Dodaj do ulubionych

rozprawa w sadzie- problem...

19.11.13, 13:58
w czwartek mam rozprawe nt sprzedazy samochodu kotry jest zakupiony i zarejetsrowany na nieletniego (mego syna), idea była taka ze jak sprzedam (czyli musze miec zgode sadu) to kupie inny, ale nadarzyła sie okazja i juz kupiłam 1,5 mies temu i teraz nie wiem czy na rozprawie powiedziec czy nie? beda sie czepiac skad mialam kase??? mam pokserowac dok nowego auta jakby tak zdecydowali odroczyc do nast rozprawy kiedy to bede miala doniesc dokumenty????czy nic nie gadac, tylko ze zamierzam zmienic na inne, ale czy zonowu nie bede im musiala przedstawic faktury zakupu kotra rzecz jasna bedzie z data wczesniejsza, wrrrr
Obserwuj wątek
    • rosannamarianna Re: rozprawa w sadzie- problem... 19.11.13, 14:12

A drugi samochód zakupiony został na syna czy na ciebie ? Jeśli to drugie, to sprawa nie wchodzi w zakres zainteresowania sądu rodzinnego, jeżeli na syna - powinnaś uzyskać zgodę sądu przed nabyciem samochodu. Niezależnie od tego, kto jest nabywcą nowego auta, będziesz musiała przed sądem przedstawić argumenty przemawiające za wyzbyciem się tej części majątku syna.

,,Rzeczywistość nigdy nie gwarantuje powodzenia ale stwarza bezmiar możliwości."
      Tadeusz Kotarbiński
      • buzka25 Re: rozprawa w sadzie- problem... 19.11.13, 14:19
        2 samochód tez jest zakupiony na syna, na zakup niepotrzebuje zgody sadu, dzownilam i pytałam, tak samo w wydziale komunikacji powiedzili, tylko na zbycie sie majatku nieletniego zgoda jest potrzebna
        • rosannamarianna Re: rozprawa w sadzie- problem... 19.11.13, 14:34

Teoretycznie na każde odpłatne nabycie składnika majątkowego syna potrzebujesz zgody sądu. Ale to teoria, w praktyce bywa różnie, jak widać smile. Do kogo należały pieniądze za które kupiłaś auto dla syna ? Lepiej mieć ze sobą ksero faktury, tak na wszelki wypadek. Choć wątpię, żeby sąd się tym zainteresował a już sprawa skąd miałaś pieniądze na zakup - jeśli nie z majątku syna - są dla sprawy bez znaczenia. Przygotuj sobie argumenty za sprzedażą samochodu - stary, dużo pali, często zawodzi i dlatego już kupiłaś inny - i powinno być ok
          • gorgolka Re: rozprawa w sadzie- problem... 19.11.13, 18:44
            skoro drugi kupiłaś na syna to nie ma problemu.
            Kupić rodzic i drować dziecku zawsze może, bez względu na to skąd pochodzą środki.
            Tu sprzedaż uzasadniona jest faktem zakupu zamiennika.
            A w Sądzie mówisz zgodnie z prawdą, że syn własnych dochodów nie ma (chyba że ma) i nie stać go na utrzymanie 2 samochodów jednocześnie, ewentualnie ciebie nie stać by mu finansować ubezpieczenia 2 samochodów. Albo że 2 mu niepotrzebne. Sąd bada czy syn nię będzie pokrzywdzony transakcją, więc musisz wykazać że jego interesy nie ucierpiały a wręcz mu się polepszyło, bo drugi pewnie nowszy, bądź oszczędniejszy samochód. Dokumenty zakupu tego drugiego z sobą weź, ale albo oryginały albo kopie poświadczone przez notariusza.
    • thea19 Ty sie nie boj sadu 19.11.13, 17:20
      a us raczej
      oni lubia zadawac pytania pt: a skad Pani miala?
      • koronka2012 Re: Ty sie nie boj sadu 19.11.13, 19:10
        US to się może co najwyżej przyczepić do syna, o niezgłoszenie darowizny.
        Swoją drogą - nie przyszłoby mi do głowy kupować samochód na nieletniego, samo OC jest bajońsko drogie.
        • buzka25 Re: Ty sie nie boj sadu 19.11.13, 19:18
          to jest cos innego niz darowizna, jak 2 lata temu kupowałam na syna takze to zadnej darowizny zgłaszac nie musiałam, kupuje na syna poniewaz taka mam syt rodzinną - niestety, ja jestem ubezpieczajacym i wszytskie znizki po męzu przeszły na mnie, wiec nie jest tak zle,
          • thea19 Re: Ty sie nie boj sadu 19.11.13, 22:05
            tu nie chodzi o darowizne samochodu tylko o to skad syn mial na te auta. jesli dostal kase od Ciebie albo kogokoliek innego ,to powinno odbyc sie to przelewem a nastepnie byc zgloszone do us jako darowizna. no chyba, ze mowimy o jakims maluchu za 1tys. nie trzeba zglaszac do niecalych 10tys od rodzica (chyba, ze cos sie pozmienialo)
            ps ubezpieczajaca to jest firma a syn jako wlasciciel auta jest ubezpieczonym i do tego nieletni i bez pj nie ma zadnych znizek a zwyzki wiec nie wiem co maja znizki po mezu do tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka