Dodaj do ulubionych

Zapachy do domu

02.10.13, 13:45
Stosujecie jakieś specjalne pachnidła?
Poszukuję czegoś co nie miałoby zapachu płynu do sedesu i nie zwalało z nóg po wejściu do mieszkania.
Skłaniam się ku świecom zapachowym, ale chodzi mi o konkretne przykłady - świec długopachnących i przyjemnych wink

Podrzućcie jakieś swoje ulubione akcesoria. Bo nie mam siły ciągle prać lub piec ciasta wink
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Zapachy do domu 02.10.13, 13:51
      wywietrz.
      • mindtriper Re: Zapachy do domu 02.10.13, 18:33
        Zastanawiam się nad ogłoszeniem konkursu na połączenie jakiegoś lightowego i neutralnego światopoglądowo wątku z bezinteresowną i bezmyślną wredotą. Możesz liczyć na wysokie miejsce.
    • marychna31 Re: Zapachy do domu 02.10.13, 13:55
      Ja lubie te z ikei - sa niedrogie, na długo starczają i jest duża paleta zapachów do wyboru.
      • beataj1 Re: Zapachy do domu 02.10.13, 14:01
        Kocham waniliową świeczkę z Ikei.
        Nie ma u mnie zimy bez waniliowej świeczki z Ikei (tylko ta wanilia mi odpowiada).
        Zima, padający za oknem śnieg, waniliowa świeczka i Frank Sinatra w tle - pełnia szczęścia.
    • martishia7 Re: Zapachy do domu 02.10.13, 14:07
      Saszetki "pachnąca szafa", lawendowe albo zielona herbata. Wieszam nie tylko w szafie, ale np. podrzucam na półkę z książkami. Świeczki o tych samych zapachach - IKEA albo Biedronka wink Ewentualnie też świeczki cytrynowe mi podchodzą. Co do pachnideł "patyczkowych" to pierwszorzędna jest zielona herbata z Zara Home- droga, ale wydajna. Nie polecam z Home and you - na odmianę szybko wychodzi. Z pachnącej szafy są przyjemne i mają dobrą relację jakości (trwałości) do ceny.
    • rita75 Re: Zapachy do domu 02.10.13, 14:13
      bardzo lubię olejek zapachowy Kala - zielona herbata z gruszką
    • takatoszymura Re: Zapachy do domu 02.10.13, 14:20
      Kominek do aromaterapii- taki do którego wkłada się świeczkę, na górę nalewa troszkę wody+ pachnący olejek. Uwielbiam lawendowy, a jak dzieci chorują to olejek sosnowy/pichtowy.
    • bri Re: Zapachy do domu 02.10.13, 14:21
      Bardzo rzadko, ale zdarza mi się kupować olejek grejpfrutowy, skrapiać nim chusteczki higieniczne i wtykać je do wazoników czy kubeczków na długopisy.
    • misterni Re: Zapachy do domu 02.10.13, 14:28
      Z zapachów do łazienki bardzo lubię brise (teraz chyba glade) bawełniany.
      Do domu świeczki z rossmanna, ikei, czasem marketu typu OBI czy Leroy Merlin oraz lawenda.
      • etonmess75 Re: Zapachy do domu 02.10.13, 14:53
        www.google.pl/search?q=zapachy+patyczki&client=firefox-a&hs=VQN&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=aBZMUv28PIX50gW_6IHYCA&ved=0CCoQsAQ&biw=1680&bih=930&dpr=1
        To jest świetne, tylko nie wiem, jak się nazywa po polsku, dzieciaki uwielbiają przekładać te patyczki. Ostatnio miałam Zara Home zapach Dark Amber, bardzo przyjemnie w domu pachniało (nie klozetemwink).
        • naturella Re: Zapachy do domu 02.10.13, 14:56
          Lampe Berger - miałam kilka zapachów, ale wszystkie świetne. Najbardziej lubię Bawełniany sen.
          • mamaoskarka18 Re: Zapachy do domu 02.10.13, 14:59
            Kup olejek o ulubionym zapachu, nasmaruj żarówkę i zapal światło.
      • mamaemmy Re: Zapachy do domu 02.10.13, 14:59
        My mamy tą świeczke o zapachu OPIUM z Mydlarni św.Franciszka,Pachnie bosko,nawet jak sie nie pali.I tak inaczej,nie natrętnie!
        Fajne sa też te zapachy z Rossmana-saszetki do szafy-kiedys miałam dwie w szafie,zostawiłam na cały dzien otwartą szafę i zamkniete okno-jak wrócilam pięęknie pachniało ,do tego ciuchy mi pachniały wtedy fajnie roża-jak stosowałam te saszetki.
        • mindtriper Re: Zapachy do domu 02.10.13, 18:37
          O, widzisz, wąchałam te świeczki w mydlarni, ale bałam się, że po zapaleniu nic nie będzie czuć.
    • raczek-nieboraczek Re: Zapachy do domu 02.10.13, 15:13
      olejki:

paczulowy, grejfrutowy, goździkowy
    • anika772 Re: Zapachy do domu 02.10.13, 15:20
      Dość często odpalam kominki zapachowe z olejkami, najulubieńsze to pomarańczowy, jaśminowy, i różany; kiedy w domu panuje przeziębienie to sosna czy inna jodła.
      Istnieją też granulki zapachowe do mominków, ale ja wolę olejki.
    • m_incubo Re: Zapachy do domu 02.10.13, 15:27
      Staram się unikać "zapachów" jak tylko mogę, bo działają mi na nerwy. Nie lubię intensywnie pachnących potraw, nie używam żadnych płynów do płukania, kosmetyki w miarę możliwości bezzapachowe, choć to trudne, perfumy tylko od wielkiego dzwonu.
      To nie tak, że wszystko mi śmierdzi, po prostu mocno wyczuwalne zapachy, nawet ładne, strasznie mnie irytują.
      • mindtriper Re: Zapachy do domu 02.10.13, 18:35
        Dziękujemy za to wyznanie, naprawdę, bardzo mi pomogło.
        • m_incubo Re: Zapachy do domu 02.10.13, 19:49
          Ale moją intencją nie było pomaganie tobie, co mnie obchodzi, co ty wąchasz.
          • mamaemmy Re: Zapachy do domu 02.10.13, 21:22
            m_incubo napisała:

> Ale moją intencją nie było pomaganie tobie, co mnie obchodzi, co ty wąchasz.

ale dopisujesz sie do watku,w którym dziewczyna prosi o pomoc w wyboru zapachów.Naprawde tak trudne jest czytanie ze zrozumieniem? U nas w postawówce w Krk 3 osoby miały z tego pałę-byłaś wśród nich? tongue_out
            • m_incubo Re: Zapachy do domu 02.10.13, 22:44
              Dopisuję się, bo mogę, nawet ematki nie będą mi dyktować, co i gdzie mam pisać wink
              Ty za to odpisujesz na post niezwiązany z tematem, w dodatku nie skierowany do ciebie, zdradzisz z czego sama jeszcze miałaś pały poza "czytaniem ze zrozumieniem"? smile
            • gretchen184 Re: Zapachy do domu 03.10.13, 06:44
              mamaemmy napisała:

> m_incubo napisała:

>
              > ale dopisujesz sie do watku,w którym dziewczyna prosi o pomoc w wyboru zapachów
              > .Naprawde tak trudne jest czytanie ze zrozumieniem? U nas w postawówce w Krk 3
              > osoby miały z tego pałę-byłaś wśród nich? tongue_out
              >
              dziewczyna zapytała czy stosujemy jakieś zapachy do domu. odpowiedź była jasna i konkretna.
              o co ci chodzi?
    • hamerykanka Re: Zapachy do domu 02.10.13, 15:56
      Ja uzywam w lazienkach, te wlaczane do kontaktu glade. Ostatnio kupilam sobie z 8 do wyboru i wymieniam jak mi sie nudzi. Co do intensywnosci- maja z boku regulacje, wiec mozna sobie zmienic, u mnie zwykle jest na minimum bo tez nie lubie intensywnych. Tak wiec w tej chwili mam lasy Kaszmiru, tak chyba sie to nazywa, procz tego jablko z cynamonem, wole swieze niz ciezkie i duszace, nie uzywam wanilii.
      W mezowskiej lazience zainstalowalam taki spryskiwacz z czujnikiem ruchu, chodzi na baterie paluszki. Jest ustawiony tak, ze jesli ktos siedzi na kibelku, wtedy sie wlacza. W tej chwili ma "czysty len" i powiem, jeden maly pojemnik jest bardzo wydajny.
    • lacitadelle Re: Zapachy do domu 02.10.13, 16:01
      Gdzieś kiedyś czytałam, że te wszystkie pachnidła (świece, kadzidełka, odświeżacze w sprayu i elektryczne) wydzielają substancje, które osiadając w drogach oddechowych powodują równie przyjemne skutki co dym papierosowy. I jakoś nie używam od tamtej pory, szczególnie, że w domu małe dzieci i alergicy.
      • bi_scotti Re: Zapachy do domu 02.10.13, 18:44
        Jak dla mnie, w obcych domach (i lazienkach) wszystkie zapachy sa OK z wyjatkiem lilac i hiacynt - tymi mnie mozna wystraszyc skutecznie wiec juz wiesz ... jakby co ... jak sie mnie pozbyc tongue_out
        Poza tym w domu nie stosuje, w lazience jest lawendowy odswiezacz powietrza i nic wiecej. W sumie najbardziej by mi odpowiadala idea nieustannego pieczenia ciasta, np. szarlotki - byloby pieknie big_grin
    • koronka2012 Re: Zapachy do domu 02.10.13, 19:16
      kupuję olejki w Body Shopie, zakrapla się do takiego kominka atomatycznego dodając wody, i wsadza świeczkę, zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu.
      www.thebodyshop.co.uk/fragrance/home-fragrance-oils.aspx#/home-fragrance-oils.aspx
      Fajne zapachy domowe są w Zara Home ale drogie.
      W TK MAXXie mają też takie zestawy z wystającymi patyczkami, tylko tam nie ma jak powąchać, a kazdy inny.
      • gonabe Re: Zapachy do domu 02.10.13, 19:21
        Kiedyś wkładałam takie coś do gniazdka o zapachu cynamonu i działało ale jak miałam większe mieszkanie to za drogie to było więc się przerzuciłam na takie jakby perfumy do których wkładasz drewniane patyczki z zara home smile i sprawdza się nawet przy dużym domu smile a pachnie świeżo i ładnie.
    • adwarp Re: Zapachy do domu 02.10.13, 20:05
      Yankee candle są bardzo fajne, mogą być świece lub wosk do kominków
      nie wiem skąd jesteś ale mają sklepy stacjonarne, więc wszystko do powąchania
      www.yankeecandle.com/
      • trunek00 Re: Zapachy do domu 15.10.13, 01:14
        ja zamawiam osobiscie z zapachdomu.pl
        i fajne są świeczki i woski tam, całkiem spory wybor
    • inguszetia_2006 Re: Zapachy do domu 02.10.13, 20:13
      Witam,
      Ja to kadzidełka uskuteczniam, bo nic innego nie działa na tak dużej powierzchni. Teraz kadzę goździkiem, a kiedyś miałam fazę na paczulę. W łazienkach małych pachnące patyki, byle jakie, byle butla była duża. Zapachy mogą być agresywne, oby w promocji;-D W dużej łazience patyczków nie czuć w ogóle, bo jest za duża. Lubię wszystkie zapachy kupować, zwłaszcza, że się tak rozejdą u mnie, że prawie ich nie czuć. Zielona herbata i inne takie to zawracanie gitary. Nic nie czuć, nic zupełnie. U mnie tylko kadzidełka się sprawdzają. Mam jedną świecę zmieniającą kolory, od córki w prezencie dostałam, zapach waniliowy, i fakt, ta jedna jedyna ma taki zapach intensywny, że można paść trupem, ale jakie fajne kolory;-P Polecam. Chyba Brise to było.
      Pzdr.
      Ing
      • zielona.limonka Re: Zapachy do domu 02.10.13, 20:21
        Też używam kadzidełek, kiedyś używałam też kominka zapachowego, ale potem mi się stłukł i do dziś jakoś nie kupiłam następnego. Ale zapach z kominka szybko znikał. Z kolei zapachy świeczek jakoś mi się w ogóle w domu nie trzymają.
    • mynia_pynia Re: Zapachy do domu 02.10.13, 20:35
      Ktoś kiedyś powiedział, że to majstersztyk reklamy żeby przekonać klienta że świeże powietrze potrzebuje odświeżacza zapachowego wink.
      Nie mam w domu odświeżaczy, wietrzę często, a jak wychodzę na całe dnie z domu o tej porze roku to zostawiam rozszczelnionych kilka okien.
    • en_t Re: Zapachy do domu 02.10.13, 21:03
      Świece są o tyle fajne, gdy jesteś w domu. Wychodząc nie zostawisz zapalonej, a po wejściu do domu średnio czuć od samego jej stania. Polecam włączany do kontaktu air wick, konkretny zapach mam chyba magnolia (fioletowy) i jest bardzo przyjemny i bardzo dobrze tłumi nieprzyjemne zapachy, acz nie bije po nosie. Mam w wynajmowanym mieszkaniu stary parkiet, który charakterystycznie 'bije niemcem i starymi ludźmi'smile a ten zapach to skutecznie eliminuje. Bardzo ekonomiczny, ustawiony na jedynkę przez kilka godzin dziennie starcza na kilka miesięcy (min2). Koszt ok 15 złotych, obecnie na promocji w tesco widziałam.
      • sha.ni Re: Zapachy do domu 02.10.13, 21:15
        Świeczek nie uzywam - kompletnie nie czuję zapachu kiedy się palą.
        Od jakiegoś czasu kupuję "perfumy" do mieszkania/domu - we flakonie do płynu wkłada się patyczki - kiedys były (może sa nadal?) takie w rossmanie (ale tylko 2-3 zapachy) teraz sie rozbestwiłam i kupuję droższe w centrach handlowych (ale bardzo długo starczają więc chyba nawet bardziej ekonomiczne od tych rossmanowych). Mój ulubiony zapach to "kawa z mlekiem"
    • nanuk24 Re: Zapachy do domu 02.10.13, 21:18
      mam w tej chwili to
      www.bathandbodyworks.com/product/index.jsp?productId=3977092&isCrossSell=true&cp=12586994.12936197.4147325
      wczesniej mialam ta swieczke - przepiekny zapach, ktory dlugo utrzymuje sie po zgaszeniu
      www.henribendel.com/Fig-Signature-9.4-oz-Candle/152406,default,pd.html?dwvar_152406_color=6366&start=3&cgid=shop_Home_Fragrance
    • brak.polskich.liter Re: Zapachy do domu 02.10.13, 23:28
      Nie bede oryginalna - kominek zapachowy. Niewielki, fajnie wyglada i sprawdza sie.
      Zeszlej zimy mialam faze na olejek o zapachu pieczonego jablka, naprzemiennie z cynamonowym. W tym roku - zobaczymy. Poeksperymentuje. Ale to jablko bylo naprawde super.

W ogole chyba najbardziej lubie aromaty "kuchenne" - zapachy przypraw, owocow, zapach swiezo upieczonego ciasta albo chleba (no, tu najlepiej sie sprawdza upieczenie, cale mieszkanie pachnie oblednie), karmelu.
    • ha-ya Re: Zapachy do domu 02.10.13, 23:48
      mam kilka swiec zapachowych z yankee candle. najbardziej lubie vanilla cupcakes smile i jakies wisniowe. w okolicach swiat sa tez fajne jablkowesmile Teraz mam z YC taki flakonik z patyczkami (?) o zapachu shea butter i strasznie cuchnie chemia sad A, kiedys mialam to cudo o zapachu rozy i pachnialo bardzo przyjemnie.
    • peggy_su Re: Zapachy do domu 03.10.13, 01:41
      W łazience mam air wick freshmatic. Ustawiam żeby pstrykało sobie co pół godziny i jest ok. W pokojach raczej nie używam, z rzadka jakaś świeca zapachowa. Ale ale jak się opiekowałam czyimś mieszkaniem które stało puste i w związku z tym niefajnie pachniało, to fajnie działały te takie patyczki wkładane do olejku zapachowego. Ostatnie tez chyba były z air wick - różane.
    • saszanasza Re: Zapachy do domu 03.10.13, 10:02
      ja używam od lat zapachów goa z aromantii.
      jak dla mnie rewelacja. na zapach zwracają uwagę również osoby mnie odwiedzające.

dla mnie rewelacyjny jest ten zapach: aromanti.com.pl/pl/p/Wklad-Clem-Egzotyczny-sen/146
      poza tym: kwiat malin, malinowe ciastko (ten jest slodki), yuzu i klementynka.
      używam głównie w toalecie choć to zapachy "salonowe"wink
    • bei Re: Zapachy do domu 15.03.16, 17:42
      Topisz ogarki swiec, lub jakies najtansze nowe, dodajesz cynamon, moze byc przyprawa do piernika, kakao, lub ziola, moze byc ulubiony olejek do ciasta.
      Robisz swieczke ( np wlewasz przyprawiony wosk do filizanki, wkladasz bawelniany knot ( moe byc z nitek, jak duza swieca to ze sznurowki.
      Nie musisz robic, mozesz z tego wosku odlac jakis ksztalt i postawic- tez bedzie aromatyzowac przestrzen.
      Podobnie mozna zrobic z mydlem- scierasz na tarce, dolewasz odrobine wody, dosypujesz przyprawy, laczysz na goraco ( mieszaj by nie przypalic)- odlewasz dowolny ksztalt ( mozna wykorzystac foremki do piasku, do ciastek, albo po czekoladkach)

Jesli masz odkurzacz workowy to wsypujesz do niego troche cynamonu, jeszcze lepiej wrzucic kore cynamonu, albo pol laski wanilii.
      Mozesz wsypac cukier wanilinowy.
      Przy odkurzaniu dom pachnie ciastem.
      Robisz mase solna z przyprawa do pierniczkow. Wycinasz foremka ciasteczka, suszysz i kladziesz na grzejniku lub na polkach.
      Mozesz mase solna wyrobic z olejkiem do ciasta, albo innym zapachowym olejkiem.
      Do odkurzacza mozna wkladac wnetrznosci z zuzytych aromatyzerow.
      Np z tych lidlowych wykrecanych, albo preciki z buteleczek instalowanych do kontaktu.
      Aromatyzery wkladane do gniazdek elektrycznych. Albo na baterie, ktore dzialaja na ruch, lub cyklicznie dozuja zapach.
      Olejek do ciasta mozna wkrapiac do kominkow zapachowych. Albo zwyczajnie, olejek do nich przeznaczony.
      Swiece z Ikea i podobne. Ponoc niezdrowe- alllle, w dobie chemii co jest zdrowe.
      Hiacyntysmile
      W maju bez
      Jasminowce
      Czeremcha

Gdy myjesz podlogi dodaj olejku z drzewa herbacianego. Dezynfekuje, czysci i aromatyzuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka