olena.s 14.11.13, 20:54 Zebrało mi się na podróże w czasie i mam pytanko: czy ktoś może polecić dobrą książkę związaną z alternatywną historią? No wiecie, lecimy nazad, coś splątujemy, coś przecinamy i wychodzi nam całkiem inna rzeczywistość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Podróże w czasie 14.11.13, 22:47 "Statki czasu" Baxtera, kontynuacja "Wehikułu czasu" Wellsa. I poniekąd, tegoż Baxtera wespół z Pratchettem, "Długa Ziemia" Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Podróże w czasie 14.11.13, 22:51 "Przeklęta bariera". Jedna z ostatnich książek Chmielewskiej, przy której sie świetnie bawiłam. Ale ogólnie to nie lubię tego typu książek, poza tymi czytanymi w dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Podróże w czasie 14.11.13, 23:00 gdzieś w czasach szkoły podst. lubiłam książkę "Małgosia contra Małgosia" Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Podróże w czasie 14.11.13, 23:19 W podobnym stylu: Godzina pąsowej róży. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Podróże w czasie 14.11.13, 23:51 "Nocna straż" Pratchetta. Jak dla mnie - realizacja mojego odwiecznego marzenia o tym, żeby móc znać przyszłość i być w stanie ukształtować przeszłość przez jej pryzmat . Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Podróże w czasie 27.04.15, 12:00 bardzo fajna ksiązka! Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Podróże w czasie 15.11.13, 00:58 Marcin Ciszewski "www.1939.com.pl" Osobiście się zakochałam w tej i dalszych książkach z tej serii. Prawdziwa historia miesza się z alternatywną - wymarzoną, prawdziwi mężczyźni, piękna kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Podróże w czasie 15.11.13, 08:12 Ze starych czy nowych? Ze starych to polecę "Trylogię kosmiczną" C.S. Levisa. A z nowszych to Houellebecqa "Możliwość wyspy"- ubawiłam się Odpowiedz Link Zgłoś
fanny Re: Podróże w czasie 15.11.13, 08:25 '1Q84' Haruki Murakami chyba pasuje do Twojego opisu. f, Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Podróże w czasie 15.11.13, 08:32 Vaterland, tajemnica III Rzeszy- czyli alternatywna historia wygranej Niemiec, ktore próbują tuszowac zbrodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Podróże w czasie 15.11.13, 10:03 Dziewczyny, bardzo dziękuję, ale większość znam. A może ktoś zahaczył o jakieś rosyjskie dzieła tego rodzaju? Podobno sporo ich wydali na bazie niepogodzenia się z zaszłościami historycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Podróże w czasie 15.11.13, 10:14 To ja podpowiem jeszcze opowiadania Pilipiuka - "2586 kroków". Większość z nich to historie typu alternate universe lub historical fiction, w wielu opowiadaniach autor eksploatuje wątek podróży w czasie, akcja często toczy się w alternatywnej przyszłosci lub przeszłosci Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podróże w czasie 15.11.13, 10:51 Bylo cos takiego ze zSSR wygralo zimna wojne i rzadza swiaten. Jak tz wroci to zapytam. A z alternatywnych swiatow i rosyjskie to np Nocna straz (cala seria - na koniec siada ale piersze czesci fajne) tyle ze tam wampiry... Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Podróże w czasie 15.11.13, 11:21 Nocna straż jest cudna, acz nawet w najwyżej wtajemniczonych siedzi ruski człowiek z wódeczką i puszką kilek. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Podróże w czasie 15.11.13, 10:07 pratchett - ktorego kocham wielka miłoscia pilipiuk - te o wampirach - oni cały czas sa w jakis rozznych epokach naraz Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Podróże w czasie 15.11.13, 10:27 "Skok w dobrą książkę", "Porwanie Jane E." Jaspera Fforde'a Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka79k ściaga 15.11.13, 11:25 pl.wikipedia.org/wiki/Historia_alternatywna -- Odpowiedz Link Zgłoś
savagee Re: Podróże w czasie 27.04.15, 08:47 Dallas 63. Dobra książka O JFK Kennedy Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Podróże w czasie 27.04.15, 10:01 "Człowiek z wysokiego zamku" Dicka. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Podróże w czasie 27.04.15, 10:27 romans: "Zaklęci w czasie" Audrey Niffenegger Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podróże w czasie 27.04.15, 13:54 "Milosc ponad czasem" (wyd. I) i "Zona podroznika w czasie" (wyd. II) to wlasciwie tytuly. "Outlander", czyli "Obca" (serial swietny). I lekka i przyjemna: "Jillian Westfield wyszla za maz". Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Podróże w czasie 27.04.15, 14:40 na "mojej" okładce jest "Zaklęci w czasie". Nie wiem jaki tytuł jest właściwy, mam tylko tę jedną książkę i nie drążyłam tytułu, po prostu ją przeczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podróże w czasie 27.04.15, 16:12 Zakleci w czasie to trzeci tytul wymyslony na potrzeby filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Podróże w czasie 27.04.15, 12:04 A co powiedziałabyś na klasykę? Ramotka, ale urocza: "Ludzie jak bogowie" H.G. Wellsa. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Podróże w czasie 27.04.15, 14:17 Podejrzewasz, ze olena jeszcze podczytuje emame? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Podróże w czasie 27.04.15, 14:51 Cholera, nabrałam się na wyciągnięty wątek, nawet nie zwróciłam uwagi na nicka i datę... Ale może ktoś inny poczyta Odpowiedz Link Zgłoś
noowaak Re: Podróże w czasie 27.04.15, 13:43 Bardzo fajna "Powtórka" Ken Grimwood. Tylko chyba trudno dostępna, pamiętam, że swojej szukałam kilka miesięcy, też zresztą z polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś