Dodaj do ulubionych

Tydzień bez facebooka

11.11.13, 19:56
www.youtube.com/watch?v=9YsTB7O77Qo
A tak poważnie, brakowałoby? big_grin
Obserwuj wątek
    • adwarp Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:03
      nie
      • kropkacom Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:04
        Masz tam konto?
        • adwarp Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:10
          nie mamsmile
          • kropkacom Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:11
            No to chyba nie było pytanie do ciebie.
            • adwarp Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:16
              no to opuszczam wątek.
              • kropkacom Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:18
                Miłego big_grin
    • vilez Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:06
      Nie obchodzę świat ani dni bez wink
    • inguszetia_2006 Co to jest Facebook?;-P 11.11.13, 20:07
      • kropkacom Miś koala. 11.11.13, 20:10
        jw
    • pe.tronela Co tam robicie? 11.11.13, 20:08
      Mnie by nie brakowalo. Tygodniami/miesiacami tam nie zagladam.

Moglby mi prosze ktos powiedziec, co Wy tam robicie??? Internet jest pelen ciekawych rzeczy i zdarza mi sie pol dnia spedzic grzebiac w sieci, ale nigdy na facebooku. Tam najwyzej odpisze na jakas wiadomosc ale poza tym naprawde nie wiedzialabym, co mam tam robic. Takie skladowisko profili... Moze cos tam jest, o czym ja nie wiem? Bede wdzieczna, jesli ktos mi powie, po jakiego czorta wchodzi na facebooka, i co robi,, jak juz tam wszedl...
      • kosheen4 Re: Co tam robicie? 11.11.13, 20:23
        za pomocą fejsbuka:
        - gadam z przyjaciółką na drugim końcu świata
        - kupuję
        - plotkuję w zamkniętych grupach ze znajomymi, którzy rozjechali się po całym świecie
        - uzgadniamy ze znajomymi daty i miejsca spotkań na żywo (zloty typowo towarzyskie, meetingi wspinaczkowe, akcje górskie)
        - dowiaduję się o nowościach wydawniczych
        - uczestniczę w konkursach... czasem zdarza mi się wygrać jakiś komiks smile
        - FB jest jednym wielkim czytnikiem RSS, pozostaję na bieżąco z felietonami, nowościami na blogach tematycznych, nowościami branży social media
        - hobbystycznie obserwuję pewną ilość profili, których właściciele publikują ciekawe, długie statusy - można powiedzieć, że fejs jest również blogową platformą.
        • black_halo Re: Co tam robicie? 11.11.13, 20:28
          kosheen4 napisała:

> za pomocą fejsbuka:
          > - gadam z przyjaciółką na drugim końcu świata
          > - uzgadniamy ze znajomymi daty i miejsca spotkań na żywo (zloty typowo towarzys
          > kie, meetingi wspinaczkowe, akcje górskie)
          > - dowiaduję się o nowościach wydawniczych
          > - hobbystycznie obserwuję pewną ilość profili, których właściciele publikują ci
          > ekawe, długie statusy - można powiedzieć, że fejs jest również blogową platform
          > ą.

Mam to samo, nie mam za to skype, gadu gadu czy innych bzdur, mail sluzy mi do zalatwiania spraw zwiazanych z praca czy kupowaniem w sklepach internetowych. Nie mam tez twitera ani podobnych. Facebook sluzy mi do kontaktu ze znajomymi, nie mam w kontaktach ani jednej osoby ktory nie znam osobiscie. No i zalozylam kiedys bo siostra namowila mnie na gre w farmville ;D
          • kosheen4 Re: Co tam robicie? 11.11.13, 20:45
            black_halo napisała:

> Facebook sluzy mi do kontaktu ze znajomymi, n
            > ie mam w kontaktach ani jednej osoby ktory nie znam osobiscie. No i zalozylam k
            > iedys bo siostra namowila mnie na gre w farmville ;D

u mnie kilka lat temu zaczęło się od Mafii smile
            z kolei mam w znajomych osoby które należą do grona wirtualnego.ot, pod czyimś statusem rozpoczęła się dyskusja. miło się gawędziło, spontanicznie dodaliśmy się do znajomych. znamy się z imienia i nazwiska, jest tak, jakbyśmy byli na cześć np. w zaprzyjaźnionej knajpce czy tam na wspólnym osiedlu. i nie uważam tego za jakiś specjalny obciach, traktuję raczej jako ciekawostkę socjologiczną smile
      • echtom Re: Co tam robicie? 11.11.13, 20:26
        To zależy, jak sobie znajomych na FB dobierasz. Ja mam głównie przewodników i kociarzy, więc wymieniamy informacje branżowe, bierzemy udział w głosowaniach, wydarzeniach charytatywnych itp. FB to bardzo wygodny i szybki komunikator. Poza tym promuję imprezy organizowane przez moją instytucję i wrzucam przetłumaczone przeze mnie książki. Dla rozrywki kolportuję humorystyczne teksty i rysunki.
      • joxanna Re: Co tam robicie? 12.11.13, 08:37
        W zasadzie baardzo rzadko wykorzystuję do komunikacji. Ale FB jest dla mnie super wygodną skrzynką informacyjną - mam tam po prostu podłączone moje ulubione serwisy, gazety, portale i jak coś nowego się pojawia, to własnie na FB. Taka moja prywatna gazeta. I - tak - bez FB byłoby mi ciężko, bo lubię być poinformowana.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:13
      Bez facebooka spokojnie, bez internetu w ogóle - znacznie gorzej.
    • echtom Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:21
      Teraz spokojnie dałabym radę, bo zaglądam rzadko i na krótko, rok temu byłoby gorzej, bo siedziałam bardzo dużo smile
    • neffi79 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:27
      nie mam profilu
      kiedys miałam, dawno temu ale usunełam i fb i nk
      nie mam w sobie ekshibicjonistycznych popędów a o kontakty skutecznie dbam w realu
      smile
      • echtom Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:33
        > nie mam w sobie ekshibicjonistycznych popędów

To mit. Nie umieszczam na FB żadnych ekshibicjonistycznych tekstów, a znajomych, którzy to robią, mogę policzyć na palcach jednej ręki (z ponad setki). Wybaczam im, bo równoważą to innymi ciekawymi treściami smile
      • kosheen4 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:37
        neffi79 napisał(a):

> nie mam profilu
        > kiedys miałam, dawno temu ale usunełam i fb i nk
        > nie mam w sobie ekshibicjonistycznych popędów a o kontakty skutecznie dbam w re
        > alu
        > smile

cieszę się razem z tobą możliwością kontaktów w realu. niestety moi znajomi to szuje, nie chcą mieszkać w Krakowie - wybrali Maltę, Szkocję, Londyn, Brisbane, Magadan.

ekshibicjonizm? ani nie ma przymusu, ani nikt nie oczekuje tego, to nie nasza klasa. twój argument jest inwalidą.
        • neffi79 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:45
          oczywiście że fb i nk to ekshibicjonizm, garstka uzytkowników ma tam profile dla prawdziwych znajomości (np. klasowych), dostepne wyłacznie dla własnych znajomych, a nawet gdy ma tylko dla znajomych...to większość szpanuje, a ja tego nie lubię.
          kontakty mozna utrzymywać w realu i zapewniam, ze nie tracą one na wartości
          • kosheen4 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:50
            neffi79 napisał(a):

> oczywiście że fb i nk to ekshibicjonizm, garstka uzytkowników ma tam profile dl
            > a prawdziwych znajomości (np. klasowych), dostepne wyłacznie dla własnych znajo
            > mych, a nawet gdy ma tylko dla znajomych...to większość szpanuje, a ja tego nie
            > lubię.

większość twoich znajomych to jak dla mnie grupa mało reprezentatywna, bo z kolei większość moich znajomych nie uprawia szpanu na fejsie

> kontakty mozna utrzymywać w realu i zapewniam, ze nie tracą one na wartości

masz jakiś pomysł na uskutecznienie spontanicznej kawki w realu z koleżanką z Magadanu? chętnie przejmę patent.
            • neffi79 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 21:08
              kosheen4 napisała:
              bo z kol
              > ei większość moich znajomych nie uprawia szpanu na fejsie

szpan, lans - zwał jak chciał, nie mów, że nie masz znajomych, którzy obnażają swoje foty z wycieczek zagranicznych, a może sama to robisz stąd zdziwieniesmile
              >

> masz jakiś pomysł na uskutecznienie spontanicznej kawki w realu z koleżanką z M
              > agadanu?

znajomych mam naprawdę sporo (z racji, że moja firma od lat zajmuje się importem), przyjaciół mamy w najdalej przyjaciół mamy w Chinach i na południu Indii - uwierz, ze do kontaktu facebook jest zupełnie zbędny, nikt nie śledzi wzajemnie swoich poczynań.
              Patent na kontakt pomijając FB?
              ojej, np. Skype, droga mailowa i po prostu TELEFON.
              ot tyle
              • kosheen4 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 21:18
                neffi79 napisał(a):

> szpan, lans - zwał jak chciał, nie mów, że nie masz znajomych, którzy obnażają
                > swoje foty z wycieczek zagranicznych, a może sama to robisz stąd zdziwieniesmile

pewnie że mam. chętnie oglądam zresztą, nie dopatrując się nadmiernie lansu.

> >
                >
                > > masz jakiś pomysł na uskutecznienie spontanicznej kawki w realu z koleżan
                > ką z M
                > > agadanu?
                >
                > znajomych mam naprawdę sporo (z racji, że moja firma od lat zajmuje się importe
                > m), przyjaciół mamy w najdalej przyjaciół mamy w Chinach i na południu Indii -
                > uwierz, ze do kontaktu facebook jest zupełnie zbędny, nikt nie śledzi wzajemnie
                > swoich poczynań.
                > Patent na kontakt pomijając FB?
                > ojej, np. Skype, droga mailowa i po prostu TELEFON.
                > ot tyle

holdon holdon. miało być w realu, a nie przez skype i maila.
                drogi alternatywne w obrębie sieci są, pewnie. tylko osobiście nie widzę sensu wartościowania kanałów internetowych.
                telefon? nie stać mnie na towarzyskie pogaduszki z Azją i Australią, jeśli nie jest to rozmowa przez skype smile
                • neffi79 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 21:34
                  kosheen4 napisała:

miało być w realu, a nie przez skype i maila.

w realu miałam na myśli kontakty na miejscu, Boże przecież to oczywiste.
                  a brak konta na FB naprawde nie wyklucza kontaktów innymi drogami, o których wczesniej pisałam.
                  • echtom Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 21:43
                    Ok, ale czemu FB ma być z definicji gorszym komunikatorem niż te inne?
                    • neffi79 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 21:47
                      nie jest gorszym, nigdzie tego nie napisałam
                      ja tylko wyraziłam moje subiektywne zdaniesmile
                  • kosheen4 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 22:10
                    neffi79 napisał(a):

> kosheen4 napisała:
                    >
                    > miało być w realu, a nie przez skype i maila.
                    >
                    > w realu miałam na myśli kontakty na miejscu, Boże przecież to oczywiste.

no otóż nie oczywiste, bo swoją wypowiedź o kontaktach w realu podpięłaś pod moją o znajomych w odległych końcach świata.

> a brak konta na FB naprawde nie wyklucza kontaktów innymi drogami, o których wczesniej pisałam.

nie widzę, żeby ktoś się z tym poglądem kłócił.

nie zgadzam się jedynie z poglądem reprezentowanym przez ciebie, że fejs jest portalem dla ekshibicjonistów, oraz zwracam uwagę, że nie o wszystkie kontakty łatwo skutecznie dbać w realu. wreszcie kwestionuję zasadność deprecjonowania jednego komunikatora od innego.
                    • neffi79 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 22:12
                      smile biorę pod uwagę, ze możemy mieć różne zdania
                      • papalaya Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 22:22
                        ten pidzyn "holdon" to maniera lansu wzięta z pejsbuka?
                        • kosheen4 Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 08:21
                          papalaya napisała:

> ten pidzyn "holdon" to maniera lansu wzięta z pejsbuka?

jak się zastanowić, to poznanie go datuję na mniej więcej 1996 rok. używali go wtedy licealiści z okolicy Piastowa, Pruszkowa, Brwinowa. a co?
          • echtom Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 21:09
            Współczuję znajomych wink A FB nie wyklucza kontaktów w realu, serio.
    • kkalipso Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:29
      Bardzo!
    • yeerba nie mam konta na fb, nie rozumiem tej choroby n/t 11.11.13, 20:32
    • kawka74 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:34
      Prywatnie nie.
      Zawodowo tak.
    • edelstein Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:44

Nie.
      • ekaczmarczyk Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:51
        Tez nie mam konta na facebooku. Chyba mi to nirpotrzebne. A poza tematem co do skeczu, wydaje mi sie ze Ani Mru Mru sie powoli wypala. Srednio smieszne te skecze ostatnie niektore.
        • kropkacom Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:55
          > Srednio smieszne te skecze ostatnie niektore.

Śmieszne to zdanie ostatnio niektóre big_grin
          • ekaczmarczyk Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 22:40
            big_grin oj tam oj tam... Aczkolwiek dzis dali rade w Tarnowie
    • triss_merigold6 Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 20:52
      No problem, nie mam konta na fb.
    • calvi-nai Re: A tydzień bez ematki? 11.11.13, 20:58
      Poważnie, brakowałoby?
      • simply_z Re: A tydzień bez ematki? 11.11.13, 21:11
        brakowaloby mi może skypea czy maila i tyle.
      • echtom Re: A tydzień bez ematki? 11.11.13, 21:16
        Też zależy od fazy smile Ostatnio nie zaglądałam od kilku miesięcy, więc tygodnia bym nie odczuła, w poprzednich latach byłoby gorzej wink
      • mamako2216 Re: A tydzień bez ematki? 11.11.13, 21:49
        Był taki czas,że przez 2miechy byłam bez internetu-przeżyłam,więc tydzień to dla mnie pryszcz.
    • podkocem Re: Tydzień bez facebooka 11.11.13, 22:36
      pewnie nawet bym nie zauwazyła, ale tydzien bez ematki... tęskniłabym!
      • oteczka Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 08:06
        Bardzo ale ja tam zajmuję się tworzeniem wydarzeń odnośnie adopcji psów ,kotów ,biorę udział w takich wydarzeniach ,oczywiście udostępniam zwierzaki które szukają domków ,do niczego innego to konto mi nie służy, zresztą w znajomych mam ludzi z całej Polski takich samych zwierzolubnych jak ja ,moi znajomi prywatni nie podzielają raczej mojej pasji to ich nie mam w znajomych.
        • echtom Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 08:41
          Bo z FB to jest tak, że najbardziej przydaje się ludziom zaangażowanym w jakąś działalność. Inaczej rzeczywiście tylko lans pozostaje i nie ma sensu zakładać konta. I w końcu nikt nie musi ani działać, ani mieć konta, tylko po co ludzie się tym chełpią i jeszcze opowiadają bajki o facebookowych ekshibicjonistach?
    • guderianka Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 08:08
      nie, nie posiadam i posiadać nie zamierzam,-jak widzisz żyję i oddycham wink
    • vilez Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 08:10
      Tydzień bez prasy, bibliotek, blogów, artykułów, info rozmaitego rodzaju. Można. Tylko- po co?
      • joxanna Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 08:38
        Właśnie taksmile
    • oqoq74 Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 08:12
      MIałam, zlikwidowałam. Pozwoliło to zweryfikować kilku "znajomych"
      W ogóle mi nie brakujesmile
    • lola211 Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 08:13
      Mam konto od 2 lat, ostatnie zdjecie czy wpis mam sprzed roku.Nie połknęłam bakcyla, rzadko odwiedzam i malo korzystam.Uwazam, ze w sumie szkoda, bo daje fajne mozliwosci.
    • misterni Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 08:26
      Właśnie sobie uświadomiłam, że ponad tydzień nie zaglądałam wink
      • kietka Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 09:02
        mam konto, nie zagladam czesceij niez raz na tydzien...nie potrzebuje czestrzego kontaktu ze znajomywmi, ktorzy rozjechali sie po siewice smile)))
    • sumire Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 09:35
      nie, nie brakowałoby mi. często tam bywam ostatnimi czasy, ale potrafię funkcjonować bez. na wakacjach w ogóle nie zaglądam w internety, chyba że bezwzględnie muszę.
      bardziej by mi chyba Twittera brakowało.
      • lucadimontezemolo Re: Tydzień bez facebooka 12.11.13, 09:45
        Tak, brakowało by mi. Ja tam fejsbuka lubię i w kilka gier też sobie gram.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka