Dodaj do ulubionych

Wycofany Fenoterol

04.11.13, 15:21
Ponieważ sporo tu ematek w stanie błogosławionym to może komuś się przyda informacja że zapadła decyzja na poziomie Unii Europejskiej o wycofaniu fenoterolu w tabletkach do zapobiegania przedwczesnemu porodowi.
Nie wiem jak teraz ale jak byłam 10 lat temu w ciąży to był to dość popularny lek przy przedwczesnych skurczach.

Źródło tutaj: www.urpl.gov.pl/aktualnosci/rekomendacji-cmdh-dotyczacych-ograniczenia-stosowania-krotko-dzialajacych-beta-agonistow-w-poloznictwie
Obserwuj wątek
    • bei Re: Wycofany Fenoterol 04.11.13, 15:25
      To było do przewidzenia, zazwyczaj bardziej działał na zaburzenie rytmu serca niz na wyciszenie macicy sad
      A w atakach astmy też już nie będzie podawany?
      • dorek3 Re: Wycofany Fenoterol 04.11.13, 15:30
        Wycofanie dotyczy wyłącznie wskazań położniczych i tylko form doustnych oraz czopków.

Też dostawałam i wciąż pamiętam delirkę na samym początku.
    • luska1973 Re: Wycofany Fenoterol 04.11.13, 15:26
      Ja brałam jakieś 3 m-ce. Mam się bać?
      • incubus_1 Re: Wycofany Fenoterol 04.11.13, 15:32
        Brałam, fakt podnosił ciśnienie i serce mi galopowało, jak oszalałe. Do kompletu brałam Isoptin i już było dobrze, dzięki temu donosiłam ciążę.
        • naturella Re: Wycofany Fenoterol 04.11.13, 15:46
          Brałam w dwóch ciążach, nawet Isoptinu nie potrzebowałam, bo nic mi po nim nie było. Dzieci urodziły się w terminie.
    • vilez Re: Wycofany Fenoterol 04.11.13, 15:50
      A i owszem, wszystkie ciąże na tym przejechałam. Co moje serce wyrabiało, nie zapomnę.
      • marychna31 ach dziewczeta..... 04.11.13, 16:53
        żle się czułyście po tabletkach?
        Ja przez dwa miesiace nieomal bez przerwy, całodobowo dostawałam fenoterol najpierw w kroplówkach a potem były za słabe więc przez pompy infuzyjne. I tak urodziłam w 32 tc ale jazdy byłysmile
        • vilez Re: ach dziewczeta..... 04.11.13, 16:58
          Strasznie się czułam. Miałam silne dawki- tez w kroplówkach (w szpitalu) a w domu tablety. Dygotałam. Isoptin trochę pomagał. Trochę.
          Do dziś mam kłopoty z sercem, i nie wiem, czy to nie po tym także.
          Średniego urodziłam w 25 tyg, Fenoterol we wlewach i inne cuda nie pomogły. Pozostałych później, ale też za szybko.
    • neffi79 Re: Wycofany Fenoterol 04.11.13, 15:54
      okropny lek, myslałam że umre po nim, że dostane ataku serca, puls miałam nieziemski + nadpobudliwość. trzesłam sie jak galareta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka