Dodaj do ulubionych

Konto w banku i problem

20.11.13, 10:35
Rok temu zalozylam konto TOP i ROR w Getin Banku ponoc na 2 lata.Pani mnie poinformowala,zeby miec za darmo przelewy to musze co miesiac wplacac min.750zł.Ok,zgodzilam sie,podpisalam.Po ok 5ciu meisiacach nagle ubywa mi 10zł z konta,co miesiac.Poszlam do banku jedna z panienek w okienku powiedziala mi,ze warunki zmienily sie i ,ze teraz tzreba wplacac z innego konta te 750zł.I co ja mam teraz zrobic?leciec do innego banku i zakaldac inne konto i robic przelewy?Pracodawca nie przeleje mi wyplaty(mam pol etatu na najnizsza krajowa)?
Co robic?Doradzcie
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 10:42
      zmień konto
    • leckowa Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 11:08
      Tak,ale umowe podpisalam na 2 lata.
      Nie mam kogo poprosic o przelew,bo to tak co miesiac.
      • wuika Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 11:12
        Wypowiedz im umowę ze względu na zmianę warunków. Choć skoro już zapłacisz te prowizje, to pewnie na takie automatyczne "nie zgadzam się, zejdźcie ze mnie" może być za późno.
        • default Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 11:21
          O zmianie warunków na pewno bank informował, wysyłając nowy regulamin wraz z pismem informującym, że jak się nowe zasady nie podobają, to można wypowiedzieć umowę bez opłat i ze skutkiem natychmiastowym - o ile poinformuje się bank o swoim sprzeciwie przed terminem wejścia zmian w życie. Brak sprzeciwu bank uznaje za zgodę na nowe warunki.
          • oqoq74 Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 11:24
            Pytanie, czy takie pismo przyszło listem poleconym. Zwykle wysyłane są listem zwykłym, a taki nie stanowi dowodu w sprawie.
            • default Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 12:29
              Forma wysyłki jest na pewno okreslona w umowie rachunku/karty. Niekoniecznie jest to list polecony, powiedziałabym raczej - bardzo rzadko. To kosztuje, banki też szukają oszczędności smile
              • oqoq74 Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 12:37
                To czy to kosztuje jest sprawą drugorzędną. Bank nie jest w stanie udowodnić, że taka zmiana regulaminu została klientce wysłana, jeśli zrobił to listem zwykłym.
                A klient może się bronić, że takiej informacji nigdy nie dostał. A tym samym nie mógł się do niej odpowiednio ustosunkować.
                • default Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 12:57
                  Chyba się trochę zapędziłaś - kto tu mówi o sprawie sądowej ? Poza tym jeśli w regulaminie czy umowie rachunku jest napisane, że korespondencja będzie wysyłna listem zwykłym - to trudno potem mieć pretensję, że nie było poleconym.
                  A tak w ogóle to - jak we wszystkich tego rodzaju wątkach - okazuje się kolejny raz, że ludzie ani umów, ani regulaminów, ani korespondencji z banku nie czytają. Nie to nie - w sumie nikt ich nie zmusza, ale czemu potem są zaskoczeni ???
            • slonko1335 Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 13:28
              Mam konta w kilku bankach, od lat nic do mnie nie przychodzi listami oprócz karty nowej-wszystko przychodzi elektronicznie...nowe warunki, zmiany taryf i opłat także. A jak wysyłaja elektronicznie to im bardzo łatwo udowodnić...
    • tonik777 Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 11:28
      Dostałaś wcześniej z banku jakąś informację o zmianie?
      Jeśli nie to napisz im reklamację (o zwrot pobranej kwoty) oraz wypowiedzenie umowy w związku ze zmianą warunków (że nie zgadzasz się na nowe warunki).
      • leckowa Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 12:47
        Nie przypominam sobie zeby mi wyslali jakies pismo.Co najwyzej to e-maila.
        Mam jeszcze ok 10ciu dni aby zrobic przelew z jakiegos konta,bo ajk nie ,to znowu pobiora oplatę 10zł(a dla mnie to duzo,na godzine mam 7zł)
        • mamaemmy Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 13:03
          Skoro nie chcesz wypowiedzieć im umowy to rozumiem że dostalas jakiś gadżet do tego konta ?Tak ?Bo jeśli nie to zmien bank np na Ing
    • leckowa Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 13:08
      NIE,ze nie chce.Podpisalam umowe na 2 lata a jak zrezygnuje chyba kaza sobie za rezygnacje zaplacic.10zł tez nie chce placic,to dla mnie duzo.Ok,pomysle o innym banku.Musze miec bank,ktory jest w mojej malej miesjcowosci a nie wszystkie takowe są.Wyplate dostaje do reki,nie na konto(szefowie nie chca mi przelewac)
      • default Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 13:30
        Mnie zastanawia skąd się wzięły te dwa lata, bo w regulaminach "stoi", że umowa jest zawierana na czas nieokreślony.
      • slonko1335 Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 13:30
        Mam założone konto klasowe jako skarbnik w wbk - wszystko jest bez opłat(także karty) i nie ma wymaganych wpływów żadnych ani konieczności wpływu z pensji, bo na przykład w Aliorze już musi być pensja lub emerytura co miesiąc.
        • alicj-a1955 Re: Konto w banku i problem 21.11.13, 15:44
          jeśli to jest konto klasowe to może załóżcie w Syncu? jest za darmo.
    • quelquechose Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 14:56
      A te 10 zl to za te przelewy wlasnie? Jesli tylko za przelewy, to zostaw to konto w piz.u, zaloz gdzie indziej i tam wplacaj kase. A to pierwsze niech sobie odlogiem lezy i schnie wink Gorzejm jesli to 10 zl to oplata za konto uncertain
      • leckowa Re: Konto w banku i problem 20.11.13, 16:08
        10zł to miesieczna oplata za konto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka