Dodaj do ulubionych

e-papierosy - zdrowsze?

24.10.13, 07:50
Jak myślicie, czy e-papierosy są zdrowsze? Na pewno dla otoczenia. Ale czy dla samego palacza? Mój mąż nie przepada za drapaniem w gardle, które wywoływały u niego normalne fajki, a rosyjskie papierosy nawet tej samej marki, co w PL - drapią bardziej, więc chcąc nie chcąc ograniczał palenie. Teraz ma elektrycznego i... chyba pali więcej.
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 07:58
      Gdzieś czytałam, ze można łatwo przedawkować nikotynę po e-papierosie. Przyznaje, ze się jednak nie znam osobiście.
      • jola-kotka Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 08:20
        Nikt do końca tego nie wie,dla mnie ich działanie nie ma nic wspólnego z normalnymi fajkami.Plusem jest to,że zakaz ich nie obowiązuje i w momencie jego wprowdzenia w wielu krajach e-papieros stał się dobrym biznesem.
        Wątpie aby był zdrowszy.
        • bsl Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 10:17
          biznes dobry , ale panstwo ma z tego fige z makiem wink wiec co za tym idzie zaczna sie zakazy sprzedazy
        • inny2008 Re: e-papierosy - zdrowsze? 25.10.13, 15:19
          Wątpisz - ok, a masz na to jakieś argumenty?
          Poczytaj może tutaj:
          starychemik.wordpress.com/
          Tam znajdziesz wyniki badań, a dokładniej ich omówienie.
    • en_t Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 08:19
      zależy od konstrukcji, ale zazwyczaj taki papieros dostarcz nikotynę oraz wiele inny substancji chemicznych nieobojętnych dla zerowia. Mam taki epapieros i lekarz kategorycznie zabronił mi go używać w ciazy, więc coś musi być na rzeczy.
      • aanikaa Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 08:27
        Ehh dobrze, że lekarz Ci powiedział, bo sama byś na to nie wpadła?..
        • en_t Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 23:50
          Na tak lotny komentarz mam ochotę napisać jedynie: spie...j
      • madzioreck Re: e-papierosy - zdrowsze? 26.10.13, 18:00
        zależy od konstrukcji, ale zazwyczaj taki papieros dostarcz nikotynę oraz wiele
        > inny substancji chemicznych

Glikol propylenowy, gliceryna, aromat, nikotyna.
        Sama jestem ciekawa jak działa wdychanie tego, czym się smarujemy... ale może nie jest gorsze niż 4 tys. substancji smolistych w analogach.
    • default Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 08:28
      O tyle zdrowszy, że nie dostarcza wszystkich tych trujących substancji smolistych i innych paskudztw powstających w procesie spalania - sama czysta nikotyna. A na ile szkodliwa jest nikotyna, to nie wiem, ale chyba nie bardzo.
      • olewka100procent Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 08:53
        na pewno zdrowsze dla kieszeni
        • phantomka Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 10:10
          To zależy, komu uwierzysz - koncernom tytoniowym, które lobbują za zakazem epapierosa, czy niezależnym źródłom, które jednak różnicę między analogiem a epetem. Tu nie chodzi o to, że on jest nieszkodliwy, on ma po prostu o niebo mniej trujących substancji. Nikotyna sama w sobie nie jest tak jednoznacznie uznawana za rakotwórczą.
          Z drugiej strony, wszystko należy robić z umiarem. Mam koleżankę palącą epapierosa (24 mg nikotyny) dla mnie to jest ogromna przesada. Gdyby to przełożyć na paczki papierosów, to wyszłyby pewnie ok 3 paczki.
    • doral2 Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 19:05
      nie wiem, czy zdrowsze.
      ale mają jedną, niezaprzeczalną zaletę - NIE ŚMIERDZĄ.
    • demonii.larua Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 19:25
      Moje osobiste wyliczenia wskazują, że dalej kopcę paczkę dziennie, znaczy jeden pet mniej dokładnie. Liquid odpowiada zawartością nikotyny papierosom, które paliłam czasem kupuję słabszy i zużywam tyle samo, ale nie zawsze trafię odpowiedni smak (próbowałam też bez nikotyny, ale wtedy jednak ciągnie mnie do fajek). Na pewno jest zdrowszy o brak substancji smolistych. Dla mnie ogromny plus to fakt, że w końcu nie śmierdzą mi kudły big_grin
      No i oszczędność forsy, a i przestałam też kaszleć.
    • beliska Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 19:48
      Nikotyna jest nikotyną czy to w efajce czy w analogu. Co jest dodatkowo w efajce mozna przeczytac, tak samo można poczytac o tym, co jest w analogu. Wnioski same się nasuwają.
      A po sobie widzę, ze nie dośc, że nie śmierdzę, ani moje otoczenie nie jest zasmradzane, to jeszcze w drogach oddechowych nic mi sie nie zbiera. Są czyste jak za czasów, gdy w ogóle nie paliłam. Głowa mnie nie boli, a tę mam wrazliwą bardzo i wiecznie cierpiałam, paląc normalne papierosy. Sięgam po analogi, głowa się wita szybko ze mną.
      Pali więcej, bo nie drapie, nie śmierdzi, generalnie fajnie się ćmi efajkę. Lub ma za słaby liquid. Palę slabe analogi super lighty, jesli do epapierosa kupuję liquidy o takiej samej mocy nikotyny także potrafię ćmić non stop swego energy drinka. Jak mam mocny liquid i mniej mi smakujący np. smak tytoniowy to już tak nie jaram. Efajka wymaga od palacza swego rodzaju dyscypiliny, a także odpowiedniego doboru olejków, by moc, smak i co wazne chmura była odpowiednia dla nas także pod względem ilości wypalanych, a zazwyczaj palimy taki olejek, jaki nam najbardziej smakuje i tu łatwo się rozpędzić z jaraniem. Epalenie to trochę inna zabawa niż palenie analogów.
      • sarah_black38 Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 21:34
        A ja po dwudziestu latach palenia fajek doszłam do wniosku, że palacze to głupie ludzie som i rzuciłam palenie z dnia na dzień.Nie palę już 10 lat i jestem z siebie niesamowicie dumna, że poszłam po rozum do głowy i nie rozstrzygam ww. problemu co jest zdrowsze tongue_out. Bo zdrowe nie jest ani jedno, ani drugie.
        Naprawdę , rzucenie palenia nie jest takie trudne, wystarczy odrobina silnej woli smile

A'propos papierosów elektronicznych,chyba trochę za krótka jest ich historia żeby dokładnie stwierdzić ich wpływ na zdrowie. Podobnie było kiedyś z tytoniem przywiezionym z Nowego Świata, początkowo palenie tytoniu zalecano leczniczo. Dziś każde dziecko , że fajki szkodzą, i to bardzo.
        • eraz-lilipop Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 23:34
          Uzywalam plastrow antynikotynowych i sie okazalo ze w ciazy jestem. Poszlam po porade do lekarza bo nie wiedzialam czy moge dalej tych plastrow uzywac. Lekarz powiedzial ze dla organizmu i ciazy to jedno i to samo plastry czy fajki , wiec rzucilam plastry i papierosy rowniez.
      • przeciwcialo Re: e-papierosy - zdrowsze? 25.10.13, 08:01
        Nie ma to jak dorobić sobie zdrowotną ideologię do nałogu. Wychodzi że palenie epapierosa to sztuka dla koneserów big_grin
        • beliska Re: e-papierosy - zdrowsze? 25.10.13, 09:11
          Nałóg jest nałogiem i to oczywiste. Bedąc nałogowcem i chcąc nim byc nadal, bo palic uwielbiam, wybieram to, co dla mnie i innych lepsze. Skoro nie zatruwam ludzi obok,
          to chyba jest logiczne, że sięgam po zdrowsze. Kazdy palacz odczuwa róznicę pomiędzy paleniem analogów a epapierosa i wie, ze efajka jest bardziej wymagająca, bo zero efektu znanego z analogów, czyli całego syfu, jaki zawierają papierosy, do którego palacz był przyzywczajony przez x lat zaciągając się nimi. Odczuwa brak tego po prostu.
          Nie czuję się koneserem, nałogowcem owszem. Nałogowcem, który widzi róznice w paleniu epapierosa i analogów, a o to autorka watku pytała.

• demonii.larua Re: e-papierosy - zdrowsze? 25.10.13, 10:53
          A tam ideologię, nałóg pozostaje nałogiem nie ma się co czaić.
          Ale sam fakt, że człowiek już tak nie śmierdzi robi dużo, naprawdę smile
    • varna771 Re: e-papierosy - zdrowsze? 24.10.13, 23:38
      w wakacje czytałam artykuł, że jeden z członków zespołu Guns N' Roses kupił w Polsce e papierosa i niedługo by się przekręcił ...
      www.terazrock.pl/aktualnosci/czytaj/Gitarzyste-Guns-N_-Roses-o-malo-nie-zabily-e_papierosy-z-Polski.html
      • inny2008 Re: e-papierosy - zdrowsze? 25.10.13, 15:17
        Nie ma to jak dobre źródło. Może warto jednak sięgnąć głębiej, np. tu:
        starychemik.wordpress.com/2013/07/01/podstepne-polskie-e-fajki-prawie-zabily-muzyka-gnr/
        • varna771 Re: e-papierosy - zdrowsze? 26.10.13, 00:58
          inny2008 napisał:

> Nie ma to jak dobre źródło. Może warto jednak sięgnąć głębiej, np. tu:
          > starychemik.wordpress.com/2013/07/01/podstepne-polskie-e-fajki-prawie-zabily-muzyka-gnr/
          Sięgam tam gdzie chcesmile przypomniałam sobie ten artykuł, wiec podałam link, sprawa nie interesuje mnie na tyle by sięgac głebiej!
    • turzyca Re: e-papierosy - zdrowsze? 25.10.13, 09:30
      Sama nikotyna, taka w stanie czystym, nie ma dzialania rakotworczego i w ogole podawana w malych dawkach nie jest jakos upiornie szkodliwa. Problemy wywoluje jej "opakowanie". Ono w tradycyjnym papierosie jest na pewno szkodliwe. A w e-papierosie? W sumie nie do konca wiadomo, co jest w e-papierosach i jakie sa skutki dlugotrwalego wdychania tego liquidu, ale... Mnie tam zawsze w glowie brzeczy, ze w papierosach oprocz nikotyny i substancji smolistych sa tez pierwiastki radioaktywne. I palacze serwuja sobie regularnie dodatkowa dawke promieniowania. Taki prywatny Czernobyl.
    • inny2008 Re: e-papierosy - zdrowsze? 25.10.13, 15:20
      Poczytaj trochę w źródłach, np. tutaj:
      starychemik.wordpress.com/
      albo tutaj:
      lpj.pl/E-pap_lpj.htm
    • b.bujak Re: e-papierosy - zdrowsze? 26.10.13, 16:11
      cokolwiek by nie było w epapierosach to raczej nie jest bardziej szkodliwe od zwykłych...
      ja mój mąż epalił to też w pewnym momencie miałam wrażenie, że robi to ciągle, bo z normalną fajką wychodził, palił i już a z epepierosem chodził cały czas w reku i pykał;
      z tym, że on cały czas stopniowo redukował ilość nikotyny aż doszedł do poziomu zero, by w końcu - nie wiedzieć kiedy pozbyć się efajki i skończyć z paleniem całkowicie;
      z tej perspektywy uważam e-papierosy za zdrowsze smile mogą być skutecznym narzędziem do rzucenia palenia w ogóle;
      no i dla otoczenia są na pewno zdrowsze, niż tradycyjne papierosy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka