Dodaj do ulubionych

material w Wiadomosciach

21.11.13, 19:58
szok jakis Pan redaktor Wiadomosci postanowil zrobic material o nieuzasadnionych wyjazdach karetek pogotowia przyklad ..czlowiek lezy bez kontaktu na chodniku, przechodzien dzwoni na 112, przyjezdza pogotowie, okazuje ze czlowiek jest 'tylko'' pijany, pan redaktor zadaje pytanie wzywajacemu pomoc 'moze trzeba bylo go dobudzic...'' Czy IDIOTA redaktor nie wie ze nie zawsze da sie rozpoznac pijanego od np osoby majacej ostry atak cukrzycy, nie rozumie ze nawet pijany nie powinien lezec na chodniku? Gratuluje rozsadku, ciekawe ile osob teraz sie zastanowi zanim wezwie pogotowie do umierajacego na chodniku. Polecam pod rozwage to pytanie panu Krasce i innym redaktorom Wiadomosci.
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 20:04
      71tosia napisała:
      nie zawsze da sie rozpoznac pijanego od np osoby majacej ostry atak cukrzycy,

Na Boga, nie ostry atak cukrzycy, tylko hipoglikemie, czyli spadek cukru.

Z reszta sie zgadzam oczywiscie wink.
      • 71tosia Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 20:09
        masz racje sory za pomylke, troche sie zdenerwowalam, sama zawsze dzwonie na 112 jak widze lezacego na chodniku czlowieka i nigdy mi nie przyszlo do glowy ze zle robie.
    • kota_marcowa Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 20:25
      Materiału nie oglądałam, ale powinni się może zainteresować ludźmi którzy wzywają pogotowie, bo kolejka do specjalisty długa, a chcą dostać receptęuncertain Albo z byle pierdoła, typu stłuczony palec, bo im się nie chce na izbę iść i odczekaćuncertain
      Takie sytuacje są niestety nagminne, a potem w tv mówią, że karetka jechała 30 min, a może wcześniej właśnie do takiego *** jechała.
    • asia_i_p Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 20:31
      Też mnie to wkurzyło.
      Nam lekarz pracujący w pogotowiu podczas szkolenia z pierwszej pomocy mówił, że kiedy nie ma kontaktu, mamy się nie bawić w diagnostę tylko wołać pogotowie.
      • oqoq74 Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 20:37
        Otóż to. Z resztą pijak leżący na ulicy, też może wymagać opieki medycznej.
        • ceide.fields Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 20:45
          Tak czy owak w Polsce ludzie nauczyli się wzywać karetkę do byle kataru. Tylu ambulansów na sygnale jeżdżących po naszych ulicach nie widziałam nigdzie za granicą. Dzisiaj, wracając z firmy, na odcinku 5 km napotkałam takich trzy. Wycie syreny karetki słychać co parę minut.
          • 71tosia Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 21:11
            nie wiem czy sie nauczyli. Kilka razy bylam swiadkiem sceny, ze ktos lezy na ulicy a przechodnie mijaja obojetnie 'bo pewnie pijak'. Zwykle sama dzwonie po pomoc na 112 ale kiedys, majac rozladowany telefon prosilam kilka osob po kolei by zadzwonilli (lacznie z osobami pracujacymi w sklepie przed ktora lezal czlowiek) dopiero 5 lub 6 osoba zrobila to, wiekszosc tlumaczyla 'ze sie boi, i po co mi klopoty?' Wynik wlasnie takich idiotycznych programow?
            • dziennik-niecodziennik Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 21:36
              ale czego sie boją, i czemu mieliby miec kłopoty?...
          • mindtriper Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 21:45
            Popatrz jakie mają oznaczenie - jeśli S lub P, a do tego numer - mają prawo jechać na sygnale.
            Te z T lub nazwą centrum medycznego to zwykłe przewozówki i to głównie one nawalają na sygnałach przez miasto.
    • jak.z.nut Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 21:22
      Nie leżał na ulicy a w samochodzie, nie wzywał przechodzień a równie wystawiony kolega. Ja rozumiem ze czytanie może sprawiać trudność ale to był materiał filmowy wiec generalnie łatwiej przyswajalny...
      • 71tosia Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 21:34
        mlody czlowiek lezal na chodniku, pomoc wzywal przechodzien, ktorego redaktor spytal dlaczego wezwal pogotowie, przechodzien rozsadnie odpowiedzial ze nie jest lekarzem, nie wie co jest czlowiekowi, Pomijam pytanie czy byloby ok ze pijany czlowiek lezy na chodniku ignorowany przez przechodniow?
        Chyba inny material ogladalysmy (latwo sobie sprawdzic w archiwum tvp), reszte uwag pomijam.
        Ps
        • premeda Re: material w Wiadomosciach 22.11.13, 08:41
          Ten który odpowiadał, że nie jest lekarzem to był strażnik miejski. Mam pytanie czy od osób z cukrzycą też zalatuje gorzelnią, jak od pijaka? Ja raczej obserwuję, że pijaków zgarniają i robią im wszystkie badania jak leci, włącznie z tymi, na które ludzie pracujacy po kilka miesięcy czekają.
          • rosapulchra-0 Re: material w Wiadomosciach 22.11.13, 10:03
            Myślisz, że nie zdarzają się cukrzycy alkoholicy? Lub niepijący?
            • majenkir Re: material w Wiadomosciach 22.11.13, 14:23
              rosapulchra-0 napisała:
              > Myślisz, że nie zdarzają się cukrzycy alkoholicy?

Nie trzeba byc alkoholikiem. Z cukrzyca trzeba "umiec pic", bo moze skonczyc sie to tragicznie - po alkoholu (nawet niewielkiej ilosci) cukry moga wariowac. I tak - wypije jeden kieliszek, czuc od niego alkohol, wiec od stwierdza, ze sie nawalil do nieprzytomnosci.
              • rosapulchra-0 Re: material w Wiadomosciach 22.11.13, 14:34
                Otóż to. Ale przeca sama wiesz, że generalizacja króluje na tym forum.
    • mindtriper Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 21:43
      - zły sen
      - seria pierdów
      - nadużycie (lekkie) solarium
      - histeria po zerwaniu z chłopakiem
      - przejedzenie
      - niepokój jakiś taki
      - wyłowiona ucięta ręka

to są autentyczne powody wezwania pogotowia (oczywiście z tekstem do dyspozytora "duszność i ból w klatce piersiowej).
      Jeśli w dużym mieście jest kilka-klkanaście zespołów i samochodów, to można sobie wyobrazić, że w tym czasie ktoś z udarem, zawałem czy hipoglikemią czeka na swoją kolejkę.

Jedna z najbliższych mi osób pracuje w ekipie wyjazdowej. Codziennie dostaje wkurwu na zwyczajnie chamskie i bezmyślne wezwania karetki.
      • 71tosia Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 22:36
        rozumiem ze taki material ma czegos nauczyc? Sutuacja pokazana w Wiadomosciach jak najbardziej kwalifikowala sie do wezawania pomocy. Widzac lezacego czlowieka mamy sami sprawdzac czy potrzebuje pomocy? A co jezeli sie pomylimy - nie kazdy ma przygotowanie medyczne by prawidlowo ocenic sytuacje, co jezeli ten czlowiek wcale pijany nie jest albo jest tak pijany ze grozi to zadlawieniem wlasnymi wymiocinami ? Pan Redaktor zrobi nastepny program o znieczylicy, o nieragowaniu?
        • mindtriper Re: material w Wiadomosciach 21.11.13, 22:52
          Aż zobaczyłam ten materiał.
          Mało ci?
          Wezwanie do psa, męża, który nie chciał rozmawiać z żoną...
          Rany.
          A argument, że nie każdy ma wykształcenie medyczne jest asekuracyjny.
          Bo każdy, każdy, ty też, ma OBOWIĄZEK udzielenia I pomocy.
          A nie jest to wezwanie pogotowania, ale SPRAWDZENIE funkcji życiowych.
          Ale nikt tego nie robi, tylko dzwoni.
          • rosapulchra-0 Re: material w Wiadomosciach 22.11.13, 10:09
            Ale jest jeszcze dyspozytor, który weryfikuje te wezwania, prawda?
            • mindtriper Re: material w Wiadomosciach 22.11.13, 18:21
              Jeśli dyspozytor słyszy "dusi się, połyka własny język, reanimujemy go", a na pytanie o wiek "około czterdziestki" to jak ma się domyślić (oczywiście szybko, żeby nie usłyszeć oskarżeń o opieszałość), że chodzi o psa?
          • chipsi Re: material w Wiadomosciach 22.11.13, 10:12
            Nie wrzucaj do jednego wora wezwania do nieprzytomnego człowieka i fochniętego męża.
            Zresztą czego ja wymagam od ludzi, którzy przesyłają rachunek za karetkę człowiekowi odratowanemu po próbie samobójczej (sam jej nie wzywał)...
            • mindtriper Re: material w Wiadomosciach 22.11.13, 18:18
              Jak to czego wymagasz?
              Pełnej obstawy po 30 sekundach, prawda?
              Jeśli kiedyś będziesz zbyt długo czekać na karetkę, to wiedz, że być może jest wtedy u kogoś, kto miał zły sen po przejedzeniu.
              A rachunek ustawowo wystawia się osobie, która szkody swemu zdrowiu uczyniła pod wpływem alkoholu. Próba samobójcza też mogła być po pijaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka