 19:37
            Od Mine vaganti. O miłości i makaronach.
      • nenia1 Re: Lista zakazana 18.09.13, 19:46
        nangaparbat3 napisała:

> A Carlosa S
        > aurę ktoś jeszcze pamięta?

No ba, boska Carmen.

A o Viscontim ktoś wspomniał? Nie żebym była oddaną wielbicielką, ale Śmierć w Wenecji utkwiła
        mi w głowie.
        A lubi ktoś Tornatore i jego Cinema Paradiso?
    • kol.3 Re: Lista zakazana 18.09.13, 19:46
      Ja jako mamucica się wypowiem. Za moich czasów istniały kina studyjne i DKF, gdzie puszczano filmy trudne i do wąskiego rozpowszechniania. Tam też zapoznałam się z kinem szwedzkim, bo sporo go było, stąd znany jest mi film "Księżniczka" ( krzepiące ale cuda się zdarzają), ale i " Moja siostra moja miłość" o miłości kazirodczej, temat w Polsce mało ruszany. Bergman to dla mnie "Sceny z życia małżeńskiego", Kurosawa to "Dodeskaden" (Tramwaj). Oglądałam te filmy w innych czasach i te filmy wtedy inaczej smakowały. Były to lata, kiedy świat był piękny i szlachetny, wszystko szło ku lepszemu a przynajmniej ludzie mieli taką nadzieję.
      • bi_scotti Re: Lista zakazana 19.09.13, 01:30
        kol.3 napisała:

> Za moich czasów istniały kina studyjne i DKF, gd
        > zie puszczano filmy trudne i do wąskiego rozpowszechniania.

Tudziez bylo kino "Czajka", w ktorym zdarzylo sie prawdziwe (!) morderstwo ... co bylo nie wroci wink O kultowym kinie "Lotnik" jakos niedawno tez sie wspominalo ... Moze nalezaloby jeszcze przywolac ducha "Polinii Iluzjon" przy MDM.

> Bergman to dla mnie "Sceny z życia małżeńskiego",

A tu jakis czas temu byl watek Nangi taki wspomieniowy wlasnie o "Scenach ..." wiec ja bym, jeszcze na tej samej fali przypomniala "Szepty i krzki" (amazing!!!) tudziez "Jesienna sonate", wedlug mnie chyba najbardziej dolujacy film IB. A propos, bedac kilka lat temu w PL, obejrzalam teatralna wersje "Jesiennej sonaty" w warszawskim Ateneum z wciaz yummy Ewa Wisniewska. Troche zalowalam, ze obejrzalam, bo to nie byl Bergman, no nie byl uncertain
        Ale zeby skonczyc pozytywnym polskim akcentem smile przypomne 2 przepiekne, przewspaniale filmy "z dawnych lat" - "Pociag" i "Matka Joanna od Aniolow" - warte powrotow ...
    • ichi51e Re: Lista zakazana 19.09.13, 01:43
      Matko laski! Jak juz wzielyscie sie za "intelektualny" watek to moze zasady gramatyki i ortografii warto sobie rowniez odswiezyc. Polecam rozdzialy "trudne slowa ktore sprawiaja ze brzmimy inteligentnie" i "odmiana nazwisk cudzoziemskich" uncertain

• vilez Re: Lista zakazana 19.09.13, 10:57
        Wniosłaś cenne wiano do rozmowy, dziękujemy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka