Dodaj do ulubionych

Innego rodzaju zabawa.

20.10.13, 10:44
Myślę, że szybko załapiecie o co chodzi.

Rozchichotane głośne włoskie dziecko - och, jakie to urocze, wspaniały włoski temperament, nie krępujący radości życia dziecka.
Rozchichotane głośne polskie dziecko - wstrętny niewychowany bachor.

Matki małych dzieci pracujące zawodowo.
W Polsce - z biedy mocium Pani/e, z biedy muszą pracować...
Za granicą - ach jak wspaniale, że młode matki mogą nadal realizować się zawodowo mimo posiadania małych dzieci.

Zapraszam kumpla na alkohol z jedzeniem do mnie do domu.
Jak jestem za granicą to nazywa się to fajną tamtejszą tradycją, aperitivem i czymś tam jeszcze.
Jak jestem w Polsce - z biedy mocium Panie, z biedy bo alkohol i jedzenie w lokalu droższe.

30 latek mieszka w jednym domu z mamusią.

W Polsce - paskudny maminsynek, nieudacznik życiowy.
Za granicą - och, ten naród jest taki rodzinny, to wspaniałe, że sobie pomagają w trudniejszych sytuacjach, poza tym wynajem kosztuje, więc lepiej że mieszka u rodziny, przynajmniej nie traci na wynajmie.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 10:50
      Nie zgadzam się:

1. nie lubię dzieci, więc, czy wloskie, czy polskie, to dla mnie te same rozwrzeszczane bachory.
      2. nie pracuję z musu, pracuję bo lubię, bo się spełniam, bo pół roku w domu na macierzyńskim to nudy.
      3. zapraszam do domu, bo w domu możemy skończyć o której chcemy i w jakim stanie chcemy, możemy robić co chcemy i nie musimy zachowywać pozorów. Kiedy natomiast mam potrzebę, idę do knajpy.
      4. 30-latek mieszka z mamusią - nie znam takich, a jeśli tacy istnieją, to nie rozumiem związku 30-latka z mamusią
      • jagienka75 Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 11:24
        > 4. 30-latek mieszka z mamusią - nie znam takich, a jeśli tacy istnieją, to nie
        > rozumiem związku 30-latka z mamusią

równie dobrze można powiedzieć, że małżeństwo mieszkające z rodzicami/teściami, jest nieodpępowione.
        • czar_bajry Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 11:40
          Nic nie przychodzi mi teraz do głowy bo główne różnice już podałaśtongue_out

Ale oczywiście klubgogo nie zawiodła:p
          Jakże to typowo polskie.
          • rosapulchra-0 Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 12:55
            CZar-bajry, ale akurat klubgogo ma rację.
            Tendencyjny to jest, jak zwykle, gazeciarz, a przykłady które podał są przekłamane, co u niego akurat jest to naturalne zjawisko. Prawdomówny gazeciarz to oksymoron.
      • kerri31 Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 15:10
        klubgogo napisała:
        > 1. nie lubię dzieci, więc, czy wloskie, czy polskie, to dla mnie te same rozwrz
        > eszczane bachory.

Sama kiedyś nim byłaś. Wszystko się zmieniło oprócz przymiotnika słowa bachor.

> 4. 30-latek mieszka z mamusią - nie znam takich, a jeśli tacy istnieją, to nie
        > rozumiem związku 30-latka z mamusią

O jakim ty związku mówisz ? Masz coś nie tak w zwojach >>??
        • klubgogo Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 19:13
          Oczywiście, że byłam rozwrzeszczanym bachorem, ale to nie znaczy, że mam prawo dzisiaj nie lubić dzieci, prawda? Czy może muszę lubić?
          • echtom Re: Innego rodzaju zabawa. 12.05.14, 13:08
            Nie musisz, ale powinnaś być wyrozumiała wink
    • lily-evans01 Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 11:50
      Gazeto, sam najeżdżasz na głośno zachowujące się dzieci, więc please...
      A poza tym być może emigrantkom wszystko wydaje się być lepsze i piękniejsze w nowym kraju ich zamieszkania, więc i te roześmiane dzieci, i ta praca, i te apertitivy też wink. Zresztą powiem szczerze, że mnie też za granicą ludzie wydają się milsi - osobliwie wtedy, kiedy średnio znam język, bo po prostu ich za bardzo nie rozumiem wink.
      Jak to mówią, u sąsiada trawa zawsze zieleńsza. Wszystko fajnie, dopóki nie wkracza na scenę tzw. efekt Concorda.
      • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 14:06
        Często dodaję jednak że w porównaniu z włoskimi i hiszpańskimi bachorami to aniołki.
        Co to jest efekt Concordia?
        • jak_matrioszka Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 15:56
          Nazwy efekt concorda nie slyszalam, ale pewnie ma to cos wspolnego z etapami emigracji: najpierw faza ekscytacji, a potem przychodzi faza zalamania.
          • franczii Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 16:47
            A u mnie etapy emigracji przebiegaly odwrotnie: najpierw faza pt. "nie dam rady bo wszystko jest do d..." a potem ze "chyba jednak mi sie tu uda zadomowic" tongue_out
        • baltycki Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 16:41
          gazeta_mi_placi napisała:

> Co to jest efekt Concordia? smile

EFEKT CONCORDE'A: Czasami inwestycje są już tak duże, ze nie opłaca się rezygnować.

"Nie zwyciężają ci, którzy rezygnują, a zwycięzcy nie rezygnują nigdy - takie piękne, motywujące sentencje kształtują nasz charakter i sposób postępowania. Tymczasem w pewnych sytuacjach konsekwencja jest... sposobem na porażkę. Jak w przypadku samolotu Concorde: projekt był bliski ukończenia, gdy gruchnęła wieść o nowym Boeingu, maszynie zdecydowanie tańszej w eksploatacji niż wspólna konstrukcja Anglików i Francuzów.

Mimo to Paryż i Londyn podjęły polityczną decyzję o finalizacji nierentownego przedsięwzięcia, dodając kolejny miliard dolarów do dziewięciu już wydanych.

I my często brniemy w projekty, które od dawna przynoszą straty. Bo czy w naszej kulturze można się wycofać z wcześniejszych wyborów bez utraty twarzy?"

"Efekt Concorde'a, to przykład tego, jak bardzo nie chcemy ponosić strat.
          Wcześniej podjęte działania uzasadniają kontynuowanie kolejnych – bez względu
          na to czy maja sens.
          Chcemy dokończyć podjęty projekt, bo wydaje nam się, że jeszcze trochę…
          że już jesteśmy blisko… że już się uda…."
          • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 17:21
            Dziękuję za wytłumaczenie.
        • lily-evans01 Re: Innego rodzaju zabawa. 26.10.13, 19:44
          Concorda, nie Concordia. Od nazwy samolotu. Ponoć jego twórcy włożyli masę wysiłku, kasy i czasu w projekt, który był niespecjalnie udany. Ale z racji tych wszystkich czynników ciągnęli już sprawę do końca, bo trudno porzucić projekt, który pochłonął tyle zaangażowania ...
          Jeżeli emigracja, zdobycie pracy, lokum itp. kosztowały Cię sporo wysiłku i zachodu, to będziesz cenić swoją aktualną pozycję życiową tam, nawet jeśli tak naprawdę jest ona średnia... wink.
          • lily-evans01 Re: Innego rodzaju zabawa. 26.10.13, 19:47
            Ups, jak wyżej wink
            smile smile smile
    • jak_matrioszka Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 12:00
      Roczny urlop rodzicielski:
      Za granica - prawo rodzicow do platnego wolnego w pierwszym okresie zycia dziecka.
      W Polsce - proba udupienia kobiet.
      • vilez Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 12:21
        Bo jedno i drugie jest prawdą!
        Tak to właśnie jest, że to, co powinno być normalne, czyli prawem rodziców do płatnego...itd, w Polsce jest próbą udupienia kobiet (z powodów ekonomicznych i kulturowych).
        • czar_bajry Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 14:00
          generalnie rzecz biorąc w PL wszystko jest do dupy...
          • najma78 Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 14:24
            czar_bajry napisała:

> generalnie rzecz biorąc w PL wszystko jest do dupy...

Generalnie tak IMO
          • rosapulchra-0 Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 13:09
            czar_bajry napisała:

> generalnie rzecz biorąc w PL wszystko jest do dupy...
            Ty też..?
        • najma78 Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 14:18
          vilez napisała:

> Bo jedno i drugie jest prawdą!
          > Tak to właśnie jest, że to, co powinno być normalne, czyli prawem rodziców do p
          > łatnego...itd, w Polsce jest próbą udupienia kobiet (z powodów ekonomicznych i
          > kulturowych).

Nie tyle ten roczny macierzynski co do spolki z 100% platnymi zwolnieniami macierzynskimi na ktore to lekarze wysylaja kobiety w bezproblemowych ciazach uncertain
      • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 14:05
        Polki są mimo wszystko szczuplejsze od innych zapasionych bardziej nacji - a to dlatego, że ich nie stać na jedzenie.
        Francuzki są szczupłe - bo mają dobrą zdrową dietę i dbają o siebie.

Zaniedbana matka - Polka - fleja, mąż jej pewnie nie pomaga, nie stać ją na fryzjera i ubrania i wiecznie zagoniona
        Zaniedbana Niemka (Amerykanka itp) - Niemki mają wysokie poczucie własnej wartości i nie muszą przypodobać się mężczyznom ładnym strojem, są wyluzowane i tyle.
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 14:21
          > Zaniedbana Niemka (Amerykanka itp) - Niemki mają wysokie poczucie własnej warto
          > ści i nie muszą przypodobać się mężczyznom ładnym strojem, są wyluzowane i tyle

To akurat prawda, tylko, że ja nie zauważam, że pełny makijaż, szpilki i mini o 8 rano to oznaka zadbania. Im bardziej patriarchalna kultura, tym bardziej "wylaszczone" kobiety. Gazet, siedząc tyle lat na forum, to już jakieś podstawy socjologii powinieneś przyswoić.

> Zaniedbana matka - Polka - fleja, mąż jej pewnie nie pomaga, nie stać ją na fry
          > zjera i ubrania i wiecznie zagoniona

Serio, tak się pyszczy na forum? Ja "zaniedbaną Matkę Polkę" uważam za mega inteligentną nonkonformistkę przeciwstawiającą się wymogom kulturowym odnośnie kobiecych powinności co do wyglądu.
          • hellulah Re: Innego rodzaju zabawa. 09.01.14, 21:33
            Każdą? Po każdej widzisz ten bunt i to wyzwolenie z okowów patriarchatu? wow szacunek tak bardzo.

Ciekawe, czy dla równowagi każda kobieta używająca mydła, szminki i pudru to głupia pindzia bez własnego rozumu?

Znam te klimaty, oj znam, i dla jajec w niektórych okolicznościach przyrody robię się prawie na drag queen smile Czyż to nie jest bunt? pójść między lewackie kulturoznawczynie w pełnym makijażu i na 10 cm obcasa tongue_out
            • jolunia01 Re: Innego rodzaju zabawa. 09.01.14, 23:29
              hellulah napisała:

> ... dla jajec w niektórych okolicznościach przyrody rob
              > ię się prawie na drag queen smile Czyż to nie jest bunt? pójść między lewackie kul
              > turoznawczynie w pełnym makijażu i na 10 cm obcasa tongue_out

Jaki bunt. Na takich obcasach to ja chodzę na co dzień do pracy. Żadna z koleżanek kulturoznawczyń nie widzi w tym nic dziwnego. Fakt, że wyglądam dyskretniej niż drag queen.
              • hellulah Re: Innego rodzaju zabawa. 10.01.14, 00:23
                To może twoje obczytane na innych autorach bardziej albo z innej stajni (z tym drag queen to wiesz, nie /całkiem/ dosłownie). Bym podrzuciła moje ulubione teksty znajomych koryfeuszy i koryfeuszek (kolejność przypadkowa, nie bijcie) pakowane do fejsowych szitsztormów, ale jednak nie. Albo nie widzą nic dziwnego, bo widzą to, co chcą, czyli że się poddajesz presji dążenia do nierealnego ideału celem zaspokojenia męskich spojrzeń rozwalając sobie kręgosłup i żyły i wpisując się w konsumpcjonizm i antyekologiczne rozpasanie wink (patcz wyżej co pisała, serio lub dla jaj, wyznawczyni wielkiego czerwia).

A, zalinkuję prof. Iwasiów (nie znam osobiście, i specjalizuje się w literaturoznawstwie, ale pacz jaka ładna ilustracja) szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,14883761,_Malo_sie_znamy__zapewniam_pania__jestem_kobieta__.html
      • najma78 Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 14:15
        jak_matrioszka napisała:

> Roczny urlop rodzicielski:

> W Polsce - proba udupienia kobiet.

Ale z tym to zdaje sie gazeta sie zgadza wink
    • goodnightmoon Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 14:40
      gazeta_mi_placi napisała:

> Myślę, że szybko załapiecie o co chodzi.

Co, znowu jakaś podła emigrantka Cię zdenerwowała? http://emots.yetihehe.com/2/glaszcze.gif
      • olena.s Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 15:11
        Nie, ale on tylko wtedy ma erekcję.
        • menodo Re: Innego rodzaju zabawa. 21.10.13, 00:10
          > Nie, ale on tylko wtedy ma erekcję."

No, Olena - ale dałaś popis big_grin
          Rozumiem,że jak zwykle zabrakło ci racjonalnych argumentów i poczułaś się sfrustrowana, ale to nie znaczy, że musisz z tego powodu wylewać swoje frustracje - ich głębsze źródło pomińmy - w tak obciachowy sposób i tym samym łamać netykietę.
          Zgłaszam twój obrzydliwy wpis do usunięcia.
          • goodnightmoon Re: Innego rodzaju zabawa. 21.10.13, 16:04
            menodo napisała:

> Zgłaszam twój obrzydliwy wpis do usunięcia.

Tak, zrób to koniecznie!!! Moderacji też się należy jakiś ubaw smile
            • menodo Re: Innego rodzaju zabawa. 21.10.13, 17:38
              Tak, zrób to koniecznie!!! Moderacji też się należy jakiś ubaw smile"

Zrobiłam. Nie mnie oceniać, co kogo bawi.
              Na to, że moderacja kieruje się podwójnymi standardami, niestety nie mam wpływu.
              Przy okazji chciałam zwrócić na klasę knajackiego języka Olenki big_grin
              Fuj.

• olena.s Re: Innego rodzaju zabawa. 21.10.13, 17:45
            Pozdrawiam wzajemnie.
          • rosapulchra-0 Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 13:15
            menodo, ty chyba nie wiesz, co to znaczy obrzydliwy wpis, a tym bardziej nie wiesz, co to znaczy łamać netykietę. Popytaj gazeciarza, ile już banów dostał za swoje oszczerstwa i chamskie wpisy big_grinbig_grinbig_grin
            BTW, Olena ma rację - gazeciarz się rajcuje, gdy tylko może napluć na emigrację, na młode matki, na ciężarne, wózki w sklepach, etc.
            No i jeszcze jedno - jesteś kolejną wróżką, która lepiej wie od strony zainteresowanej, czy strona jest taka, siaka czy nijaka, co sobie myśli i jak się poczuła? big_grinbig_grinbig_grin
            • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 13:18
              Ostatniego bana miałam ponad rok temu, moderatorzy mogą potwierdzić, jeżeli w ogóle pamiętają kiedy był ostatni ban bo ja nie bardzo.
              A Ty Rosu?
              • rosapulchra-0 Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 17:59
                No widzisz, gazeciarzu, znowu kłamiesz tongue_out
    • kerri31 Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 15:12
      gazeta
      Trochę tak jest , jak opisujesz. Wszystko co zagramaniczne niby jest lepsze i nikt się nie doszukuje głębszych znaczeń niż w rzeczywistości. W Polsce wiercą dziurę w całym, przypisują czynom nieprawdziwe znaczenia. Taki naród. Jeszcze się taki nie urodził, co by Polakowi dogodził.
    • varna771 Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 15:34
      jestem po trzydziestce moja mama mieszka na obrzezach miasta w jednorodzinnym duzym domu, dwie łazienki, salon, dwa piętra, duży ogród. Mam swoje mieszkanie, nie mam żadnych kredytów i własnie zastanawiam sie czy mieszkania nie wynając i przeprowadzić się do mamy i w dupie mam, to co ktoś ma do powiedzenia na ten temat, czy ja mieszkam z rodzicami czy tez nie. Ja nie mam z tym problemu, a jezeli ktos ma to nie moja sprawa, wiec jak słysze o tych ''mamisynkach'' po 30 tce, którzy mieszkają z mamusiami to jest dla mnie żenujące pie...nie...
    • mary_lu Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 16:04
      Domowe potrawy i przetwory - w Polsce - najsmaczniejsza kuchnia, zdrowa i niepowodujaca otyłości, gospodarność i pracowitość.

Zabrane za granicę - bieda, patologia i buractwo.
      • agaja5b Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 13:05
        mary_lu napisała:

> Domowe potrawy i przetwory - w Polsce - najsmaczniejsza kuchnia, zdrowa i niepo
        > wodujaca otyłości, gospodarność i pracowitość.
        >
        > Zabrane za granicę - bieda, patologia i buractwo.
        Gdzie za granicę? Już nawet za granice powiatu to "słoik"
        • olena.s Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 14:26
          A nie, to aluzja do jednej z manii gazeciarza, który okropnie się wstydzi i pogardza, zoczywszy turystów z wekami. Uważa, że to szarga honor.
          • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 17:37
            Po prostu współczucie, że biedne niektóre polskie kobieciny nawet w wakacje nad ciepłym morzem nie mogą sobie odpocząć od garów i nie stać ich na "luźne" wakacje gdzie wykup posiłku w tawernie nie zrujnuje wszystkich rodzinnych oszczędności.
      • rosapulchra-0 Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 13:21
        Nie zabiera sie domowych przetworów za granicę. Nie opłaca się. Domowe przetwory robi się sobie samemu z ogólnie dostępnych artykułów na miejscu.
        Jak już się wysilasz, to rób to inteligentniej tongue_out
    • naomi19 Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 17:43
      Służba zdrowia.

W UK nie diagnozują tylko zapisują paracetamol- wspaniale! Paracetamol jeszcze nikomu nie zaszkodził, nie ma potrzeby brania jakichkolwiek innych leków!

W Polsce brak diagnozy i leczenie byle czym równa się upadek służby zdrowia, demoralizację, lekarz na pewno wyjeżdża na Sri Lankę za to i w ogóle jest niedouczonym bucem, powinien umrzeć.
    • sanrio Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 17:57
      hehe,
      wielodzietność za granicą (UK, Irlandia, Skandynawia, USA - żadne tam azjatyckie, muzułmańskie kraje) - wyznacznik wspaniałego statusu materialnego
      wielodzietność w Polsce - patologia, alkoholizm, upośledzenie umysłowe rodziców, bieda

tylko, że to jest niestety prawda, a nie żaden stereotyp
      • naomi19 Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 18:05
        apropos alkoholizmu
        za granicą wino pije się do obiadu- kulturalnie i NIKT się nie uzależnia
        tacy Włosi czy Francuzi piją non stop- codziennie i nie mogą się uzależnić bo sa Włochami i Francuzami

natomiast w Polsce- wiadomo smile
        • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 18:10
          To też.
          Podać zaś im statystyki z których wynika, że największa ilość uzależnionych nastolatków jest w Wielkiej Brytanii to odpowiedzą, że to dlatego, że mnóstwo Polaków tam wyemigrowało i stąd ta statystyka.
          I jeszcze jedna sprawa - narkotyki.
          Za granicą jest dużo uzależnionych od narkotyków osób - to dlatego, że są bardzo zamożni i ich stać na narkotyki.
          W Polsce jest mniej narkomanów - a to dlatego, że Polska jest biedna i młodych ludzi nie stać na narkotyki.
          • rosapulchra-0 Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 13:23
            CytatPodać zaś im statystyki z których wynika, że największa ilość uzależnionych nastolatków jest w Wielkiej Brytanii to odpowiedzą, że to dlatego, że mnóstwo Polaków tam wyemigrowało i stąd ta statystyka.
            Ale przeca to twój argument! Dlaczego Polska taka biedna? Bo większość wyjechała i nie ma kto w Polsce pracować - niejednokrotnie tak wrzeszczałeś na forum, gzeciarzu suspicious
        • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 18:13
          Polak się kłóci głośno na ulicy ze swoją dziewczyną - ach jaki prostak i cham, niech prywatne sprawy załatwiają gdzie indziej.
          Włoch się kłóci na ulicy - ach jaki wspaniały włoski temperament, nie tłumienie negatywnych uczuć jest zdrowe.

Polka zabiła niemowlę - a bo w Polsce nie ma dotowanej antykoncepcji i legalnej aborcji.
          Niemka albo Francuzka zabiła niemowlę mimo możliwości legalnej aborcji i taniej antykoncepcji - ach, co tam, tak po prostu bywa...
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 18:21
          Mnie też to śmieszy, tym bardziej, że wg ostatnich badań Polacy piją mniej niż średnia w Unii Ewropejskiej!!!
          • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 18:29
            Piją mniej bo nie stać ich na alkohol.
        • olena.s Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 18:58
          Nie ma to jak twarde dane. Ale nic to, są tacy, co piją więcej.
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 19:07
            Proszsz.
        • ma_dre Re: Innego rodzaju zabawa. 10.01.14, 20:09
          co ty kobieto pitolisz? wino codziennie do obiadu? powalilo cie? wino jest do niedzielnego obiadu, no moze do kolacji lampka ale nie codziennie, fantazjujesz
          pewnie francuzow widujesz w beretkach i z bagietka pod pacha big_grin

picie w Polsce nie ma nic wspolnego z piciem we Francji. polskie picie to patologia, zrozumzez. Zreszta zrozumiesz jak porownasz pijanego Francuza do pijanego Polaka... jesli bedziesz miala okazje.
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Innego rodzaju zabawa. 20.10.13, 19:03
      Mam, Gazecia, mam!
      Polacy imprezujący ostro w Londynie-polskie pijackie bydło!
      Pijani Anglicy demolujący krakowskie kluby, molestujący kobiety i pokazujący dupy- oni to potrafią się dobrze bawić! (słynni angielscy dżentelmenibig_grin)
      Niestety, jak się mieszka w Krakowie lub okolicach... tongue_out
      • czar_bajry Re: Innego rodzaju zabawa. 21.10.13, 00:13
        a to Ci się akurat udałobig_grin
    • menodo Re: Innego rodzaju zabawa. 21.10.13, 14:11
      Polak katolik - fuj, wstyd, obciach, ciemnogród, rydzyk.
      Religijność odmiennych narodów/kultur - fascynująca; należy obchodzić się z nią szacunkiem, należy ją rozumieć i nie oceniać zachowań jej wyznawców wg przyciasnych "polsko-katolickich) standardów.

• joxanna Re: Innego rodzaju zabawa. 21.10.13, 14:42
      Polak przy kasie zwraca towar, bo cena na półce była inna - pieniacz, chandryczy się o 3 zł, że też ma głowę do czytania rachunków, na pewno źle przeczytał na półce, nie umie czytać.
      Francja - oszczędny, liczy pieniądze, dlatego właśnie są bogaci.

Kolejka do muzeum w Polsce: bałagan, znów nie umieją się przygotować, gorzej niż w Kazachstanie.
      USA: ach jak wiele osób przyszło obejrzeć tę wystawę! Wygląda na to, że mam doskonały gust!

NFZ mało płaci: złodziej, chce nas wykończyć.
      Francja (i ich system): gospodaruje naszymi pieniędzmi, nie chcę, żeby ktoś bez sensu robił, czy powtarzał badania.
      • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 21.10.13, 15:59
        Polak daje napiwek - ma kompleksy więc stara się poczuć lepiej dając napiwki, wielkie "Panisko", he he
        Obcokrajowiec daje napiwek - osoba z klasą, pomaga innym, to wspaniale bo wielu kelnerów przecież musi się utrzymać na studiach itp. a napiwki to często większa część ich dochodów.
        Polak nie daje napiwku lub daje mało - burak i/lub biedota.
        Obcokrajowiec nie daje napiwku - w tym narodzie nie ma takiego zwyczaju bądź obsługa widać nie spełniła wymagań, bywa.

Kolejka z okazji jakiejś promocji pod hipermarketem w Polsce - buractwo, wiocha, jak można się tak poniżać dla tańszych telewizorów lub innych rzeczy.
        Kolejka formująca się już w nocy w Wielkiej Brytanii z okazji wyprzedaży - skoro można zaoszczędzić 20 funtów na torebce czy innej bluzce to co w tym złego, zaradność.

Polski rodzic doprowadzony do ostateczności daje klapsa na tyłek dziecku - och, jaka patologia, to jest karalne, przepraszaj na kolanach dziecko, to trauma.
        Francuskie matki dają "klapsy" w twarz za cokolwiek dziecku - "no, też mnie początkowo zszokowało, nikt tam nie reaguje, ale cóż taka kultura, za to te francuskie dzieci są tak świetnie wychowane i w dodatku nie są przegrzewane".

Polski fachowiec się spóźnia - pewnie zapił, cóż za brak profesjonalizmu.
        Włoch się spóźnia - tam wszyscy się spóźniają, taka kultura, trudno wymagać od Włocha punktualności, poza tym podana godzina jest tam zawsze tylko "orientacyjna".
    • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 25.10.13, 15:21
      Polak zgwałcił Angielkę - należy mu się więzienie i ekstradycja na życzenie ofiary, o samej ofierze - nic, ani słowa złego.
      Pakistańczyk gwałci w Oslo - nie można go wydalić z kraju bo ma przecież rodzinę, poza tym to wina ofiar, że wywalają swoje atrybuty seksualne na zewnątrz (dzięki Olena kiss ), można go jakoś tym usprawiedliwić bo europejskie kobiety często ubierają się jak zdziry, a mężczyzna to tylko mężczyzna.

Kobieta - Polka nie pracuje zawodowo - pasożyt, nierób, poza tym każda kobieta powinna pracować i rozwijać się zawodowo.
      Kobieta - Arabka nie pracuje zawodowo - taka kultura, one wcale aż tak znowu tej pracy nie chcą, lepiej się czują w domu.

Europejka narzeka, że narzeczony nie pozwala jej wychodzić wieczorem samej - oj, uwaga, to może być psychopata który będzie ją kontrolował jeszcze bardziej po ślubie, niech lepiej da sobie spokój z tym Panem.
      Arabka nie może wyjść bez towarzystwa męża poza dom - taka kultura, to ze względu na jej bezpieczeństwo.

Europejka narzeka, że dowiedziała się, że mąż ma kochankę i dziecko z tą kochanką - ohydny zdrajca, niech się wyprowadzi.
      U Arabów - mąż ma kilka kochanek zwanych żonami - wspaniała sprawa, żony sobie pomagają wzajemnie w obowiązkach, cudnie.

Spalono meczet (pusty) - och, paskudna biała rasa, rasiści przeohydni.
      Zabito wiele osób w tym dzieci w centrum handlowym bo "byli niewierni", atak na WTC, na londyńskie i hiszpańskie metro - oj tam, a Breivic?
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Innego rodzaju zabawa. 25.10.13, 20:06
        Polak gwałcący dziecko- sqr w y s n pedofil, śmierć albo co najmniej wykastrowanie.
        Muzułmanin gwałcący dziecko-dobry wierzący człowiek, którego kultury nie rozumiemy.
        Polak bijący, krzywdzący dziecko-hołota, do więzienia z nim.
        Muzułmanie wycinający łechtaczki malutkim dziewczynkom-kochający rodzice, robiący to dla dobra dzieci.
        Pozdrawiam Olenę, Rosę i Ciasteczkową.
        • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 26.10.13, 11:14
          Europejska nastolatka zaszła w ciążę w wieku 14 lat - ojej to straszne, zbyt wcześnie, powinna się jeszcze uczyć, zero odpowiedzialności, to jeszcze dziecko.
          Muzułmańska (romska) nastolatka w wieku 14 lat wychodzi za mąż i rodzi dziecko - taka tamtejsza kultura, poza tym muzułmańskie (romskie) nastolatki wcześniej dojrzewają.

Europejski 30 latek interesuje się 14 latką - tfu, zboczeniec, rodzice 14 latki powinny go pogonić i na policję pójść.
          Arabski 50 latek zaręczył się z 8 latką - taka tamtejsza kultura, poza tym i tak do konsumpcji związku dojdzie dopiero gdy tamta będzie dojrzała płciowo, więc w czym problem?

W metrze wybuchła bomba podłożona przez islamistę i zginęli ludzie - to straszne, ale w Polsce z kolei ktoś podpalił pusty meczet...
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Innego rodzaju zabawa. 25.10.13, 20:08
        Polak bijący żonę-przestępca.
        Muzułmanin bijący żonę- wspaniały, wierzący człowiek postępujący zgodnie z nakazami Mahometa ku chwale Allaha.
    • lily-evans01 Re: Innego rodzaju zabawa. 26.10.13, 19:50
      Nie wiem, czy już to było, ale co tam:
      Katar i przeziębienie u dziecka:
      W Polsce - zagrożenie biologiczne dla reszty przedszkola, wymagające zakupu leków za min. 200 zł i co najmniej tygodniowego zwolnienia.
      Za granicą - wszystkie zakatarzone angielskie czy norweskie dzieci nie rozsiewają zarazków, to oczywiście alergicy wink.
    • laquinta Re: Innego rodzaju zabawa. 26.10.13, 20:46
      Troche z innej beczki.

Gdy kierowca nie przepusci na pasach pieszego - znaczy zagapil sie. W Polsce, malo kto przepuszcza.
      Gdy ktos sie pcha, znaczy ma wazny powod. W Polsce prawie wszyscy sie pchaja.
      Gdy sasiadowi cos sie stanie i sasiedzi sie zbiegna, znaczy chca pomoc... i pomagaja. W Polsce znaczy - zbiegli sie, by polotkowac i cieszysc sie cudzego nieszczescia.
      Gdy pracownik umowi sie, ze przyjdzie jutro rano i wstawic okna i nie przyjdzie, znaczy umarla mu zona. W Polsce znaczy, upil sie i ma kaca. big_grin

A tu raryts i ciekawostka.

Przy posilku trzyma wolna reke pod stolem - umie sie zachowac. W Polsce - nie umie sie zachowac. tongue_out
    • malwa51 Re: Innego rodzaju zabawa. 28.10.13, 22:21
      Na fali "dyniowych" watkow wink

Muzulmanin nie obchodzi Halloween - zapewne pelne zrozumienie dla okolicznosci,
      Polak nie obchodzi/nie lubi Halloween, walentynek, ew innej komerchy - kij w dooopie, psucie zabawy itp
      tongue_out
    • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 29.10.13, 16:02
      Lepiąca się od brudu podłoga, brudne od 3 dni gary w domu - w Polsce - syf i brud, w Anglii - wyluzowanie.
      Kobieta w piżamie i z wałkami we włosach w sklepie - w Polsce - fleja, wariatka, za granicą - wyluzowana.
      Zadbana czysta elegancka kobieta - w Polsce - spięte ma pośladki, za granicą - kobieta z klasą.
    • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 03.11.13, 13:36
      Polka chodząca na obcasach - brak luzu, sztywność, dupościsk.
      Francuzka chodząca na obcasach - gracja i elegancja w każdym calu, ach, och, można się kompleksów nabawić.
    • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 12:23
      Z ostatniego wątku o krwiodawcach:

- krwiodawca zagraniczny - wspaniały całkowicie bezinteresowny człowiek, bo za granicą nie ma z tytułu bycia krwiodawcą żadnych przywilejów
      - krwiodawca polski - menda która oddaje krew interesownie (mimo, że bezpłatnie) bo to by potem móc korzystać z pierwszeństwa w kolejkach i podle wykorzystywać swój przywilej
    • agaja5b Re: Innego rodzaju zabawa. 02.12.13, 13:16
      ostatni kwiatek by J Kaczyński
      Unia Europejska- w Polsce: samo zuo,dzieło szatana, wyzysk, barbarzyństwo, pedalstwo, brak suwerenności kraju
      Unia Europejska- na Ukrainie: sam cud, miód i orzeszki
      Ot schizofrenia, ludzka rzeczsad
    • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 09.01.14, 15:18
      Mała miejscowość w Polsce - grajdołek.
      Mała miejscowość za granicą - urocze małe spokojne miasteczko.
    • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 09.01.14, 19:53
      Długie kolejki przedświąteczne w sklepach:

W Polsce - straszna niedogodność, trzeba tyle stać, czekać, tłumy ludzi, koszmar...
      Za granicą - to po prostu oznaka, że ludziom dobrze się żyje, mają dużo pieniędzy i mogą dużo wydawać na towary stąd dłuższe kolejki.
      • iwoniaw Polski polityk przeciw sponsorowaniu przyjezdnych 09.01.14, 20:56
        nielegalnie i odmawiających asymilacji - rasizm, ksenofobia, łamanie praw człowieka i zaściankowe zakute łby zamknięte na świat.
        Zagraniczny polityk twierdzący, że korzystający ze swych praw legalnie pracujący w jego kraju Polacy to żerujące pijawki - słuszna obrona krajowej ekonomii.
        • iwoniaw Organizacje charytatywne 09.01.14, 21:04
          za granicą: wspaniale, że ludzie potrafią organizować różne akcje na zbożne cele nie oglądając się na nic i nie czekając, aż instytucje wszystko za nich załatwią, sam wolontariat to rzecz zaś szlachetna i dająca jednocześnie doświadczenie.
          WOŚP zbiera pieniądze na wsparcie służb medycznych: złodzieje wspierają złodziei pod płaszczykiem pomocy innym, a wolontariusze to wykorzystywane na mrozie niebożątka, gdzie jest rząd i ZUS?!
          • iwoniaw Kierowca po alkoholu 10.01.14, 08:46
            W Polsce: pijak i morderca, nawet jego pasażerowie i rodzina do dziesiątego pokolenia powinni mieć odebrane prawa obywatelskie i iść na przymusową terapię.
            Za granicą: tu nie ma takich głupich przepisów, żeby po marnych dwóch piwach nie móc sobie normalnie jechać do domu, przecież to jeszcze nie nietrzeźwość.
            • aniorek Re: Kierowca po alkoholu 10.01.14, 15:39
              tak, tak w PL pijak i morderca. big_grin najwyzej po fakcie. do czasu az stanie sie tragedia, polski pijak za kolkiem to sprytny gosc, bo nie dosc, ze swietnie jezdzi, to go policja jeszcze nie zlapala.
            • iwoniaw 6latki w szkole,obowiązkowe przedszkole dla 5latka 13.01.14, 17:30
              za granicą: stwarzanie dzieciom możliwości edukacyjnych, dbałość o ich rozwój społeczny i intelektualny
              w Polsce: zły rząd chce ukrzywdzić maluchy, ratujmy sześciolatki w pieluchy!
              • iwoniaw Legalizacja prostytucji za granicą 12.05.14, 10:12
                cóż za wspaniała wolność i brak ciemnogrodu oraz podmiotowe potraktowanie faktu, że ktoś uprawia taki _zawód_!
                Polski zespół na popowym konkursie piosenki prezentuje tancerki z półgołym biustem w dwuznacznych pozach - olaboga, zagranica pomyśli, żeśmy wszystkie dziwki i ladacznice! A to przecież największy wstyd na arenie. Międzynarodowej.
                • kukaszkaa Re: Legalizacja prostytucji za granicą 12.05.14, 10:18
                  Legalizacja prostytucji ma na celu ochronę prostytutek (emerytury, wypchnięcie alfonsów) oraz wciągniecie dochodów do budżetu państwa. Można się zgadzać albo nie, ale jest to poważne potraktowanie bardzo poważnego problemu.
                  Epatowanie wulgarną rozrywką i prostackim widzniem kobiet (co z tego, że bardzo atrakcyjnych?) reklamowanych skądinąd jako kwintesencja całej grupy etnicznej ma zaś na celu????????
                  • gazeta_mi_placi Re: Legalizacja prostytucji za granicą 12.05.14, 10:24
                    Amerykańskie teledyski gdzie półnagie wijące się atrakcyjne dziewczyny (ciemnie i jasne) wskakują do łóżka piosenkarzowi - amerykański popowy teledysk, cóż więcej tu można widzieć?
                    Teledysk My Słowianki - cóż za wstyd i hańba, robienie antyreklamy Polkom, podłe podmiotowe traktowanie kobiety i widzenie w niej jedynie seksualności, tfu!
                    • kukaszkaa Re: Legalizacja prostytucji za granicą 12.05.14, 11:03
                      Przepraszam, czy to co napisałeś jakkolwiek nawiązuje do mojego wpisu lub tez postu, na który odpowiedziałam? Bo nie widzę związku? Jaki ty widzisz związek, wyjasnij, prosze.
                      A teraz powiem tak: wijące się piosenkarki z obstawą są obecne zapewne w bardzo wielu krajach. Mnie to nie zachwyca, ciebie zachwycać może. Ale:
                      1. Tu występ był reprezentacją krajową. Więc jest bardziej na cenzurowanym nż "Ich Troje" czy "Bayer Full" w Chinach. Trzeba to wziąć na klatę.
                      2. W tekście kobiety, Słowianki jako całość były otwarcie zachwalane do konsumpcji jako towar. Otwartym tekstem i zbiorowo. Nie tak postrzegam kobiety (męzczyzn zresztą też) bez względu na ich atrakcyjność fizyczną. I krytyczne głosy zagraniczne czy krajowe często podkreślały ten właśnie wątek.
                      3. W warstwie wizualnej było to przesadnie sugestywne. Wulgarnie erotyczne.
                      Znów - rzecz gustu.
                      4. Robienie z Donatana sprawy polskiej i wzywanie do wyciągania szabel i szyszaków jest w kontekście powyższego bardzo śmieszne i baardzo prowincjonalne. Dorzucanie do tego homofobicznych tekstów - żenujące. Gdybym była gdzieś w Londynie czy Paryżu, i ktoś by przy mnie krytykował/obśmiewał Cleo radośnie bym się dołączyła. Widocznie nie jestem patriotką.
                      • noname2002 Re: Legalizacja prostytucji za granicą 12.05.14, 13:57
                        1. Tu występ był reprezentacją krajową. Więc jest bardziej na cenzurowanym nż "
                        > Ich Troje" czy "Bayer Full" w Chinach. Trzeba to wziąć na klatę.

> 4. Robienie z Donatana sprawy polskiej i wzywanie do wyciągania szabel i szysza
                        > ków jest w kontekście powyższego bardzo śmieszne i baardzo prowincjonalne. Dorz
                        > ucanie do tego homofobicznych tekstów - żenujące. Gdybym była gdzieś w Londynie
                        > czy Paryżu, i ktoś by przy mnie krytykował/obśmiewał Cleo radośnie bym się doł
                        > ączyła. Widocznie nie jestem patriotką

W ogóle nie ma w tym sprzeczności, wcale
    • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 10.01.14, 17:37
      Niedogotowany twardy makaron:

W Polsce - niedogotowany twardy makaron
      We Włoszech - al dente, miejscowy przysmak.
      • olena.s Re: Innego rodzaju zabawa. 13.01.14, 17:55
        Makaron włoski robi się z semoliny. Polski - z miękkiej pszenicy. Zasadnicza różnica. Reszta - to już co kto lubi.
        • gazeta_mi_placi Re: Innego rodzaju zabawa. 13.01.14, 19:21
          Niestety i do Polski dotarł makaron z semoliny. Mamy wybór.
    • ma_dre Re: Innego rodzaju zabawa. 10.01.14, 20:00
      to wszystko zakladajac ze bierzemy pod uwage ze tu i tam jest TAK SAMO, ale nie, nie jest

tu jest GORZEJ bo tu JEST BIEDA, CHAMSTWO, NIEUDACZNICTWO (tu znaczy w kraju)

wiem co mowie, przezylam i tu i tam pol zycia, mam porownanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka