Dodaj do ulubionych

z serii indoktrynacja cd

11.12.13, 08:40
Czy ktos z was jest w stanie z glowy wymienic po jednym zabytku kultury (chodzi o po jednym dziele pisanym i po jednym zabytku)
A.muzulmanskiej
B.zydowskiej
C.buddyjskiej
D.hinduistycznej
E.chinskiej

Dla ambitnych tez dodatkowo
F. egipskiej
G. greckiej
H. rzymskiej
suspicious
Obserwuj wątek
    • mdro Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 08:50
      No jestem. Ale z tą egipską, grecką i rzymską "dla ambitnych" to żartujesz chyba? (no, ze egipską literaturą może być problem większy). Przecież to dużo prostsze niż np. hinduska.
      • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 08:53
        No tu rossete tez uznawalam ;p i co dla kogo trudne - dla mnie azja latwiejsza...
        Ale jakos w porownaniu z chrzescijanstwem malo te inne kultury zabytkow naprodukowaly suspicious
      • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 08:58
        Co do Egiptu, to Księga zmarłych mi się narzuca.
        I kamień z Rosetty.
        Żydowska jest biblia i w zasadzie Nowy testamet też, w końcu Ewangeliści jak jeden mąż byli Żydami.
        Ja bym miała problem z rozróżnieniem hinduskich i buddyjskich, bo to w pewnym okresie było jedno i to samo.
        • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:17
          Ramayana.
          Gorzej z rozdzieleniem chinskiej i buddyjskiej bo w chinach i budda i konfucjusz i tao...
    • edelstein Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 08:55

Ja prawie,nie znam zadnych buddystycznych ksiazek.
      To co dla ambitnych dalas,jest najprostszebig_grin
      • heca7 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 08:56
        Dokładnie wink O egipskich hieroglifach wie prawie każde dziecko...
      • a1ma Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:15
        edelstein napisała:

>
        > Ja prawie,nie znam zadnych buddystycznych ksiazek.

A Kamasutra? tongue_out
        • edelstein Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:07

Fla mnie kamasutra to hinduizm nie buddyzm.
    • ioanna80 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:00
      Wersja dla ambitniejszych jest najprostsza, przynajmniej jeśli idzie o architekturę. Ale ja mialam hopla w dzieciństwie na tle archeologii. Z pisanych to Grecja tez najprostsza -cala fura filozofów smile
    • rhaenyra Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:04
      > D.hinduistycznej

znam ksiazke z obrazkami suspicious
    • triss_merigold6 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:06
      No problem:
      - Koran, Alhambra
      - Tora, Talmud, synagogi w przeróżnych miejscach, zabytki Jerozolimy
      - sutry pisane, klasztor w Lhasie w Tybecie
      - Mahabharata, Angkor
      - "Sztuka wojenna" Sun Zi, Wielki Mur, Zakazane Miasto, Klasztor Shaolin

- zabytki języka koptyjskiego (m.in.pisma gnostyckie), budowli chyba nie trzeba wymieniać, bo wszyscy znają
    • duzeq Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:09
      Chryste, zabytki egipskie czy rzymskie do kategorii "ambitne" zaliczac...

I co ma wspolnego indoktrynacja z (jak widac po pierwszym poscie) brakami w wiedzy ogolnej?
      • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:21
        Tak mi sie skojarzylo z indoktrynacja bo ktos w watku o jaselkach napisal ze buddyjskich przedstawien nie ma. I bylam ciekawa jak z kultura u ematki..
        • duzeq Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:26
          To, ze nie wszyscy musza sie koniecznie orientowac w detalach tradycyjno-folklorystycznych innych kultur nie jest wina indoktrynacji, na milosc boska...
        • triismegistos Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 11:58
          Ależ istnieje coś takiego jak buddyjskie jasełka. Tylko w Polsce raczej niespotykane.
    • dziennik-niecodziennik Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:11
      to chyba odwrotnie powinno byc?
      bo to co dla ambitniejszych to raczej kazdy kto skonczył liceum wymieni wink
      ja sie szczerze przyznaję że o ile zabytki "rzeczowe" wymieniłam sobie bez wiekszego problemu, o tyle z dziełami pisanymi mialam problem i musialam sie w koncu konkretnie pozastanawiac co jest czyje. Ostatecznie wyszło, ale zadowolona z siebie specjalnie nie jestem.
    • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:12
      ale w sensie: cudze chwalicie, swego nie znacie?
      czy sprawdzasz stopien wyedukowania historyczno-literackiego?
      czy zwyczajnie wydaje Ci się, że wszelka wiedza pochodzi z Kościoła, który - zakładasz - to samo zło, zło, zło?

myślę, że spokojnie możesz pójśc dalej - ile razy skontaktowałas się z jakąkolwiek cywilizacją pozaziemską?
      • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:25
        Syndrom oblezonej twierdzy sie wlaczyl? Wrzuc na luz ja osobiscie nic do chrzescijanstwa nie mam - ba CSL i Tolkien to moi ulubieni pisarze. Jedyne co bym zmienila to religia powinna wrocic do salek - chodzil kto chcial i wiedzial na co sie decyduje. No i uwazam ze w szkolach powinien byc wiekszy nacisk na nauke o innych wielkich cywilizacjach bo chrzescijanska wchlaniamy przez osmoze ;p
        • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:37
          a, to współczuję syndromu. Rozumiem Twoje pytania w takim razie smile

mam wrażenie, że do chrześcijaństwa osobiście masz bardzo dużo - ale nei unoś się zanadto, masz prawo przecież smile
          ja religii w salkach nei chce, bo salki zwyczajnie niedogrzane są - a nie widze powodu, dla którego moje dziecko ma biegac między szkołą a salką, żeby zdobywając wiedzę w tej salce marznąć

nie widze też powodu, dla którego w szkole nei miałaby opuszczać lekcje religii. Aż tak skrępowana się czujesz? moż eto właśnie zbędny wpływ syndromu oblężonej twierdzy, skoro tak czujesz. A to nie ma racjonalnych podstaw, wię cdasz sobie radę, jeśli się tym zajmiesz. warto.
          • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:17
            U mnie salki byly ogrzewane 25 lat temu. smile serio lepiej wspominam religie salkowa (choc oczywiscie byl to klopot zelaszcza w zimie bo byla wieczorami z tego co pamietam) siedzielismy w lawkach koscielnych za to. Jakos tak mistycznie bylo... Kosciol zesmy sobie mogli od zakrystii obejrzec... I taki z przygaszonymi swiatlami...Jak sie oplatki robi... Gdzie swiatlo zapala...Do mszy posluzyc...
            Ornaty poogladac z bliska czy monstrancje - no nie byl to przedmiot zakuc zdac zapomniec tylko wychowanie w wierze i kulturze. Ja super wspominam. W szkole prowadzacy jest imho wyrwany ze swojego srodowiska i rzucony na pastwe uczniow.
        • dziennik-niecodziennik Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:10
          > chodzil kto chcial i wiedzial na co sie decyduje

a coś sie zmieniło w tym zakresie?...
          • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:19
            Mysle ze ciagle sa dzieci ktore trafiaja na religie bo "co maja siedziec na korytarzu" i "wszyscy chodza" w moich czasach trzeba bylo dziecko specjalnie wieczorem wyslac/odprowadzic na religie - ci co nie mieli przekonania tego zwyczajnie nie robili.
            • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 11:31
              ale wtedy reprezentowalo się bardziej przekonania rodziców niż własne big_grin chyba, że miałas moc decyzyjną w wieku 7-10 lat, to ok

ja tam pamiętam awanturę w liceum, jak ksiądz nie wiedział, co to eutanazja i usiłowal nauczać smile omal nie wypisałam się z religii smile i nei przeszkadzało mi, że to w szkole, a nie salce

a dogrzewanej salki 25 lat temu to nie wiem - mam pogratulowac? czy tylko chciałaś zwrócić uwagę na wyższy stopień cywilizacji w twojej salce katechetycznej, na dodatek cywilizacji mierzonej w stopniach Celsjusza?... no, nie zrozumiałam, a zaciekawiło mnei to przy lodzie Śnieżka o smaku toffi smile
    • demonii.larua Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:14
      To dla ambitnych to raczej podstawa, każdy kto zaliczył pierwszą klasę liceum powinien wiedzieć.
      • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:17
        kazdy, kto zaliczył podstawówkę, powinien to uczynić w jeżyku angielskim smile
        a każdy, kto zdał maturę, powinien podać wiek każdej z tych budowli dzieła literackiego i ogólny zarys historyczny smile
        zas osobnik po studiach powinien po angielsku podac pełny zarys historyczny, znaczenie dla świata i wpływ na kulturę kazdego państwa z osobna smile
        • a1ma Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:24
          > zas osobnik po studiach powinien po angielsku podac pełny zarys historyczny, zn
          > aczenie dla świata i wpływ na kulturę kazdego państwa z osobna smile

W jaki sposób studia, taka fizyka na przykład, rozszerza wiedzę o zabytkach Azji?
          • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:25
            Lampa widac po humanie
            • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:31
              mylisz się

ps. cierpliwości, ichi, daj ludziom odpowiedzieć na pytanie smile
          • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:29
            ambitni nie edukują się tylko w zakresie fizyki przecież!
            ukonczenie uniwersytetu zobowiązuje do pełniejszego wykształcenia.
            A idąc za ciosem, skoro ambitni po ukończeniu liceum, i to tylko pierwszej klasy powinni to i owo, niezaleznie od jakości nauczania (wszak po wiedzę sięgamy sami, i to tym bardziej przy dennym nauczycielu) i odstępu czasu od ukończenia tej pierwszej klasy - to tym bardziej dla fizyka wyciąganie wniosków i logiczne myślenie nei jest obce. W sumie nei powinno być smile
            • a1ma Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:46
              > ukonczenie uniwersytetu zobowiązuje do pełniejszego wykształcenia.

A Politechniki też?
              W takim razie po polinistyce albo innej filozofii powinno się bez problemu rozwiązać średnioskomplikowaną całkę, bo przecież uniwersytet zobowiązuje ;]
              • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:12
                No wlasnie to jest wspolczesne podejscie. Specjalizacja jobtwoj%^~c uncertain
              • a1ma Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:14
                No i jak? Obliczysz mi w jakim stosunku parabola y^{2}=2x dzieli pole kola x^{2}+y^{2}=8? big_grin
                • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 11:34
                  masz pecha, obliczę, bo jestem chemikiem wink

a fizykiem ciężko zostac po politechnice, o ile mi wiadomo (choć głowy nie dam, za moich czasów magistrów fizyki wypuszczał uniwersytet wink )

ale sprowadzenie rozmowy do rżenia tez ma swoje zalety, w przypadku braku argumentów jest nawet całkiem zrozumiałe wink
        • demonii.larua Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:29
          Nie miałam w podstawówce anglickiego, rosyjski wtedy był wtedy jedynym słusznym językiem obcym, którego nauczano big_grin
          • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:33
            ale jesli logika nei jest ci zupełnei obca, to rozumiesz, że w takim razie obowiązuje Cię wiedza zdobyta z rosyjskiego smile
            jak dla mnie możesz po rosyjsku, znam oba na pewno na tyle, by wypowiedź na zadany temat zrozumieć big_grin
            • demonii.larua Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:36
              Absolutnie obca jest mi logika big_grin
              • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:40
                nie szkodzi, mam wrażenie, że dasz radę zrozumieć, co napisałam wyjasniając na wszelki wypadek od razu kwestię języków wyuczonych wink

ja gubię orientację przestrzenną w pomieszczeniach zamkniętych -a jakoś zawsze udaje mi się w końcu wyjść smile
                • demonii.larua Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:50
                  Problemów ze zrozumieniem nie mam, ale boli mnie szyja (bo koślawo spałam) i się mi nie chce smile
                  p.s. a umysł mam zajęty smarkiem, który nęka moją córkę i mam ochotę wysyczeć młodemu na ucho odpowiednio wyrafinowaną wiązankę, zamiast bawić się w oficjalne skargi i rozmowy.
                  • lily-evans01 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:18
                    Zrób to, a najlepiej nawet nie Ty, ale tata, o ile jest dobrze zbudowany wink.
                    • demonii.larua Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:32
                      Dzieć ma lat 10, więc rozważnie trzeba raczej, a tata mógłby jednak przekroczyć granice rozwagi...
                      • lily-evans01 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:54
                        Jeśli wyczerpałaś już inne możliwości, typu rozmowa z wychowawcą, z rodzicami, to się nie krępuj.
                        Ja raz postraszyłam jednego milusińskiego nadzorem kuratora nad rodziną (trudne do przeprowadzenia, ale on o tym nie musiał akurat wiedzieć wink ). Problemy skończyły się po tej 1 rozmowie ze mną, wychowawczyni robiła do gagatka ze 3 podejścia.
                        • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 11:38
                          o, to tez dobry pomysł. jak i możliwośc poinformowania policji, gdyby smark nei wiedział, co to kurator.
                  • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 11:37
                    oj, to współczuję i rozumiem, skąd takie chwilowo wyśrubowane oczekiwania co do osób kończących 1. klasę liceum smile

czy córka nei może mu zwyczajnie wpierniczyć? ostrzec, że będzi ebolało, jak smark się nei odczepi i jak się nei odczepi - to mu przylać, ale solidnie?
                    nauczycieli ostrzec, że kazałaś i bardzo chętnie spotkasz się z opiekunem/opiekunami prawnymi smarka w obecności dyrektora szkoły
        • edelstein Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:11

Dlaczego po angielsku?
        • edelstein Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:24
          Podstawowka zrwa 6lat i jeszcze so niedawna angielski byl od klasy 4o Ile byltongue_out
          • lampka_witoszowska Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 11:41
            no, to dodaj - 3 lata gimnazjum i rok liceum nauki angielskiego/rozyjskiego/niemieckiego - zobowiązują do posługiwania się językiem? smile
    • run_away83 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:24
      A. Koran, meczet Al-Haram, Kaaba - miejsce naznaczone przez proroka (Mekka)
      B. Talmud, Ściana Płaczu w Jerozolimie
      C. Dharma - nauki Buddy, Pałac Potala (Lhasa)
      D Wedy, Taj Mahal
      E. Daodejing ("Księga drogi i cnoty"), Świątynia Nieba (Pekin)
      F. Księga umarłych, Piramidy i Sfinks
      G. Dialogi Sokratesa, Akropol
      H. Tragedie Seneki, Koloseum
      • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:26
        Serio ksiege drogi i cnoty znasz tak z glowy? Szacun big_grin
        • run_away83 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:34
          Bylam w liceum w klasie mat-fiz ale miałam bardzo hmmmm... gorliwego wink polonistę i równie gorliwą panią od historii sztuki. A na studiach też kilka humanów zaliczyłam wink
      • mdro Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:34
        Tadź Mahal to raczej nie hinduizm, islam prędzej.
    • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:42
      Tylko wiesz co?
      My - poza Rzymem i Grecją - w ogóle tego nie czytaliśmy. Ot, co najwyżej wiemy że istnieją takie dzieła. Przynajmniej ja (rocznik 278 przed potopem, osiem klas plus hum. liceum, plus hum studia) w szkole się chyba nawet z fragmentami tych tekstów nie zetknęłam. Może, moooooooże był fragment Księgi Zmarłych w szkole? Ale chyba tylko w Faraonie Prusa, a nie na Historii, a i Faraon nie był w szkole czytany.
      O tyle masz rację - nie znamy tych kultur, i nawet w czasach erudycyjej edukacji PRLowskiej szkoła nie starała się z nimi nas zapoznać. Szkoda.
      • gazeta_mi_placi Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:54
        Biorąc pod uwagę, że 40% Amerykanów nie potrafi wymienić wszystkich oceanów nad którymi leży ich własny kraj śmiem przypuszczać, że o historii i kulturze jeszcze innych krajów niż ich własny wiedzą jeszcze mniej niż Polacy.
        • triss_merigold6 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:03
          Amen. Uważam, że wiedza, że w ogóle istnieją takie zabytki i umiejętność ich zlokalizowania mniej więcej w czasie, przestrzeni i przynależności, to i tak dużo.
          • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:07
            A ja bym się nie zgodziła.
            Umiejętność wymienienia tytułów to ukłon w stronę - bo ja wiem - pozorów erudycji?
            Natomiast bodaj otarcie się o teksty to szansa na dotknięcie innych kultur i wierzeń.
            Myślę, że przy obecnym trybie nauki historii jest szansa na umieszczenie takich wyimków w podręcznikach podstawówkowo-gimnazjalnych - mają tam fragmenty tekstów źródłowych.
            • triss_merigold6 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:13
              Fragmenty tekstów źródłowych o zróżnicowanym poziomie trudności były także w PRL-owskich podręcznikach do historii i polskiego, przynajmniej w tych z lat 80-tych. W programach szkolnych lat 90-tych nadal były, a teksty źródłowe (i mapy) są podstawą arkuszy maturalnych z wos, polskiego, historii.
              Sorry, przy takim, a nie innym rozplanowaniu godzin lekcyjnych nie ma zbyt dużych szans na coś więcej niż tylko dotknięcie innych kultur i wierzeń tj. przekazanie wiedzy, że tak w ogóle to istnieją.
              • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:28
                No ale tu dochodzimy do sedna: skoro lekcji 'kulturowych ' (ganz egall czy na polskim, historii, nauczaniu początkowym) jest tak mało, to jak podzielić ten czas między kulturę polską i światową? Skoro KK ma swoje 2 godziny religii tygodniowo, to może powinno sie więcej z tego kulturowego wycinka poświęcić na bodaj najważniejsze obecnie inne wyznania czy historie?
                • gazeta_mi_placi Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:32
                  A czemu Ty tak się interesujesz tą religią w polskiej szkole?
                  Twoje dziecko zdaje się nie ma religii tam gdzie chodzi do szkoły, prawda?
                  • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:40
                    A czemu ty sie interesujesz mną, w zasadzie?
                    I w ogóle dziećmi, ktrych nie posiadasz i szkołami,m do których ich nie wysyłasz? Albo krajami w Zatoce, którą gardzisz?
                    • gazeta_mi_placi Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 12:06
                      Interesuję się społeczeństwem w którym mieszkam a w tym społeczeństwie są i dzieci i szkoły.
                      Byłabym dziwna gdybym interesowała się jak Ty jakimś odległym społeczeństwem w którym od lat nie mieszkam (bo np. sprzedałam się za arabskie dolary), którym otwarcie gardzę, mówi Ci to coś?
                • triss_merigold6 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:40
                  Sądzę jednak, że w ramach nauczania początkowego należy się skupić na nauczeniu dzieci czytania ze zrozumieniem i formułowania ustnie i pisemnie różnych typów wypowiedzi.

Ekhem... ani islam, ani hinduizm czy buddyzm nie są najważniejsze dla rodzimych 10-12-latków, kwestia perspektywy, rozumiesz.
                  • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 11:00
                    No, najważniejsze na pewno nie są, natomiast prawdopodobieństwo, że dzisiejszy 12 latek będzie miał do czynienia z muzułmanami, buddystami czy hinduistami jest moim zdaniem całkiem spore.
                    • gazeta_mi_placi Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 12:00
                      Oby nie (przynajmniej te pierwsze).
        • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:03
          Ty potrafisz czasem wyjść poza monomanię, czy się nie da, bo cię na trwale zamurowało?
        • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:06
          A wymien 10 Stanow wraz z okresleniem mniej wiecej gdzie leza suspicious
          • gazeta_mi_placi Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:35
            A wiesz jakiś czas temu byłam z tego przepytywana (a z ciekawości poprosiłam ile byłabym stanów wymienić), wymieniłam jak dobrze pamiętam około 20 choć opornie niekiedy szło. Położenie z kilkunastu najbardziej charakterystycznych/znanych też jestem w stanie jako tako określić.
      • ichi51e Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:10
        Szkoda szkoda bo duzo jest naprawde fajnych. Jakis czas temu wyszla po angielsku podroz na zachod (cala! 4 tomy!) i serio nie moge sie doczekac az dzieciak cos zacznie kumac to bede mu czytac/straszczac przed snem. Szczerze polecam wielbicielom basni z podtekstem i ludziom ktorzy lubia ksiazki o podrozach (tez w zaswiaty) i walkach z potworami.
      • mdro Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:11
        Tych rzymskich też raczej nie czytaliśmy wink, z greckich tylko "Antygonę" i fragmenty "Iliady". I po co daleko szukać, kto z maturą (obojętnie - starą, nową) na szybko wymieni jakiś klasyczny tytuł literatury bizantyńskiej? Albo literatury mniejszych współczesnych narodów, np. Węgier (poza "Chłopcami z Placu Broni" wink) czy Portugalii?
        • triss_merigold6 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:14
          Jose Saramango ze współczesnych portugalskich, chociażby.
        • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:16
          No, ja jeszcze miałam łacinę i pamiętniki Cezara we fragmentach były. Ale myślę sobie, że przynajmniej gdzieś przy lekcjach o starożytnych imperiach, w wpływie religii na kulturę powinny być w podręcznikach bodaj drobiazgi. Okruchy. Tak żeby poczuć przez wieki i tysiące kilometrów innego człowieka i dostrzec zupełnie inny, fascynujący świat.
          • triss_merigold6 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:18
            Są. Przynajmniej w programie liceum do matury z polskiego na poziomie rozszerzonym.
            Też miałam łacinę, ale to była klasa humanistyczna.
            • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:31
              Ja mogę powiedzieć o jednym podręczniku i klasie IV-V - nie ma. Ale być może coś więcej jest w innych wydawnictwach, nie wiem.
              • triss_merigold6 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:36
                Yyy oczekujesz, że będzie to w podręcznikach do podstawówki?! Bez przesady.
                • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:58
                  O rety, a czemu nie? Jeżeli są fragmenciki z Galla Anonima, to czemu nie?
                  Rigweda ma proste fragmenty, a już z Księgi zmarłych to w ogóle można niezłą strzelankę zrobić. Muzułmańskie wczesne teksty - pyyycha, poezja irańska, turecka... Buddyjskie przypowieści.. Ja mówię o drobnych elementach, nie o traktatach czy nawet mitach.
                  • triss_merigold6 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 11:13
                    Tak, ale musisz nawet te drobne fragmenty umieścić w kontekście kulturowym, historycznym, czasoprzestrzennym, żeby mogły zostać przyswojone, a to wymaga wkomponowania w program nauczania i polskiego i historii (zabytki literatury światowej były omawiane na j. polskim) i iluś godzin lekcyjnych.
                    • olena.s Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 11:16
                      No ale kontekst jest, na historii właśnie. Jest o starożytnych imperiach, jest o rozwoju chrześcijaństwa, o państwach islamskich też. Więc spokojnie można takie fragmenty powrzucać. Nie jestem tylko pewna kontekstu hiduskiego i buddystycznego..
            • gazeta_mi_placi Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:38
              Ja też miałam łacinę, z liceum "pożegnałam" się co prawda po pierwszym roku big_grin więc nie wiem jak było z nią w późniejszych klasach niż pierwsza, ale w pierwszej klasie jak najbardziej była plus dwa języki obce (angielski i rosyjski, inne klasy obok angielskiego miały niemiecki i francuski do wyboru), książka do łaciny bodaj "Nota Ignota" czy podobnie wink
              I nie było to "liceum w dużym mieście".
        • lily-evans01 Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 10:21
          > Albo literatu
          > ry mniejszych współczesnych narodów, np. Węgier (poza "Chłopcami z Placu Broni"
          > wink)

Pierwsze skojarzenie - "Tajemnica Abigeil" Magdy Szabo, uwielbiam tę książkę do dzisiaj smile.
    • gazeta_mi_placi Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 09:52
      Piramidy, synagoga itp.
    • triismegistos Re: z serii indoktrynacja cd 11.12.13, 11:55
      Tak z głowy.
      A, Księga tysiąca i jednej nocy (śmiejcie się, śmiejcie, "baśnie" to okrojona wersja". Tadż Machal
      B, Nie pamiętam, synagoga pod Białym Bocianem
      C, Szalony smok, Lhasa
      D, Gilgamesz, nie pamiętam
      E, Opowieść Genji, Zakazane Miasto

Dla ambitnych? W naszym kręgu kulturowym to chyba większy meinsteam?
      F. Księga Umarłych, Sfinks
      G, Ilada, Akropol
      H, Eneida, Coloseum

Ok, i czego dowiodłam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka