Dodaj do ulubionych

pralka bosch czy electrolux

16.11.13, 12:52
Wiem że to forum jest innym tematom poświęcone, ale zagląda tu dużo ludzi więc może ktoś mi doradzi.
Muszę kupic nową pralkę (stara się zepsuła) i mam upatrzone dwa modele i nie mogę się zdecydowac którą wybrac.
1 - Bosch WLO 20260pl
2 - Electrolux EWS 11066ew
Pralka musi miec - głębokośc 45 cm, krótkie pranie, do 1000 obr (wirowanie).
Może ktos ma takie pralki i podzieli się ich zaletami i wadami.
Obserwuj wątek
    • kota_marcowa Re: pralka bosch czy electrolux 16.11.13, 12:55
      Ja mam siemensa. Jak kupowałam, to się dowiadywałam na temat różnych marek i podobno pralki najlepsze są siemensa i boscha właśnie, więc z tych 2 wybrałabym boscha.
      Poczytaj opinie w necie na temat tych 2 modeli.
    • joana.mz Re: pralka bosch czy electrolux 16.11.13, 13:10
      siemens albo bosh

electrolux - nie
      • stef63 Re: pralka bosch czy electrolux 16.11.13, 13:28
        Już byłam zdecydowana na boscha, ale wczoraj poszłam do dwóch sklepów i w jednym sprzedawca powiedział mi, że ten model boscha który wybrałam, to jest ostatni model zrobiony w Niemczech, w drugim sklepie sprzedawca powiedział mi że dwa dni temu zawoził takiego boscha klientowi i na pralce pisało, że nie był produkowany w Niemczech i poradził mi kupic electroluxa.
        I teraz mam dylemat. Electroluxa (tylko inny model) mają moja siostra u znajomi i sobie chwalą, mają już powyżej 6 lat.
        W necie są same dobre opinie o tych dwóch modelach które mnie interesują, tylko nie wiem na ile prawdziwe. Nie spotkałam negatywnych opinii na temat tych pralek.
    • neffi79 Re: pralka bosch czy electrolux 16.11.13, 13:34
      Siemens (Bosch jest na podzespołach Siemensa) jednak mówi sie, że Bosch to taka nieco niższa półka Siemensa, marka bardziej dla ludu, pomimo podobnych cen
      bierz Siemensa, ja jestem od lat zadowolona z tej marki
      • stef63 Re: pranie 15, 30 minut 16.11.13, 14:03
        Też rozważałam siemensa. Jeszcze nic nie zdecydowałam na 100%.
        Czy pierzecie pranie w 15, 30 minutach - to ma bosch (wiele długich też), i jakie są efekty takiego krótkiego prania?
        Electrolux ma funkcję Time Manager, i ta funkcja podobno pozwala dowolnie ustawic czas prania (można skracac i wydłużac w zależności od potrzeb).
        Najbardziej w pralce zależy mi właśnie na krótkim praniu, bęben 6 kg (żeby zmieścił się koc), i głębokości 45 -50 cm.
        • mynia_pynia Re: pranie 15, 30 minut 21.12.14, 17:46
          Poprzednio miałam pralkę Ariston w której ręcznie można było wszystko ustawić - pralka ma już lat 10, raz przełącznik się zepsuł, koszt naprawy i włącznika 50 zł.
          W domu od 4 lat mam candy głęboka na 45 na 6 kg, dużo programów do wyboru, stopnie zabrudzenia, waży pranie dobiera czas i ilość wody, wizualnie bardzo mi się podoba, ma olbrzymi otwór do wkładania prania, do tej pory tęsknię za ustawieniami ręcznymi, bo lubiłam prać w temp 50 st. - teraz mam albo *, 30, 40, 60 albo 90
          Na 15 min to piorę mopy do podłóg i ściereczki z mikrofibry do kurzu oraz jak mam na maxa zasyfione ciuchy (wpadłam do bagna na spacerze lub coś takiego) to najpierw nastawiam na 15 min a później pranie właściwe.
          Simensa ma koleżanka i jedno co powiem to że ta pralka jest idealnie cicha.
    • princy-mincy Re: pralka bosch czy electrolux 16.11.13, 14:34
      Ja mam electrolux EWS ale model z 2005.
      Super pralka, odpukac żadnej awarii, dobrze pierze a używana jest praktycznie codziennie.
      Boscha nigdy nie miałam, wiec nie mam porównania.
      • marcela16 Re: pralka bosch czy electrolux 17.11.13, 08:38
        ja mam electroluxa EWT francuska. Działa świetnie, z 2007 roku, nie naprawiałam, działa bez zarzutów. Można robić krótkie prania, ustawiasz jak chcesz.
        • stef63 Re: pralka bosch czy electrolux 17.11.13, 15:02
          Dziękuję za odpowiedzi.

Byłam wczoraj w Media Markt, żeby pooglądac. I tak: w pralkach Bosch nie umiem otwierac drzwi, moim zdaniem ciężko się otwierają i zamykają, albo ja jestem gamoń. W wybranym modelu Boscha nie udało mi się w ogóle otworzyc drzwi (mimo wielu prób) i nie obejrzałam jak duży jest bęben.
          W kilku modelach Electroluxa nie umiałam zamknąc drzwi - otworzyc potrafiłam. Zapytałam ekspedientkę: "jak zamyka się drzwi w tej pralce" - pani podeszła i mocno dopchnęła kolanem, aż się pralka zakołysała. Spróbowałam w ten sam sposób i też mi się udało.
          Nie interesuje mnie pralka w której drzwi otwiera lub zamyka się "sposobem" lub siłą. W związku z tym odpadły wszystkie bosche.
          Znalazłam model Electroluxa gdzie drzwi się normalnie otwiera i zamyka, jest droższy, ma duży bęben i głębokośc 52,5 cm, (wolałabym 45 cm) krótkie prania i na 99% go kupię.
          Będę kupowac przez net.
          • princy-mincy Re: pralka bosch czy electrolux 19.11.13, 00:24
            Dziwne.
            Mojego electroluxa nie trzeba zamykać ani siła ani sposobem.
            Radzi sobie z tm moja 4- letnia corka, która zawsze chce pomagać przy wstawianiu prania.
          • suecompl Re: pralka bosch czy electrolux 21.12.14, 17:28
            przepraszam, to który dokładnie model kupiłaś? teraz ja szukam pralki smile
            • stef63 Re: pralka bosch czy electrolux 21.12.14, 17:45
              suecompl napisała:

> przepraszam, to który dokładnie model kupiłaś? teraz ja szukam pralki smile
              >

Znalazłam model Electroluxa gdzie drzwi się normalnie otwiera i zamyka, jest droższy, ma duży bęben i głębokośc 52,5 cm, (wolałabym 45 cm) krótkie prania i na 99% go kupię.

Dokładnie ten i teraz jest tańszy, kupiłam przez net tak jak pisałam. Kurierzy wnieśli nową, podłączyli, zabrali starą (wszystko dodatkowo płatne). I na razie z prali jestem zadowolona.

www.oleole.pl/pralki/electrolux-ewf1076gdw.bhtml#afterSearch-ewf1076gdw||||product
              • stef63 Re: pralka bosch czy electrolux 21.12.14, 17:51
                Jest jeszcze jeden model tej pralki, który różni się chyba tylko obrotami wirowania: moja ma 1000 obrotów, wyższy model ma 1200 i jest trochę droższy, ale moim zdaniem 1000 jest ok. i spokojnie wystarcza.

www.oleole.pl/pralki/electrolux-ewf1276gdw.bhtml#afterSearch-ewf1276gdw|pralki||Pralki|product
    • mamameg Re: pralka bosch czy electrolux 21.12.14, 22:54
      Mój Electrolux popsuł się dopiero po 10 latach użytkowania, więc moja kolejna pralka to też Electrolux. Pamiętałam, żeby zwracać uwagę na energo i wodooszczędność, za to zapomniałam o hałasie- zwróć uwagę na decybele
    • klubgogo Re: pralka bosch czy electrolux 21.12.14, 23:04
      Mam boscha, nie wiem jaki model, ale ma opcje, które Cię interesują. Uważam, że to dobra pralka, mam ja od 7 lat, i , odpukać, działa świetnie.
    • yenna_m Re: pralka bosch czy electrolux 21.12.14, 23:13
      miałam siemensa i teraz mam electroluxa (w czasie kupowania pralki - pralki z górnej półki cenowej dla tego rozmiaru)

obie super, obie fajnie piorą

u electroluxa cenię sobie manualność pralki

chcę prać rzeczy 50 min? no problem
      rzeczy są bardzo brudne? mogę manualnie pokorygować ustawienia automatyczne pralki i zmienić 60 stopni na inną temperaturę, czas prania dać max (do 3 godzin prania przy bawełnie) i zmienić prędkość obrotów

dla mnie kluczowe było, żeby pralka miała 1300 obrotów - każda miała, każda wirowała jak należy i każda pracowała jak należy

w electrlusie jedynie nie lubię tego, że nie jest pralko-suszarką big_grin
      no ale w sumie kupowałam wąską, otwieraną od gory pralkę wink
      • yenna_m Re: pralka bosch czy electrolux 21.12.14, 23:15
        acha, z opóźnienia startu pralki tez korzystam smile
      • ela1221 Re: pralka bosch czy electrolux 12.11.15, 19:07
        przestrzegam przed zakupem pralki Electrolux zepsuła się dwukrotnie w ciągu 5 tygodni odmówili naprawy gwarancyjnej za każdym razem zepsuł się programator Electrolux twierdzi że zepsuł go czynnik zewnętrzny tj zbyt dużo ilość proszku, która nadmiernie się spieniła i spowodowała nadmierne zawilgocenie programatora sprawa ciągnie się już dwa i pół miesiąca pralka zepsuła się podczas prania a wg nich to czynnik zewnętrzny przestrzegam przed oszustami
    • angelika.to.ja Re: pralka bosch czy electrolux 12.11.15, 21:24
      jeden pies...poprostu podstawowa pralka jedna i druga.nie daj sobie wmowic sciem o niezawodnosci elektro czy boscha bo to taki sam sprzet...
      jak chcesz pancernosci i niezawodnosci to kup miele ale to inna polka cenowa.a w/w parametry ma kazda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka