Dodaj do ulubionych

5 tc a wysoki cukier na czczo

21.10.13, 08:30
Wiem, ze to na Ci... ale tu większy ruch tongue_out
Ematki, to bardzo wczesny początek, ale z uwagi na cukrzycę w poprzedniej ciąży, zaczełam mierzyć już teraz cukier, no i na czczo wyszło 100.
Oczywiście u gina jeszcze nie byłam, ale może warto się jednak pośpieszyć.
Co radzicie, panikować, czy poobserwować kilka dni?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 08:40
      Na poczatek warto chyba diete zmienic?
    • kawka74 Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 08:54
      To jeszcze nie jest tak wysoki cukier, żeby panikować.
      Zmień dietę, idź do gina, powtórz badanie z krwi żylnej (może zalecić badanie z obciążeniem) i kontroluj sytuację.
      • janeczka79 Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 08:58
        Dzięki, to że dieta, to wiem, już wdrożono smile, ale bardziej mi chodzi o to, czy to już trzeba panikować? Czy na tym etapie może to być groźne?
        • kawka74 Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 09:05
          Jeśli się boisz, skontaktuj się z lekarzem, zapytaj, tak będzie najrozsądniej. Mogę służyć doświadczeniem, ale nie diagnozą, więc lepiej będzie zapytać fachowca. Pewnie nie ma powodu do paniki, ale lepiej usłyszeć do od lekarza, jak sądzę.
          • janeczka79 Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 09:32
            Dzięki Kawka, właśnie udało mi się zapisać do prof. na czwartek smile
            I mam prowadzić dzienniczek pomiarów cukru.
    • monia76 Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 14:24
      ze względu na cukrzycę w poprzedniej ciąży powinnaś mieć zrobiony test obciążenia glukozą (75) jak najszybciej.
    • asia_i_p Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 14:25
      A co to znaczyło na czczo?
      Bo przerwa, dla której podawane są normy, to jest 12 godzin bez jedzenia - może to było mniej i stąd ten wynik?
    • merit_p Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 15:38
      A co jadłaś na kolację i o której?
    • banika2 Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 19:56
      Absolutnie nie rób obciążenia glukoza w tak wczesnej ciąży, możesz sobie zaszkodzić a nic ro nie wniesie, problem z cukrem juz masz. Nie wiem na ile kumaty jest Twój gin w cukrzycy, ale wydaje mi się że powinnas wsiąść skierowanie do diabetologa. Nie dostalas takich zalecen po pierwszej ciąży? Ty możesz jedynie zjeść tuż przed spaniem posiłek, żeby zapobiec odbiciu cukru rano. Z uwagi na to, że to dopiero 5 tc pewnie dostaniesz insulinę na noc, bo cukry Ci raczej będą rosły niż spadały. A i nie ma co panikowac tylko znaleźć specjalistę, miałam identycznie i wszystko dobrze się skończyłosmile
      • janeczka79 Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 21:09
        Cukier mierzyłam po 10 godzinach od kolacji. A co jadłam? ...kanapkę z wędliną i sałatkę (sałat, pomidor, ogórek + jogurt nat.)
        aaaa i jeszcze potem przed spaniem łyknęłam solidnie takiego soku marchewkowo-truskawkowego.

Dziś po każdym posiłku było ok, więc myslę, ze jakos to ogarnę, a w czwartek do gina...oby było dobrzesmile
      • olena.s Re: 5 tc a wysoki cukier na czczo 21.10.13, 21:15
        I jeszcze ważny jest ruch, obniża poziom cukru czy spowalnia jego wzrost.
        A panikowac nie ma co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka