Dodaj do ulubionych

Dresy w szkole

25.11.13, 10:38
Noszą wasze dzieci?
Przeczytałam w wątku sąsiednim, że to wiocha.
A moje jedno dziecko do przedszkola, drugie do szkoły (I klasa) codziennie idzie spodnaich dresowych. Starszy nie, bo wybiera jeansy lub sztruksy.
Ten średni, kiedy idzie w normalnych spodniach jest potwornie nieszczęśliwy.
Jesteśmy wieśniakami.
W sumie trudno.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:40
      Myślałam, że wątek będzie o Nowej Hucie.
    • triss_merigold6 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:43
      Nie napisałam, że to wiocha.
      Napisałam, że część szkół w regulaminach zastrzega jak powinien mniej więcej wyglądać strój ucznia i że dresy nie są mile widziane.
      IMO to strój sportowy, świetny na wf, ale nie do chodzenia przez cały dzień. Jeszcze dla młodszych dzieci ok, bo wygodne to i łatwo zdjąć w łazience ale dla starszych... cóż... określenie dresiarz nie wzięło się z kosmosu.
      • lily-evans01 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:09
        No widzisz, a w naszej szkole dres to przepisowy strój szkolny, szyty na zamówienie, z odpowiednią tarczą, napisem itp.
        Ale może wzięło się to stąd, że sama idea szkoły, jej organizacji i obowiązującego stroju wyszła od obcokrajowców, którzy uważali, że w szkole dzieciom ma być wygodnie, a nie, że mają zadawać szyku wink.
        Ja jestem przeszczęśliwa, że nie ma na codzień dobierania spódniczek, bluzeczek, oglądania metek, marek i że chociaż co do stroju wszystkie dzieci są RÓWNE.
    • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:46
      Mój jest nieszczęśliwy w dżinsach. Do szkoły często zakłada spodnie dresowe. Wieśniaki z nas, trudno. Wygoda dziecka dla mnie najważniejsza.
      Poza dresami nosi też sztruksy na gumkę.
      • lily-evans01 Re: A jeansy to co 25.11.13, 11:16
        Ja z kolei uważam dżinsy za element stroju paskudny, niedbały, szybko wypychający się i niewygodny, zwłaszcza dla młodszych dzieci, bo większość z dzinsów jest jednak zapinana na zamek wink. Jeśli już szykujemy dzieci na korposzczurki, od małego pod krawatem bez okazji, to niestety, ale dżinsy będą takim samym objawem bylejakości, jak dresy wink.

Żeby nie było - tak sobie tu pokpiwam z takiego podejścia, bo gdyby córka nie chodziła do szkoły w obowiązującym stroju, to uważam, że każdy ubiór jest dobry, byleby nie był: wyzywający, w zbyt jaskrawych kolorach, rozmemłany, brudny, ewentualnie ze zbyt dużą ilością ozdób. Jeżeli coś jest w stonowanej kolorystyce, czyste, odprasowane i nie sięga do pępka czy do pół tyłka - to wszystko się nada, również i ten dres, zwłaszcza w młodszych klasach, gdzie liczy się wygoda, a dzieci powinny móc na przerwie swobodnie się pobawić
        • edelstein Re: A jeansy to co 25.11.13, 17:49

Moj syn bawi sie bardzo swobodnie,w dzinsach.
          Dres Jako mundurek to kompletna pomylka,szkola to nie olimpiada
          • lily-evans01 Re: A jeansy to co 25.11.13, 23:00
            Ale to nie wygląda jak sportowy dres - to są bawełniane bluzy i spodnie, bez żadnych kapturów, widocznych ściągaczy itp., z cienkim polarem pod spodem.
            Co do dżinsów, z czasów, kiedy chodziłam do szkoły albo musiałam pracować "przykuta" do biurka" - nienawidzę ich, zamki wpijają się w brzuch itp.
            W nich również nie ma nic eleganckiego, jeśli już ciągniemy w poetyce tego wątku wink.
    • chalsia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:46
      moje dziecko by chciało w dresach do szkoły - bo są koledzy, którzy tak chodzą
      nie pozwalam
      dla dziecka szkoła to jak dla dorosłego praca (pomijam własną DG w domu lub np. prowadzenie firmy malarskiej czy ogrodniczej) - a dorośli do pracy - w moim środowisku - nie chodzą w dresach
      jak będzie dorosłe i będzie chciało chodzić w dresie do pracy - wolna wola
      • chipsi Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:11
        > dla dziecka szkoła to jak dla dorosłego praca

Biedne dziecko....
      • przeciwcialo Re: Dresy w szkole 25.11.13, 16:48
        Biedne dziecko.
      • naomi19 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 23:11
        ojej
    • mearuless Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:46
      jezeli dziecku jest wygodnie i nie ma w tym dniu zadnej uroczystosci to nie widze powodu by schizowac.
      moja corka chodzi do szkoly w leginsach i tunikach. ma fobie jeansowo-sztruskową. jest w pierwszej klasie.
      tak jak napisalam w tamtym watku- ma byc czysto i schludnie.
      • triss_merigold6 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:48
        Są legginsy i legginsy. Jedne to dość grube obcisłe spodnie, inne wyglądają jak rajstopki bez stópek i panienka w krótkiej tunice wygląda jakby zapomniała włożyć spódnicę - takie widoki w dużym wyborze wiosną i latem.
        • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:50
          są tuniki i tuniki, są takie, które wyglądają jak sukienka.
        • mearuless Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:51
          a nie.
          te rajstopkowate tylko do sukienek.
          corka nosi grubsze, bawelniane.
          kupuje hurtowo na alegro w kazdym dostepnym kolorze.
          tez mam uczulenie na te cieniutkie 20 den i bluzeczka do tyłka - nawet latem.
        • kropkacom Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:38
          O, moja córka nosi leginsy big_grin To gorsze niż brak bidetu.
          • mearuless Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:42
            prawda!
            ale ja juz dawno sie pogodzilam ze jestesmy "śmietanką patologii" wink
            • kropkacom Re: Dresy w szkole 25.11.13, 12:28
              No gdzieś tam trzeba się konkretnie ulokować. wink
          • mia_siochi Re: Dresy w szkole 25.11.13, 14:03
            kropkacom napisała:

> O, moja córka nosi leginsy big_grin To gorsze niż brak bidetu.

Przebiję Cię- mój SYN nosi legginsy smile

Ale drechów nigdy, więc może jest dla nas nadzieja jeszcze tongue_out
            • noname2002 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 16:46
              Przebiję Cię- mój SYN nosi legginsy smile

To już chyba podchodzi pod tę akcję gender tongue_out
      • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:49
        dokładnie- czysto i schludnie. A co do uniformów do pracy- dziecko jeszcze bedzie miało czas nosić korpomundurki.
        Chociaz jeśli pójdzie w ślady matki to do pracy będzie chodziło ubrane zupełnie dowolnie. W moim zawodzie praktycznie wszystko uchodzi (no moze stroje kąpielowe w pracy byłyby uznane za przejaw większej niż zwykle awangardy tongue_out)
        • chalsia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:54
          A co do uniformów do pracy- dziecko jeszcze bedz
          > ie miało czas nosić korpomundurki.

no jak dla mnie między jeansami a korpomundurkiem to jednak jest ciągle duża różnica
          poza tym w wielu korpo obecnie jest casual, czyli jeansy OK ale np, dresy nie smile
          • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:59
            Co i tak nie zmienia faktu, ze dziecko ma jeszcze czas na noszenie niewygodnych ubrań bo tak wypada.
            I mam nadzieję, ze nie trafi do miejsca pracy ze sztywnym dresscodem.
            Ja bym niestety już nie potrafiła po długich latach swobody co do stroju w jakim przychodzę do pracy dostosować się do sztywnych reguł.
            (żeby nie było, nie pracuję w ciemnej piwnicy, mam kontakt z klientami).
            • girl.anachronism Re: Dresy w szkole 25.11.13, 15:52
              To wszystkie ubrania poza dresem są niewygodne? Z takim podejściem można i do 50. roku życia chodzić tylko w welurowych dresach i rozczłapanych adidasach, skoro nie ma czasu się przyzwyczaić do funkcjonowania w normalnych, codziennych ciuchach typu dżinsy/sztruksy i t-shirt. Nie że się czepiam, ubierajcie dzieciaki w co chcecie, ale kiedyś jest czas na to żeby się przyzwyczaić do noszenia na ciele czegoś innego niż piżama.
              • lily-evans01 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 23:03
                Ale dżinsy to też badziewie tak naprawdę, robocze spodnie farmerów i amerykańskich drwali... Bez złośliwości, nie pojmuję, jak można w tym chodzić do pracy, która nie polega na: wyrębie lasu, obsiewaniu pól, urządzaniu skalnego ogródka itp. itd. wink.
        • przeciwcialo Re: Dresy w szkole 25.11.13, 16:49
          Ja spokojnie moglabym do pracy przyjśc w dresie bo i tak szpitalny mundurek zakładam.
          • ida771 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 22:35
            A ja to już zupełna patologia. Wychodze z domu w dżinsach i zdarza się że po drodze przemakam na deszczu na rowerze. Wtedy w pracy przebieram się w dyżurny na takie okazje uwaga: dres i jest mi miło i ciepło. Jeszcze uniform i gotowesmile
            Starsza moja córka ma 2 pary dzinsów których nie cierpi więc chodzi w dresach, leginsach, elastycznych spodniach, młodsza nawet dzinsów nie ma.
      • mamma_2012 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:58
        Jednak dziewczynka w jeansach i tunice, to zupełnie cos innego niż chłopiec w wyciagnietych dresach.
        Po pierwsze, jest teraz taki wybór ciuchów, ze bez trudu mozna znalezc cos wygodnego i jednocześnie bardziej schludnego od klasycznych spodni dresowych.
        Po drugie, rzeczywiscie warto wpajac dziecku, ze sa miejsca, gdzie trzeba "jakotako" wyglądać, dla mnie szkola jest takim miejscem

Na koniec takie wspomnienie: pamietam, jak zawiozlam, kiedys gimnazjalistke z podwarszawskiej szkoły, gdzie chyba 90 procent chlopcow dumnie paradowalo w dresach (wszelkie odmiany od codziennych powyciaganych po "wyjściowe", widywalam tam nawet biala koszule założona do spodni dresowych i adidasow) na spotkanie do dobrej warszawskiej szkoły. I co usłyszałam? "Ale tu sa wieśniaki, wszyscy chodza w jeansach"- cytat dosłownywink
        • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:01
          Ale wyciągnięte, dziurawe dresy to co innego.
          Syn ma spodnie dresowe do latania po podwórku i takie do szkoły (nie są to takie "dresiarskie" dresy z paskami i bóg wie czym)- normalne z grubej bawełny.
        • mearuless Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:14
          o wlasnie!
          napisalas rozciągnięte dresy a przeciez dresowe spodnie moga byc niezdefasonowane, uprasowane, bez powypychanych kolan, dziur. Naprawde dziecko w takim ubiorze moze wygladac ładnie i schludnie.
          jeansy tez moga byc jak "psu z gardla wyjete" wazniejsze od tego jaki rodzaj spodni sie nosi jest chyba to w jakim stanie owe ubranie sie znajduje wink
          • mamma_2012 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:54
            Pracuje z dziećmi czy wsród dzieci w różnym wieku i spostrzeżenia mam takie, ze sa szkoły, gdzie dres to podstawowe chlopiece ubranie od maluchów aż po duzo starsze dzieci, a w innych szkołach dzieciaki w spodniach dresowych mozna zliczyć na palcach jednej ręki i to nie dlatego, ze regulamin tak nakazuje.

Niestety większość tych dresowych ciuchów wyglada tak, ze nadają sie przede wszystkim na boisko i chociaż pewnie sa tez dzieciaki, takie jak Wasze w "schludnych" dresach, ale zwyczajnie gina wsród tych, ktore jednak wygladaja niechlujnie, stad moje zdanie o dresie jako stroju szkolnym.

Zreszta przy dresowych ciuchach, moim zdaniem, trzeba sie bardziej nagimnastykowac, zeby wyglądały "porządnie", częsciej wymieniać itd.
            Inne spodnie trudniej jest "zjechać", i łatwiej dopasować dowolna górę. Miękkie jeansy, jakies inne miękkie spodnie z gumka plus zwykła bluza, t shirt czy sweterek, normalnie trzeba wysiłku (lub duzo czasu), zeby to wyglądało brzydko.
            • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:56
              Mój potrafi dżinsy doprowadzić do takiego stanu, ze płakac się chce. Jest mega ruchliwy i po prostu dresy są w jego przypadku najwygodniejszym rozwiązaniem.
              • mamma_2012 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 12:18
                Nie no, moje bułkę przez bibułkę, nóżki razem i rączki stoliku, a jak siadają na podłodze to sie pytają czy mogawink
                Te co nie chodza w dresach to szkoły, nie sa ruchliwe?
                • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 12:22
                  Ale ja tak nie napisałam. Czytać nie potrafisz?
                  Po prostu napisałam, ze mój nawet dżinsy wyciera w mega szybkim tempie. U nas akurat najtrwalsze są sztruksy na gumkę, no i te nieszczęsne dresy.
                  Nie wiem co moje dziecko robi w szkole, że oda razu ma dziury na kolanach nawet w grubych dżinsach.
                  • mvszka Re: Dresy w szkole 25.11.13, 14:06
                    > Nie wiem co moje dziecko robi w szkole, że oda razu ma dziury na kolanach nawet
                    > w grubych dżinsach.

a ja nie wiem co trzeba robić, żeby przetrzeć dziurę w dżinsach prędzej niż w dzianinowych dresach? trzeć pumeksem chyba
                    mój syn własnie z powodu szorowania kolanami do zerówy szkolnej chodzi tylko w dżinsach bo dresy nie dałyby rady - poza tym nie znoszę widoku powypychanych spodni na kolanach
                  • edelstein Re: Dresy w szkole 25.11.13, 17:55

To sie kupuje nowe,nie widze problemu.
          • edelstein Re: Dresy w szkole 25.11.13, 17:54

O taaak dres so sandalkow,dres do kozakow,sniegowcow,to wyglada na serio ladnie i schludnie,szczegolnie Jak ten dres jest wlozony w kozaki czy snigowce.No i Jak estetycznie wyglada ze sweterkiem,a jeszcze bardziej z koszula.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
            • mearuless Re: Dresy w szkole 25.11.13, 23:03
              masz jakieś fobie z dzieciństwa?
              cos ci nie styka?
        • lily-evans01 Dżinsy to też spodnie robocze... 25.11.13, 11:21
          ... ze sztywnego materiału, też łatwo wypychające się i brudzące, a nogawki się mogą strzępić wink.
          Rzecz nie polegała na tym, że dzieci chodziły w dresach - one chodziły ubrane niechlujnie, w wypchane, powyciągane ubrania. Dżinsy też można do tego stanu łatwo doprowadzić.
          A jeśli już dziecko ma być w szkole eleganckie, to mnóstwo jest spodni materiałowych, ale takich bardziej przylegających, bez kantu, bardzo wygodnych (np. dla dziewczyn Zara ma wszystkie możliwe stonowane kolory).
          Gromada dzieciaków w wypchanych dżinsach będzie wyglądała równie sieroco, jak te w wypchanych dresach...
    • takatoszymura Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:54
      Taksmile I nie mamy z tego powodu kompleksów. Stawiam na wygodę w przypadku dzieci, syn siedzi w szkole do 16.00 i nie wyobrażam sobie żeby był w niewygodnych ciuchach tyle godzin.
      Wszystkie sztruksy, jeansy go gniotą w brzuch.
    • kai_30 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:58
      Dresy nosi wyłącznie przedszkolak, i to codziennie. Starsi (gimnazjaliści) absolutnie nie. Najstarszy w ogóle nie posiada ani jednej pary, dla niego dresy to obciach i nie założyłby w życiu - tak ma od wczesnych klas podstawówki. Średni ma jedną parę dresów, nosi "po domu" albo do gry w piłkę czy coś, w podstawówce jeszcze dresy nosił, ale też raczej na podwórko/boisko, nie do szkoły. Nawet pamiętam, że pytałam dlaczego nie chcą nosić - nie, bo nie, bo to wiocha. A inni noszą? No niektórzy noszą, ale to dresy są big_grin No i weź gadaj. Najmłodszy na szczęście kompleksów na tym tle nie ma, bo nie wiem, czy ogarnąłby samoobsługę toaletową w dżinsach wink
      • k1234561 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:09
        Dresy tak ale po szkole,w domu,na dwór,na wf ewentualnie.Ale na litość Boską nie do szkoły na lekcje.Trzeba dzieci nauczyć,że istnieje coś takiego jak dobór stroju do miejsca w którym się przebywa.Szkoła,Urzędy,Teatry,Sądy to miejsca gdzie trzeba być schludnie i porządnie ubranym.Dres to stój sportowy/domowy/rekreacyjny i tak go należy używać.Drażnią mnie chłopacy w dresach w szkole.W przedszkolu jeszcze bym przymknęła oko,bo to małe dzieci i dres jest łatwiejszy do ogarnięcia dla nich.Aczkolwiek widziałam już sztruksy czy jeansy w gumkę w różnych wzorach i kolorach więc jak się chce to wszystko można.
        A za parę lat można będzie oglądać takie kwiatki jak dorosła panna np. w urzędzie w klapkach,albo z wystającymi ze spodni stringami,tudzież gołym brzuchem.Albo pan w krótkich spodniach i sandałach w sądzie,albo nawet dresach,bo tak wygodnie.Czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał.
        • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:11
          To do urzędu w klapkach nie mozna?
          • triss_merigold6 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:17
            Można, jak idziesz np. rejestrować samochód to nikt na to nie zwróci uwagi, naprawdę.
            • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:18
              No widać to duże faux pas...Na przyszłość pójdę w wieczorowej kreacji, będzie odpowiednio.
            • memphis90 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 16:47
              Uff......
    • chipsi Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:59
      A kto to taki mundry? big_grin
      Ktoś tu ma omamy, nie wierze by był zakaz noszenia dresu w szkole. Bo jak określić co dresem nie jest - np dżinsy na gumce to dres czy nie? Albo czy uczeń bez ręki musi nosić gacie z paskiem?
      Córka (2 kl) chadza w dresiku i wygląda mniej wsiowo niż niejeden w dżinsach czy w kiecce. No chyba ze ematkowe dzieci do szkoły chodzą w garniakach big_grin
      • vilez Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:12
        > No chyba ze ematkowe dzieci do szkoły chodzą w garniakach big_grin

Żebyś się nie zdziwiła wink
    • vilez Re: Dresy w szkole 25.11.13, 10:59
      Gdy byli mali- owszem, chodzili w spodniach "na gumce", bo wszystkie inne uciskały. Bywały sztruksy, dżinsy i dresy. Wygoda najważniejsza. Tak do ok.12 r. życia.
    • to_ja_tola Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:00
      daj spokój...
      ematkę trzeba dzielić przez trzy.
      Bo dziecko ematki zawsze ponadprzeciętnie uzdolnione,cudowne,piękna i nie choruje no i nie chodzi w dresie,bo to patologia...Ale patrząc na dzieci w szkole same dresy wink
      tym bardziej pierwsze 3 klasy sz.p.
      Mój nosi.Do przedszkola nosił i do szkoły też nosi.
      • andaba Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:04
        W gimnazjum syna nie wolno drugi syn troche za stary na dresy, trzeci za czorta by do szkoły nie założył, córka starsza nie posiada. Najmłodsza czasem chodzi.
        • vilez Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:15
          > W gimnazjum syna nie wolno

Nie wolno? A jakim prawem?
          • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:17
            Znając życie szkoła elitarna i ma jakies zapisy w statucie.
            • vilez Re: Dresy w szkole 25.11.13, 12:32
              matko...
              • andaba Re: Dresy w szkole 25.11.13, 18:27
                Fragment statutu szkoły, pofatygowałam się, żeby poszukać:

chłopców obowiązują długie spodnie o klasycznym lub sportowym kroju w stonowanych kolorach; nie mogą to być spodnie dresowe*

*podkreślenie moje
    • mamaemmy Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:05
      Nie,moja nie nosi,ani nie dosiła dresów chodząc do przedszkola.
      W dresowych spodniach chodzi po domu,albo biega po podwórku/jezdzi na rowerze/gra w badmintona.
      Mamy za to coś pomiędzy -takie jakby bryczesy z H&M-wyglądają jak spodnie,a są wygodne jak dresy,getry.
      Ale u chłopców jakoś dresy mnie nie rażą smile nawet w szkole.
      • to_ja_tola Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:59

mamaemmy napisała:

> Nie,moja nie nosi,ani nie dosiła dresów chodząc do przedszkola.
        > W dresowych spodniach chodzi po domu,albo biega po podwórku/jezdzi na rowerze/
        > gra w badmintona.
        > Mamy za to coś pomiędzy -takie jakby bryczesy z H&M-wyglądają jak spodnie,a są
        > wygodne jak dresy,getry.
        > Ale u chłopców jakoś dresy mnie nie rażą smile nawet w szkole.

No własnie...u dziewczynek jest łatwiej,bo jednak rajstopki czy gatry to ok,więc dziewczynki dresów nosić nie muszą.
        Chłopiec jednak jest niejako zmuszony.
        >
        • mia_siochi Re: Dresy w szkole 25.11.13, 14:09
          to_ja_tola napisała:

> No własnie...u dziewczynek jest łatwiej,bo jednak rajstopki czy gatry to ok,wię
          > c dziewczynki dresów nosić nie muszą.
          > Chłopiec jednak jest niejako zmuszony.
          > >

Ależ absolutnie nie. Mój ma dokładnie 6 par dżinsów- rurek na gumce, zwanych tregginsam, w różnych kolorachi. Dziś kupiłam mu beżowe elastyczne sztruksy-legginsy. Do tego ma 4 pary grubych legginsów- spodni, szarych i granatowych. Wszystko to w niczym nie przypomina dresów, a jest wygodne i na gumce tongue_out
          • agni71 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 16:26
            > Ależ absolutnie nie. Mój ma dokładnie 6 par dżinsów- rurek na gumce, zwanych tr
            > egginsam, w różnych kolorachi. Dziś kupiłam mu beżowe elastyczne sztruksy-leggi
            > nsy. Do tego ma 4 pary grubych legginsów- spodni, szarych i granatowych. Wszyst
            > ko to w niczym nie przypomina dresów, a jest wygodne i na gumce tongue_out

Zaraz sie dowiesz, że te spodnie co wymieniłaś, to dresy smile Przynajmniej mnie tak próbuja wmówić, jak zalinkowałam kilka par spodni typu tregginsy, jegginsy.
          • przeciwcialo Re: Dresy w szkole 25.11.13, 16:52
            Żaden z moich synow za Chiny Ludowe nie zalozylby dzinsowych rurek, toż to okropnie wyglada. Juz decathlonowy dres ladniejszy i bardziej męski wink
            • mia_siochi Re: Dresy w szkole 25.11.13, 18:31
              No widzisz, a mój nie widzi problemu tongue_out Widać przedszkolaki są bardziej otwarte na nowości big_grinD
              Liczę na to, że będzie kiedyś dobrze ubranym przystojniakiem, nie chłystkiem w dresie i skarpetami do sandałów tongue_out
              • antyideal Re: Dresy w szkole 25.11.13, 19:10
                Dres nie musi oznaczac bazarowego tandeciarza. U nas dres to spodnie,
                do tego kolorystycznie dobrana bluza, wcale nie od kompletu, zawadiacko zalozona
                czapeczka czy chusta pod szyje i zapewniam, ze lepiej to wyglada niz wypłosz wbity przez mamusie w koszulke polo i spodenki w kancik tongue_out
    • mw144 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:05
      Mój w jeansach lub innych sztywnych spodniach jest nieszczęśliwy, więc chodzi w dresach. Nie zamierzam się wtrącać. Wisi mi, co inni o tym myślą, jemu też.
    • lily-evans01 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:06
      Hi hi, u nas dres z logo szkoły jest obowiązującym strojem codziennym wink.
      I dzieciaki latają jak te dresiarze od zerówki do VI klasy wink.
    • swiecaca Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:08
      syn lat 8 w 3 klasie nosi dresy. staram się go przestawić na dżinsy ale mu niewygodnie choć nie jest gruby. starszemu już zależy na wyglądzie więc nie ma tego problemu wink
    • neffi79 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:15
      od 1-3 klasy córka chodziła do szkoły prywatnej - tam dresów nie uznawano
      teraz w związku ze zmianą msc zamieszkania chodzi do panstwowej a tam hulaj dusza,
    • stacie_o Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:15
      U nas niby zakazu nie ma, ale w regulaminie napisano, że strój ma być schludny i estetyczny.
      Dodatkowo dzieci noszą mundurki: koszule i marynarki bądź kamizelki. Do spodni dresowych czy legginsów rajtkowych nijak to nie pasuje, może dlatego nie widuję dzieci w nie ubranych.
      Ale zgadzam się, że w dresach wygodnie.
    • joanna_poz Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:19
      nie nosi (9-latek)
      przy czym jest to kwestia jego gustu i wyboru, a nie narzucenia mojego.
    • olewka100procent Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:29
      najlepiej ubierz w garnitur , jejuuu ludzie to mają problemy
    • lelija05 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:30
      Dresy to nazwa potoczna, czy tak jest poprawnie, bo szczerze, to dopiero na emamie się z tym określeniem spotkałam.
      Moje dziecko nie chce w spodniach dresowych chodzić, a szkoda, może byłyby bardziej trwałe niż rajstopy.
    • oqoq74 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:31
      Syn 3 klasa sp. Nosi różne rzeczy: jeansy, bawełniane, dresy. Ważne aby było schludnie i czysto.

Z dwojga złego, wolę chłopca w dresach niż rurkach, które zjeżdżają z pupy odsłaniając znaczną jej część.
      • penelopa40 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:36
        "dresy" w szkole? u nas są, podchodzi taki do mojego dziecka i pyta: - palisz? - nie, - a to szkoda bo ja jestem dilerem.... na klasowym zdjęciu ubrany nomen omen w... dresy....
        klasa 1 ale gimnazjum...
        • kropkacom Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:39
          No tak, jak w dresie to diler. big_grin
          • juleg Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:47
            Kiedyś nie, ale teraz są genialne dresy dla dzieci.

https://cdn.shwrm.com/471056999616368/original/622bef74a2.jpg
            • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:51
              Nie, tylko nie na Biebera z pełną pieluchą....
              • antyideal Re: Dresy w szkole 25.11.13, 12:05
                Okropne, z kandydatem na kolejnego chlopca hipsterowca od razu skojarzyly mi sie brrr
                • kropkacom Re: Dresy w szkole 25.11.13, 12:27
                  Mi się podobają. Modne i wygodne. No ale jestem wolna od skojarzeń.
            • vilez Re: Dresy w szkole 25.11.13, 12:22
              Super są, coś podobnego ma mój starszy.
            • przeciwcialo Re: Dresy w szkole 25.11.13, 17:04
              Sorry ale chlopiec ma spodnie od pizamy a nie dresy wink
    • kropkacom Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:36
      Mój nosi raz w tygodniu spodnie dresowe więc dla nas to nie wiocha big_grin Dzieci ematek niech sobie do szkoły nawet we fraku chodzą. Na zdrowie.
      • kropkacom Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:37
        Mój syn.
    • jagienka75 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:37
      noszą dzieci i my nosimy.
      starszy do szkoły wybiera dresy. twierdzi, że są najwygodniejsze, choć innych spodni w szafie ma dużo. do wyboru, do koloru, ale on woli dresy i już.
      ja sama łażę po domu w dresach. w nich też wyskakuję do sklepu na osiedlu, do kiosku i z psem.
      mąż po przyjściu z pracy wskakuje od razu w dresy, więc wszyscy jesteśmy wieśniakami przez wielkie W.
      dużooooo dzieci przychodzi do szkoły w dresach, więc tych wieśniaków od zatrzęsienia.
      a jeśli to się komuś nie podoba, to już jego problem.
      mnie/nam/dzieciom ma być wygodnie i spływa to po mnie, jak po kaczce, że dla kogoś jestem wiochą.
      • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:44
        > a jeśli to się komuś nie podoba, to już jego problem.

Klasyczne pytanie dresiarza: masz jakiś problem?
        tongue_out
        Tak mi się skojarzyło.
        • jagienka75 Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:49
          uderz w stół...
          • melancho_lia Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:51
            Żartowałam przecież, kurde...
    • kocianna Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:39
      U nas nie do pomyślenia, obowiązuje korpomundurek.
      Ale do PL szkoły Młoda faktycznie zakłada wygodne sportowe ubranie.
      • naturella Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:56
        U mnie w rodzinie nikt nie ma nawet spodni dresowych, nie przepadamy. Córka chodzi do szkoły w legginsach i tunikach, do tego sweterki typu kardigan, rozpinane - też wygodnie, a jednak nie tak sportowo albo w sukienkach nomen-omen dresowychsmile, miękkich sztruksowych itp. Syn w dżinsach, sztruksach, do tego koszulki polo, rozpinane sweterki, albo bluzy typu bejsbolówki w neutralnych kolorach.

• antyideal Re: Dresy w szkole 25.11.13, 11:59
      Tak, moj syn - najlepszy uczen w klasie, kulturalny intelektualistatongue_out -
      jest dresiarzem. Jest gleboko nieszczesliwy, gdy musi czasem ubrac normalne
      spodnie, bo sa niewygodne i uwieraja w wiadome miejsca podczas
      wielogodzinnego siedzenia w ławce, jak twierdzi. Trudno, jestem matką dresiarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka