Dodaj do ulubionych

Regulamin premiowania

24.11.13, 17:34
Pracownicy firmy otrzymują wynagrodzenie podstawowe. Do podstawy doliczana jest premia uznaniowa (obowiązują jasne i klarowne zasady premiowania) o wysokości której decyzję podejmuje przełożony danego działu (oczywiście w ramach posiadanej puli). Doliczana jest także premia "frekwencyjna"- dotyczącą obecności w pracy. Czyli w skrócie pracownik, który przepracował cały miesiąc bez zwolnień lekarskich i innych takich otrzymuje 100% takiej premii. Za nieobecność z powodu urlopu wypoczynkowego premii oczywiście nie obcina się.
Podstawa jest niska, premia uznaniowa-różna, natomiast premia frekwencyjna bardzo wysoka.

Piszę, ponieważ coraz częściej zaczynają pojawiać się głosy, że taki system premiowania jest dyskryminujący dla niektórych grup. Ja jestem bardzo zadowolona, uważam, że regulamin jest sprawiedliwy i motywujący.

Jakie jest Wasze zdanie? Co sądzicie?

Acha, wiadomy troll jest niemile widziany w tym wątku.
Obserwuj wątek
    • pcimcia.sadelko Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 17:41
      piszesz tak teraz ponieważ nie masz małych dzieci które chorują. Pożyjemy, zobaczymy smile
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:02
        Wiesz, uważam, że pracodawcy nie powinno obchodzić życie rodzinne/pozazawodowe pracownika (czy ma piątkę małych chorujących dzieci czy wcale, a może starszą babcię, a może codziennie lubi sobie pochlać i w związku z powyższym ma kłopot ze stawieniem się w pracy).
        Ale to tylko moje zdanie, w każdym razie dziękuję za komentarz, wszystkie opinie i uwagi są cenne, może spojrzę na sprawę z jakiejś innej strony. smile
        • vilez Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:25
          Jesteś kompletnie uprzedmiotowiona, skoro nie interesuje Cię życie rodzinne czy pozazawodowe pracowników. Ludzie nie powinni podporządkowywać swojego życia pracy. Nie ludzie istnieją dla pracy, tylko praca dla ludzi.
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:30
            No widocznie jestem i mi pasuje.
            A coś "ad rem", którym tak bardzo się szczyciłaś?
            • vilez Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:05
              No dostałaś. To uprzedmiotowienie. Ale, czemu plujesz? Bo mam rację? Ano mam. Pluć nie musisz.
              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:12
                Vilez spadaj. Nie potrzebuję pyskówek we własnych wątkach. T..pą dzidę wygasiłam, ciebie też mogę (i co wy wtedy zrobicie, ojej).
                Ja się w twoich wątkach nie wpisuję. Co prawda, jasne, możesz wpisywać się, gdzie ci się żywnie podoba, ale szczycisz się tak klasą i merytorycznością, więc nie wypada.
                • vilez Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:37
                  Ale czemu ma spadać, skoro Ci odpowiedziałam merytorycznie? Nie umiesz się odnieść normalnie?
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:40
                    Merytorycznie? Ty sobie może jeszcze raz przeczytaj wszystkie twoje posty w tym wątku.
                    Jestem również pewna, że twoja wygaszona przeze mnie przyjaciółeczka również nie próżnuje. big_grin
                    • vilez Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:52
                      O co Ci chodzi? Odpowiedziałam Ci merytorycznie, to zaczęłaś pluć. Jak niezrealizowana lama. Mnie dziwi, ze osoba, która tak zajadle broni podmiotowości kobiet (które są rzekomo uprzedmiotowiane w związku), zgadza się na uprzedmiotowienie przez pracodawcę.
                      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:57
                        Mnie dziwi, ze osoba, która tak zajadle broni podmiotowości kobi
                        > et (które są rzekomo uprzedmiotowiane w związku), zgadza się na uprzedmiotowien
                        > ie przez pracodawcę.

Cooo? Skąd to wynalazłaś? big_grin Przeurocze. Jeśli kobiety są uprzedmiotowiane w związku, to poniekąd, a może i głównie na swoje własne życzenie.
                        • a1ma Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:03
                          wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisał(a):

> Mnie dziwi, ze osoba, która tak zajadle broni podmiotowości kobi
                          > > et (które są rzekomo uprzedmiotowiane w związku), zgadza się na uprzedmio
                          > towien
                          > > ie przez pracodawcę.
                          >
                          > Cooo? Skąd to wynalazłaś? big_grin Przeurocze. Jeśli kobiety są uprzedmiotowiane w zw
                          > iązku, to poniekąd, a może i głównie na swoje własne życzenie.

A to dokładnie tak samo jak Ty w robocie - też na własne życzenie oddajesz torebkę jak w więźniu big_grin
                          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:06
                            Znaczy komu oddaję?
                            Masz coś do dodania na temat?
                            Skąd wiesz, co się robi w więzieniu? Jakieś doświadczenia osobiste? big_grin
                            • a1ma Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:31
                              Nie mam nic do dodania.
                              Straciłam zainteresowanie Twoją historyjką, dawaj następną.
                            • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:46
                              Typowy poziom prowadzenia dyskusji przez wWC - im bliżej dna, tym lepiej..
                        • vilez Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:04
                          Wkleję Ci, bo może zapomniałas o czym mówimy w tym topicu:
                          Ja napisałam:
                          Jesteś kompletnie uprzedmiotowiona, skoro nie interesuje Cię życie rodzinne czy pozazawodowe pracowników. Ludzie nie powinni podporządkowywać swojego życia pracy. Nie ludzie istnieją dla pracy, tylko praca dla ludzi.
                          Możesz odpowiedzieć merytorycznie?
                          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:08
                            Przecież odpisałam na twoje jakże niemerytoryczne pytanie, cytuję:
                            "No widocznie jestem i mi pasuje."
                            • vilez Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:26
                              A powiesz, dlaczego Ci pasuje? I jak to się ma do podmiotowości kobiet, o którą tak walczysz? Dlaczego Ci zwisa podmiotowość pracownika, skoro nie zwisa podmiotowość kobiet? Co z kobietami pracownikami?
                              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:31
                                A dlaczego ma mi się nie podobać? Ty napisałaś, że walczę o podmiotowość kobiet. Zresztą, ja nie widzę w rozliczaniu za efekty plus za dupogodziny uprzedmiotowienia. Na tym polega specyfika tej pracy, powtórzę po raz kolejny i ostatni, bardzo liczy się "gotowość do pracy". Co z kobietami pracownikami? A co ma być?

Wychodzę, więc dziś już na pewno nie odpiszę, możecie sobie porzucać błotem, gdy mnie nie będzie. big_grin
        • 18lipcowa3 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:26

> Wiesz, uważam, że pracodawcy nie powinno obchodzić życie rodzinne/pozazawodowe
          > pracownika (czy ma piątkę małych chorujących dzieci czy wcale, a może starszą b
          > abcię,

No i nie dziw sie tez w drugą stronę że pracownika nie powinny obchodzic terminy, deadliny, zadania do wykonania przez pracodawcę kiedy ma migrenę i nie chce iść do pracy bo nie czuje sie dobrze.
          Sprawiedliwe?

Gdybym miała pracodawcę który by mi oficjalnie powiedział że go moje pięcioro dzieci nie interesuje, ani chora babcia to cienkim sikiem bym na takiego lała i kominowała jak tylko możliwe.
          • aneta-skarpeta Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:21
            z niewolnika nie ma pracownika- jesli szef nie widzi w pracowniku człowieka, to pracownik nie widzi go w szefie

proste
        • sumire Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:54
          Nie no, fakt. Jeśli pracownik ma problem ze stawianiem się w robocie, bo chleje, to istotnie nie powinno interesować kogoś, kto płaci mu za stawianie się w robocie... Facepalm.
          • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:03
            sumire napisała:

> Nie no, fakt. Jeśli pracownik ma problem ze stawianiem się w robocie, bo chleje
            > , to istotnie nie powinno interesować kogoś, kto płaci mu za stawianie się w ro
            > bocie... Facepalm.

Nie facepalm, tylko kolejna prymitywna próba zrobienia awantury na forum.
            • vilez Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:06
              Już zaczęła pluć. Niezrealizowana lama? smile
              • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:10
                vilez napisała:

> Już zaczęła pluć. Niezrealizowana lama? smile

Bardzo mi się podoba to określenie big_grin
        • jola-kotka Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:34
          Zaraz,zatrudniam ludzi co prawda samych facetów,ale jak może mnie nie interesować,że jeden z nich młody chłopak ma żonę chorą na raka raczej bez szans na wyleczenie i dwoje małych dzieci. Myślisz,że w takim przypadku jak do mnie dzwoni, Jola jutro mnie nie będzie mam mu powiedzieć że mnie nie interesują jego problemy i mu po kasie pojadę. Pracodawca powinien być przedewszystkim człowiekiem. Interesuje mnie też,że ktoś ma od tygodnia chore dziecko nie śpi po nocach itd. Wtedy sama go wyganiam do domu bo zasypia nad klawiaturą.
          Pewnie,że np. Mój mąż nie jest w stanie tak robić bo większości swoich pracowników pewnie nigdy nie widział na oczy ale od tego są dyrektorzy poszczególnych działów aby znać problemy swoich podwładnych przynajmniej te,które mogą w najbliższym czasie mieć wpływ na ich pracę.
        • 7katipo Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 22:48
          od doopy strony argumentacja. Skoro pracodawcyę nie interesuje życie rodzinne pracowników, to w sytuacji, gdy ta matka dzieciu, pomimo zwolnienia/choroby dziecka, wykona perfect swoje zadania, to i tak ma po premii, bo ma dziecko. A singielka radosna, 100% frekwencji, z wdziękiem porusza się pomiędzy internetem, kawką i palarnią na ten przykład, ale frekwencję trzyma. No weź sama powiedz, jak to nie jest dyskryminujące, to ja nie wiem, co jest.
          • bri Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:19
            Zależy co to za praca. Są zawody w których chodzi o to żebyś była na miejscu - inaczej nie da się tej pracy wykonać. Nie zawsze da się też nic nadgonić większą efektywnością.
    • cherry.coke Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 17:44
      I to jest roznica miedzy praca projektowa a dupogodzinowa. W tej pierwszej nagradza sie za efekty, w tej drugiej za obecnosc.
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 17:48
        Od nagradzania efektów jest premia uznaniowa.
        A to akurat firma, w której liczą się dupogodziny (bo czasem się nie wie w co ręce włożyć, a czasem się nudzisz przez godziny- liczy się tzw. gotowość do pracy) i nie da się pracować z domu (poza programistami i paroma innymi osobami).
      • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:07
        cherry.coke napisała:

> I to jest roznica miedzy praca projektowa a dupogodzinowa. W tej pierwszej nagr
        > adza sie za efekty, w tej drugiej za obecnosc.

100/100
        A obecność to każdy niedouczony pierdzistołek może wyrobić bez problemów. System premiowania jest dyskryminujący i o kant tyłka potłuc - tego niedouczonego pierdzistołka ofkors.
    • sanrio Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 17:45
      ja osobiście byłabym zadowolona, bo praktycznie nie biorę zwolnień ani urlopów. Ale jestem w stanie zrozumieć, że ktoś może nie mieć co zrobić z chorym dzieckiem i musi korzystać ze zwolnień, jednak...wkurzyłabym się gdyby przez takie osoby wszystkim obcięto te premie.

PS jakiego trolla masz na myśli?
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 17:50
        Jest taki jeden, który za mną łazi.
        • sanrio Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 17:52
          ale kto, kto?suspicious
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:03
            W zasadzie to już nikt, bo właśnie sobie zgodnie z wcześniejszymi obietnicami wygasiłam, więc nawet jeśli się wpisze to i tak nie zobaczę. smile
            Zresztą no pliss, na forum tylko jedna osoba mnie denerwuje i wszyscy powszechnie wiedzą jaka. tongue_out
            • sanrio Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:55
              a Twoja sygnaturka jakoś co innego mówitongue_out
              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:58
                Nie, nie denerwujesz mnie, jeśli o to Ci chodzi.
                Sygnaturka mi się spodobała i uważam ją za trafną. smile
    • b.bujak Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:18
      ten kij ma dwa końce...
      ludzie, którzy korzystają z L4 dzielą się zasadniczo na dwie grupy:
      pierwsza to ludzie, którzy manipulują zwolnieniem zamiast wykorzystywać urlop (szczególnie w nagłych przypadkach)
      druga grupa to ci, którzy idą na zwolnienie, gdy jest taka realna potrzeba;

rozwiązania, o których piszesz mają być batem na tę pierwszą grupę a ta druga grupa dostaje niestety rykoszetem...
      drugi efekt uboczny to taki, że ludzie przychodzą do pracy chorzy i zamiast zwalczyć szybko chorobę w domu męczą się w pracy i roznoszą mikroby innym...
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:01
        Rzeczywiście tego punktu widzenia nie wzięłam pod uwagę, może dlatego, że jeszcze w czasie mojej bytności w firmie nie spotkałam się, żeby ktoś przyszedł do pracy chory z powodu premii...
        • claudel6 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 23:47
          tiaa jasne, w korpo nagminne jest to, ze ludzie przychidza do pracy chorzy i niekoniecznie z powodu premii, ale zwykłego strachu/zawalenia robotą. to jest wręcz plaga w sezonie jesienno-zimowym.
    • vilez Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:23
      Źle uważasz, bardzo źle. Albowiem:
      - Jest to dyskryminacja z powodu choroby. Człowiek nie wybiera choroby. Ponadto już raz jest ukarany niższym wynagrodzeniem (niższa płatność za pierwsze dni choroby).
      - To wymuszanie obecności, i skutkuje bytnością osób chorych w pracy. Co jest długofalowo niekorzystne dla wszystkich (narażenie na choroby), a także dla pracodawcy (rozchoruje się więcej osób).
      To jest też traktowanie pracowników jak towar. Dziwię się, ze godzisz się być towarem.
      • fomica Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:38
        > - Jest to dyskryminacja z powodu choroby.
        Bzdura. Premia w pełni zgodna z dopuszczalnymi zasadami, pod żadną dyskryminację to nie podpada. Jest np. cos takiego jak dodatek stażowy - w pełni zgodnie z prawem. Tez uważasz że to dyskryminacja bo pracownik z rocznym stażem dostaje mniejszy dodatek niż z 20-letnim? Życzę powodzenia w sądzie pracy smile
        > Ponadto już raz jest ukarany niższym wynagrodzeniem (niższa płatność za pierwsze dni
        > choroby
        ?? Na podstawie jakiego przepisu?
        >To jest też traktowanie pracowników jak towar.
        To jest podejście rynkowe i biznesowe. Nie jestem zdziwiona że 90% osób które są najemnymi pracownikami i nigdy nie zatrudniały ludzi nie ma najmniejszego pojęcia jakie sa faktyczne koszty pracy.
        Ta premia wchodzi potem do podstawy chorobowego, więc żadnej krzywdy tu nie ma.
    • 18lipcowa3 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 18:24
      Też uważam że to sprawiedliwe, fajne, pomimo że na zwolnienia chadzam.
    • rosapulchra-0 Dziewczyny, 24.11.13, 18:41
      przecież ona specjalnie trolluje, żeby kolejną awanturę na forum sprowokować. Nie dajcie się nabierać na te jej kłamliwe gierki. Dała popis agresji i oszczerstw w wątku o chrzcie.
      • 18lipcowa3 Re: Dziewczyny, 24.11.13, 18:47
        rosapulchra-0 napisała:

> przecież ona specjalnie trolluje, żeby kolejną awanturę na forum sprowokować. N
        > ie dajcie się nabierać na te jej kłamliwe gierki.

JEZUS MARIA I KTO TO PISZE???????????????????
        Czy ja dobrze widzę?
        • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny, 24.11.13, 18:56
          Dobrze widzisz, lipcowa, dobrze widzisz. Ciebie w chamstwie i arogancji nie przerosnę nigdy, tak samo jak w trollowaniu WC. A tak się starałam, no! http://emots.yetihehe.com/1/bezradny.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/bezradny.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/bezradny.gif
          • 18lipcowa3 Re: Dziewczyny, 24.11.13, 19:37
            rosapulchra-0 napisała:

> Dobrze widzisz, lipcowa, dobrze widzisz. Ciebie w chamstwie i arogancji nie prz
            > erosnę nigdy

tak tak pocieszaj się
      • sanrio Re: Dziewczyny, 24.11.13, 19:16
        rosa, ale o co ci chodzi? Przecież do niedawna zachowywałaś się bardzo podobnie, zakładałaś wątki w celu wywołania chryi, zaczepiałaś ludzi, wyrażałaś się wielce niecenzuralnie i obrażałaś na umór. Teraz zaczęło ci coś przeszkadzać?
        • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny, 24.11.13, 19:24
          Jak niedawno?
          Póki co, to niektóre forumki, jak i autorka tego wątku - prowokacji, w każdym moim wątku mnie obrażały, pisały nie na temat, prowokowały do awantur, kilka dziewczyn to zauważyło, zwróciło uwagę, wiele chamskich postów pod moim adresem zostało wykasowanych, a niektóre agresywne wobec mnie panie dostały bana.
          Bądź tak łaskawa i przejrzyj proszę, kiedy to ja zrobiłam chryję na forum? Bo wychodzi na to, że niektórym (jak ta, co mnie od tępych dzid wyzywa i jest pewna, że jej to bezkarnie ujdzie) się już tak w głowach pomieszało, że zabraniają mi pisać na forum big_grin Normalnie kabaret big_grin
          • sanrio Re: Dziewczyny, 24.11.13, 19:29
            nie "niedawno" a "do niedawna"smile Ja tam widzę różnicę i zmianę w twoich postach po twoim powrocie z niebytu, ale kurde przyganiał kocioł garnkowi, no na serio!
            • 18lipcowa3 Re: Dziewczyny, 24.11.13, 19:39
              sanrio napisała:

> nie "niedawno" a "do niedawna"smile Ja tam widzę różnicę i zmianę w twoich postach
              > po twoim powrocie z niebytu, ale kurde przyganiał kocioł garnkowi, no na serio
              > !

Dokładnie, takiej zgnilizny jak rosa to chyba nikt nie robił.
              • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny, 24.11.13, 19:54
                18lipcowa3 napisała:
                >
                > Dokładnie, takiej zgnilizny jak rosa to chyba nikt nie robił.
                >
                I kto to mówi? http://emots.yetihehe.com/1/haha.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/haha.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/haha.gif
            • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny, 24.11.13, 19:45
              Niebyt był niedawno i trwał raptem sześć dni nieobecności na forum smile
              A moja postawa inna jest od dobrych kilku miesięcy, choć niektóre forumki bardzo się starają udowodnić, że tak nie jest wink
              Może inaczej. Sprawdź staż nicka wWC na forum i przefiltruj moją zmianę w postawie, proszę smile Jako żywo powinno ci wyjść, że jednak dłużej moja metamorfoza (a raczej powrót do starej dobrej osobowości, co nie znaczy, że kłótliwa nie jestem wink) trwa niż jej nowy nick.
              I właśnie dlatego, że tak świeżo w pamięci mam swoje forumowe rozrabiactwo, to takie zachowania jak wWC, mnie mierżą i oficjalnie inne forumki przed nimi ostrzegam.
              • sanrio Re: Dziewczyny, 24.11.13, 21:02
                Sprawdź staż nicka wWC na forum i przefiltruj moją zmianę w posta
                > wie, proszę smile

ależ nie muszę, ja to wiem. No i że tak powiem, chylę czoła, bo wkurzyć umiałaś jak mało kto a teraz i podyskutować się z tobą dawink
                • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny, 24.11.13, 23:50
                  Dziękuję za uznanie smile
    • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny, 24.11.13, 19:00
      Mogę się wpisywać, gdzie chcę, ty mi nie zabronisz. A obelgi zatrzymaj dla siebie, stara panno z zapędami do opowiadania bajek na swój temat.

P.S. A nie mówiłam, że trolluje? Awantury szuka. Właścicielka forum się znalazła big_grinbig_grinbig_grin
    • mayaalex Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:01
      Jesli pracodawcy zalezy szczegolnie na OBECNOSCI w pracy - i zakladam, ze przed podpisaniem umowy wszyscy wiedza, jak wyglada system premiowania - to ma wg mnie prawo premiowac obecnosc wlasnie. Troche to mnie dziwi, ja bym wolala miec wieksza premie za wyniki, mnie by to mobilizowalo - ale w sumie czemu nie? Chociaz nie bedzie to zawsze sprawiedliwe - ktos, kto ciezko zachoruje i bedzie nieobecny kilka tygodni, duzo straci...
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:09
        Pracuję w tej firmie za krótko, żeby mieć pewność, ale pracownicy będący w tej firmie dłużej przekazali mi, że swego czasu był problem z pracownikami, którzy nie stawiali się w pracy lub notorycznie spóźniali i nie było żadnego bata na nich.
        Premia za efekty jest przyznawana swoją drogą, o jej wysokości decyduje kierownik działu.
        No i może dlatego wygląda to jak wygląda, że w firmie na wielu stanowiskach liczy się gotowość do pracy.
        Faktycznie nie pomyślałam o ludziach, którzy ciężko zachorują.
        Chociaż nawet jeśli teoretycznie regulamin premiowania się zmieni, to osoby przebywające na zwolnieniach również nie będą miały szansy na najwyższe premie za efekty z tego względu, że ich po prostu nie będzie.
        • vilez Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:15
          Niektórzy lubią swoją pracę (albo są sumienni, albo wiedzą, że i tak musza to zrobić) i biorą ją do domu, jeśli jest taka możliwość. Ci będą dodatkowo ukarani.
          • b.bujak Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:37
            vilez napisała:

> Niektórzy lubią swoją pracę (albo są sumienni, albo wiedzą, że i tak musza to z
            > robić) i biorą ją do domu, jeśli jest taka możliwość. Ci będą dodatkowo ukarani
            > .

właśnie!
            rozumiem, że temat nieobecnych manipulatorów jest trudny do rozwiązania, ale system premii uzależnionej od frekwencji jest pójściem na łatwiznę i ma swoje niedoskonałości;
            kumate kierownictwo tak zarządzi zadaniami i rozliczeniami efektów, że takie narzędzia nie są potrzebne; jak ktoś ma kombinować to będzie a jak ktoś chce uczciwie wykonać swoją pracę to ją wykona, choćby w domu;
            takie premie frekwencyjne jeśli już to mają jakikolwiek sens w przypadku pracowników fizycznych pracujących na liniach produkcyjnych - z moich doświadczen wynika, że to własnie w tej grupie kombinatorstwo jest największe a uciążliwość z powodu absencji największa, bo oni rzeczywiście muszą być do dyspozycji pracodawcy w określonym miejscu i czasie
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:44
              W moim dziale (żartobliwie nazywanym tajne/poufne albo archiwum x) nie ma możliwości wyniesienia dokumentów poza obszar działu.
              Cóż, był już system premiowania wyłącznie za efekty i się nie sprawdził, teraz jest system mieszany i również najwyraźniej się nie sprawdza. Nie wiem, może faktycznie kierownictwo nie jest kumate, może przydałby się ktoś z MBA z zarządzania popartym sporym doświadczeniem. smile
              • a1ma Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:52
                To pracownicy Twojej "korporacji" nie mają MBA? big_grin
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:54
                  > To pracownicy Twojej "korporacji" nie mają MBA? big_grin

A skąd mam wiedzieć? Nie jestem kadrową, nie zakradam się również i nie przeglądam teczek osobowych.
                  • a1ma Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:59

> > To pracownicy Twojej "korporacji" nie mają MBA? big_grin
                    >
                    > A skąd mam wiedzieć? Nie jestem kadrową, nie zakradam się również i nie przeglą
                    > dam teczek osobowych.

Gdybyś pracowała w korporacji, to wiedziałabyś, że takie rzeczy pisze się na wizytówkach i w podpisie maila. Poza tym MBA w korpo jest dość powszechne już na średnim szczeblu kierowniczym. Musisz następnym razem lepiej zbudować legendę, trochę poszperać w szczegółach, bo głupio się wykładasz na pierdołach wink
                    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:05
                      Szczerze, p..lisz.
                      Z wizytówkami nie mam do czynienia (dział bez kontaktu z klientem, kierowniczka jakoś nigdy nam nie przekazała), w stopce maila żaden pracownik począwszy od CEO nie ma wpisanej informacji o zdobytym wykształceniu.
                      W poprzednim korpo pracowałam na stanowisku kierowniczym niższego/średniego szczebla i również takie informacje nie były podawane.
                      Albo g... wiesz, albo przekładasz swoje doświadczenia na wszystkie inne firmy.
                      MBA podobno podniecają się w outsourcingu, typu HSBC s.d., ale nie miałam styczności, na całe szczęście.
                    • stacie_o Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:34
                      A jak nie na wizytówkach, ani w mailach, to zwykle dołączane do maili jest coś w deseń find me on linkedin gdzie wszystko fajnie widać wink
                      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:40
                        No jakoś nie jest.
                        Na Linkedinie profile mają przede wszystkim najbardziej szeregowi pracownicy i marketingowcy, w celu podniesienia sobie statusu. smile
                        Zresztą, po wycieku haseł ponad rok temu żaden szanujący się pracownik nie korzysta z tego badziewia.
                        EOT, wychodzę, jak zwykle polecam więcej samodzielnego myślenia, a mniej marketingowych hasełek i konformizmu.
                        • stacie_o Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:52
                          Paputki, btw fajny sposób uniknięcia odpowiedzi na niewygodne pytania tongue_out
                    • sanrio Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 08:28
                      > Gdybyś pracowała w korporacji, to wiedziałabyś, że takie rzeczy pisze się na wi
                      > zytówkach i w podpisie maila. Poza tym MBA w korpo jest dość powszechne już na
                      > średnim szczeblu kierowniczym.

chrzanisz. U nas w podpisie maila umieszcza się info o stanowisku a nie wykształceniu, na przykład. A korpo pełną gębą, hamerykańskie.
                • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:56
                  a1ma napisała:

> To pracownicy Twojej "korporacji" nie mają MBA? big_grin
                  >

Bosskie! http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
            • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:47
              Cytattakie premie frekwencyjne jeśli już to mają jakikolwiek sens w przypadku pracowników fizycznych pracujących na liniach produkcyjnych - z moich doświadczen wynika, że to własnie w tej grupie kombinatorstwo jest największe a uciążliwość z powodu absencji największa, bo oni rzeczywiście muszą być do dyspozycji pracodawcy w określonym miejscu i czasie
              Według autorki wątku to korporacja, a nie zakład produkcyjny big_grin
    • a1ma Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:12
      Czyli odejmuje się pieniądze za choroby? Paranoja. Doprowadza do tego, że chorzy ludzie przychodzą do biura i zarażają wszystkich.
      Wiesz, w NORMALNYCH korporacjach jest nakaż pracy z domu w przypadku zaraźliwej choroby, właśnie po to żeby uniknąć takiej paranoi.
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:15
        > Czyli odejmuje się pieniądze za choroby?

Nie odejmuje, a nie dostaje dodatkowych pieniędzy. smile
        Nie było jeszcze sytuacji, żeby ktoś skusił się na premię i przyszedł chory do pracy, ale faktycznie ktoś może wpaść na taki pomysł.
        > Wiesz, w NORMALNYCH korporacjach jest nakaż pracy z domu w przypadku zaraźliwej
        > choroby, właśnie po to żeby uniknąć takiej paranoi.
        Nie na wszystkich stanowiskach da się pracować z domu. Ja chociażbym chciała, nie mam jak.
      • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:19
        A1ma, wierzysz że ona pracuje w korporacji? W której musi trzymać w szatni w szafce zamkniętą torebkę, komórkę i kanapki?? big_grin Takie reguły dotyczą pracowników fizycznych w fabrykach czy innych zakładach, ale żeby w korporacjach?? Śmiech na sali big_grinbig_grinbig_grin
        • stacie_o Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:27
          Owszem są takie korpo, mogę podać parę nazw. Ale znowu będą mnie piranią straszyć.
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:32
            Albo krokodylem. smile
        • a1ma Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:28
          Wiesz, call-center jakiegoś banku to też "korporacja" wink
          • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:29
            Sortownia pieniędzy w banku również.. big_grin
            • a1ma Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:39
              O, to, to wink
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:33
            No, akurat nie trafiłaś, chociaż oczywiście przyznaję, w mojej firmie call center również jest.
        • makowapanienka2 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:02
          Ja wprawdzie nie pracuję w korporacji ale też w miejscu gdzie znajdują się dokumenty niejawne i też muszę wszystko zostawić w szafce a telefon zaraz po wejściu do budynku w specjalnej szafeczce. Jeśli chcę zadzwonić ze swojej komórki muszę to robić na zewnątrz. Chodzi o to żeby nie wynieść czy nie sfotografować dokumentów a nie dla tego że ktoś pracuje w fabryce smile
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:04
            może w tej samej firmie co ja pracujesz? smile
            w KRK? smile
            może się znamy? smile
            • claudel6 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:05
              w krk to wyłacznei centra outsorcingowe są, jakaś zagraniczna korpo ma tam centralę? big_grin
              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:06
                kolejna tępa dzida, idealnie się dobrałyście smile
                • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:10

> kolejna tępa dzida, idealnie się dobrałyście smile

A jaki argument merytoryczny! Co za kultura wypowiedzi! Szok normalnie!
                  http://emots.yetihehe.com/1/haha.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/haha.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/haha.gif

==
                  Moja babcia jest zagorzałą katoliczką. I ja po babci też jestem za gorzałą.
                  anielska.blog.pl/
              • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:07
                Aleeee WTOPA!!!!
                http://emots.yetihehe.com/1/hura.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/hura.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/hura.gif
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:05
            Aaa, teraz przeczytałam, że nie w korporacji. Wybacz. Dobranoc.
            • makowapanienka2 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:17
              Wybaczam smile Miłych snów.
          • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 23:52
            W fabrykach czy magazynach z tego samego powodu nie wolno wnosić komórek do hali produkcyjnej. Jednakże w kwestii dokumentów niejawnych są inne sposoby na ich 'wyniesienie', komórka w tej kwestii to przestarzały gniot.
            • makowapanienka2 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 10:16
              Komórka to tylko przykład, jeśli przyniosę swój laptop, aparat itp. to również muszę zdeponować. Może i są inne sposoby ale mogło by się to skończyć zwolnieniem z pracy a nawet więzieniem.

rosapulchra-0 napisała:

> W fabrykach czy magazynach z tego samego powodu nie wolno wnosić komórek do hal
              > i produkcyjnej.

Wiem, ale chyba niektóre z was myślały że tylko tam i chciałam te osoby wyprowadzić z błędu.
              • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 11:11
                Ależ nie. Zostało podanych jeszcze kilka innych przykładów.. korporacyjnych smile
                Zaś w kwestii wWC - to nałogowa kłamczucha, która wykłada się na szczegółach, by zaraz w swej obronie obrazić osobę, która jej kłamstwo udowodniła. Po prostu troll przebrzydły.
        • claudel6 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:02
          ma szafkę w szatni? no to wszystko jasne big_grin
    • stacie_o Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:26
      Problem w tym, że pracownicy po pewnym czasie każdy rodzaj premii przestają uważać za coś ekstra a biorą za coś co się należy.

Łatwo wpaść w pułapkę, że do swojego budżetu wlicza się już pensję z premią.

Poza tym jako haerówce, nie podoba mi się pomysł nagradzania za obecność a nie za wyniki. No sorry, tysiąc razy wolę kogoś efektywniejszego przez 10 dni, niż kogoś pociągającego nosem, smarczącego, kaszlącego, walającego się z kąta w kąt.

Nie mówiąc o tym, że w byłym zakładzie, mieliśmy sytuację, kiedy chora na anginę laska, na okresie próbnym, mimo zielonego światła swojej przełożonej, nie chciała iść na zwolnienie, bo ona się wykuruje. Później angina zdziesiątkowała pół firmy w kluczowym okresie.
      Aha, panienka bezdzietna. I co?
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:37
        I nic, tzn. dzięki za naświetlenie sytuacji, faktycznie nie zdarzyło się, żeby kogoś chorego skusiła premia i brałam to za pewnik, a pracodawca taki sposób premiowania przyjął ze względu na charakterystykę stanowisk pracy w dziale - liczą się nie tylko efekty, a pozostawanie w gotowości do pracy. I tu ciężko przyjać jakikolwiek system premiowania, który zostanie uznany za sprawiedliwy, bo jedna pracownica może pójść na zwolnienie w najbardziej efektywnym i pracowitym momencie, a druga w najmniej.
      • wuika Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:40
        Zwłaszcza, kiedy na dzień-dobry człowiek dostaje do łapki przykładowe wyliczenie, ile to się nie zarobi, jeśli tylko się przychodzi do pracy. Lub jeśli taki jest po prostu styl wynagradzania: dostajecie X, z czego podstawą jest np. 1/2, a reszta to premie, uznaniowe i inne. To też jest dosyć częste. I wtedy to nie jest "no tylko nie dostaną premii za frekwencję" tylko "zabrali mi kasę za nieobecności".

Znam jedną taką firmę w okolicy (i wśród znajomych): produkcja klamek samochodowych, panie zarabiające niewiele ponad minimum, które przez okres styczeń - listopad miały nie więcej niż 5 dni L4 (jeden tydzień) dostają premię w zawrotnej wysokości 500zł. Ludzie łażą chorzy do roboty, żeby na święta dostać pięć stów więcej.
    • black_halo Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:48
      Premia frekwencyjna jest niesprawiedliwa bo przeciez kazdemu moze sie zdarzyc zwolnienie, zupelnie nie ze swojej winy. Mnie w tym roku zdarzyl sie tydzien z powodu grypy zoladkowej - dziecko jednej osoby przynioslo wirusa ze szkoly, w dwa dni pochorowalo sie 13 z 15 osob pracujacych w dziale. Drugi raz skrecilam noge i to mnie unieruchomilo na dwa tygodnie, noga w gipsie i siedzisz niestety. A wszystko przez roboty drogowe na mojej ulicy. U mnie w firmie jest system polegajacy na przyznaniu nagrody za osiagniecie celow. Ustala sie 3 cele z kierownkiem na ocenie rocznej. Za osiagniecie kazdego z tych celow dostaje sie 1000 euro. Do tego jest bonus zalezny od wynikow firmy i na to pracuja wszyscy pracownicy.
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:53
        Wierzę, ale no właśnie.
        Nie mogę za wiele napisać, bo podpisałam klauzulę poufności, ale w moim dziale niczego się nie wytwarza, nie sprzedaje, nie tworzy projektów... Praca ściśle biurowa, intensywność pracy zależna od dyspozycji innego działu i nigdy nie sposób przewidzieć pracowitości dnia.
        Jak w takiej sytuacji wyznaczyć cele? Ciężki orzech do zgryzienia.
    • ada828 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:51
      Regulacja motywuje pracowników tylko tych, które mogą być na każde zawołanie. Nie mówi nic o celach, które jako zespół należy osiągnąć.
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:59
        Bo nie da się w żaden sposób tych celów sprecyzować.
        • b.bujak Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:28

> Bo nie da się w żaden sposób tych celów sprecyzować.

??
          dziwne... nie wyobrażam sobie pracy, której nie można określić celu... to musi być jakaś budżetowa przechowalnia dla znajomych królika; każda inna praca musi mieć jakiś cel; każdy cel można określić!
          a jeśli to praca bez celu to po co motywować pracowników do przychodzenia? co oni robią, skoro to żadnego celu nie ma?? też bym siedziała w chałupie na lewym zwolnieniu, gdym miała pracę bez celu...
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:36
            Ale o cel w jakim znaczeniu Ci chodzi?
            Ilościowego w żaden sposób nie da się określić, nie ta branża, nie ten kierunek.
            Jakościowy? Wszyscy pracownicy muszą wykonywać pracę zgodnie z obowiązującymi zasadami, odkąd pracuję nie zdarzyło się, żebym usłyszała o jakimś błędzie innego pracownika. Zasady oceniania są jasne i klarowne, ale doprecyzuj o jaki konkretnie cel Ci chodzi.
            Marketingowe pseudosłówka piorące mózg? No pliss...
            • stacie_o Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:40
              wwc proszę cię.
              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:48
                ja cię proszę.
                jak określisz cel np. w pracy analityka kredytowego?
                tylko bez marketingowych hasełek, bo z takimi owszem mam i miałam styczność
                • wuika Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:52
                  Czasowy? Jakościowy? Litości suspicious Nie powiesz mi, że nie umiesz powiedzieć, kiedy pracownik, który wykonuje analizy kredytowe, dobrze wykonuje swoją pracę? Kiedy robi dobre analizy na czas. Jak sprawdzić dobre - sprawdzające się. Jak sprawdzić, czy na czas? suspicious Wyznaczasz jakiś wskaźnik jakościowy i w celu dajesz, żeby go polepszać. Wielka mi filozofia.
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:59
                    No ale to jest chyba oczywiste? Pracownicy oceniani są wg kryteriów jakościowych, wykonują swoją pracę dobrze, bezbłędnie i na czas, . To ma być niby cel? Phi, nic innego jak marketingowe pseudosłówka i raporciki tworzone bez potrzeby. big_grin
                    Tak, niestety i w mojej pracy jest nieco tego prania mózgu, np. bez przerwy podkreśla się "values" big_grin jakie dzięki tej pracy aprecjujemy.
                    Hłe hłe hłe hłe hłe.
                    • 1borgia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:01
                      pranie mozgu?
                      w niedziele wieczorem?
                      hmm.
                      dziwny jest ten swiat "."
                      borgia
                    • wuika Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:04
                      Gdyby było oczywiste, że każdy zawsze i wszędzie pracuje coraz i coraz lepiej, to sens premii by w ogóle nie istniał. Widać, że nie masz pojęcia ani o sensie systemu celowego, ani o motywowaniu pracowników.
                      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:08
                        Sens jest taki, żeby jak najmniej zapłacić pracownikom.
                        A pseudopsychologiczna mowa na mnie nie działa i żadnego wrażenia nie robi.
                        Tym bardziej w Polsce, gdzie jeśli warunki pracy i wynagrodzenie są godne, to każdy trzyma się rękami i nogami i daje z siebie wszystko.
                        Naprawdę, potrenuj sobie na kimś innym.
                        • wuika Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:22
                          Sens jest zawsze (poza z definicji niedochodowymi przedsiębiorstwami): zarobić jak najwięcej! I jakbyś miała o tym choć zielone pojęcie, to byś wiedziała, że nie zawsze im bardziej głodowe stawki tym większy zysk właściciela. Ale pokazujesz kolejnym postem, że nie masz żadnego pojęcia. Uważaj, udzielę Ci nauki za darmo i wykażę bezsens Twojego wywodu: gdyby sensem było tylko i wyłącznie "zapłacić jak najmniej", nigdy żadne systemy premiowe, które zakładają choć minimalną szansę na wypłatę jakiejkolwiek premii, nie zaistniałyby, bo oznaczałyby automatycznie większe niż konieczne wypłaty. Ale nie, w biznesie nie chodzi o to, żeby zapłacić jak najmniej. Chodzi o to, żeby zostało jak najwięcej. I tak, wiem, że dla Ciebie to oczywiste, a cały miniwykładzik to czysty marketing i inne fuj, ale zaprawdę, powiadam Ci, nie kłam więcej, idź naprawdę spać i niech Ci się przyśni sens systemu premiowania tongue_out
                    • a1ma Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:09

> No ale to jest chyba oczywiste? Pracownicy oceniani są wg kryteriów jakościowyc
                      > h, wykonują swoją pracę dobrze, bezbłędnie i na czas

Hhahahahahahhahahahahahhaha. Boskie! big_grin
                      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:13
                        No boskie, u mnie właśnie tak jest, zresztą nie to było tematem wątku. Nie wiem gdzie pracujesz i nie chcę wiedzieć, powtarzam po raz kolejny, mój mózg jest odporny na elementy psychologii smile
                        stosowane przez HR i zarządzających (a również marketingowców), wręcz znajduję jako przezabawne smile
                        • claudel6 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:24
                          o rany, ale Ty sie bidoto wykładasz... w tym korpo to bardzo świeża być musisz, skoro mylisz management z marketingiem..
                          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:25
                            jeszcze proszę
                            niesamowita rozrywka big_grin big_grin big_grin
                            • claudel6 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:33
                              ale wiesz, ze marketing nie ma nic wspólnego z komunikacją wewnetrzną i motywacją pracowników? czy znasz marketing tylko ze słyszenia?
                              • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 10:06
                                claudel6 napisała:

> ale wiesz, ze marketing nie ma nic wspólnego z komunikacją wewnetrzną i motywac
                                > ją pracowników? czy znasz marketing tylko ze słyszenia?

Na forum poznała nowe słówko, to i pochwalić się chciała wink
                      • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:01
                        a1ma napisała:

> wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisał(a):
                        >
                        > > No ale to jest chyba oczywiste? Pracownicy oceniani są wg kryteriów jakoś
                        > ciowyc
                        > > h, wykonują swoją pracę dobrze, bezbłędnie i na czas
                        >
                        > Hhahahahahahhahahahahahhaha. Boskie! big_grin
                        >
                        Prawda? big_grin
                        wWC znalazła sobie nowego wroga: marketing i HR
                        big_grin
                • stacie_o Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:53
                  Mylisz wwc marketing z czymś innym big_grin
                  • wuika Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:54
                    Generalnie, nie do końca czai, jak się robi wrażenie, że się pracuje w korpo. Bo to takie nobilitujące jest suspicious
                    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:00
                      Dla mnie w ogóle nie.
                      Ale dla ciebie, pracującej pewnie w jakimś outsorcingu tak. big_grin
                      Adios, zazdrosne foczki.
                      • wuika Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:03
                        Gadaj zdrów.

Miałam coś dodać o outsourcie, ale nie będę się zniżała do Twojego poziomu.
                  • claudel6 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:34
                    nieźle tym wątkiem wyłozyła swoją legende korporacyjną.
                • cherry.coke Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:06
                  Ale PO CO on robi te analizy? Czemu maja sluzyc? Jest zapewne czescia zespolu, ktory realizuje jakas polityke - na przyklad, zeby instytucja udzielala mniej kredytow lub wiecej, bardziej oplacalnych albo bardziej ryzykownych, albo zeby generowala staly gwarantowany zysk. Jesli jego analizy (zachowujac jakosc) przyczyniaja sie do osiagniecia tego, co jest zalozone, to spelniaja swoj cel. Jednoczesnie czesto nalozone sa cele optymalizujace - nowe metody pracy, wyciaganie wnioskow, szkolenie wlasne i dzielenie sie tym ze wspolpracownikami itp.
                  Jezeli nic z tych rzeczy takiego pracownika nie interesuje, ma tylko odbierac z jednej dziurki i wrzucac do drugiej, to faktycznie jego praca nie ma wyzszego celu.
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:10
                    Ale to jest oczywiste! Prosiłam zresztą o konkret. Nieważne. Dobranoc.
                    • wuika Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:12
                      Co jest oczywiste? Że wszyscy dążą do ideału? Oh pleeeeeeeeeease suspicious Laska, kompromitujesz się coraz bardziej.
                      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:16
                        Ty się kompromitujesz. Przeprali ci łeb w pracy i usiłujesz takie samo pranie mózgu zrobić mnie. Na mnie to nie działa, pisałam już.
                        • wuika Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:24
                          Będziesz od dzisiaj moim ulubionym forumowym trollotkiem smile Takim do kizania, który się słodko wkurza i nawet iść spać z nerwów nie potrafi. Buziaczki kiss
                    • 1borgia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:12
                      phi. dobranoc. z bogiem.
                      borgia
                    • cherry.coke Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:13
                      No to jak nie moze miec celu, skoro to jest oczywiste? Zdecyduj sie...
                      • wuika Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:14
                        Widoczne oczywiste oczywistości są tak oczywiste, że ani nie premiowane, ani nie wyrażane nawet. No po co, skoro są takie oczywiste? Każdy jest piękny, zdrowy (100% frekwencji wszak!) i bogaty (premii, jak psów), tylko cała reszta Polski pracuje w jakichś fabrykach i cele dziwne musi robić tongue_out
                  • stacie_o Cherry 24.11.13, 21:14
                    Ja to wiem, ty to wiesz, miliony ludzi wiedzą. Ale nie wwC, ona tego nie widziała, nie uznaje, więc tego nie ma. Jak małe dziecko, zamkniesz oczy i stłuczonego wazonu nie ma tongue_out
                    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Cherry 24.11.13, 21:21
                      Są, owszem, nic nieznaczące i niewnoszące, sformułowane na użytek głupków z pseudodzialików i zarządu. smile Sposoby motywacji pracownika są powtórzę OCZYWISTE, to tylko matoliki po zarządzaniu w szkołach wyższych myślą, że metody typu:uświadomienie możliwości rozwoju jako fundament motywacji big_grin robią na kimś wrażenie.
                      • stacie_o Re: Cherry 24.11.13, 21:26
                        Czemu obrażasz? Wychodzi z Ciebie mały, podły człowieczek.
                        • wuika Re: Cherry 24.11.13, 21:30
                          Który dostał w tyłek od jakiegoś marketingowca suspicious
                          • stacie_o Re: Cherry 24.11.13, 21:41
                            Który był hrowcem smile
                        • vilez Re: Cherry 24.11.13, 21:30
                          Niestety, ale z niej to właśnie wychodzi. Dziś daje koncert we tej smutnej materii.
                      • cherry.coke Re: Cherry 24.11.13, 21:26
                        No to w jakiej przemielni ty pracujesz? Ja cel swojej pracy widze za kazdym razem w produkcie koncowym. A za jakosc i miare tego wkladu w ow produkt sie wlasnie wynagradza. Motywowanie mnie za dupogodziny byloby metoda kompletnie bezsensowna.
                        Za nie mozna motywowac, jak ktos celu w zaden sposob nie posiada.
                    • rosapulchra-0 Re: Cherry 25.11.13, 00:06
                      Jeszcze trochę i będzie "ulubienicą" całego forum big_grin
                  • claudel6 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:28
                    analityk kredytowy w banku to jest taki pan co nie robi żadnych makroekonomicznych analiz, tylko mieli wnioski kredytowe i i podejmuje decyzje - dac kredyt albo nie dać. bardzo jasna, mierzalna praca.
                • claudel6 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:15
                  uo jezu, bardzo prosto, minimum xx wniosków przerobionych w m-cu plus nie więcej niż np. 10% kredytów, ktore wpadły w zła (konkretną) kategorię po nn czasu.
                • claudel6 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:20
                  big_grin big_grin no managerem to Ty dziewczyno nie będziesz.
                  bardzo prosto:
                  analityk kredytowy ma przerobic min. xx wniosków w tygodniu, z ktorych max. yy% może po okresonym czasie nn wpaść w złą kategorię (w sensie złej spłacalności lub nieściągalnosci, banki mają kategorie kredytów). banalne.
                  • claudel6 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:20
                    sorry za dubel
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:21
                    o cel jakościowy pytałam, td. smile
                    • claudel6 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:31
                      ilościowy mierzy jakościowy - jeśli jest dobrym analitykiem z dobrą intuciją i czerpiącym z doświadczenia i błedów, to popełnia ich coraz mniej, ergo szybciej procesuje wnioski i równoczesnie daje coraz mniej kredytów firmom/ludziom, którzy nie rokują i wpadają w niespłacalność, rownoczesnie zachowując wysoki poziom pozytywnych rozpatrzeń, bo z pozytywnych bank żyje.
          • cherry.coke Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:42
            b.bujak napisała:

> ??
            > dziwne... nie wyobrażam sobie pracy, której nie można określić celu... to musi
            > być jakaś budżetowa przechowalnia dla znajomych królika; każda inna praca musi
            > mieć jakiś cel; każdy cel można określić!

Celu (innego niz sama praca) nie da sie okreslic w pracy na akord.

Moze oni kseruja czy archiwizuja dokumenty dla innych dzialow albo cos takiego - wtedy rzeczywiscie trudno o jakis wyzszy cel poza samym kserowaniem...
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:45
              Jasne, niech ci będzie, skoro zazdrość nie dawałaby ci spać, nie będę wyprowadzać cię z błędu. smile
              • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:57

> Jasne, niech ci będzie, skoro zazdrość nie dawałaby ci spać, nie będę wyprowadz
                > ać cię z błędu. smile

Zazdrość!!!
                Ile razy trzeba ci jeszcze powtórzyć, abyś przestała mierzyć innych swoją miarką??
          • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:53
            b.bujak, przeca to kolejna fantazja autorki wątku big_grin
    • lady-z-gaga Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 19:59
      >Podstawa jest niska, premia uznaniowa-różna, natomiast premia frekwencyjna bardzo wysoka.

a czy te proporcje są sprawiedliwe? obecność jest ważniejsza od efektów osiąganych w skali dłuższego czasu? nie znając charakteru pracy trudno oceniać
      może to jest zasada słuszna z punktu widzenia dobra firmy, a może tylko element korporacyjnego wyzysku
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:10
        Moim zdaniem tak, ale są osoby, które twierdzą, że nie.
    • neffi79 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:06

> Piszę, ponieważ coraz częściej zaczynają pojawiać się głosy, że taki system pre
      > miowania jest dyskryminujący dla niektórych grup.

BO JEST

Ja jestem bardzo zadowolona,
      > uważam, że regulamin jest sprawiedliwy i motywujący.

Dopóki cie coś nie dopadnie
    • fomica Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:09
      W takich przypadkach na 1000% premia pomniejszana za czas nieobecności jest wliczana do podstawy chorobowego. Czyli wynagrodzenie za chorobe będzie zawsze ciut wyższe niz by było gdyby premii w żaden sposób nie pomniejszano.
      Tak że chorujący pokrzywdzony nie jest, nie bój nie bój.
    • ashraf Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 20:23
      Premia za efekty jest najbardziej rozsądna, o ile nie mówimy o pracy przy taśmie czy jak to ładnie ujęto "dupogodzinach". Nie wątpię, że nieobecność pracowników spowodowana lewym L4 jest problemem, ale karanie nieobecnych z powodu choroby swojej/dziecka to nieporozumienie... no i umówmy się - większość lawirantów korzysta z jedno-kilkudniowych zwolnień (bo im dłuższe, tym większe ryzyko dla lekarza wystawiającego L4), więc stracą ew. kilkanaście procent premii. Osoba chora na grypę, ze skręconą nogą czy dzieckiem z anginą nie przyjdzie do pracy przez min. tydzień. Kolejny aspekt to promowanie chodzenia do pracy chorym i zakażania innych. W ten sposób oberwą wszyscy, bo zagrypiona koleżanka "sprzeda" wirusa dalej i część ze współpracowników nie da rady dowlec się do pracy za wszelką cenę.
    • anorektycznazdzira Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:39
      Specjalistą od prawa pracy nie jestem, ale intuicyjnie, dla mnie ta premia frekwencyjna to się o nielegal ociera. To takie skonstruowanie zasad wynagradzania, żeby obniżyć płacę osobom na zwolnieniach lekarskich. To nie może być legalne.
      Poza tym jest to moim zdaniem zwyczajnie głupie, bo premia powinna być za wyniki, a nie za "bycie" w pracy. No chyba, że to praca przy taśmie i to ile ktoś był decyduje o tym ile przerzucił, ale nie sądzę?
      • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:15
        Anorektyczna, autorka wątku musi zostawiać w szatni w zamkniętej szafce w szatni torebkę z osobistymi rzeczami, komórkę, kanapki itp., zanim wejdzie do swojego "działu". W korporacji. Rozumiesz?
    • capa_negra Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:40
      Premia za przychodzenie do pracy???
      Bezsens jakiś.
      Rozumiem że pracownik otrzymuje premie dobrą pracę, za realizację celu ale za obecność w pracy???
      W firmie w której pracuje regulamin premiowania jest bardzo przejrzysty wręcz zero jedynkowy.
      Wypracowałeś premię dostajesz, a jeśli nie było cię w pracy to dostajesz premie pomniejszona procentowo o dni nieobecności.
      Ekstra dodatku za obecność brak.
      Przez chwilę poczułam się jak w Grecji
      • a1ma Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:44
        capa_negra napisała:

> Premia za przychodzenie do pracy???
        > Bezsens jakiś.
        > Rozumiem że pracownik otrzymuje premie dobrą pracę, za realizację celu ale za o
        > becność w pracy???

Bo rozumiesz, to jest taka praca, w której wszyscy pracują świetnie, nie popełniają błędów i z maksymalnym zaangażowaniem.
        Tylko że nie zawsze do niej przychodzą big_grin
        • dzikafoka Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:52
          > Bo rozumiesz, to jest taka praca, w której wszyscy pracują świetnie, nie popełn
          > iają błędów i z maksymalnym zaangażowaniem.
          > Tylko że nie zawsze do niej przychodzą big_grin

i nie ma co ukrywać, że chodzi o osiedlowy sklep mięsny wink
          • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:19
            Pewnie się nazywa Beff&Pork Co.
        • rosapulchra-0 Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 00:17
          No i nie mają ustalonego celu, za którego realizację mogliby być premiowani.
    • dzikafoka Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 21:45
      trzeba być idiotą, by się zgodzić na takie warunki. albo mieć naprawdę nóż na gardle.
      rozumiem, że jak złamiesz nogę żyjesz z "niskiej podstawy"? tak to wygląda?

• capa_negra Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 22:05
        Wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy jest to ŚREDNIA z wynagrodzenia za ostatnie miesiące ( 6?? albo 12??)
        Premię wlicza się do wynagrodzenia, a wiec i do średniej .
        Jeśli ma się wysoką średnią bo przed chorobowym zarobiło się nie raz jakąś super ekstra kasę to czasem może się z zdarzyć, że na chorobowym bierze się większą kasę niż by się brało chodząc do pracy za "golasa" .
        Byłam w takiej sytuacji - miałam finansowo baaardzo dobry rok z wysokimi premiami i nagle poważnie zachorowałam.
        W tym czasie pobierałam bardzo sympatyczne wynagrodzenie
        • dzikafoka Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 22:14
          tylko jak idziesz na 5 dni zwolnienia to owszem płacą średnią z poprzednich miesięcy. ale w miesiącu w którym byłaś na zwolnieniu nie dostajesz premii... tak zrozumiałam.

czyli podstawy masz 2000 (średnio 100 zł/dziennie). premię za "obecność" kolejne 2000 zł. jest grudzień- powiedzmy 20 dni pracujących. chorujesz 10-15 grudnia. dostajesz 1500 zł(15 x 100zł) za przepracowane dni i 800 zł za chorobę (5x200 zł - 80%). i już nie dostajesz premii (2000 zł). czyli w grudniu zarobisz 2800 zł a nie 4000 zł.
          • capa_negra Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 22:33
            Zdecyduj się o czym rozmawiamy
            Najpierw mówiłaś o wynagrodzeniu w przypadku złamania nogi czyli o długim zwolnieniu i życiu za 80% cienkiej podstawy.
            Wtedy przez 3 do 6 miesięcy bierzesz średnią wypłatę z poprzednich miesięcy w których zakładam brałaś premię bo przykładnie pracowałaś.
            Teraz mówisz o 5 dniowym zwolnieniu i w takim przypadku przy braniu premii za "obecność" jest się w plecy.

Trochę wyżej napisałam, że premie za obecność uważam za kuriozalną.
            • dzikafoka Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 22:39
              w pierwszym moim poście zawarłam pytanie czy jak złamie nogę to żyje z 80% niskiej podstawy. bo tak zrozumiałam z wypowiedzi wwc.

• wuika Re: Regulamin premiowania 25.11.13, 10:57
          Ale już średnia na następny czas - bez premii, będzie dużo niższa.
    • kerri31 Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 22:29
      Super , że taką macie. Frekwencyjną ! U mnie by się przydała, bo co niektórzy nie wiedzą już gdzie pracują, tak się na L4 zasiedzieli.
      Co do reszty u mnie jest tak samo, jak u Ciebie. Wszystko jasne i klarowne, wg mnie proste zasady , które każdy rozumie . Problem mają tylko Ci, co chcieli by zarobić a się nie narobić !.
      • capa_negra Re: Regulamin premiowania 24.11.13, 22:40
        Teraz już nie ma lekkiej pracy za dobre pieniądze.
        Przynajmniej ja nie znam.
        Gorzej jak się narobisz i nie zarobisz bo ci jakiś drobiazg nie zagrał...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka