Dodaj do ulubionych

Poznanianki

26.09.13, 12:56
doradźcie, proszę co mogę zwiedzić/zobaczyć w Poznaniu z dziećmi? Spędzę tam całą sobotę. Wiem, że trzeba na rynek, stare miasto, do Starego Browaru, ale brakuje mi informacji o atrakcjach bardziej dziecięcych.
Planujemy przejechać się maltanką, ale coś jeszcze by się przydało.
Proszę pięknie o rekomendacje!
Obserwuj wątek
    • donatta Re: Poznanianki 26.09.13, 13:08
      Nowe Zoo (dojechać można Maltanką) - kilka godzin chodzenia.
      Stare Zoo (w centrum) - bezpłatne, bilet tylko do pawilonu gadów. Taki bardziej park zwierzęcy na krótki spacer.
      Przy rynku (ul. Ludgardy) jest makieta Poznania - projekcja ze światłłem i dźwiękiem.
      Koziołki na rynku o 12.00.
      Całkiem sympatyczne, nieduże muzeum instrumentów, też przy rynku.
      W Parku Wilsona jest Palmiarnia, mają tam też różne zwierzęta jest sympatyczna kafejka.
      • sara_lund Re: Poznanianki 26.09.13, 13:57
        polecam teatr animacji - moze sie uda kupić bilety na ostatnią chwilę, jest też fajny ogród botaniczny na Ogrodach

i oczywiście Termy Maltańskiesmile
        • jematkajakichmalo Re: Poznanianki 26.09.13, 14:29
          Termy super, ale do tego potrzeba czasu i ekwipunku wink

Chetnie poczytam jakie to ciekawe propozycje sie pojawia, bo niedlugo przylatujemy (na 2 tyg. wiec bedzie co robic) smile
          • sara_lund Re: Poznanianki 26.09.13, 14:51
            tylko gacie kąpielowe, nie przesadzajmysmile

także na malcie - kolejka adrenalina
            www.maltaski.pl/Kolejka_Gorska_Adrenaline,272,272.html

za dwa tygodnie to akurat na maraton 13 października - główne atrakcje to korki w całym mieściesmile
            • joanna_poz Re: Poznanianki 26.09.13, 15:16
              z atrakcji na swiezym powietzru: od pażdziernika tu i rusza zdaje się stok narciarski na malcie.
              ewentualnie tam w tych okolicach jest też park linowy.
            • jematkajakichmalo Re: Poznanianki 26.09.13, 18:26
              nie ZA tylko NA 2 tygodnie wink przylatuje akurat w spokojnym okresie wiec spoko.
        • marychna31 Termy zamkniete do końca wrzesnia 26.09.13, 14:51
          Tylko duzy basen otwarty.
          • marychna31 Tu masz aktualne imprezy dla dzieci 26.09.13, 15:27
            poznan.miastodzieci.pl/
            Ze swej strony polecam muzeum archeologiczne.
    • adellante12 Re: Poznanianki 26.09.13, 15:08
      Odpowiedzi zawsze beda takie same i zawsze sa takie same :
      Stare Zoo(???? ), nowe ZOO.. palmiarnia koziołki.
      Koniec.
      Poznań to głęboka prowincja. Również mentalna.
      Poznaniacy w weekendy zwiedzają:
      Galerie: malta pestka marcelin stary browar.
      W niedziele siedzą w domach.
      • iwoniaw Re: Poznanianki 26.09.13, 15:28
        No patrz pan, a tu ematki zdążyły wymienić przynajmniej drugie tyle przed tym "końcem" big_grin
      • noname2002 Re: Poznanianki 26.09.13, 21:46
        To może wymień atrakcje swojej miejscowości i jak Ty spędzasz weekendy. Zadumamy się nad tym jacy jesteśmy w porównaniu z Tobą ubodzy mentalnie.
        • adellante12 Re: Poznanianki 27.09.13, 01:41
          Jestem skazany na mieszkanie w tym zadupiu właśnie.
          • noname2002 Re: Poznanianki 27.09.13, 07:40
            Ale z pewnością różnisz się mentalnością, to nam napisz w jaki sposób Ty spędzasz weekendy.
            • adellante12 Re: Poznanianki 27.09.13, 14:25
              Róznię sie gdyż albowiem ponieważ nie jestem i mam nadzieje nigdy nie bede poznaniakiem.

Ostatnio opublikowano "przewodnik po poznaniu*" i co ... spacer taką ulica spacer siaka ulicą odwiedzenie CK Zamek, pobieganie wokół cytadeli..
              Sorry ale poznań jako miejsce do atrakcyjnego spedzenia czasu to dno...
              • kadfael Re: Poznanianki 27.09.13, 15:58
                Jak byś ruszył cztery litery, to byś w Poznaniu znalazł masę atrakcji, ale jak Ci nie nie chce to pozostaje tylko jojczenie.
                • lafiorka2 Re: Poznanianki 27.09.13, 18:02
                  kadfael napisała:

> Jak byś ruszył cztery litery, to byś w Poznaniu znalazł masę atrakcji, ale jak
                  > Ci nie nie chce to pozostaje tylko jojczenie.

to ja poprosze o te mase atrakcji....
              • noname2002 Re: Poznanianki 27.09.13, 17:15
                Róznię sie gdyż albowiem ponieważ nie jestem i mam nadzieje nigdy nie bede pozn
                > aniakiem.

To już wiemy. I to, że poznaniacy spędzają soboty w galeriach handlowych a niedziele w domu. To teraz pytam Ciebie, niepoznaniaka, jak Ty spędzasz weekendy?
          • krejzimama Re: Poznanianki 27.09.13, 17:19
            No patrz pan. taki wolny, taki niezależny, taki bogu a nawet nie mieszka tam gdzie chce tylko tam gdzie mu ktoś każe.
      • lafiorka2 Re: Poznanianki 27.09.13, 17:59
        adellante12 napisał:

> Odpowiedzi zawsze beda takie same i zawsze sa takie same :
        > Stare Zoo(???? ), nowe ZOO.. palmiarnia koziołki.
        > Koniec.
        > Poznań to głęboka prowincja. Również mentalna.
        > Poznaniacy w weekendy zwiedzają:
        > Galerie: malta pestka marcelin stary browar.
        > W niedziele siedzą w domach.
        >

no wiesz?ja nie siedzę....tylko,że ja moge objechac Poznań,że tak powiem dookoła....
        Chociaz zawsze mnie zadziwia ,że tak wszyscy te nudne ZOO tu reklamują...W jednym szczury praktycznie i dlatego jest za free,a w drugim ze 3h łażenia i to za gruba kasę...
        Tak samo termy...Na termy delikatnie 200zł potrzeba na raz...

I po co autorka wątku do starego browaru idzie to też nie wiem...drozyzna i pełno snobów...
    • mondovi Re: Poznanianki 26.09.13, 15:27
      Malta - park linowy, kolejka górska itd. www.maltaski.pl/Kolejka_Gorska_Adrenaline,272,272.html
    • shellerka Re: Poznanianki 26.09.13, 18:07
      w taką pogodę jak teraz jest, to znając życie utkniesz w Browarze, choć współczuję dzieciom smile

ja bym poszła do palmiarni, żeby się wygrzać.
    • varna771 Re: Poznanianki 26.09.13, 18:23
      polecam nowe zoo, przede wszystkim wycieczkę "ciuchcią" po zoo i odwiedziny pubu obok słoni, można się tam wzmocnić przed długim zwiedzaniem - wszystkie zwierzątka są bardzo słodkiesmile
      • jematkajakichmalo Re: Poznanianki 26.09.13, 18:29
        varna771 napisała:

> wszystkie zw
        > ierzątka są bardzo słodkiesmile

No po porzadnym wzmocnieniu na pewno wink
    • aaga72 Re: Poznanianki 26.09.13, 21:29
      na Malcie jest stok saneczkowy czynny cały rok,
      teatrzyki są dla dzieci - nie tylko animacji- słyszałam że przy szkole ,,Łejerów''otwarto teatr dla dzieci,
      kina są a w nich repertuar dla dzieci, placy zabaw krytych co najmniej kilka w różnych częściach miasta,
      jak plucha to Palmiarnia jest super...
      koło Starego Rynku jest kawiarnia, chyba Bonbon się nazywa gdzie dzieci mogą oglądać proces robienia cukierków( czytałam - jeszcze nie byłam)
      w Starym Zoo jest karmienie zwierząt w pewnych godzinach,
      zależy w jakim wieku dzieci...i jaka pogoda się akurat trafi...
    • mawikt Re: Poznanianki 26.09.13, 21:51
      Dziękuję wszystkim, wiedziałam, że Ematka pomoże smile Trochę atrakcji jak widać jest i coś tam dla siebie znajdziemy. Dzieci 9 i 5 lat, trochę je przeciągniemy przez miasto, nawet plucha niestraszna, choć mogłoby być cieplej, co nie?
      • shellerka Re: Poznanianki 26.09.13, 21:54
        nie wiem, nie jestem dzieckiem, a w taką pogodę miałabym w czterech literach koziołki i inne atrakcje na zewnątrz.

błagam, nie męcz dzieci Browarem, ani innym CH. Palmiarnia. Uwierz Shell.
        • solejrolia Re: Poznanianki 27.09.13, 07:53
          atrakcje typu ZOO, Palmiarnia, czy takie, bądź inne muzeum to należy wybrać pod kątem zainteresowań dzieci.
          Dzieci 9 i 5lat to już spokojnie mogą same wybrać, co z tej oferty chcą obejrzeć, gdzie pójść.

Moja np. do Palmiarni nie dała się jak dotąd zaciągnąć (ponieważ gdyż jest, że tak powiem, w opozycji do swoich rodziców, i krzywi się w temacie roślin, a i szklarnie jej nie pasjonują. trudno). Na Ogrodach tyż nie była.
          A z kolei wielce zadowolona wyszła z Arsenału.
          Następnym razem pójdziemy do Muzeum Archeologicznego- taki jest plan.
          • sara_lund Re: Poznanianki 27.09.13, 11:11
            Moja w Palmiarnii też ma rośliny w d..... - my chodzimy karmić rybki, oglądać wije i straszyć kurywink
            ...dziecko lat 5.
    • szamanta Re: Poznanianki 27.09.13, 15:12
      Również Na lotnisko pojedz z dziećmi, niech samoloty poobserwują smile Jak nie jesteś samochodem to Linia "L"
      Moje lubią w wolnych chwilach sobie na ławice podjechać i popatrzeć z godzinkę smile
      • lafiorka2 Re: Poznanianki 27.09.13, 18:14
        co ci tu polecić...?
        był jakis plac zabaw w Plazie,ale juz nie ma...jest kręgielnia dla dzieci,ale nie pamietam,czy nie musisz rezerwować.
        Polecam bunkry/fortyfikacje poznańskie do zwiedzania,na Cytadeli masz muzeum broni ,masz stare wojenne samoloty,auta i czołgi...To kwestia ok 40min zwiedzania...Blisko jest restauracja,gdzie ewentualnie możesz się posilić...Po czym możesz przejśc się alejkami w parku.
        Oczywiście masz kina z filmami dla dzieci .
        No oczywiście Malta,chociaż dla mnie to juz nuda,zreszta nigdy Malty nie darzyłam sympatią.Masz kolejkę wąskotorową i Letni Tor Saneczkowy i Mini golf i place zabaw...ale...hm?to wszystko zalezy od pogody.
    • mawikt Re: Poznanianki 30.09.13, 16:01
      I już po wycieczce.

Było fajnie, choć coś nam wyszło a coś nie wyszło. Nie wyszła na przykład Palmiarnia, choć bylo zimno jak pies i by się przydała do rozgrzania nosów.
      Przejechaliśmy się Maltanką, zjechaliśmy kolejką, uważam że macie świetnie zagospodarowany teren praktycznie w centrum.
      Koziołki - wiadomo, bez koziołków wyjazd by się nie liczył smile
      Natomiast nie zachwycał wcale ten pokaz ze światłami i makietą dawnego miasta, no ludzie, za pół godziny filmu wyświetlanego na ścianie zapłaciliśmy 5 dych! A gdzie fajerwerki?
      Młodszemu dziecku podobało sie "wszystko nad jeziorkiem" oraz "robal", starszemu natomiast kawaleria jeżdżąca tu i ówdzie po starówce. "Robal" to jedna z rzeźb ze Starego Browaru, moja ulubiona i właściwie poszliśmy tam tylko po to by ją zobaczyć. I jeszcze na gorącą czekoladę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka